Strani: 1

anon-16223 sporočil: 162
[#718731] 19.02.10 07:56
Odgovori   +    2
Pred kratkim sem bil pri osebnem zdravniku zaradi angine. Zdravnik mi je vsilil ospen 1500 (30 tablet-proizvaja Krka), kljub prigovarjanju, da imam želodčne težave in bi bilo dosti bolj primeren antibiotik od plive (3 tablete). V pisarni je imel polno reklamnega materiala od Krke. Postal sem pozoren in pregledal zdravila, ki mi jih je predpisal v zadnjih letih. Skoraj vsa so bila od Krke. Tukaj se postavi vprašanje, ali je za zdravnika bolj pomembno sodelovanje z farmacevtom (provizija) ali zdravje pacienta.
anon-183760 sporočil: 2
[#718917] 19.02.10 10:01
Odgovori   +    1
Vse kar bo kdorkoli zaračunal farmacevtskim firmam si bodo te vračunale v cene izdelkov
anon-521 sporočil: 5.625
[#718920] 19.02.10 10:02 · odgovor na: (#718737)
Odgovori   +    0
[gsavli]
> [1115Kr1]
> Pred kratkim sem bil pri osebnem zdravniku zaradi angine. Zdravnik mi je vsilil ospen 1500 (30 tablet-proizvaja Krka), kljub prigovarjanju, da imam želodčne težave in bi bilo dosti bolj primeren antibiotik od plive (3 tablete).

Tiste 3 tablete, ki si si jih ti zaželel, proizvaja tudi Krka pod imenom Azibiot. Verjetno ni razumel, da želiš azitromicin, ki ne povzroča želodčnih težav, za razliko od Ospena, ki jih. Slab zdravnik, zamenjaj ga.

> Tukaj se postavi vprašanje, ali je za zdravnika bolj pomembno sodelovanje z farmacevtom (provizija) ali zdravje pacienta.

Ne, očitno je najbolj pomembno sodelovanje pacienta z zdravnikom na tvoj način, kar pomeni, da zdravnik pri predpisu zdravil sledi navodilom in željam pacientov. :)
Dr Google je najboljši zdravnik :)
anon-63371 sporočil: 32
[#718938] 19.02.10 10:09
Odgovori   +    1
dragi 1115KR1 tudi krka ima iste 3 tabletke, kot pliva. Učinkovina je makrolidni antibiotik Azitromicin, zdravilo od krke pa se imenuje Azibiot.
Ospen pa je navadni penicilinski antibiotik, z manj stranskimi učinki in je verjetno imel zdravnik se kaksen drug razlog, da ti je predpisal ta antibiotik, kot pa le brošure in letaki od Krke.
purinoli sporočil: 8.690
[#719050] 19.02.10 11:06 · odgovor na: (#718935)
Odgovori   +    1
[gsavli]
> [lukav]
>
> Dr Google je najboljši zdravnik :)

Fajn je vseeno, da vprašaš koga, ki je preguglal precej več kot ti okol tega, oz. da mu vsaj ne soliš pameti preveč, morda predlagaš drugi antibiotik, potem pa poslušaš zagovor zdravnika, zakaj ti tega ne bo dal. Ampak res poslušaš, ne da že vnaprej veš, kateri je antibiotik prve izbire za angino pri tebi (in jebeš ti študije). :)
Mene je pred časom najbolj nasmejal odgovor mojega prijatelja, dobrega zdravnika, nekemu obrtniku, ki mu delal v prenovi ordinacije, potem pa še navrgel "dohtar, ko sem že tu, predpišite mi 2 škatli antibiotikov, ker jih moram imeti na zalogi..." Mu je rekel : za uro vašega dela moram jaz delat 2,5 ure v ambulanti. Svetujem vam, da greste v šole za 21 let, kot jaz, pa si boste sami lahko pisali recepte, za začetek pa meni zaračunajte vaše delo po tarifi Dr. medicine v ZD, pa bova perjatla...."

