Strani: 1

0126Bacis sporočil: 3.117
[#2971284] 05.11.21 05:49
Odgovori   +    16
Kitajci raje delajo, kot leporečijo v Glasgowu!

Jih bo treba posnemat ;=))))
Rakijan sporočil: 1.263
[#2971302] 05.11.21 07:52
Odgovori   +    1
China will grow larger! Zanima me koliko od teh novih reaktorjev bo jedrskih kogeneracij?
0513ANITO sporočil: 10.844
[#2971316] 05.11.21 08:51 · odgovor na: Rakijan (#2971302)
Odgovori   +    7
[Rakijan]
China will grow larger! Zanima me koliko od teh novih reaktorjev bo jedrskih kogeneracij?
Pišeš bedarije, o katerih nimaš osnovnega pojma...Smetiš pa tukaj po forumu, kot da si vso pamet požrl

Namen graditve elektrarne je pridobivanje Eksergije, ki jo ljubkovalno imenujemo Elekrika...

To ali iz energije pridobljene v kotlu/reaktorju delamo samo toploto ali pa v maksimalni možni meri elektriko ali pa kaj vmes je odvisno predvsem od želja naročnikov....
Tukaj med Termoelektrarno in jerdsko ni nobene razlike...

Elektriko lahko transportiramo nekaj 1000 km stran...toploto pa maksimalno nekaj 10km, potem črpalne in transmisijske toplotne izgube pri transportu stvar naredijo nerentabilno. Torej če se hočeš kolikor toliko smiselno jit kogeneracijo mora Plant stat sredi mesta oz čim bljižje porabnikom toplote...

Boš postavil Jedrsko znotraj LJ AC obroča na primer..
[#2971343] 05.11.21 10:00 · odgovor na: 0513ANITO (#2971316)
Odgovori   +    1
Ta svet je tako zanimiv.. En o drugem imama popolnoma isto mnenje.. Veliko berem kaj dejansko Kitajci gradijo, kje in z kaksnim namenom predvsem.. Cehi bojda razmisljajo o jedrskih toplarnah ja.. Kitajci bojda tudi.. Potrebe po toploti so ogromne, bojda se jo splaca transportirat tudi do 100km dalec, in bojda se je sila lahko in poceni skladisci.. Tudi ti novi "solni" reaktorji gredo menda v to smer.. Ampak brez skrbi, mislim da je vsem jasno, nisem Dr. Znanosti in nikoli nisem hotel prevzeti tvojega mesta tu na forumu, vseznalca.. Brez skrbi, jst samo smetim, da ni vse crno
anon-191845 sporočil: 961
[#2971709] 06.11.21 12:35
Odgovori   +    0
To bo pokal po Kitajski.
[#2971724] 06.11.21 14:20 · odgovor na: Rakijan (#2971343)
Odgovori   +    3
[Rakijan]
Ta svet je tako zanimiv.. En o drugem imama popolnoma isto mnenje.. Veliko berem kaj dejansko Kitajci gradijo, kje in z kaksnim namenom predvsem.. Cehi bojda razmisljajo o jedrskih toplarnah ja.. Kitajci bojda tudi.. Potrebe po toploti so ogromne, bojda se jo splaca transportirat tudi do 100km dalec, in bojda se je sila lahko in poceni skladisci.. Tudi ti novi "solni" reaktorji gredo menda v to smer.. Ampak brez skrbi, mislim da je vsem jasno, nisem Dr. Znanosti in nikoli nisem hotel prevzeti tvojega mesta tu na forumu, vseznalca.. Brez skrbi, jst samo smetim, da ni vse crno
Daj mal se popraskaj za ušesi in razmisli, zakaj je Jedrska toplarna s konomskega vidika ena velika bedarija v primerjavi prav tako elektrarno....

Jedrski reaktor in oprema, ki je direktno potrebna na Jerdskemu delu elektrarne predstavlja takole čez palec 80-90% cene Jedrske elektrarne. Turbinsko generatorski del predstavlja relativno majhen del investicije jedrske elektrarne in je v primetrjavi s klasično premogovo elektrarno celo bistveno enostavnejši zaradi obratovalnih parametrov pare...Na parnem delu jedrske elektrarne materiali sploh niso zahtevni, saj temperatura sveše pare ne presega 280°C in je običajna jeklena litina 1.0619 več kot zadosti dobra intlačna stopnja armatur ne presega 100 bar...V primerjavi s klasično parno elektrarno kot je TEŠ, ki ima parametre pare cca 275 bar@600°C, pa imaš parovode izdelave iz precej eksotičnih in dragih materialov, ki zahrevajo posebne postopke varjenja in armatrue tlačne stopnje 500 bar. Edina razlika pri jedrski je, da so dimenzije armatur večje zaradi nižje energijske gostote pare in je zato potrebno večjje postrojenje za dosego enakega izplena elektrike....

