Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek 40 ukrepov za digitalizacijo: Za silo opravljena domača naloga? Še to ne!
Strani: 1 2
sporočil: 481
Tipično slovensko, če imate boljše ideje jih javite tej skupini oz
se ji pridružite. In tako razmišljanje je prisotno na vseh korakih,
lapanje, kako je vse u qurcu a nobeden ne bi naredil nič, da bi
bilo bolje. Očitno je vsem dovolj (pre)dobro.
sporočil: 11.164
Problem Slovenije/Butal je, da medijski prostor namenja nakladacem.
Kaj je hotel povedati? Konkretno. Simfanje v tri krasne. Daj
predloge! Lahko, da je nacrt slab. Izboljsaj ga.
sporočil: 1.359
[Zan2019]Kako naivno. Strateški svet je samemu sebi namen, notri so tisti, ki so pri koritu. Idej je polno, treba se je ozreti iz pisarn in poslušati ljudi, gospodarstvo, mogoče se ozreti čez mejo, kjer imajo rešitve že implementirane.
Tipično slovensko, če imate boljše ideje jih javite tej skupini oz se ji pridružite. In tako razmišljanje je prisotno na vseh korakih, lapanje, kako je vse u qurcu a nobeden ne bi naredil nič, da bi bilo bolje. Očitno je vsem dovolj (pre)dobro.
Lepo te prosim no, si preletel dokument? Na 9 (DEVETIH) straneh se zrcali dvomesečno delo sveta. Kot rečeno, to je enodnevna naloga za šolarja ali dijaka, ne pa za skupino strokovnjakov, ki imajo odgovornost dvigniti nas iz kamene dobe (ponekod, da ne bo nesporazumov, saj ponekod so te stvari že urejene).
Dokument nima nobenih rokov, zavez, podrobnih načrtov, praktično samo lapanje, kot praviš ti. Nisem strokovnjak s tega področja, ampak mene osebno bi bilo sram tak dokument dati v javnost. Upam, da imajo za EU kaj bolj izpiljenega v predalu.
lp
sporočil: 1.534
Cilj digitalizacije je predvsem poenostavitev vsakodnevnega
življenja državljanov v razmerju do države, predvsem v upravnih
postopkih in v zdravstvu. Avtor si pa digitalizacijo očitno
predstavlja kot dolžnost države, da vsakemu slovencu zagotovi
pametni hladilnik in TV, zato pa tudi takšen članek.
sporočil: 6.715
[jezdec666]JJ točno ve kaj dela in kaj je cilj.. Ostalo je samo forma, Potemkinova vas
Bravo, ta vlada je groteskna, vazno je delanje kljukic, kot sem napovedal bo tole z digitalizacijo polomija in res je, par parcialnih interesov in nekaj prwplonkanih idej iz drugod. Zdi se, da bi kot digitalizacijo sprejeli tudi namestitev krajih zvončkov na ovčji pašnik. Kljukica in gremo dalje.
Pa še tole: ta vlada pobira sicer neke (parcialne) ideje npr. iz občin, pa še to samo zato, ker je sama prazna, brezidejna, votla in totalno brez kompasa. Na upravnih enotah recimo, pa boste kot posledica še naslednjih 40 let čakali kot eni moroni za dokumente in tavali od okenca do okenca, od štampiljke do štampiljke.
sporočil: 671
Resnica je verjetno nekje vmes, če razmisliš ali ima on namen in
željo biti predsednik vlade v trenutku, ko je proračun prazen in bi
moral razglasiti varčevanje? Ne, on pride, ko je denarja dovolj,
izprazni in se pusti odnesti. Vedno izpade žrtev, potrdi
pričakovanja svojih vernikov, da ga je treba braniti, pa naj stane
kar hoče, tisti drugi, ki pa potem vsem državljanom vzamejo, da
pokrijejo luknje, ki jih je izkopal on za svoje izbrance, pa so
potem nepriljubljeni. Jasno kot beli dan. Vedno znova se zanaša na
slab spomin volivcev. Ki mu že celo življenje omogočajo udobno
življenje.
