Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Obrestne mere so šle gor, hazardiranje pa je ostalo
Strani: 1
sporočil: 33.168
Zadnja sprememba: najobj 14.09.2023 13:19
... Čeprav je ameriška centralna banka 11-krat zapored dvignila
obrestne mere, vlagatelji več kot očitno še vedno zelo radi kockajo
z delnicami. ...... ja, medtem pa naš Vlagatelj Maks z delnicami ne kocka, ampak svoj od ust odtrgani denar vlaga v delnice, da bi čimbolj pomagal k hitrejšemu napredku človeštva ... eh, jebiga ...
P.S.: danes sem na radiu ujel podatek, da so na poziv IMF www.sta.si/3213309/i...kih-bremen uspešne kapitalistične države - razen "tistih" katere druge še obstajajo - na našem planetu planetu za nekaj procentov zmanjšale svoj javni dolg do samih sebe - marsovci zaenkrat našemu planetu ne posojajo svojih prihrankov - in zdaj svetovni javni dolg znaša 238 procentov svetovnega BDP ... khmm, kar je glih kontra od šparavne švabske gospodinje Angele Merkel o življenju na kredit - kaj pa je kapitalizem drugega kot življenje na kredit - pred zdaj že mnogimi leti s preprostimi besedami www.youtube.com/watc...6vi528gseA povedal dobri stari Alan Greenspan, ko so takrat za razliko od vsesplošnega pojava današnjih dni drevesa s svojimi "sadeži" tako bogato obrodila predvsem v posledično najbolj bogati Ameriki ...
Zadnja sprememba: najobj 14.09.2023 15:41
[hostamox]... eh, meni pa se zdi, da ti nisi dojel moje poante ... khmm, ali pa nisi prebral P.S. mojega posta ...
Nisi dojel poante...ali pa nisi prebral kaj več od naslova :)
P.S.: če razložim zelo na kratko, noben mali delničar - veliki imajo svoja pravila - na svetu ne vlaga v delnice, ker natančno ve, da bo z njimi zaslužil, ampak vsi mali delničarji - veliki imajo svoja pravila - zgolj upajo (= gemblajo), da bodo pravi čas na "vlak" vstopili, da bodo z istega "vlaka" pravi čas izstopili in jih niti malo ne zanima, kaj se bo z "vlakom" zgodilo potem, ko njih ne bo več na njem ... khmm, in kapitalizem ni nič drugega kot življenje na kredit - od kod pa je 238% javni dolg do samih sebe - razen če tudi ti ne verjameš, da je toti www.google.si/public...&ind=false graf rasti BDP na prebivalca nastal na osnovi šparanja istih prebivalcev - drugih na svetu ni - ali pa če s primerjavo iz realnega življenja za tole upload.wikimedia.org..._2008b.jpg morsko pošast njeni lastniki niso dobili kredita (= sveže naštancan denar), ampak so nafto v kantah najprej sto let prevažali s čolni na vesla, šele potem pa so z našparanim denarjem od prodaje nafte tanker na sliki začeli gradit ... aja, in da ne bo pomote, seveda sem dojel tistega smeškota na koncu tvojega posta, pa vendar je dobro, da za tiste bolj trdobučne na totem forumu s primerjavami iz realnega življenja isto povem še enkrat ...
sporočil: 648
Pa si ti kadarkoli kaj prebral o makroekonomiji. Celo mala
podjetja, ki so bistveno šibkejši subjekti, kot države se
zadolžujejo in uporabljajo finančni vzvod za povečanje donosa na
kapital. Gospodinjstva, fizične osebe se zadolžujejo. Ne vem kje
tebi argument, da morajo države biti brez dolga. Kaj šele, da se v
kapitalizmu naj ne bi uporabljal dolg. Zadolževanja so se ljudje in
prvotni rokodelci, trgovci,... posluževali že tisočletja pred našim
štetjem, pred pojavom današnje oblike kapitalizma.
Zadnja sprememba: najobj 17.09.2023 13:24
[EKSPROPRIACIJA]... čuj, ker čas res (pre)hitro teče, sem jaz že nekoliko starejši občan in sem dosti v življenju prebranega že pozabil, za razliko od tebe pa sem še vedno funkcionalno pismen ...
Pa si ti kadarkoli kaj prebral o makroekonomiji. Celo mala podjetja, ki so bistveno šibkejši subjekti, kot države se zadolžujejo in uporabljajo finančni vzvod za povečanje donosa na kapital. Gospodinjstva, fizične osebe se zadolžujejo. Ne vem kje tebi argument, da morajo države biti brez dolga. Kaj šele, da se v kapitalizmu naj ne bi uporabljal dolg. Zadolževanja so se ljudje in prvotni rokodelci, trgovci,... posluževali že tisočletja pred našim štetjem, pred pojavom današnje oblike kapitalizma.
P.S.: ker ne morem pozabit tiste sadistične - izživljala se je nad lastnim narodom - angleške krave, ki je rekla, da socializem deluje samo toliko časa, dokler ne zmanjka tujega denarja, sem se pač spet spomnil, da tudi kapitalizem deluje deluje na kredit in nikjer nisem napisal, da se kapitalistične države z obiranjem "sadežev" na svojih drevesih ne bi smele - marsovci nam zaenkrat še ne posojajo - zadolževati same pri sebi ...
sporočil: 2.555
Obrestne mere so spremenljivka, zato je prihodnje hazardiranje
všteto v to kalkulacijo.
Bolj me skrbi to, da se obrestne mere centralne banke ne reflektirajo (dovolj hitro , vsaj tiste aktivne) v obrestnih merah bank za prebivalstvo.
Zato sem še vedno mnenja da banke odirajo varčevalce, in se pri tem šlepajo na na ecb pomoč. Ta ECB pomoče, ki podpira lokalne banke, se šlepa na lokalne varčevalce.
Torej vsak evro, ki smo ga ali ga bomo dobili od EU nam je bil že ukraden :)
Bolj me skrbi to, da se obrestne mere centralne banke ne reflektirajo (dovolj hitro , vsaj tiste aktivne) v obrestnih merah bank za prebivalstvo.
Zato sem še vedno mnenja da banke odirajo varčevalce, in se pri tem šlepajo na na ecb pomoč. Ta ECB pomoče, ki podpira lokalne banke, se šlepa na lokalne varčevalce.
Torej vsak evro, ki smo ga ali ga bomo dobili od EU nam je bil že ukraden :)
Strani: 1