Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Sašo Polanec: Slovenke prehitevajo po desni
Strani: 1
sporočil: 1.585
Zaključek v zadnjem odstavku ima nekoliko dvomljivo analitično
vrednost. Če se povečuje delež tistih z visoko izobrazbo med
ženskami hitreje kot pri moških, jaz temu še ne bi rekel, da ženske
"prehitevajo moške po desni". Trend, da ženske več študirajo kot
moški, pa je sicer prisoten povsod v svetu.
Če bi imel pri roki podatek o spolni strukturi zaposlenih to je, kolikšen % od celotne populacije zaposlenih je moških in kolikšen % žensk,bi lahko svojo trditev laže ponazoril. Predpostavimo na primer da je v celotnemu opazovanemu obdobju , od zaposlenih 55% moških in 45% žensk.
Če velja, da je bilo med zaposlenimi moškimi leta 2004 10% z visoko izobrazbo; in med zaposlenimi ženskami 14% z visoko izobrazbo, potem je med 100 zaposlenimi 5,5 moškega z visoko izobrazbo in 5,3 ženske z visoko izobrazbo.
Torej, med zaposlenimi je enako število moških in žensk z visoko izobrazbo. Kar ni presenetljivo: ženske z visoko izobrazbo imajo imajo jasno v službi višje ambicije, kot tiste brez nje.
Sic!
Če bi imel pri roki podatek o spolni strukturi zaposlenih to je, kolikšen % od celotne populacije zaposlenih je moških in kolikšen % žensk,bi lahko svojo trditev laže ponazoril. Predpostavimo na primer da je v celotnemu opazovanemu obdobju , od zaposlenih 55% moških in 45% žensk.
Če velja, da je bilo med zaposlenimi moškimi leta 2004 10% z visoko izobrazbo; in med zaposlenimi ženskami 14% z visoko izobrazbo, potem je med 100 zaposlenimi 5,5 moškega z visoko izobrazbo in 5,3 ženske z visoko izobrazbo.
Torej, med zaposlenimi je enako število moških in žensk z visoko izobrazbo. Kar ni presenetljivo: ženske z visoko izobrazbo imajo imajo jasno v službi višje ambicije, kot tiste brez nje.
Sic!
gregor666 je napisal(a):
se da dobiti podatek, koliksen je v javni upravi % zensk?
Ocena: 67,13%
sporočil: 201
Še nekaj: vedno manj je hierarhično zasnovanih organizacij. V taki
organizaciji se selekcija od vija po načelu "moj naslednik mi bo
podoben, samo malo manj odličen bo kot jaz". To tudi pripomore k
hitreješmu usihanju zgodovinske moške dominacije.
butelj
butelj
sporočil: 322
micom je napisal(a):
Saso Polanec je velik analitik! MM
Se strinjam. Enostavno odličen je.
sporočil: 50
Prehitevanje po desni je seveda samo za provokacijo..
Če kaj pomaga.. Število zaposlenih žensk je 349 tisoč (46.58 odstotkov), moških pa 400 tisoč (53.42 odstotkov). Zaposlenih žensk z diplomo je 49,3 tisoč, moških pa 38,5 tisoč. Torej še vedno ostaja dejstvo, da ženske z izobrazbo dosegajo višje povprečne plače, čeprav na enakih delovnih mestih še vedno zaslužijo manj.
Če kaj pomaga.. Število zaposlenih žensk je 349 tisoč (46.58 odstotkov), moških pa 400 tisoč (53.42 odstotkov). Zaposlenih žensk z diplomo je 49,3 tisoč, moških pa 38,5 tisoč. Torej še vedno ostaja dejstvo, da ženske z izobrazbo dosegajo višje povprečne plače, čeprav na enakih delovnih mestih še vedno zaslužijo manj.
sporočil: 12
Zadnja sprememba: anon-45736 03.04.2007 11:16
Zelo koristen članek, z veliko dodano vrednostjo :( Ne dvomim pa,
da je to veleumno analiziranje presneto dobro
plačano. Delavcem pa vse dodatke na bedno
plačo ukinit (malica, prevoz na delo,...), da bi bila delovna
sila bolj konkurenčna s tisto v 'Kirgiziji', pol bi pa mogoče
kdo koga prehitel tudi po levi.
sasopol je napisal(a):
Prehitevanje po desni je seveda samo za provokacijo..
Recimo, da je to res...Čeprav mi ni jasno, kaj si hotel povedati...
Strani: 1