sporočil: 481
[XDONA1]Naivno je pričakovati, da bodo delno poltični organi (ker to so, neglede ali so notri sami strokovnjaki ali ne) predstavili poslovni načrt na ravni firme. Očitno si nisi še nikoli prebral(a) kakšnega programa za volitve:) Na koncu štejejo rezultati, drugo mene ne zanima. Me pa moti, da se pavšalno sesuvajo neke inciative, predvsem (in najbolj pogosto) skozi sito političnega prepričanja. Če ima kdo kakšno pametno idejo, naj prispeva, najlažje je pametovati.
> [Zan2019]
> Tipično slovensko, če imate boljše ideje jih javite tej skupini oz se ji pridružite. In tako razmišljanje je prisotno na vseh korakih, lapanje, kako je vse u qurcu a nobeden ne bi naredil nič, da bi bilo bolje. Očitno je vsem dovolj (pre)dobro.
Kako naivno. Strateški svet je samemu sebi namen, notri so tisti, ki so pri koritu. Idej je polno, treba se je ozreti iz pisarn in poslušati ljudi, gospodarstvo, mogoče se ozreti čez mejo, kjer imajo rešitve že implementirane.
Lepo te prosim no, si preletel dokument? Na 9 (DEVETIH) straneh se zrcali dvomesečno delo sveta. Kot rečeno, to je enodnevna naloga za šolarja ali dijaka, ne pa za skupino strokovnjakov, ki imajo odgovornost dvigniti nas iz kamene dobe (ponekod, da ne bo nesporazumov, saj ponekod so te stvari že urejene).
Dokument nima nobenih rokov, zavez, podrobnih načrtov, praktično samo lapanje, kot praviš ti. Nisem strokovnjak s tega področja, ampak mene osebno bi bilo sram tak dokument dati v javnost. Upam, da imajo za EU kaj bolj izpiljenega v predalu.
lp
sporočil: 6.715
[Tonja1]In standarde znižuje kjer se da, vsakič naprej porine svoje zveste sledilce. In "levica" je preveč korektna da tega ne razturi takoj ko je na oblasti.. npr. (bolj nedolžne zadeve) preimenovanje letališal Brnik, vojašnic, odstranitev kipov...
Resnica je verjetno nekje vmes, če razmisliš ali ima on namen in željo biti predsednik vlade v trenutku, ko je proračun prazen in bi moral razglasiti varčevanje? Ne, on pride, ko je denarja dovolj, izprazni in se pusti odnesti. Vedno izpade žrtev, potrdi pričakovanja svojih vernikov, da ga je treba braniti, pa naj stane kar hoče, tisti drugi, ki pa potem vsem državljanom vzamejo, da pokrijejo luknje, ki jih je izkopal on za svoje izbrance, pa so potem nepriljubljeni. Jasno kot beli dan. Vedno znova se zanaša na slab spomin volivcev. Ki mu že celo življenje omogočajo udobno življenje.
Pa saj ravno to je narobe, da strategija ne more biti letak
programa stranke za naslednje volitve. Strategija mora biti resen
dokument, ki služi kot vodilo čez celoten postopek, ne neko
leporečenje, kaj se bo nekoč naredilo in kaj naj bi to prineslo. Ko
se izgubi rdeča nit, pogledaš v zastavljene cilje, oceniš napredek,
vidiš kje si ga polomil in napake popraviš. Tole je pa bolj PR za
bralce slovenskih novic :)
Glede na zveneča imena in vse doktorske nazive trdim, da je to skropucalo od dokumenta. Bom pa prijetno presenečen in vesel, če bodo na koncu rezultati dobri.
