Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Država končno izdaja ljudske obveznice
Strani: 1
sporočil: 28.003
Ciljna vrednost izdaje je 250 milijonov evrov"ajd dajmo, ampak samo tolko da nehajo tezit da nismo"
sporočil: 6.149
Treba utišajt štrajke, jaz v to vukojebino politično lopovko na 30
let podlage ne dam niti centa.
sporočil: 2.033
Kdo sploh zaupa našim lopovom, ki se skrivajo za besedo država in
državni karkoli? Niti enkrat jim ni uspelo zastaviti in speljati
zadeve do konca na način, da državljani na koncu dobijo in
zaslužijo na obljubljen način. Največkrat celo spremenijo pogoje
kar vmes s pretvezo kakšne skrite finte v drobnem tisku, ali že kaj
drugega, lahko da jih tudi situacija sama preseneti. Igrice za
reveže. Vprašajte na primer podrejence.
sporočil: 200
Zadnja sprememba: wesko 11.01.2024 11:17
[]Se strinjam, ker nek drugi, ekonomsko utemeljen razlog trenutno tudi ne obstaja. Ne na strani pounudbe (izdajatelja = RS), ne na strani povpraševanja (investitorjev).
> Ciljna vrednost izdaje je 250 milijonov evrov
"ajd dajmo, ampak samo tolko da nehajo tezit da nismo"
Prva se lahko brez problema zadolžuje na mednarodnih kapitalskih trgih, drugi imajo cel kup alternativ, tudi boljših, za investiranje svojih depozitnih prihrankov.
Sicer je pa zgodba o 25 mrd EUR, ki Slovencem in državi nekoristno ležijo na bankah, itak fama.Ta denar je seveda večinoma plasiran naprej po ustaljenih bančnih kanalih in je tako ali drugače v obtoku in tako ali drugače nekomu v korist.
sporočil: 372
Ročnost 3 leta - to je precej dolga doba, glede na dogajanje pri
nas bo veliko ljudi dvomilo, da bo naša država ob zapadlosti
obveznic še sposobna poplačevat svoje obveznosti.
Ročnost 3 ali 6 mesecev bi bila zgodba bolj uspešna
Ročnost 3 ali 6 mesecev bi bila zgodba bolj uspešna
Zadnja sprememba: crt 11.01.2024 11:50
ni samoumevno, da je v obtoku...- varcevalec prinese denar v poslovno banko
- ki mu za to da nekaj ne ravno pretirano vecjega od nule
- banka nese taisti denar k ecb
- ecb rece joj kok s pa ti pridna, in ji da za nagrado svojo depozitno om, ki je trenutno mislim da 4% letno
- s tem denarjem se ne dogaja nic razen prejsnje alineje
banke torej ustvarjajo dobicke brez rizika, podari jim jih nad-drzavna ustanova, slovenska pamet pa temu rece "banka je dobickonosna, ker ni vec drzave zraven" :)
sporočil: 532
Zadnja sprememba: mmzmmz123 11.01.2024 11:31
[StajercvLJ]sej bo kotirala na borzi pa jo prej prodaš al pa kupiš ko bo ročnost ti sprejemljiva
Ročnost 3 leta - to je precej dolga doba,
glede na dogajanje pri nas bo veliko ljudi dvomilo, da bo naša država ob zapadlosti obveznic še sposobna poplačevat svoje obveznosti.ok no :)
Ročnost 3 ali 6 mesecev bi bila zgodba bolj uspešnasej imaš menice take ročnosti
[rx170]težko rečeš, pogledaš pa lahko za info yield na 3yr slorep in tam kaže malo manj kot 3%, česar po mojih info na banki ne dobiš
Kakšen je predviden donos?
sporočil: 6.644
[mmzmmz123]3 leta mi ne diši, čudni časi so, nikoli ne veš kdaj boš potreboval denar.
> [rx170]
> Kakšen je predviden donos?
težko rečeš, pogledaš pa lahko za info yield na 3yr slorep in tam kaže malo manj kot 3%, česar po mojih info na banki ne dobiš
[]Ne bo držalo. Velik del je plasiran naprej kot krediti podjetjem in prebivalstvu. In je v obtoku.
ni samoumevno, da je v obtoku...