Ko pa že omenjaš Molten Salt reaktorje...Poanta uporabe teh reaktorjev je ravno v tem, da bi se parameri pare lahko odlepili od omejitve, ki jo predstavlja voda kot hladilni medij raktorja in bi se posledično parametri pare lahko začeli pribljiževati tistim v klasičnih termoelektrarnah...S tem bi se posledično precel dvignil izkoristek parnega procesa...

PS Za to, kar sem ti jaz napisal ne rabiš prav nobenega dokotrata..To je navadno (bi moralo biti)inženirsko znanje vsakega Strojnega inženirja-Energetika (ne jaz nisem energetik, ampak dnevno sodeljujem z njimi oni hodijo k meni po specifične nasvete, tako, da sem seznanjen in postredno sodelujem pri veliko energetskih projektih doma in v tujini)

PPS Vzemi enkrat v Roke Krautov priročnik..Večina tega tam piše in je lepo razložena...
[#2971875] 07.11.21 10:55 · odgovor na: 0513ANITO (#2971724)
Odgovori   +    0
Brezupn si.. Filozofiras in opletas in pametuje nekomu, ki nima pojma. Ob elektrifikaciji vsega nas namrec 5 nukleark tipa JEK2 ne resi. Ob spajanju sektorjev toplota in elektrika pa verjamem, da imamo moznost. Ampak to moznost sam osebno vidim samo z kogeneracijo. Zdej a bo kogeneracija z biomaso, geotermalno, jedrsko, plinsko.. Cist vseeno. Jst osebno bi danes pri energetskem nacrtovanju za prihodnost izhajal iz toplotnih potreb "drzave" in ne toliko "elektricnih". Predvsem glede IZREDNO drage jedrske energije in IZREDNO dragega energenta plinskih elektraren. Ampak ja, govorim bedarije o katerih nimam pojma (predstav). Si ti kej racunal konicne moci nasega EES prihodnosti? Vse toplotne crpalke, elektricna mobilnost.. Ja, jedrska je res dolgorocna resitev.. Pa bojlerji na vodik. Pa FV in vetrnice z hranilniki energije!

Pa se mal linkov.. (ti mi pa prosim razlozi kje, kako, pri kaksni T itd, zajemajo paro, spreminjajo itd.. Ker mene osebno..)

en.m.wikipedia.org/w...ower_Plant

www.dailymail.co.uk/...ation.html

Predvsem pa priporocam, strani 14-17, veliko razlicnih opcij..

www.google.com/url?s...BoZwDc8OaU
[#2971896] 07.11.21 12:45 · odgovor na: Rakijan (#2971875)
Odgovori   +    1
[Rakijan]
Brezupn si.. Filozofiras in opletas in pametuje nekomu, ki nima pojma. Ob elektrifikaciji vsega nas namrec 5 nukleark tipa JEK2 ne resi. Ob spajanju sektorjev toplota in elektrika pa verjamem, da imamo moznost. Ampak to moznost sam osebno vidim samo z kogeneracijo. Zdej a bo kogeneracija z biomaso, geotermalno, jedrsko, plinsko.. Cist vseeno. Jst osebno bi danes pri energetskem nacrtovanju za prihodnost izhajal iz toplotnih potreb "drzave" in ne toliko "elektricnih". Predvsem glede IZREDNO drage jedrske energije in IZREDNO dragega energenta plinskih elektraren. Ampak ja, govorim bedarije o katerih nimam pojma (predstav). Si ti kej racunal konicne moci nasega EES prihodnosti? Vse toplotne crpalke, elektricna mobilnost.. Ja, jedrska je res dolgorocna resitev.. Pa bojlerji na vodik. Pa FV in vetrnice z hranilniki energije!