Glede na zveneča imena in vse doktorske nazive trdim, da je to skropucalo od dokumenta. Bom pa prijetno presenečen in vesel, če bodo na koncu rezultati dobri.
sporočil: 261
Evo bom pa jaz prispeval en predlog: združimo osebno izkaznico s
čipom za zdravstveno izkaznico skupaj z evropsko kartico
zavarovanja...zakaj bi imeli tri kose plastike, če imamo lahko
enega. Vem,da je to minoren predlog amapk verjamem, da je
izvedljiv...lp In se strinjam s predhodniki...vedno je najlažje
kritizirati težje je pa zadeve konkretno premakniti naprej...hic
roddus hic salta....lp
[FIN-454644]Da vidimo kaj? Malo smešen argument.
Daj napisi nacrt na dveh straneh ti. Da vidimo.
Se ti zdi, da sem jaz v strateškem svetu odgovoren za to? Ali je tak vedno tvoj odgovor, ko nekdo ne izpolni pričakovanja nas državljanov, ko plačujemo vse te strokovnjake?
sporočil: 5.933
[Zan2019]Pravzaprav je ta strateški svet tipično slovenski. Od strateškega sveta bi pričakoval vsaj strategijo, ne pa nekaj deset pavšalnih ukrepov, pripravljenih po liniji najmanjšega odpora.
Tipično slovensko, če imate boljše ideje jih javite tej skupini oz se ji pridružite. In tako razmišljanje je prisotno na vseh korakih, lapanje, kako je vse u qurcu a nobeden ne bi naredil nič, da bi bilo bolje. Očitno je vsem dovolj (pre)dobro.
Če strokovnjaki v strateškem svetu ne znajo pripraviti strategije, potem je več kot očitno res vse v qurcu.
Ne, ti si odgovoren za simfanje in psovanje. Vsak za to, cesar je
sposoben. Kaj torej pogresas zase? Kaj bi drzava morala storiti
zate na podrocju diitalizacije? Konjsko vprego?
[FIN-454644]Pozabil si me ozmerjati s komunistom. Ko me ze obtožuješ za šimfanje in psovanje..... žal je zate vsaka kritika tvojega ljubljenega vodje in sistema psovanje ali pa še kaj hujšega. Zato mi je sploh žal, da sem ti repliciral, od danes naprej obljubljam, da se bom vzdržal. Nima namreč nobenega smisla....
Ne, ti si odgovoren za simfanje in psovanje. Vsak za to, cesar je sposoben. Kaj torej pogresas zase? Kaj bi drzava morala storiti zate na podrocju diitalizacije? Konjsko vprego?
Zadnja sprememba: FIN-454644 01.07.2021 12:40
Kritika STRATESKEGA NACRTA, ti si obseden z nekim ljubljenim
vodjem, jaz pac ne. Demokraticno te vabim, da nam zaupas svoje
dragocene ideje, ki jih nosis v svojem srcu in v glavi. Nimas?
Simfas torej ad personam in ne ad rem. JJ in ne nekega javno
objavljenega programa? Fino. Inteligentno.Pri Domnu Savicu sta dve
kuri nabijali, kako je treb digitalizirati izdajo potnih listov. Da
ne bo teba vec izpolnjevati obrazcev. Kuri pa ne vesta, da je vse
to ze odlicno digitalizirano.
sporočil: 13
[FIN-454644]Resno, mi ni potrebno več fizično na UE in si nov potni list lahko uredim preko spleta? Bodo razširili še na vozniško (ker moramo zamenjati one roza knjižice)?
Pri Domnu Savicu sta dve kuri nabijali, kako je treb digitalizirati izdajo potnih listov. Da ne bo teba vec izpolnjevati obrazcev. Kuri pa ne vesta, da je vse to ze odlicno digitalizirano.
Zadnja sprememba: FIN-454644 01.07.2021 14:26
Ne, na upravni enoti predlozis obstojeci dokument, das prstna
odtisa leve in desne roke in podpis. Vse drugo naredi prijazna
uradnica in v par dneh dobis vse na dom. Profesionalno u nulo. Ni
za prehvalt. Fotografiras se lahko v sosednjem prostoru.Fotko ti
poskenira in vrne. Res odlicno.
sporočil: 9
čas vnosa: 01.07.21 10:52
Z novelo uredbe eIDAS nastaja ideja evropske digitalne denarnice,
ki bo rešila vse to skupaj.
