Strani: 1

FIN-267544 sporočil: 109
[#3023611] 13.07.23 17:47
Odgovori   +    13
Tole pa je ze kar dobra podrobna analiza. Bravo Finance, kar tako naprej.
crt sporočil: 27.892
[#3023612] 13.07.23 18:23
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: crt 13.07.2023 18:25
makro stanje mogoce ni ravno konstruktivno za panogo ne glede na to, da je trenutno videti kot sweet spot, ker banke posojajo po dvignjeni om, depozite pa placajo po nicelni.

nkbm se je tik pred ipo pohvalilia z rastjo polletnega dobicka, ki pa je bila v celoti iz naslova iger z nabijanjem tecajev med petrolom in istrabenzom; rezervacije so takrat (ze direkt v zobe prihajajoci nevihti) celo zmanjsali (svaka cast majstori).

ze tedaj, torej se pred javno prodajo, je bilo mogoce pripomniti, da zadeva rabi predvsem dokapitalizacijo - www.finance.si/19683...vecje-ovce

dajmo ne ponovit v slow motion te zgodbe.

ce je zdaj situacija cisto zares cisto drugacna in ce to ni znani "this time it's different" ... super. ampak a je res pricakovani upside taksen, da odtehta riziko, ki je v prejsnji sezoni bil na koncu eksistencialni?
FjodorKirilovic sporočil: 1.145
[#3023613] 13.07.23 19:29 · odgovor na: crt (#3023612)
Odgovori   +    1
[]
makro stanje mogoce ni ravno konstruktivno za panogo ne glede na to, da je trenutno videti kot sweet spot, ker banke posojajo po dvignjeni om, depozite pa placajo po nicelni.

nkbm se je tik pred ipo pohvalilia z rastjo polletnega dobicka, ki pa je bila v celoti iz naslova iger z nabijanjem tecajev med petrolom in istrabenzom; rezervacije so takrat (ze direkt v zobe prihajajoci nevihti) celo zmanjsali (svaka cast majstori).

ze tedaj, torej se pred javno prodajo, je bilo mogoce pripomniti, da zadeva rabi predvsem dokapitalizacijo - www.finance.si/19683...vecje-ovce

dajmo ne ponovit v slow motion te zgodbe.

ce je zdaj situacija cisto zares cisto drugacna in ce to ni znani "this time it's different" ... super. ampak a je res pricakovani upside taksen, da odtehta riziko, ki je v prejsnji sezoni bil na koncu eksistencialni?
This time is different, seveda. Jaz imam precej tega in bom držal večino vsaj do naslednjih kvartalnih rezultatov.
hostamox sporočil: 8.460
[#3023615] 13.07.23 19:59 · odgovor na: FjodorKirilovic (#3023613)
Odgovori   +    2
No ja tudi nkbm je sel iz 27 na 42.:)... pred padcem...
FjodorKirilovic sporočil: 1.145
[#3023617] 13.07.23 20:31 · odgovor na: hostamox (#3023615)
Odgovori   +    1
[hostamox]
No ja tudi nkbm je sel iz 27 na 42.:)... pred padcem...
Jaz sem prodal po 35 in pobral zmeren dobiček.
Moja prva delnica.
FIN-209278 sporočil: 17
[#3023625] 14.07.23 06:53 · odgovor na: crt (#3023612)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: FIN-209278 14.07.2023 06:55
Imaš v seveda tudi prav a v načelu zelo napačen pogled. Tudi jaz sem kupil nkbm in izstopill z zelo lepim plusom, a to ni bistveno.
Pristop, da če je ena banka, v katero si/so vložili, na borzi klavrno končala, sedaj ne bos več kupoval delnic ni pravi. Investiranje ni tek na 100m, temveč maraton. Jaz tudi po 25 letih vlaganj ustvarjam na nekaterih delnicah izgube, a bistvo je v tem, da je teh manj kot dobička.
Če temu ni tako, se Investiranja v delnice je preprosto ne greš in najdeš druge modele, ki ti bolje ležijo.
Seveda sem kupil NLB že pred časom in jo prodal zaradi pripada bank v ZDA, a jo pred parimi dnevi ponovno kupil. V trenutnih razmerah je to preprosto odličen poslovni model, ki pa ima svoja tveganja, a ktera delnica jih pa nima? Pred mesecem npr. kupil pypl, ki ima tudi svoja tveganja zaradi Apple Pay, a ima tudi mnoge pluse....
[#3023631] 14.07.23 08:06 · odgovor na: FIN-209278 (#3023625)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: crt 14.07.2023 08:15
[FIN-209278]
Imaš v seveda tudi prav a v načelu zelo napačen pogled. Tudi jaz sem kupil nkbm in izstopill z zelo lepim plusom, a to ni bistveno.
Pristop, da če je ena banka, v katero si/so vložili, na borzi klavrno končala, sedaj ne bos več kupoval delnic ni pravi.
moji pogledi glede nkbm so bili razlozeni v clanku pred ipo (linkan prej). sklep je bil: ta banka je sicer vprasljiva, vendar glede na to, da je cela publika na spidu,. se primite za nos in kupite, potem pa dobro glejte, kdaj boste skocili ven. vidim, da si ti odigiral tako, kot je bilo predlagano, pa ce si bral ali ne - tako da vse ok.