Kar se tiče pa promotorjev zdravil, je to svetovna štala, ki jo eno malo SLO pleme ne bo odpravilo. Tu se obračajo večji denarji, kot za R&D, ki pri originatorjih dosega 15% prometa, pri generikih pa do 10%. Poznam idealno rešitev, vendar ni šans za implementacijo :

Ukinitev zdajšnje prakse. Zdravniki se morajo permanentno izobraževati in biti na tekočem z najnovejšimi & starimi REGISTRIRANIMI ZDRAVILI. To stane, vendar bo denar bolje izkoriščen, kot pa s farma marketingom. Glede na stroga pravila registracije, bi morale zavarovalnice UKAZATI v javnem zdravstvu predpis najcenejšega zdravila z liste za isto indikacijo.

Bistveno boljša ( in cenejša, čeprav vprašljiva) alternativa sedanjemu stanju je preprosto dovoljeno reklamiranje zdravil na Rp in ne samo OTC. Je vsaj bolj pregledno, kot pa zdaj. Če samo pomislim, koliko novega znanja bi po pravilu trga ( dobri/slabi zdravniki) "vdrlo" med zdravnike in koliko potencialno produktivnih in koristnih kadrov bi presedlalo iz statusa trgovskega potnika v status raziskovalcev, zdravnikov....
[#719066] 19.02.10 11:14 · odgovor na: (#718935)
Odgovori   +    2
[gsavli]
> [lukav]
>
> Dr Google je najboljši zdravnik :)

Fajn je vseeno, da vprašaš koga, ki je preguglal precej več kot ti okol tega, oz. da mu vsaj ne soliš pameti preveč, morda predlagaš drugi antibiotik, potem pa poslušaš zagovor zdravnika, zakaj ti tega ne bo dal. Ampak res poslušaš, ne da že vnaprej veš, kateri je antibiotik prve izbire za angino pri tebi (in jebeš ti študije). :)
saj vem, da zdravniki vsakodnevno tisočkrat prekolnete Google :)

ampak pomaga, da lahko laiki nadziramo številne avstralopiteke v zdravniških vrstah.
anon-188792 sporočil: 3
[#719649] 19.02.10 17:42 · odgovor na: anon-16223 (#718731)
Odgovori   +    2
Pri angini so smernice take, da se pač predpiše Ospen ( je licenčni proizvod, ki ga trži Krka) in ne azitromicin-pač ni vsak zdravnik in ne more soditi o tem kaj je dobil in zakaj!!!
[#719651] 19.02.10 17:47 · odgovor na: (#719492)
Odgovori   +    0
[gsavli]
> [lukav]
>
> saj vem, da zdravniki vsakodnevno tisočkrat prekolnete Google :)
>
> ampak pomaga, da lahko laiki nadziramo številne avstralopiteke v zdravniških vrstah.

Jaz sem vedno rad delal z izobraženimi, inteligentnimi in razgledanimi pacienti, je lažje delat z njimi. Če podvomijo v kaj, ti rečejo, če se z njimi strinjaš (i.e. priznaš "napako") nisi po defoltu debil, ki bi mu morali takoj vzet licenco, če jim argumentirano razložiš, razlago sprejmejo.

Problem so, eh... zgoraj poglej prvi post. O psihologiji stika med zdravnikom in pacientom je sicer izšel zanimiv in dober članek prav v zadnjem ISISu, sam ne vem če je dosegljiv na netu in če sploh koga zanima. :)
mene ne zanima, jaz imam vedno prav ;)
anon-174423 sporočil: 256
[#719689] 19.02.10 18:40 · odgovor na: (#719492)
Odgovori   +    0
[gsavli]

Problem so, eh... zgoraj poglej prvi post. O psihologiji stika med zdravnikom in pacientom je sicer izšel zanimiv in dober članek prav v zadnjem ISISu, sam ne vem če je dosegljiv na netu in če sploh koga zanima. :)
Ej, hvala za omembo tega ISIS-a. Sem si ga na hitro pogledal (je na strani zdravniske zbornice, javno dostopen), in moram reci, da toliko iz gnusobe izvirajocega smeha nisem dozivel odkar sem nazadnje bral Svobodno misel. Tam v enem clanku je celo objavljena besedna zveza "zdravnik - intelektualec", haha.

Strani: 1