Problem je v tem, ker v Sloveniji odkrivamo toplo vodo in mislimo, da bomo s hitrimi in parcialnimi rešitvami preskočili veliko korakov.
Problem je v tem, ker v Sloveniji odkrivamo toplo vodo in mislimo, da bomo s hitrimi in parcialnimi rešitvami preskočili veliko korakov.
čas vnosa: 01.07.21 09:28
Je treba prebrati kaj več kot začetek in konec. Človek vmes piše,
da bi bilo smiselno ocenit rezultate prve strategije, pogledat, kaj
je že pripravljenega, ustrezno popravit in nadaljevat. Če slediš
linkom lahko tudi vidiš, kaj so že predlagali drugi - v EU in SLO.
Po domače pravi: ne odkrivat tople vode.
Poleg tega ima prav, takšen seznam lahko naredijo srednješolci pri kakšnem krožku ne pa vladni strateški svet. Glede na sestavo strateškega sveta je ta dokument sramota. Je pa v stilu delovanja vladnih pametnjakovičev na vseh področjih zadnje leto. To pa!
Poleg tega ima prav, takšen seznam lahko naredijo srednješolci pri kakšnem krožku ne pa vladni strateški svet. Glede na sestavo strateškega sveta je ta dokument sramota. Je pa v stilu delovanja vladnih pametnjakovičev na vseh področjih zadnje leto. To pa!
sporočil: 251
1. Kje je na volkjo dokument za prebrat?
2- Pred kakšnim mesecem sem že imel debato na to temo - glavna je izvedba, strategija je samo kos papirja. Za dobro izvedbo pa bi bilo potrebno urediti nekaj zadev, ki doslej niso delovale:
- interna kultura javnega sektorja in politike; le to bo potrebno začeti spreminjati - oni so tam za ljudi in ne obratno; dokler ne bo te percepcije, se ne bo nikomur zdelo potrebno, da poskusi spremeniti kaj na bolje; potrebno je začeti sodelovati, spreminjati na bolje in delati stvari v dobro državljanov; ja to se čuje utopično in bo zelo težjo nasloviti
- zakone in pravila za javni sektor je treba spremeniti na način, da se dobre ljudi lahko nagradi, slabe pa penalizira in tudi odpusti; brez tega ne bo motivacije in brez motivacije se ne bodo našli spodobni ljudje, ki bi bili zmožni to izpeljati; tudi to bo zelo težko
- potrebno je imeti znanje in kompetence za projektno vodenje, kajti to so rpecej zahtevni projekti; brez tega bodo stvari zavožene, ne bodo izpeljane in bo šel samo denar v luknjo; seveda pa je predpogoj, da se res kaj naredi, kajti pogosto je občutek da je v resnici cilj, da tečejo čim večji projekti, kjer se da čim več denarja kanalizirati v lastne žepe
2- Pred kakšnim mesecem sem že imel debato na to temo - glavna je izvedba, strategija je samo kos papirja. Za dobro izvedbo pa bi bilo potrebno urediti nekaj zadev, ki doslej niso delovale:
- interna kultura javnega sektorja in politike; le to bo potrebno začeti spreminjati - oni so tam za ljudi in ne obratno; dokler ne bo te percepcije, se ne bo nikomur zdelo potrebno, da poskusi spremeniti kaj na bolje; potrebno je začeti sodelovati, spreminjati na bolje in delati stvari v dobro državljanov; ja to se čuje utopično in bo zelo težjo nasloviti
- zakone in pravila za javni sektor je treba spremeniti na način, da se dobre ljudi lahko nagradi, slabe pa penalizira in tudi odpusti; brez tega ne bo motivacije in brez motivacije se ne bodo našli spodobni ljudje, ki bi bili zmožni to izpeljati; tudi to bo zelo težko
- potrebno je imeti znanje in kompetence za projektno vodenje, kajti to so rpecej zahtevni projekti; brez tega bodo stvari zavožene, ne bodo izpeljane in bo šel samo denar v luknjo; seveda pa je predpogoj, da se res kaj naredi, kajti pogosto je občutek da je v resnici cilj, da tečejo čim večji projekti, kjer se da čim več denarja kanalizirati v lastne žepe
Zagovarjam javno razpravo z argumenti. Ce je dokument slab, je
treba povedati, v cem je slab. In ce odkriva toplo vodo, je to tudi
treba povedati. To je moj nacin delovanja. Zato tudi kritiziram dve
kuri, ki pri Savicu nakladata, kako je treba digitalizirati izdajo
potnih listov, ki je odlicno digitalizirana. Torej odkrivata toplo
vodo. Ne pa gostilniska sankdebata, pljuvanjevsevprek: placujemo
jih (pa delajo brezplacno), pa napisejo tako sranje, na nivoju
seminarske naloge itd. To je prazno simfanje. Konkretno, prosim.
