Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Ljudska obveznica: stroški in skriti stroški naložbe
Strani: 1
sporočil: 18.363
Zadnja sprememba: bigl 01.02.2024 07:13
Komplimenti Petra, kratko in jedrnato, brez flanc. Omenjeni
minimalni znesek kaže, da obveznice niso ljudske, kot pravijo. Lep
dan.P.S.: tudi po obrestni meri zgleda, da smo revnejši od Hrvaške, ki je za svoje ponudila višje.
sporočil: 13.644
[bigl]Bogatejši. Bogatejše drzave se obicajno zadolzujejo ceneje.
Komplimenti Petra, kratko in jedrnato, brez flanc. Omenjeni minimalni znesek kaže, da obveznice niso ljudske, kot pravijo. Lep dan.
P.S.: tudi po obrestni meri zgleda, da smo revnejši od Hrvaške, ki je za svoje ponudila višje.
Balkanski "ko ne može" tu nima pomena, ni vazno, kdo se lahko bolj izprsi.
sporočil: 183
a lahko poizveste še bolj osnovno zadevo: kdaj naj bi zapadle v
plačilo obresti in glavnica (bullet)? hvala
sporočil: 18.363
[Gustl]Mislim, da si Petra zasluži pohvalo tudi od šefa. Lep dan.
> [bigl]
> Komplimenti Petra, kratko in jedrnato, brez flanc. Omenjeni minimalni znesek kaže, da obveznice niso ljudske, kot pravijo. Lep dan.
>
> P.S.: tudi po obrestni meri zgleda, da smo revnejši od Hrvaške, ki je za svoje ponudila višje.
Bogatejši. Bogatejše drzave se obicajno zadolzujejo ceneje.
Balkanski "ko ne može" tu nima pomena, ni vazno, kdo se lahko bolj izprsi.
sporočil: 36
Kako je lahko "ljudska obveznica" donosna s 3,4% OM, če pa je
inflacija na letni ravni večja od 4%???? Plus vsi stroški? Malo več
korektnosti pri promociji tega natega državljanov si pa ja
zaslužimo!??
sporočil: 78
Kaj pa stroški pri izplačilu obresti? Ilirika zaračunava za prejem
dividend (v deležu z min/max omejitvijo)!
sporočil: 10.844
[FiskalnaFinta]Ali pa dodatno pomagati pri Brezglavem razmetavanju denarja trenutni in vsem bodočim vladam...
Ja najbolje je narediti nič in pobrati še večji minus.
sporočil: 106
Zadnja sprememba: FiskalnaFinta 01.02.2024 10:49
Takrat še nisem vedel, da gre za podarjen denar in netržno ponudbo.
Se strinjam. Zdaj sicer od ponujenega ne morejo odstopiti, tako da
se pač postaviš na eno stran. :)
sporočil: 2.396
jst bi sam rekla, da se ne spomnim, kdaj si me pohvalil* in to
šteje več kot katerakoli druga pohvala :)
*mal sem še v šoku in se pardoniram, če si me že :))
lp, p
lp, p
sporočil: 8.460
[PetraS]sem prebral, da se paradiraš:),
jst bi sam rekla, da se ne spomnim, kdaj si me pohvalil* in to šteje več kot katerakoli druga pohvala :)
lp, p
Nekje v kontekstu s pohvalo...
sporočil: 32.577
[PetraS]... čuj, stari ljudje pravijo, da hvala žepov ne para ...
jst bi sam rekla, da se ne spomnim, kdaj si me pohvalil* in to šteje več kot katerakoli druga pohvala :)
lp, p
P.S.: če si vedno tako hitro šokirana, potem ga zaradi tvojega zdravja povsem razumem, zakaj Frankl ne seže bolj globoko v svoj tošl ...
sporočil: 1
Pozdravljeni, prosim za eno pojasnilo. Na začetku članka je
omenjeno, da če odprem najdražji račun na NLB potem moram vložiti
vsaj 3600€. Za najcenejšega na Iliriki pa vsaj 1700€. Drugače grem
na koncu v minus.
Ampak če sedaj to preračunam, na isti način kot ste to naredili za tabelo 2.
NLB: prištejem obresti od 3600€ in odštejem max stroške NLB računa iz prve tabele dobim donos: 3600*0,034*3 - 121,89 = 245,31€
Ilirika: prištejem obresti od 1700 in odštejem min stroške Ilirika računa iz prve tabele dobim donos: 1700*0,034*3-53,44=119.96€
Zanima me na kak način ste se odločili za ta dva minimalna vložka? Tudi če vložim manj sem v plusu v obeh primerih. Obenem sta donosa minimalnih vložkov konkretno različna; predvideval bi, da bosta minimalna vložka privedla do istega minimalnega donosa?
A je potrebno še kak drug faktor upoštevat v izračunu?
NLB: prištejem obresti od 3600€ in odštejem max stroške NLB računa iz prve tabele dobim donos: 3600*0,034*3 - 121,89 = 245,31€
Ilirika: prištejem obresti od 1700 in odštejem min stroške Ilirika računa iz prve tabele dobim donos: 1700*0,034*3-53,44=119.96€
Zanima me na kak način ste se odločili za ta dva minimalna vložka? Tudi če vložim manj sem v plusu v obeh primerih. Obenem sta donosa minimalnih vložkov konkretno različna; predvideval bi, da bosta minimalna vložka privedla do istega minimalnega donosa?
sporočil: 110
Točno tako. Pomagajmo državi da nam za vrat pošlje še več
birokratov, da bomo še manj ustvarili ...
sporočil: 13.644
[gregorcurb]
Pozdravljeni, prosim za eno pojasnilo. Na začetku članka je omenjeno, da če odprem najdražji račun na NLB potem moram vložiti vsaj 3600€. Za najcenejšega na Iliriki pa vsaj 1700€. Drugače grem na koncu v minus.
Po mojem preveč računanja za tako majhne zneske. Že effort je večji od razlike v donosih.
Za vse, ki še nimajo borznega racuna, bi na grobo rekel tako:
1) Če meniš, da bodo ob presežnem vpisu povečali izdajo, so minimalni zneski od 5.000 EUR in gor.
2) Če meniš, da ne bodo povečali izdaje, so minimalni zneski od 10.000 EUR in gor.
Glede na enostavneje dosegljive depozite in absolutne razlike, ki se pri majhnih zneskih sploh lahko zgodijo, bi sam v vsakem primeru začel pri 10.000 EUR in gor.
Prva ljudska obveznica je pač bolj tko tko, kar se tiče ljudskosti. Gledam na to kot na štorast začetek in morebitne boljše izdaje v bodoče, kar se tiče dostopnosti za širše množice.
Strani: 1