Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Muraši so raje na cesti kot v službi pri Wolfordu
sporočil: 10.178
0219K21 je napisal(a):po moje se nisva razumela, ne gre za stanje ampak za proces. upam, da nisi zadovoljen, kako se vse skupaj razsuva? to bi bilo hudo zaskrbljujoče, glede na to, da si del stranke, ki v temu zelo aktivno sodeluje.
Kaj vem, tudi jaz bi lahko (če bi bil k temu nagnjen) videl vse le črnogledo, da je slabo, zanič, itn.. Pa nisem in ni. Sem optimist in upam, da so povsod možne izboljšave. A ne brez naporov. In v tem se razlikujeva. Za nekoga je res manjkajoče (do neke npr. idealne situacije) razlog za tarnanje in jok, zame pač ni, saj sem vesel za vsak dosežek in upam, da bodo še drugi dosežki, ki naj izboljšujejo reči v mojem okolju.
sporočil: 18.121
Bob je napisal(a):
po moje se nisva razumela, ne gre za stanje ampak za proces. upam, da nisi zadovoljen, kako se vse skupaj razsuva? to bi bilo hudo zaskrbljujoče, glede na to, da si del stranke, ki v temu zelo aktivno sodeluje.
Seveda je zadovoljen, da se sesuva, ker lahko tako mantra svojo tezo, da je bila osamosvojitev napaka.
sporočil: 10.178
Inside je napisal(a):
In da je kapitalizem grd. Zato pa čim prej dokažite da se moti.
kateri kapitalizem?
sporočil: 12
tk229279 ZDA ???
Ali veš koliko je tam podpora?? In veš koliko je tam minimalna plača???
Desetkrat več, cene pa so iste, ali še ceneje.
Malo skoči prek pa poglej. Ne pa bezveze palamudriš!!!
Ali veš koliko je tam podpora?? In veš koliko je tam minimalna plača???
Desetkrat več, cene pa so iste, ali še ceneje.
Malo skoči prek pa poglej. Ne pa bezveze palamudriš!!!
sporočil: 1.374
XODAT je napisal(a):Ja takoj ga odlikovati. Pahor je tam, da kaj naredi da jih bo manj, ne da "modruje"
O bebcu ne bom govoril.
Imam pa preko glave različnih uradnikov in mislim, da ima Pahor prav, ko reče da jih je prev eč.
sporočil: 1.374
novica je napisal(a):
to je neto. zato piše pa piše, da bi dobili 510...navadnega delavca navadno ne zanima, kolikšna je njegova bruto ali bburto bruto plača, ker si s tem ne more plačat položnic.
novica
Pa bi biloo dobro, da ga zanima. Ker iz bruto bruto tudi plačuje "položnice"...
sporočil: 14.712
micic je napisal(a):No ja, vsi, ki so brezposelni iskalci zaposlitve in prejemajo socialno pomoč(ne vem kako je pri nadomestilu oz. ne vem do kakšne višine) so opravičeni plačila tudi RTV naročnine in dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
Iz katerega naslova naj bi imeli brezplačno RTV in dodatno zdravstveno zavarovanje?
sporočil: 1.675
rava je napisal(a):Rava, tule pa nisem s tabo. Posle jebanja nema kajanja. Odločil se je investirati v posel. Investicija je bila slaba. Da delavci zaradi napake investitorja delajo ko sužnji, na minimalcu, za to, da njemu ne bo šla hiša... njet, to ni ideja kapitalizma.
halo insider .... where did you go? rava ni zadovoljna ;)
firma 60 ljudi, prodaja v prostem padu, stroški skleščeni do maksimuma, zamenjani že dve prodajni ekipi, bančni krediti zavarovani z osebnim poroštvom lastnika - hipoteka.
v stečaj ne more iti, ker izgubi praktično vse osebno premoženje, ki ga je bistro naložil v nepremičnine (ga žena fenta), zato mora poslovati naprej na minimumu. seveda to pomeni minimalne plače.
do sedaj je še dajal delo in denar 60 ljudem - minimalec + predvidevam da kakšne manjše mutnjave s kilometrinami (ampak sile ni moglo biti).
zdaj ga bodo pa zajebali s povečanjem minimalnih plač, po vsej verjetnosti pa posel takšnega povečanja stroškov ne bo prenesel.
