Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Nevarna plat zelene agende: odstranjevanje azbesta
Strani: 1
sporočil: 4.491
Glede azbesta.
Ko so se v sedemdesetih gradile hiše se jih je ogromno pokrilo s to kritino.
Takrat še nihče ni imel pojma, da je to nevarno.
Ko se je pred leti pričelo o tem govoriti in pisati je država naredila banalno napako.
Namesto, da bi zaradi zdravja bilo zbiranje azbestne kritine brezplačno, je potrebno zraven plačila plošče še ustrezno pripraviti in kaj še vse.
Zaradi tega je v vseh teh letih in še sedaj v naravi končalo tisoče in tisoče kvadratnih metrov teh plošč.
Glede razogljičenja.
Ko berem, da bi naj čez dobrih 25 let bile vse stavbe razogljičene in koliko stavb bi se naj energetsko prenovilo, ne vem ali se naj tem nebulozam smejim ali se razjočem nad kvazi EU politiki, kakšne neumnosti stresajo.
Več kot očitno je, da v Bruslju na čelu z Lajno nimajo pojma, kako zadeve realno izgledajo v praksi.
Že itak kronično primanjkuje vseh sort delavcev v tehničnih poklicih.
Tako je tudi v gradbeništvu, kjer ponekod že za novogradnje primanjkuje kadra.
Zato si sploh ne predstavljam na kakšen način bi se naj stare stavbe energetsko prenovile.
Mimogrede. Ravno sedaj sosed dela fasado na starejši hiši, ki je bila grajena pred dobrimi 50 leti.
Menjal je streho, potem okna in sedaj dela še fasado.
Na mojstra za fasado je čakal skoraj 2 leti.
Sem se nekaj dni nazaj z mojstrom tudi pogovarjal in mi je povedal, da imajo dela za več kot leto v naprej.
Lahko bi naredil več in hitreje, ampak ne gre, ker enostavno ne dobi ustreznega kadra. DEMOGRAFIJA !
Kot drugo pa je denar.
Prepričan sem , da četudi bi bilo dovolj delavcev, si več kot tri četrtine ljudi takih investicij finančno ne more privoščiti.
Tak, da številke oziroma letnice, ki prihajajo iz Bruslja so eno, realnost pa je povsem nekaj drugega !!!
Še nekaj. Ne vem kako zelo je toplotna črpalka zelena, če jo poganja Indonezijski premog, ki je zgorel v Šoštanju ?
In tudi ne vem, kaj bo toplotne črpalke poganjal, će se TEŠ zapre ?
Če bi danes gradili JEK 2 bi bilo že skoraj malo pozno !
Pozimi in ponoči pa so silicijeve plošče na strehah neuporabne.
In v vsej tej situaciji in zmedi, ki jo imamo v EU, me sploh ne čudijo take stvari, kot so se dogajale danes v Trstu.
Ko so se v sedemdesetih gradile hiše se jih je ogromno pokrilo s to kritino.
Takrat še nihče ni imel pojma, da je to nevarno.
Ko se je pred leti pričelo o tem govoriti in pisati je država naredila banalno napako.
Namesto, da bi zaradi zdravja bilo zbiranje azbestne kritine brezplačno, je potrebno zraven plačila plošče še ustrezno pripraviti in kaj še vse.
Zaradi tega je v vseh teh letih in še sedaj v naravi končalo tisoče in tisoče kvadratnih metrov teh plošč.
Glede razogljičenja.
Ko berem, da bi naj čez dobrih 25 let bile vse stavbe razogljičene in koliko stavb bi se naj energetsko prenovilo, ne vem ali se naj tem nebulozam smejim ali se razjočem nad kvazi EU politiki, kakšne neumnosti stresajo.
Več kot očitno je, da v Bruslju na čelu z Lajno nimajo pojma, kako zadeve realno izgledajo v praksi.
Že itak kronično primanjkuje vseh sort delavcev v tehničnih poklicih.
Tako je tudi v gradbeništvu, kjer ponekod že za novogradnje primanjkuje kadra.
Zato si sploh ne predstavljam na kakšen način bi se naj stare stavbe energetsko prenovile.
Mimogrede. Ravno sedaj sosed dela fasado na starejši hiši, ki je bila grajena pred dobrimi 50 leti.
Menjal je streho, potem okna in sedaj dela še fasado.
Na mojstra za fasado je čakal skoraj 2 leti.
Sem se nekaj dni nazaj z mojstrom tudi pogovarjal in mi je povedal, da imajo dela za več kot leto v naprej.
Lahko bi naredil več in hitreje, ampak ne gre, ker enostavno ne dobi ustreznega kadra. DEMOGRAFIJA !
Kot drugo pa je denar.
Prepričan sem , da četudi bi bilo dovolj delavcev, si več kot tri četrtine ljudi takih investicij finančno ne more privoščiti.
Tak, da številke oziroma letnice, ki prihajajo iz Bruslja so eno, realnost pa je povsem nekaj drugega !!!
Še nekaj. Ne vem kako zelo je toplotna črpalka zelena, če jo poganja Indonezijski premog, ki je zgorel v Šoštanju ?
In tudi ne vem, kaj bo toplotne črpalke poganjal, će se TEŠ zapre ?
Če bi danes gradili JEK 2 bi bilo že skoraj malo pozno !
Pozimi in ponoči pa so silicijeve plošče na strehah neuporabne.
In v vsej tej situaciji in zmedi, ki jo imamo v EU, me sploh ne čudijo take stvari, kot so se dogajale danes v Trstu.
sporočil: 2.643
V Zalogu pri Ljubljani imamo cel kup montažnih Marlesovih hiš iz TI
azbestnih plošč-cca 200-300 vrstnih hiš kdo bo pa to saniral ?Vse
so letnik približno 1970-1971.
Strani: 1