problem je v tem, da se po mojem vtisu od podobnega stanja prejsnjega ciklusa ni kaj dosti spremenilo; niti v makro kisanju niti v mindsetu igralcev, pri cemer to se zlasti velja lokalno. hvalabogu nlb gledano iz aviona trenutno ni videti taksen klump kot 2007 nkbm, tako da je nekoliko boljse vsaj startno izhodisce. ki je sicer zelo majhen faktor napram makro dogajanju.

lahko se seveda zgodi nenadni udar srece in bo evropa in slovenija kot bolha na njenem repu speljala brez opaznejsega zastoja in usihanja, politicni in denarni oblastniki pa bodo ravnali hitro, pametno in v interesu tistih, ki niso na eno ne drugo. to bi bilo super.

na svetu je veliko borz, veliko panog razen bancne in ce ze ravno moras bancno, tudi veliko bank razen nlb. tako da so naravne danosti svetlobna leta od tega, da komur ne pasejo slovenske banke, pa potem kar ne more sploh kupovati delnic.

to je sicer tudi moja glavna splosna pripomba k vlagatelju maksu -- prevelika koncentriranost na domaci trg, ki po sili naravnih danosti nima ravno neke sirine izbire. razumem pa seveda promocijsko vrednost tega, hocem reci, da je pac publiki v splosnem blizje tisto lokalno. to ni nekaj zgolj slovenskega, po vsem svetu je tako. le da imajo kaksni drugi to sreco, da je lokalni trg drugacen.
GEA01 sporočil: 67
[#3023637] 14.07.23 08:46
Odgovori   +    1
Zanimiva tudi primerjava z Zagrebačko banko.
P/B = 1,4X
P/E = > 13
ROE= 10
[#3023639] 14.07.23 09:10 · odgovor na: crt (#3023631)
Odgovori   +    1
Po moje nisi daleč od dejanskega stanja in kaka repriza česa ne bo presenečenje.
Ceprav hype je bil 07/08 mnogo močnejši vsaj po temle forumu sodeč.
Kar se tiče NLB, po moje ne bi smela past oz. tu bi te raje vprašal zakaj bi.?
Kolikor sam spremljam firmo prek naslovov člankov, me malo motijo le tiste obveznice z visoko om.
[#3023640] 14.07.23 09:16 · odgovor na: hostamox (#3023639)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: crt 14.07.2023 09:21
[hostamox]
Po moje nisi daleč od dejanskega stanja in kaka repriza česa ne bo presenečenje.
Kar se tiče NLB, po moje ne bi smela past oz. tu bi te raje vprašal zakaj bi.?
enako kot druge banke - zaradi nezadostne pripravljenosti na poslabsanje makro stanja, cemur potem sledi eksplozija slabih terjatev, ki pozre bilanco.

bancnistvo je precej panoga, vezana na gospodarski ciklus. ja, naceloma je zanjo super rast om. ampak ne taka rast om, ko skusa sedanja ekipa nad-trichetit tricheta... oziroma taka situacija je potem sorodna oni pri nkbm 2007: ja okej, kupi, ker je folk naspidiran, ampak dobro glej proti izhodu.

pazi, eno je firma, drugo so delnice. firma lahko recimo skozi rezanje podrejenih obveznic, ki so namenjene tocno rezanju v primeru potrebe, prezivi, kar pa ne pomeni, da je okvir dogajanja super za tecaj delnic. tudi nujna dokapitalizacija recimo je super za nadaljevanje firme, ne pa tolko za stare delnicarje.