sporočil: 19
Če se spomnite, sem že enkrat pisal na forum, da sem v tem
strateškem svetu. Ne vem, če je pametno, da zdaj tu odgovarjam, saj
nočem, da izpade, kot da se opravičujem, pa tudi ne, da se
prerekam. Zato samo na kratko naslednje misli:
* naloga sveta ni bila napisati strategijo - teh je že dovolj
* naloga je bila izluščiti iz vseh teh strategij in idej nekaj ukrepov, ki bodo dvignili SLO na DESI lestvici iz 16. mesta med prvih 5.
* strinjam se, da ti ukrepi niso nič novega. Hvala bogu da ne, saj ni smisel, da bi bili inovativni z idejami ("krava crknila, pa še toliko dobrih idej sem imel"), temveč da vladi svetujemo, katere od teh idej pa se naj lotijo udejanjiti.
* vlada sama nima dovolj znanja o digitalizaciji, da bi iz strategij izluščila prave ukrepe, kaj šele da bi prioritizirala vse predloge. Zato potrebuje strokovnjake in to take, ki jim lahko zaupa. Ministrstva so pristranska, ker ne bi predlagala ukrepov, kjer je dosti dela za njih. Ali bi pa našli izgovor češ "da se to ne da, ker zahteva spremembo zakona". Posamezne inštitucije bi imele nek svoj interes. Skupek vse članov sveta pa vsaj do neke mere garantira, da ni nekih pretiranih pristranskosti.
* ali je sestava sveta optimalna? Gotovo ni, saj tudi pri takem številu vedno manjka kdo. Ali je enih premalo, ali drugih preveč. Se mi pa vseeno zdi, in to sem opazil tudi med delom sveta, da je na kupu kar dosti znanja; velika želja, da postane Slovenija še boljša; in ne nazadnje, volja do dela, ki kot rečeno ni plačano ali kako drugače nagrajeno, razen z zavestjo, da bo na koncu Slovenija boljša.
* strokovnost sveta ni v tem, da bi si izmišljeval nove genialne ideje, če je to sploh mogoče. Naloga je, da je izmed vseh ideh in predlogov, ki so prispeli, izbral najbolj primerne (mnogo jih je prišlo izven sveta, nekaj pa je tudi takih, ki ste mi jih zadnjič napisali forumaši in mi je uspelo nekatere umestiti med ta prvi paket 40 ukrepov, če ste opazili).
* upam, da ne merite modrost ukrepov po tem, kako obsežno in kako nerazumljivo je besedilo, oz. da bi bilo polno tujk in "buzzwords".
* če pravite, da je besedilo preprosto kot bi ga napisal srednješolec, potem je to kompliment. Seveda so naši predlogi napisani na precej več besedila kot je sedaj tu predstavljeno javnosti. Umetnost je bila ravno v tem, da vsak ukrep orišemo na kratko v enem odstavku, da bo javnosti razumljivo, kaj je mišljeno. Verjetno poznate citat od Marka Twaina "napisal sem ti dolgo pismo, ker nisem imel časa, da bi ga napisal kratko in jedrnato". No, mi smo se precej trudili, da smo našli dober (razumljiv, s pravo asocijacijo, seveda pa tudi všečen) naslov in potem udaren in razumljiv opis. Ta opis smo pilili skoraj dlje časa kot smo zbirali ukrepe.
