Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Pametni števci: zakaj ne moremo spremljati porabe v živo?
Strani: 1
sporočil: 3.813
Ta Evropska komisija je naredila žr toliko škode, da je še naši
zanamci ne bodo popravili.
No, ker upanje umre zadnje bo mogoče že kmalu šlo vsaj malo na bolje.
Nekatere vlade v EU že kažejo zobe Bruslju.
No, ker upanje umre zadnje bo mogoče že kmalu šlo vsaj malo na bolje.
Nekatere vlade v EU že kažejo zobe Bruslju.
sporočil: 37
V Nemčiji lastnikom TČ ponujajo konkretne popuste, če upravljanje
TČ prepustijo distributerju...ki jih lahko kratkoročno izklopi če
pride do preobremenitev omrežja...in vse te kolobocije ki se jih
gredo pri nas niso potrebne...
sporočil: 106
da bi potrebovali zares pametne števce, ki bi sporočali porabo v realnem času. Števci, ki jih imamo zdaj nameščene po gospodinjstvih, omogočajo zgolj informacijo o porabi v 15-minutnih intervalih za 24 ur nazaj.To ni res!
Števci merijo TRENUTNO MOČ, le izpisa ni.
Potrebno je kupiti ustrezen adapter (za Iskra števce je to P1 vmesnik) ter izvoz/shranjevanje podatkov.
Z nekaj muke mi je uspelo branje števca, tule je graf:
www.rozno.si/TestEMU...23656.html
Če koga zanimajo podobnosti, lahko pojasnim.
sporočil: 410
Da, točno to je problem, da je potrebna nadgradnja, če hočeš
spremljati. Kateri adapter ste namestili, kakšni so stroški
nadgradnje?
hvala!
hvala!
sporočil: 10.743
Tale je skup z displayem 80€
www.homewizard.com/s...-p1-meter/
Jaz mam to sicer montirano za pancarkami na DIN šinah, ker mi je ta 3F merilec doma v omari ležal, njegov output je serijski, pa sm ga preko Arduina in WIFI spravil na server da imam graf, kot ga je prikazal zgoraj forumski sošankist. Ni tako sofisticiran. Pa malo sem telovadil, da sem videl, katere številke v serial stream-u so tiste, ki jih moram merit, a po nekaj tednih je stvar čudovito delala.
Razlika med onim kar dejansko izmeri števec, ki mi štrom obračunava, in mojim "roll-your-own" merilnikom je 1,4%. Kar je imho zelo dobro. Tudi ko sem primerjal graf od elektra in moj graf peak moči sta odlično jahala skupaj.
Tako sem tudi vedel, da me ta premontaža omrežnine, ne bo usekala po žepu.
www.homewizard.com/s...-p1-meter/
Jaz mam to sicer montirano za pancarkami na DIN šinah, ker mi je ta 3F merilec doma v omari ležal, njegov output je serijski, pa sm ga preko Arduina in WIFI spravil na server da imam graf, kot ga je prikazal zgoraj forumski sošankist. Ni tako sofisticiran. Pa malo sem telovadil, da sem videl, katere številke v serial stream-u so tiste, ki jih moram merit, a po nekaj tednih je stvar čudovito delala.
Razlika med onim kar dejansko izmeri števec, ki mi štrom obračunava, in mojim "roll-your-own" merilnikom je 1,4%. Kar je imho zelo dobro. Tudi ko sem primerjal graf od elektra in moj graf peak moči sta odlično jahala skupaj.
Tako sem tudi vedel, da me ta premontaža omrežnine, ne bo usekala po žepu.
sporočil: 10.743
Tut ti maš čudne hobije.
Jaz sem oni DIN merilnik dobil od enega tipa, ki je delal na siemensu, pa praznil garažo. Sam merilnik ni Siemens. So pa jih vgrajevati v prve "pametne hiše" tam na začetku 2000-ih. Kar nekaj firm je takrat bolano kasiralo na tej tehnologiji.
No 20 let kasneje to kar deluje. Z malo lotanja pa študiranja, pa razkopavanja po elektro omarici. (Bla doma cela galama, ko sem v soboto štrom odklopil za dve uri)
Jaz sem oni DIN merilnik dobil od enega tipa, ki je delal na siemensu, pa praznil garažo. Sam merilnik ni Siemens. So pa jih vgrajevati v prve "pametne hiše" tam na začetku 2000-ih. Kar nekaj firm je takrat bolano kasiralo na tej tehnologiji.
No 20 let kasneje to kar deluje. Z malo lotanja pa študiranja, pa razkopavanja po elektro omarici. (Bla doma cela galama, ko sem v soboto štrom odklopil za dve uri)
sporočil: 106
Kot je že odgovoril kolega, uporabljam
A:
- P1 adapter www.homewizard.com/p1-meter/
- Display www.homewizard.com/s...y-display/
dodatno pa še njihov API, preko katerega berem podatke in generiram poslani graf.
api-documentation.ho...roduction/
Tako lahko bereš moč(W) in napetost(V) po fazah. Bolje poglej moj link, 3 grafi!
B:
Z Arduinotom in fotodiodo štopam čas med utripi oranžne lučke na števcu.
1 utrip = 1/1000 kWh. Iz tega dobiš moč.
Uporabno če imaš drug števec, brez P1 izhoda.
Tako dobiš le skupno moč.
Težave:
Za oboje mora števec biti dostopen. Če je zakljnjen v elektro omarici ne moreš nič.
Dostop do števca je uradno dovoljena (zahtevana) od ministrstva, le elektro-xxx pogosto tega ne omogočijo.
Beri: predlagam.vladi.si/p...dlog/17426
Daljša debata na to temo: s5tech.net/viewtopic...71#p322199
C:
Lahko pa si namestiš svoj merilnik (števec), npr tole:
www.shelly.si/en/ene...o-3em.html
www.shelly.si/en/ene...02111.html
Težava je v namestitvi, moraš poseči v razdelilno ploščo, da nemstiš tokovne transformatorje.
A:
- P1 adapter www.homewizard.com/p1-meter/
- Display www.homewizard.com/s...y-display/
dodatno pa še njihov API, preko katerega berem podatke in generiram poslani graf.
api-documentation.ho...roduction/
Tako lahko bereš moč(W) in napetost(V) po fazah. Bolje poglej moj link, 3 grafi!
B:
Z Arduinotom in fotodiodo štopam čas med utripi oranžne lučke na števcu.
1 utrip = 1/1000 kWh. Iz tega dobiš moč.
Uporabno če imaš drug števec, brez P1 izhoda.
Tako dobiš le skupno moč.
Težave:
Za oboje mora števec biti dostopen. Če je zakljnjen v elektro omarici ne moreš nič.
Dostop do števca je uradno dovoljena (zahtevana) od ministrstva, le elektro-xxx pogosto tega ne omogočijo.
Beri: predlagam.vladi.si/p...dlog/17426
Daljša debata na to temo: s5tech.net/viewtopic...71#p322199
C:
Lahko pa si namestiš svoj merilnik (števec), npr tole:
www.shelly.si/en/ene...o-3em.html
www.shelly.si/en/ene...02111.html
Težava je v namestitvi, moraš poseči v razdelilno ploščo, da nemstiš tokovne transformatorje.
Strani: 1