(ne bi zdaj pa o tem kar smo ze videli na temo rezanja tako delnic kot obveznic po sistemu danes se nam je tako zahotelo... razen ce kdo misli, da "danes se nam je tako zahotelo" dandanes ne bi vec bilo mogoce. ker to je potem izhodisce za smejanje.)
[#3023643] 14.07.23 09:24 · odgovor na: hostamox (#3023639)
Odgovori   +    3
[hostamox]
hype 2007 je bil brutalen, slovenske delnice so bile po enostavnem vrednotenju najdrazje na svetu, celo bolj od takrat zelo popularnih kitajskih. v te visave so jih tudi ali predvsem nabili "tajkunski" prevzemi (kot lokalna posebnost in cesnja na torti globalne naspidiranosti). folk je zato lahko prodal drago ko svina. kdo je rekel hvala tajkunom :)
[#3023644] 14.07.23 09:35 · odgovor na: crt (#3023640)
Odgovori   +    0
Ok
Samo od kje bi te slabe terjatve prišle.
Prebivalstvo dvomim, vseeno nismo toliko zadolženi.
Podjetja so baje tudi zalozena s kesem.
Problem kot ga sam vidim je edino monetarni, sam ne v smislu slabih terjatev, temveč da ne bo nove rasti, jemanja novih kreditov.
Portfelja NLB ne poznam, a dvomim da so kreditirali izven SLo.
[#3023645] 14.07.23 09:47 · odgovor na: hostamox (#3023644)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: crt 14.07.2023 09:54
prav sigurno ti ne znam s prstom pokazati "tele in tele in tele postavke", tako da ce ti kvecjemu to zadosca, potem sorry.

(ze dolgo vec ne spremljam podrobno prav slovenskih delnic, niti tolko ne, kot ko sem za nkbm takrat podrobno prebral prospekt za ipo in se smejal.)

jasno pa je, vsaj po moje, tisto, kar velja splosno (ne le v sloveniji):

- vsak gospodarski mocnejsi obrat navzdol brez skrbi da uspe roditi slabe terjatve (ponavadi se izkaze, da je taksen okvir dogajanja mocnejsi od posameznika v smislu, da ce nisi en korak prej znal identificirati, tocno kje bo usekalo, to nikakor ne pomeni, da ne bo)

- je "saj kaj se pa sploh lahko zgodi" ultra rizicen pogled, v ciklicni panogi in vprasljivem politicno-regulativnem okolju se tolko bolj.

lahko je to tudi stvar osebnega okusa. moj pristop je tak:

- a pricakujem pri tejle stvari toliko vecji upside (kot kje drugje), da moram res it jo natancno prebrskat bolj, kot pa diktira okvir celotnega gospodarstva, trga in panoge

- a pricakujem pri tejle stvari toliko vecji upside (kot kje drugje), da to odtehta tudi sibkosti glede trgovanja in rizikov v maticni drzavi

- ce je odgovor ne, gremo pocet druge stvari

- mogoce zaradi takega top-down pristopa kaksno stvar izpustis, ti je pa marsikaj prihranjeno :)
MatejRigel sporočil: 413
[#3023646] 14.07.23 10:00
Odgovori   +    4
Bravo, super analiza!
[#3023647] 14.07.23 10:03 · odgovor na: crt (#3023645)
Odgovori   +    3
mogoce se anekdoticno, imel sem priliko videti, kako gre en proces upravljanja slabe terjatve pri nlb (morda gre pri drugih podobno, ne vem)

- dolznik ne placa
- cas tece...
- posljemo delodajalcu dolznika poziv, naj v skladu s podpisanim obrazcem nakazuje del place
- pismo ne prispe, ker je bilo poslano na naslov, ki ze 10 let ni vec aktualen
- cas tece...
- posljemo delodajalcu dolznika poziv, naj v skladu s podpisanim obrazcem nakazuje del place
- pismo tokrat uspesno prispe, vendar je del obrazca, ki naj bi ga ob najetju kredita izpolnil delodajalec in na katerega se dopis sklicuje, prazen
- cas tece...
- dolznik nas po zdaj ze par letih neplacila nategne, da ne it vnovcit jamstva z nepremicnino, ces on bo boljse prodal
- cas tece, vmes nepremicninski trg rata sibkejsi
- ...
[#3023668] 14.07.23 13:51 · odgovor na: crt (#3023645)
Odgovori   +    0
Članka še nisem prebral.
Ampak čez palec ima tale vlagatelj Max dolgosezen horizont 20 plus in takole čez palec je bil nkbm dosti bolj promoviran in sedaj to dvoje primerjat zaradi svojega načina investiranja je precej subjektivno :).
Ne rečem, da ne more bit pusione ampak ne bo me presenetilo, če nlb naredi 100 posto v desetih letih oz prilagojeno za inflacijo 50.
Kot praviš pa glede na vsa tveganja ni za it na polno not.
Padec na pol ni izključen.
[#3023670] 14.07.23 14:06 · odgovor na: crt (#3023647)
Odgovori   +    0
Če si Slovenec in vzameš vse rizike, ki jih omenjaš, držiš gotovino na banki, po moje ni slaba izbira za nek procent te gotovine in daljše obdobje.
[#3023686] 14.07.23 16:20 · odgovor na: hostamox (#3023668)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 14.07.2023 16:24
[hostamox]
Članka še nisem prebral.
Ampak čez palec ima tale vlagatelj Max dolgosezen horizont 20 plus
in takole čez palec je bil nkbm dosti bolj promoviran in sedaj to dvoje primerjat zaradi svojega načina investiranja je precej subjektivno :).
primerjava je v tem, da je oboje banka (podjetje v ciklicni panogi s slabim zgodovinskim spominom), oboje slovenska (kar je glede na izkusnje lahko zelo problematicno) in da smo v obeh primerih potencialno pred vrati vecje stale.