Pa se mal linkov.. (ti mi pa prosim razlozi kje, kako, pri kaksni T itd, zajemajo paro, spreminjajo itd.. Ker mene osebno..)

en.m.wikipedia.org/w...ower_Plant

www.dailymail.co.uk/...ation.html

Predvsem pa priporocam, strani 14-17, veliko razlicnih opcij..

www.google.com/url?s...BoZwDc8OaU
NImam, kaj komentirat..Ko boš ugotovil, da elektriko kadarkoli lahko spermenimo v topolto s 100% izkoristkom....Toploto v elektriko pa samo po zakonih termodinamike, kjer je Carnotov proces samo "Nedosegljiv Ideal"

Toplotne črpalke tudi "proizvajajo" toploto v razmerju do cca 1:5, zakar porabljajo Eksergijo... Obratni ne gre... Iz pet delov Toplote v 1 del elektrike...Noben proces tega ne zmore...Stirlingi, ki to znajo so obupno neučinkoviti in neverjetno glomazni...posedično dragi in neekonomični...
[#2971904] 07.11.21 13:12 · odgovor na: 0513ANITO (#2971896)
Odgovori   +    0
Dej sam ne mi o toplotnih crpalkah.. Kaj geotermalno si mislil? Zemlja voda, voda voda? Strosek investicije? A to je smiselna investicija pri enodruzinskih nizko energijski, pasivnih hisah? A zato se gremo ucinkovito rabo energije? Si mislil sanitarne toplotne crpalke, klasicnw bojlerje? Se enkrat te vprasam, konicna moc EES pri vseh teh tvojih visoko ucinkovitih toplotnih crpalkah.. Njihova zivljenska doba itd.. Ni kalkulacij. No, poleti nekako bi se slo ob vsej fotovoltaiki kaj pa pozimi? To ni zeleni prehod vsa ta e navlaka.. Brez kogeneracije ne bo slo. Pa hidroelektrarne, lp
[#2971909] 07.11.21 13:26 · odgovor na: Rakijan (#2971904)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: 0513ANITO 07.11.2021 13:36
[Rakijan]
Dej sam ne mi o toplotnih crpalkah.. Kaj geotermalno si mislil? Zemlja voda, voda voda? Strosek investicije? A to je smiselna investicija pri enodruzinskih nizko energijski, pasivnih hisah? A zato se gremo ucinkovito rabo energije? Si mislil sanitarne toplotne crpalke, klasicnw bojlerje? Se enkrat te vprasam, konicna moc EES pri vseh teh tvojih visoko ucinkovitih toplotnih crpalkah.. Njihova zivljenska doba itd.. Ni kalkulacij. No, poleti nekako bi se slo ob vsej fotovoltaiki kaj pa pozimi? To ni zeleni prehod vsa ta e navlaka.. Brez kogeneracije ne bo slo. Pa hidroelektrarne, lp
S človekom, ki ne priznava osnovnih zakonov termodinamike se nima smisla pogovarjat...

Trobezljaš vse neumnosti, ki ti pridejo na uho in se delaš pametnega....

Razlog zakaj se postavljajo Kogeneracije je izključno ekonomski, ob pogoju, da se splača smiselno porabit "odpadno" toploto proocesa....Velikokrat se proces namerno porekine na višjem temperaturnem nivoju.... da se "nahrani" porabnike toplote...Če ni porabnikov toplote (kar je večnimoma velik problem), potem kogeneracije nimajo smisla..

Drugače...Pa kupi si enkrat en Krautov Strojniški priročnik, preberi kak del o toplotnih procesih, izkoristkih procesov, toplotnih strojih, parne tabele, pa še kaj...

Kogeneracije, (obračuni) ki samo seštevajo kilowattne ure pridobljen Elektrike, Tolpote in Hladu, pač nimajo optimuma v fizikalnem procesu pridobivanja električne energija, pač pa imajo Ekonomski optimum (to pa ni isto).... Iz tega izhaja večina tvojih blodenj tu na forumu...
[#2971930] 07.11.21 15:55 · odgovor na: 0513ANITO (#2971909)
Odgovori   +    0
No sej pocas boma prsla skp.. Se enkrar te vprasam strokovnjaka, strojnika..

Kaksno konicno potrebo po elektriki pricakuje v naslednjem desetletju v RS? Kdaj (casovno, sezonsko) bo ta konica? Kdaj bo minimum?

Me veseli, da si omenil tudi trigeneracijo.

Kaksna nihanja predvidevas v EES prihodnosti in kako jih nameravas balancirat? Za tebe kraut majsta je vodik bedarija, baterijska hramba bedarija, proizvodnja iz OVE bedarija, pametna omrezja sposobna hitrega prilagajanja bedarija.. Skratka resitev za vse vidis izkljucno v jedrski tehnologiji in velikih ogromnih rotirajocih masah. Koliko jedrskih elektraren potrebujemo in kako bodo ekonomicno regulirale ta bodoca nihanja drzave po elektricni potrebi.

Strani: 1