- varcevalec prinese denar v poslovno banko
- ki mu za to da nekaj ne ravno pretirano vecjega od nule
- banka nese taisti denar k ecb
- ecb rece joj kok s pa ti pridna, in ji da za nagrado svojo depozitno om, ki je trenutno mislim da 4% letno
- s tem denarjem se ne dogaja nic razen prejsnje alineje
povsem jasno je, da je del tako - del tako.
point je v tem, da nikakor ni samoumevno privzeti, da denar, dan v banko, potem "krozi". lahko se giblje zgolj premocrtno med banko in ecb.
point je v tem, da nikakor ni samoumevno privzeti, da denar, dan v banko, potem "krozi". lahko se giblje zgolj premocrtno med banko in ecb.
sporočil: 436
Okoli 3%. Vprašanje, ce bodo kaj bol radodarni. Ko izdajajo v
tujini, vrednotijo to na krivuljo ( benchmark nemske obveznice na
primer) in dodajo nek pribitek. Pri zadnji 10 letni izdaji so bili
zelo škrti...
Predlagam, da pogledaš rast neto obrestnih prihodkov NLBja na
primer in rast kreditnega portfelja :) diskrepanca je ogromna.
Načeloma bo obstajal sekundarni trg. lahko boš prodal. pomoje bo
celo kakšen market maker na trgu?? na menicah so. nkbm to trguje na
ljse.
[MatejRigel]kot investitor si to seveda želiš, kot davkoplačevalec pa ne
Okoli 3%. Vprašanje, ce bodo kaj bol radodarni.
če bojo šli v vode radodarnosti, bi to pomenilo prerazporejanje od vseh k tistim, ki bojo kupli bond
Zadnja sprememba: MatejRigel 11.01.2024 12:15
Res je! če bodo pa preveč škrti, pa tudi nihče ne bo kupu. revolut
ma trenutno na mal upgradanem računu 3,7%...
[]Po spominu iz ene študije iz lanskega leta je od cca. 25 mrd depozitov šlo okoli 6 milijard za kredite prebivalcem (največ stanovanjske), okoli 4 milijarde gre za kredite državi, 8 milijard gre za kredite podjetniškemu sektorju, preostalih 7 milijard pa leži kot rezerva. In del te seveda roma na račune ECB.
povsem jasno je, da je del tako - del tako.
Torej je prej obratno. Nikakor ni samoumevno trditi, da ta denar potem ne kroži.
Zadnja sprememba: wesko 11.01.2024 12:47
[MatejRigel]Ne bom gledal, ker verjamem, da si ti, in je tako.
Predlagam, da pogledaš rast neto obrestnih prihodkov NLBja na primer in rast kreditnega portfelja :) diskrepanca je ogromna.
A to je bolj problem konkurence na bančnem trgu v Sloveniji, pa konzervativnosti in nepoučenosti slovenskih varčevalcev in še česa..., kot pa tega da bi se izdaja državnih papirjev (ki je za izdajatelja trenutno relativno neracionalna) uporabljala kot instrument za reševanje takšne situacije.
Mislim, da trg pounja dovolj zadostnih alternativ bančnim depozitom po povsem sprejemljivem tveganju.
P.S.
Zato pa naj Finance nehajo trositi neumnosti, da je Brodnjak dober kandidat za (tehničnega) mandatarja.
imas na voljo jesensko porocilo skupine nlb, ni treba po
spominu.
seveda ni samoumevno trditi, da ne krozi - saj sem pravkar povedal, da je del tako del tako, torej se ocitno strinjava, da ne eno ne drugo ni kategoricno edina stvar.
na ecb ne gre samo obvezna rezerva. pravzaprav je glede na razliko med obrestovanjem depozita cez noc pri ecb in placano ceno depozitov treba biti kar avanturist (ali pa recimo na kak nacin administrativno prisiljen), da se sploh gres kaj drugega - ker pri ecb dobis kake 3 odstotne tocke povsem brez tveganja. krat leverage... kaj sploh se ostane velikim.
seveda ni samoumevno trditi, da ne krozi - saj sem pravkar povedal, da je del tako del tako, torej se ocitno strinjava, da ne eno ne drugo ni kategoricno edina stvar.
na ecb ne gre samo obvezna rezerva. pravzaprav je glede na razliko med obrestovanjem depozita cez noc pri ecb in placano ceno depozitov treba biti kar avanturist (ali pa recimo na kak nacin administrativno prisiljen), da se sploh gres kaj drugega - ker pri ecb dobis kake 3 odstotne tocke povsem brez tveganja. krat leverage... kaj sploh se ostane velikim.