* na koncu namreč ni pomembno, kako pametni ali globokoumni so ti ukrepi, temveč da bodo dejansko zaživeli. Tu pa potrebujemo "buy-in" vlade, ministrstev, medijev, javnosti, predvsem pa tistih ljudi na ministrstvih, ki bodo morali kar precej dela v to vložiti.
* naloga je bila izluščiti iz vseh teh strategij in idej nekaj ukrepov, ki bodo dvignili SLO na DESI lestvici iz 16. mesta med prvih 5.
* strinjam se, da ti ukrepi niso nič novega. Hvala bogu da ne, saj ni smisel, da bi bili inovativni z idejami ("krava crknila, pa še toliko dobrih idej sem imel"), temveč da vladi svetujemo, katere od teh idej pa se naj lotijo udejanjiti.
* vlada sama nima dovolj znanja o digitalizaciji, da bi iz strategij izluščila prave ukrepe, kaj šele da bi prioritizirala vse predloge. Zato potrebuje strokovnjake in to take, ki jim lahko zaupa. Ministrstva so pristranska, ker ne bi predlagala ukrepov, kjer je dosti dela za njih. Ali bi pa našli izgovor češ "da se to ne da, ker zahteva spremembo zakona". Posamezne inštitucije bi imele nek svoj interes. Skupek vse članov sveta pa vsaj do neke mere garantira, da ni nekih pretiranih pristranskosti.
* ali je sestava sveta optimalna? Gotovo ni, saj tudi pri takem številu vedno manjka kdo. Ali je enih premalo, ali drugih preveč. Se mi pa vseeno zdi, in to sem opazil tudi med delom sveta, da je na kupu kar dosti znanja; velika želja, da postane Slovenija še boljša; in ne nazadnje, volja do dela, ki kot rečeno ni plačano ali kako drugače nagrajeno, razen z zavestjo, da bo na koncu Slovenija boljša.
* strokovnost sveta ni v tem, da bi si izmišljeval nove genialne ideje, če je to sploh mogoče. Naloga je, da je izmed vseh ideh in predlogov, ki so prispeli, izbral najbolj primerne (mnogo jih je prišlo izven sveta, nekaj pa je tudi takih, ki ste mi jih zadnjič napisali forumaši in mi je uspelo nekatere umestiti med ta prvi paket 40 ukrepov, če ste opazili).
* upam, da ne merite modrost ukrepov po tem, kako obsežno in kako nerazumljivo je besedilo, oz. da bi bilo polno tujk in "buzzwords".
* če pravite, da je besedilo preprosto kot bi ga napisal srednješolec, potem je to kompliment. Seveda so naši predlogi napisani na precej več besedila kot je sedaj tu predstavljeno javnosti. Umetnost je bila ravno v tem, da vsak ukrep orišemo na kratko v enem odstavku, da bo javnosti razumljivo, kaj je mišljeno. Verjetno poznate citat od Marka Twaina "napisal sem ti dolgo pismo, ker nisem imel časa, da bi ga napisal kratko in jedrnato". No, mi smo se precej trudili, da smo našli dober (razumljiv, s pravo asocijacijo, seveda pa tudi všečen) naslov in potem udaren in razumljiv opis. Ta opis smo pilili skoraj dlje časa kot smo zbirali ukrepe.
* na koncu namreč ni pomembno, kako pametni ali globokoumni so ti ukrepi, temveč da bodo dejansko zaživeli. Tu pa potrebujemo "buy-in" vlade, ministrstev, medijev, javnosti, predvsem pa tistih ljudi na ministrstvih, ki bodo morali kar precej dela v to vložiti.
sporočil: 5.933
[FIN-300587]Ne vem, zakaj meni odgovarjate s temi točkami, ki se sploh niso predmet mojega očitka. Moj očitek je, da so pripravljeni po liniji najmanjšega odpora. Zdaj kar je, pač je.
