Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj nekatere moti verska svoboda pri nas?
sporočil: 13
Od kod izraz "vesoljna" katoliška cerkev, če se jim še kikle po
tleh vlečejo. Samo nosovi se jim včasih dvignejo ob nevšečnostih.
sporočil: 6.680
blackmore je napisal(a):ma stari kje ti zvis... mi iscemo slek.
G.Gril skuša s svojimi komentarji seveda dobronamerno vnesti duhovno in intelektualno komponento v nek svet, ki te duhovnosti enostavno ni sposoben doumeti in jo hkrati divje zavrača. To je brutalno materialističen svet, ki se zviška posmehuje vsakomur, ki ne razmišlja z denarno - materialistično miselnostjo. To je svet, ki časti edinole svojega boga - DENAR!. To je svet, kateremu so pojmi kot duhovnost, nacionalna pripadnost oz. zavednost, humanizem prej žaljivke kot pa vrednote. Zato so tudi vsi bodoči pisni prispevki g.Grila v časniku Finance žal vnaprej obsojeni na brezobzirno miniranje, zasmehovanje in žaljenje s strani zvestih pristašev novodobnih "velemož" tega naroda tipa Mićo Mrkaić. O Bog, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo!
sporočil: 760
dani14 je napisal(a):
Nismo ne muslimanska, ne judovska in ne krščanska država!!
Smo svobodna država (edinole RKC je prisesana kot klop na proračun). Popravek -> Ko se znebimo tega klopa, postanemo svobodna država.
Tako nekako so videli svet veliki trije levičarji 20.stoletja: Lenin. Mussolini in Hitler,
Lp, M.S.
sporočil: 30.643
blackmore je napisal(a):. . . v skladu s kristusovimi nauki povečati medsebojno razdeljenost slovenskega naroda. Si ga kar predstavljam, kako se zdajle reži ko pečen maček, ko tule prebira nemočno usajanje nekaterih in si misli "pa smo jih!"
G.Gril skuša s svojimi komentarji . . .
sporočil: 3.426
Pride Italijan v London preveriti koliko kaj zna angleško. Gre v
prvo restavracijo, ker je pač lačen sede za mizo in opazi, da med
priborom na mizi manjkajo vilice. Ker je pedanten se odloči da bo
najprej zahteval od natakarja vilice.
Pride joškata kelnerica in ga vpraša:
"What do you want?"
Italijan odgovori:
"Aj vona fak"
No vilice so po angleško fork,amapak Italijani imajo pač težave z izgovorjavo.
Kelnerica se zasmeje in ga vpraša:
"Where do you wana fuck?"
Italijan odgovori:
"Aj vona fak on d tejbl"
Kelnerica užaljeno odide po glavnega kuharja.
Iz kuhinje se prikaže kuhar stokilski dvometraš in jezno vpraša Italijana:
"What do you want?"
Italijan nekako pogrunta, da ga je nekaj polomil in da bi pomiril sceno mu reče:
"Aj vona pis on you"
Zdaj pease je seveda scanje, peace pa seveda mir, Italijan pa se je seveda zelo čudil, kako to da je kljub želji po podelitve mira dobil toliko batin in bil tako grobo vržen iz lokala.
Kakšno vezo ima zgornji vic z Grilovim komentarjem in burnimi reakcijami nanj.
V srcu src se vsi ljubimo med sabo, ampak prevajanje jezika srca nam ne gre in ne gre, ne gre ne Grilu, ne Stresu ali Uranu, niti kakemu kardinalu Rodetu, ali papežu.
Seveda prevajanje besed srca ne gre niti vsem komentatorjem financ, ki skozi svoje komentarje upravičeno, ali neupravičeno zlivajo svojo jezo na RKC.
Stvar Boga nikoli ni bila v tem kdo je bolj pameten in kdo je bolj neumen, niti v tem kdo ima več ali manj zaslug za kaj, ampak vedno v tem, koliko svoje ljubezni in miru je kdo sposoben podeliti in prenesti na druge ljudi.
To počni in hvaležni ti bodo ljudje okoli tebe in ti sam(a) boš hvaležen(a) svojemu srcu.
Amen
katedrala.si
Pride joškata kelnerica in ga vpraša:
"What do you want?"
Italijan odgovori:
"Aj vona fak"
No vilice so po angleško fork,amapak Italijani imajo pač težave z izgovorjavo.
Kelnerica se zasmeje in ga vpraša:
"Where do you wana fuck?"
Italijan odgovori:
"Aj vona fak on d tejbl"
Kelnerica užaljeno odide po glavnega kuharja.
Iz kuhinje se prikaže kuhar stokilski dvometraš in jezno vpraša Italijana:
"What do you want?"
Italijan nekako pogrunta, da ga je nekaj polomil in da bi pomiril sceno mu reče:
"Aj vona pis on you"
Zdaj pease je seveda scanje, peace pa seveda mir, Italijan pa se je seveda zelo čudil, kako to da je kljub želji po podelitve mira dobil toliko batin in bil tako grobo vržen iz lokala.
Kakšno vezo ima zgornji vic z Grilovim komentarjem in burnimi reakcijami nanj.
V srcu src se vsi ljubimo med sabo, ampak prevajanje jezika srca nam ne gre in ne gre, ne gre ne Grilu, ne Stresu ali Uranu, niti kakemu kardinalu Rodetu, ali papežu.