Zadnja sprememba: crt 11.01.2024 12:59
[wesko]vsekakor se strinjam s sentimentom, da sedanja easy risk free profit scena ni ravno merodajna za presojo uprav, in sem to ze omenjal v forumu. me pa zanima, kje si v financah opazil to z brodnjakom. jaz nisem, berem pa bolj tko z osmozo, tako da sem komot spregledal. bi rad prebral, ker mi je smesno.
P.S.
Zato pa naj Finance nehajo trositi neumnosti, da je Brodnjak dober kandidat za (tehničnega) mandatarja.
(svojcas smo imeli foro, da je simona (?) imela tekst v smislu podpore voljcu kot mandatarju, jaz pa istocasno prav tako na naslovki tekst "voljca nikar" :)
na 24 ur piše da: "obveznice, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026,
bodo pri plačilu dohodnine izenačene z obravnavo obresti iz
denarnih vlog pri bankah. To pomeni, da te obresti, skupaj z
obrestmi iz denarnih vlog, ne bodo obdavčene do višine 1000
evrov."
pri vas sem mi bolj bere kot da je 1jurja posebej za depozite in 1jurja posebej za kupone na obveznice
kako je s tem?
pri vas sem mi bolj bere kot da je 1jurja posebej za depozite in 1jurja posebej za kupone na obveznice
kako je s tem?
[]Moram ta P.S. korigirati. Nekje sem to zasledil, a tako direktno je zgleda prihajalo iz drugih medijev oz. krogov. Torej Finace ven, določeni mediji in, vse ostalo enako.
> [wesko]
> P.S.
> Zato pa naj Finance nehajo trositi neumnosti, da je Brodnjak dober kandidat za (tehničnega) mandatarja.
vsekakor se strinjam s sentimentom, da sedanja easy risk free profit scena ni ravno merodajna za presojo uprav, in sem to ze omenjal v forumu. me pa zanima, kje si v financah opazil to z brodnjakom. jaz nisem, berem pa bolj tko z osmozo, tako da sem komot spregledal. bi rad prebral, ker mi je smesno.
(svojcas smo imeli foro, da je simona (?) imela tekst v smislu podpore voljcu kot mandatarju, jaz pa istocasno prav tako na naslovki tekst "voljca nikar" :)
sporočil: 273
Sredstva se vlagajo v zaupanja vredne instrumente, s katerimi
upravljajo kredibilni kadri. Nisem prepričan, če to država
Slovenija z aktualnimi odločevalci in dojemanjem politike nasploh,
je.
Odličen prikaz in izračun kaj se dejansko najbolj splača:
www.linkedin.com/pos...member_ios
Zadnja sprememba: crt 14.01.2024 14:49
- vlada: joj ne da se- vlada: joj ne da se
- vlada: joj ne da se
- vlada: okej tle je, emisija je miniaturna, vpis po glavi je omejen, stroski bodo, pa obrestna mera je vmes padla (skratka maksimalno smo se potrudili, da sicer obstaja, vendar je cim manj privlacno)
- vpisniki: jih je za pol organa hladne vode in vpisujejo po nekaj 10 K zaradi transakcijskih stroskov
- levica: svinjarija, iz nasih davkov sluzi pescica, takoj naj se grejo stempljat
- preostala vlada: no vidte da se ne da
sporočil: 1.923
[slovenecnb1]Meni je resnično žal, da tako o svoji državi razmišljamo kar nekaj državljanov.
Treba utišajt štrajke, jaz v to vukojebino politično lopovko na 30 let podlage ne dam niti centa.
Danes so dovoljjene sanje, jutri je nov dan, so bile znamenite besede našega predsednika.
Nov dan špa lahko prinese veselje in polet za doseganje ciljev , ali pa mačka :)
Strani: 1