In tudi definicija "da je dajal denar" je mal huda. Ne, oni so njemu opravljai storitev (na kateri je gradil svoje premoženje). Ni denar, ni storitev spljoh. Upam, da so delavci dovolj pametni, da mu spizdijo. Ker če ne bojo in kriza mine, se ne bo spomnil njihovih dobrih del, ko se bo spet kopal v denarju.
Je pač sprejel (meni povsem nesprejemljivo, noro tveganje) in zavaroval kredit d.o.o. z osebnim prmeoženjem. Kurc, kaj se sploh gre d.o.o. potem, saj je skoraj vseeno če je s.p. ali pa d.n.o. Da bi morali pa zdaj delavci kolektivno reševati padlega investitorja... ma daj no, to je spet social kapitalizem, samo v kontra smer.
Ima pa seveda še eno opcijo. Delavcem povedat koliko je ura in jim razdeliti lasnitštvo. Če že garajo za minimalca, naj imajo kaj od tega, če jim uspe firmo rešit. Vse ostalo meni smrti po sužnjelastništvu.
sporočil: 271
Primer, da bi slovenski manager motiviral 5 delavcev, ki imajo vsak
po 500 bruto plače bo
a) 2500 eur razdelil med 5 delavcev, tako da bo imel vsak 1000 eur bruto in jih tako motiviral
b) zaposlil vodjo za 2500 eur bruto in mu rekel, da mora delavce motivirat s prisilo
To velja za poljuben primer, ne ravno delavce za tekočim trakom, lahko so tudi inženirji. Kaj mislite da bo slovenski manager naredil in kaj je po vašem mnenju bolj učinkovito?
a) 2500 eur razdelil med 5 delavcev, tako da bo imel vsak 1000 eur bruto in jih tako motiviral
b) zaposlil vodjo za 2500 eur bruto in mu rekel, da mora delavce motivirat s prisilo
To velja za poljuben primer, ne ravno delavce za tekočim trakom, lahko so tudi inženirji. Kaj mislite da bo slovenski manager naredil in kaj je po vašem mnenju bolj učinkovito?
sporočil: 1.675
rava je napisal(a):Uh, sem te razumel, da imajo minimalca. Za jurja bi se šel še jaz spočit za kakšno leto na tako delavno mesto :-)
v odročni vukojebini imajo zaposleni v četrtem tarifnem razredu (npr. skladiščnik) cca 1000 neto prejemkov. meni se to ne zdi slabo, dela pa se cca 7 ur, izjemoma pa je treba malo potegniti v špicah. ni govora o sužnjih.
rava je napisal(a):Ja, vsak mora sam oceniti svoje tveganje. Meni dom pomeni varnost, ki je ni vredno zapraviti za noben posel.
tebi se to tveganje ne zdi sprejemljivo, ampak dejansko so banke že na začetku 2008 financirale mala podjetja pod takšnimi pogoji.
rava je napisal(a):Delno imam podobne izkušnje. Malo je ljudi, ki so pripravljeni resno iti v neko partnerstvo in za to tudi prevzeti odgovornost in tveganje. Tistih, ki mislijo, da jim dobiček pripada kar tako, ker so pač tam, tistih je pa veliko ...
zaposleni v malih podjetjih vedno vedo koliko je ura, ker se stanje težko skrije :). kar pa se tiče lastništva, pa sem zadevo že probala sfurati v nekem drugem podjetju, kjer je dodana vrednost precej večja. niso hoteli biti lastniki - ker to prinaša odgovornost, ki pa je večina zaposlenih ne mara - pa še misliti bi morali začeti.
sporočil: 549
XODAT je napisal(a):A zamenjaš? Jaz ti dam mojo službo v Žabariji in stanovanje v bloku, kjer je vse okoli asfaltirano, ti pa meni tvojo 500 € službo v Prekmurju in tvojo majhno 2ha kmetijico. Zmenjeno?