vsekakor je - kot ze omenjeno - izhodisce sedanje nlb napram tedanji nkbm boljse v smislu valuacije in stanja bilance. vendar ce se ponovi stala takega ranga, niti ni vec tako vazno, kje si zacel, ker prevlada to, kje koncas.

v casu nkbm se je nadaljevanka zacela s tem, da kaj pa ti grdavs tu nekaj osiras naso lepo nalozbo, ziher si fovs, spizdi. tako da tega itak je vse ok, kaj zdaj tle nekaj isces dlako v jajcu... sem vajen.

moja zgodba ni to, da bo ziher shit. je pa vsekakor to, da je shit zelo znotraj vrece moznih izidov; da je razmerje potencialni upside vs potencialni downside lahko ze samo po sebi problematicno; in da tudi ce ne pride do max pizdarije, se vedno lahko primerljiv ali boljsi pricakovani upside isces na trgih z manj, kako bi rekel, lokalne specifike.

Ne rečem, da ne more bit pusione ampak ne bo me presenetilo, če nlb naredi 100 posto v desetih letih oz prilagojeno za inflacijo 50.
tudi mene ne bo presenetilo, je v celoti znotraj zelo sirokih meja mogocega, vendar obstaja znj blj nalozb, za katere me to ravno tako ne bi presenetilo in mi ponje ni treba hoditi v tako eksoticno okolje in tako problematicno panogo.

ne vem, po moje mi ne uspe razloziti, kar bi rad povedal... poskusiva bolj dramatursko:

- ej stari nasel sem ful dobro firmo
- ja?
- mesarija veseli bikec v burkini faso
- ooo... kejjj... in kaj pricakujes od nje?
- paaa lahko bi zrasla X v casu Y !!
- ok. a ves se za kaj drugega, kar bi lahko lih tako zraslo za X v casu Y, pa da je kje blizje?
- no ja, ko tkole razmislim, najbrz res
- ja koji q potem rines lih v burkino faso?
[#3023688] 14.07.23 16:26 · odgovor na: hostamox (#3023670)
Odgovori   +    1
[hostamox]
Če si Slovenec
je to ze samo po sebi stala in moras tolko bolj pazit vsaj na stvari, kjer se lahko kaj odlocas :))
[#3025161] 09.08.23 21:55 · odgovor na: FIN-209278 (#3023625)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 09.08.2023 22:03
[FIN-209278]
Pred mesecem npr. kupil pypl, ki ima tudi svoja tveganja zaradi Apple Pay, a ima tudi mnoge pluse....
tule je na svoj nacin zanimiva tale ravnokarsnja zgodba s stablecoinom... namrec v okolju opazno pozitivnih om to kakor razumem pomeni parkiran denar, ki (predstavlja podlago stablecoina in) sedi na primer v treasuries in nabira trzno om, ki pa v celoti ostaja firmi - recimo kot float pri zavarovalnicah. (ali kot bancno peljanje depozitov na sportni dan pri ecb, hehe)

torej,

- stranka da dolarje za nakup paypal coinov
- dobi dobroimetje coinov
- dolarji grejo v vreco
- vreca uziva na denarnem trgu
- obveznost iz naslova paypal coinov pa je se vedno samo nominalno enaka, kot je bila ob nakupu
- prirast ostane v bilanci in se smeji

zdaj seveda, paypal ima mogoce vecje skrbi v zivljenju kot to, kolko bo zasluzil na ta nacin, ker sicer se ne bi pogovarjali o njem kot potencialno value nalozbi... je pa boljse kot kamen v hrbet.

Strani: 1