Če se spomnite, sem že enkrat pisal na forum, da sem v tem strateškem svetu. Ne vem, če je pametno, da zdaj tu odgovarjam, saj nočem, da izpade, kot da se opravičujem, pa tudi ne, da se prerekam. Zato samo na kratko naslednje misli:
Nočem izpostavljati posameznih ukrepov in nadaljnja razprava je čist teoretična. V splošnem pogrešam fokus. Če je strategij že dovolj, kako so ti ukrepi usklajeni s temi strategijami? Saj vem, da niso, razen mogoče tistih birokratskih, ki so nadgradnja preteklih polomij in bodo zdaj še večja polomija.
Moje mnenje je, da si država mora izbrati ustrezen fokus. Denimo, da bo Slovenija do leta 2025 vodilna na področju e-zdravja in potem v to investiramo par sto milijonov evrov in če jih bomo pametno porabili, bomo leta 2025 vodilni na področju e-zdravja. Će ne bomo, smo pa pač šalabajzerji. Treba je imeti smele cilje in treba je prevzemati odgovornost tudi za neuspehe.
Glede na to, da je že v osnovi ta strateški svet bil oblikovan brez fokusa, pa bi lahko bili ukrepi pripravljeni v smislu, kako bomo do leta 2025 vodilni na področju digitalne družbe, digitalnega gospodarskega in podjetniškega okolja in tako naprej. Ko tako razmišljaš, hitro vidiš, da nima smisla delati na denimo ukrepih privabljanja slovenskih in tujih strokovnjakov, ustanovitve poligona za kibernetsko varnost in inštituta za uporabno umetno inteligenco, če nimamo nobene osnove za to.
Najbolj pogost šiht na področju IKT je v Sloveniji programiranje in implementacija Office365, Navision, SAP in raznih drugih računovodskih ter kadrovskih programov. To je naša osnova za digitalizacijo. Kako bomo iz te osnove recimo privabljali domače in tuje strokovnjake in postali referenca na področju kibernetske varnosti ter uporabne umetne inteligence? Ne bomo. Dajmo najprej doma porihtat zadeve z ukrepi za razvoj tovrstnih strokovnjakov (z dejanskimi projekti na tem področju, ne z izbirnim predmetom na faksu), preden se gremo neke mednarodne zgodbe, drugače bo to samo birokatski ustroj za nakup in promocijo Microsoftovih storitev, lastnega znanja na teh področjih pa še vedno ne bomo imeli.
Takšno je moje razmišljanje. Po moje vas je vlada nategnila. Nekaj članov tega sveta je sposobnih generiranja genialnih idej, vlada vam je pa dala nalogo, da pripravite seznam sort rjavega fižola.
sporočil: 8.271
[FIN-454644]Medijski prostor ni tako slab, nakladačev je veliko, preveč skratka! Kritik ni malo, tudi članek govori nekaj o tem! Ima pa tudi avtor neke svoje poglede, ki so morda malce, milo rečeno, iluzorni...
Problem Slovenije/Butal je, da medijski prostor namenja nakladacem. Kaj je hotel povedati? Konkretno. Simfanje v tri krasne. Daj predloge! Lahko, da je nacrt slab. Izboljsaj ga.
Žan se še uči in marsikaj se bo še naučil!!:)
Očitno tudi nima kakšnih izkušenj s temi in takimi predlogi, drugače bi nekako bolj vedel, kako stvari v praksi potekajo: psi lajajo, karavana pa gre dalje...
Malo dnarja, malo muzke, ponavadi pravijo.
čas vnosa: 02.07.21 07:07
Slabo bereš. Glede na to, da je Strateški svet postavila vlada, gre
za to, kako naj k temu pristopi ravno država. Firme, ki se tega
zavedajo, so že zdavnaj začele z digitalizacijo vsega, samo je
takih pri nas res še zelo malo.
Strani: 1 2