Glej, strinjam se s tem, da jim je potrebno vzeti nadomestila, če ne vzamejo dela. Toda tako govoriti - bedarija.
Jaz bi bil najbolj vesel, če bi v Javnem Sektorju - predvsem v administraciji - zmanjšali plače na manj kot 500 EUR, da vidimo kako boste pol BANDA ŽABARSKA živeli.A se ti dopade stavek.
NE!
Torej ne govori tako. Dejstvo namreč je, da v LJ za takšno plačilo sploh ne bi dobili delavca. In tudi zato je tekstilna tovarna, ki se je želela preseliti v LJ hitro propadla.
sporočil: 549
bc123a je napisal(a):Jebeš tako šolo po kateri ni perspektive za zaposlitev. Take šole bi morali zaračunati tistim, ki hodijo tja študirat. Prekvalifikacijo iz česa ???? Iz brezvezne šole v poklicno ???? Pa še potem bi rada denar za izobraževanje, to je slovenceljsko. Greš zavestno v šolo, ki ni vredna pol pzde tople vode, pol pa hočeš, da ti plača država še eno šolo.
Moja boljsa polovica je koncala faks, po katerem ni bilo prakticno nobene prave perspektive zaposlitve. Z veliko muko in ogromno jebe je naredila prekvalifikacije, pri kateri so jo ovirali tako blesavi predpisi kot to, da je morala vse placati sama. Bajdvej, na izobrazevanju je bila skoraj edina, ki si je placala solanje sama, vsem ostalim je placal Zavod, medtem pa je delala na delovnem mestu z zahtevano srednjo solo, ki ga vecina ljudi niti povohala ne bi.
sporočil: 2.304
Ej hkejist, takih faksov je v Slo več kot polovica. Zanima me,
kakšno šolo imaš ti in kakšno delo opravljaš.
l.p.
Robert
p.s. sem programer
l.p.
Robert
p.s. sem programer
sporočil: 48.253
hokejist je napisal(a):
Jebeš tako šolo po kateri ni perspektive za zaposlitev. Take šole bi morali zaračunati tistim, ki hodijo tja študirat. Prekvalifikacijo iz česa ???? Iz brezvezne šole v poklicno ???? Pa še potem bi rada denar za izobraževanje, to je slovenceljsko. Greš zavestno v šolo, ki ni vredna pol pzde tople vode, pol pa hočeš, da ti plača država še eno šolo.
Asshole, a nisem dovolj jasno zapisal, da od drzave ni dobila nic? Ni sla niti po socialno, absolutno nic. Zato drugic preberi odstavek se enkrat, pa se tretjic, ce je treba.
Mene bolj zanima, kako je z vsemi temi babami, ki so koncale razne fdvje in ffje, pedagoske fakse in tako naprej, pa sedaj niti prekvalifikacije nocejo.
sporočil: 1.106
hokejist je napisal(a):
A zamenjaš? Jaz ti dam mojo službo v Žabariji in stanovanje v bloku, kjer je vse okoli asfaltirano, ti pa meni tvojo 500 € službo v Prekmurju in tvojo majhno 2ha kmetijico. Zmenjeno?
Lahko, in to brez problema. Kar piši mail, samo nimam pa kmetije, te moram razočarati, še bolj morda s tem, da nisem prekmurec.
Drugič pa beri stvari v kontekstu.
sporočil: 1.712
Jasno,ker ste v osnovi "zajebali"zgodbo pri reševanju Mure!
Poglejte preko meje,pa boste videli kako se zadevi streže! Zdaj pa
bo država potrošila veliko več denarja,kot bi koštala izvedba
prestruktuiranja Mure! Pa še na dolgi rok bi imelo delo najmanj
1500 ljudi! To pa je to,ker cepci in neznalice vodijo gospodarstvo!
sporočil: 11.068
0119Komun je napisal(a):Seveda, nekdo mora tudi kupti tisto, kar proizvajamo. Če se denar pretaka samo k bogatim, ne moreš ničesar prodati, proizvaja se pa toliko, da ne vemo kam s proizvedenim.
@e22o2, napisal si: "Sprijaznite se že, da živimo v kapitalizmu, ki je naravnan, da nagrajuje pametnejše, sposobnejše, bolj izobražene, fleksibilnejše,... preprosto uspešnejše. Kapitalizem pri nas je takoj sinonim za izkoriščanje, neenakost in nepravičnost... Kje pa živimo??? A smo tako nesposobni? Ne verjamem. Je pa res, da rabi Slovenec rokico, ki ga vodi, drugače je izgubljen kot mali otrok. Takšni pač ne pridejo daleč." Meni gre dobro, mene so vzgojili v takem duhu kot tebe. "Kakor si boš postlal...". In desetletje nazaj bi še sprejel tvojo kapitalistično tezo. Tudi sam sem kapitalist in mi gre dobro. Znašel sem se. Sam. Brez pomoči drugih. Pa vendar ne razmišljam kot ti. Treba je imeti socialno noto. Čeprav živimo v kapitalizmu to še ne pomeni da s(m)o sposobni producirati človeške vire ki bodo nonstop cveteli v vseh pogledih. Vedno je nekdo na repu in taki so po tvoje sami krivi. Ni vsak sam kriv da mu stvari ne gredo v glavo, da ni tako inteligenten, da ni odraščal v spodobnem spodbudnem okolju, itd, itd. Nekaj so geni, nekaj je okolje. Nekaterim se uspe izbezat iz težav, nekaterim ne. Ne podpiram lenobe, sem pa za pomoč tistim ki jo potrebujejo in se trudijo in niso zreli za kapitalizem. Veš če pometemo vse stran in pogledamo dolgoročno, kapitalizem ne bo vzdržal, ker bo skoncentriral bogastvo na nekaj posameznikov. Tistih ki so se znašli, povsem po sistemu ki to legalno dopušča. Vse v redu, naj imajo, bog požegnaj, ampak edini problem ki nastaja pri tem procesu je ta da generira toliko in toliko ljudi ki živijo pod pragom revščine. Kapitalizem nonstop pritiska na kupno moč prebivalstva in venomer izriva najšibkejše na rob, na odmet. In ravno tu je napaka sistema. Naj bogat imajo, ok, so storili po sistemu vse pravilno da jim je kapnilo, vendar naj mali človek tudi ima dostojno življenje in naj na koncu življenja bo samo uboga vreča kosti in kože. Kot kapitalist sem za neke vrste socio-kapitalizem, ki producira visoko produktivnost a tudi visoko kvaliteto življenja za vse. Res pa je da smo za kaj takega slovenci že prezeleni, premladi. Upam da kdaj le dosežemo ta nivo.
Dejansko kapitalizem deluje na način, da ljudi brez dohodkov ali bolje rečeno ljudi z nizkimi dohodki enostavno sili, da delajo čedalje več ur na teden, opravljajo po več služb naenkrat, iz začaranega kroga revščime pa ne morejo priti. Ko si na psu, ti ničesar več ponavadi ne pomaga. Pa človek dejansko ni sam kriv za to situacijo. Seveda ponavadi ni šolan, ni član vodstvenih struktur, ne odloča o ničemer, vendar to še ne more biti razlog, da ostane človek na dnu. Kdor bo razrešil ta vozel, mu nobelova za ekonomijo ne uide. Mislim na ureditev disfunkcije delovanja tržnih zakonitosti. Vem, socializem in komunizem sta to reševala z omejevanjem svoboščin in vsesplošno diktaturo, zato sta tudi neslavno propadla, ljudje so živeli še bistveno slabše kot v kapitalizmu, pa vendarle, morda je drugačna pot, jaz jo sicer ne vidim, pa vendarle, upanje umre zadnje....