Seveda prevajanje besed srca ne gre niti vsem komentatorjem financ, ki skozi svoje komentarje upravičeno, ali neupravičeno zlivajo svojo jezo na RKC.
Stvar Boga nikoli ni bila v tem kdo je bolj pameten in kdo je bolj neumen, niti v tem kdo ima več ali manj zaslug za kaj, ampak vedno v tem, koliko svoje ljubezni in miru je kdo sposoben podeliti in prenesti na druge ljudi.
To počni in hvaležni ti bodo ljudje okoli tebe in ti sam(a) boš hvaležen(a) svojemu srcu.
Amen
katedrala.si
sporočil: 1.610
" Kdo jim lahko zagotovi varne življenjske razmere v času vse
večje brezposelnosti in manjšega števila delovnih mest? Kako
zaščititi družinsko življenje v razmerah velike demografske krize?
Predstavniki cerkva politikom svetujejo, naj se pri reševanju
takšnih izzivov oprejo na skupne evropske vrednote."...
Kaj ko bi predstavaniki cerkva svetovali SVOJIM, kako naj delujejo in pomagajo ? Veste kaj je rekel kaplan v Trenjih iz te nesrečne vasi ? .." in potem smo zvečer z mladimi celo uro molili za pokojne.. in potem sem šel zvečer spet do svojcev in smo molili .. ??" Pardon, mislim, da s tem ne bodo popolnoma nič pomagali tem dvem otročkom ! Nikjer tudi besede ne o kakšni "drugačni" pomoči.. No, ja smo vsaj glasovalci zbrali okrog 45 tisoč EUR pomoči..
Kaj ko bi predstavaniki cerkva svetovali SVOJIM, kako naj delujejo in pomagajo ? Veste kaj je rekel kaplan v Trenjih iz te nesrečne vasi ? .." in potem smo zvečer z mladimi celo uro molili za pokojne.. in potem sem šel zvečer spet do svojcev in smo molili .. ??" Pardon, mislim, da s tem ne bodo popolnoma nič pomagali tem dvem otročkom ! Nikjer tudi besede ne o kakšni "drugačni" pomoči.. No, ja smo vsaj glasovalci zbrali okrog 45 tisoč EUR pomoči..
sporočil: 1.008
blackmore je napisal(a):
Tvoj ata je bil pa zihr v partiji, pa bajto ste zidal' iz kredita, k si tko sovražno razpoložena do farjev...
Kakšen revež si!!! Bednež! A to učijo tvoji bratje v cerkvi? &n bsp; &nbs p; &n bsp; &nbs p; &n bsp; Ker ne najdeš argumentov za dialog, ki si ga začel na forumu, si pa sedaj jemlješ pravico ocenjevati moje starše. Sirotek bedni.
Ko mi že mojega pokojnega očeta naprej mečeš, ti pa povem tole: Če bi bili na svetu vsi ljudje tako globoko in intimno verni (ti takega verovanja ne poznaš - zate je polna puščica v cerkvi merilo za vernost), bi imeli raj na zemlji. In ker je moj pokojni oče že davno tega ugotovil, da je kler pokvarjen in pogolten, je gojil vero v dobrega človeka.
Verjetno spadaš med tiste vernike, ki zagovarjajo izprijena dejanja farjev, ki v opravičilo za taka dejanja (pedofilijo) komentirajo in to pred kamero: " ja, če se mu je že nastavljala.."( bilo je govora o desetletni deklici).
Fej in fuj, gravže nagravžne.
Če pa si se v šoli učil kaj o Prešernu in Cankarju, potem veš, da jima je kler zelo, zelo grdo nagajal in na koncu celoten slovenski narod prikrajšal za precejšnja ( samo ugibamo lahko, kakšen opus del je bil uničen) umetniška dela, ki jih je sestra pokojnega Prešerna na ukaz farjev morala zažgati.
sporočil: 1
ZAnimivo je, ko govori o tem, da naj se Evropa opre na skupne cilje
in vrednote (ki so seveda tiste njihove, cerkvene).
Če bi imela Cerkev še vedno kaj glasu, bi bili danes živeči še vedno tako kot v 13 stoletju, dragi Gril. Cerkev je vedno uničevala napredek in liberalno napredno razmišljanje. To žal NISO moje vrednote. Upam, da JJ in njegovi jurišniki ne bodo forsirali omembe RKC v Ustavi EU!
Če bi imela Cerkev še vedno kaj glasu, bi bili danes živeči še vedno tako kot v 13 stoletju, dragi Gril. Cerkev je vedno uničevala napredek in liberalno napredno razmišljanje. To žal NISO moje vrednote. Upam, da JJ in njegovi jurišniki ne bodo forsirali omembe RKC v Ustavi EU!
sporočil: 57
maksimiljana je napisal(a):
Kakšen revež si!!! Bednež! A to učijo tvoji bratje v cerkvi? &n bsp; &nbs p; &n bsp; &nbs p; &n bsp; Ker ne najdeš argumentov za dialog, ki si ga začel na forumu, si pa sedaj jemlješ pravico ocenjevati moje starše. Sirotek bedni.
Ko mi že mojega pokojnega očeta naprej mečeš, ti pa povem tole: Če bi bili na svetu vsi ljudje tako globoko in intimno verni (ti takega verovanja ne poznaš - zate je polna puščica v cerkvi merilo za vernost), bi imeli raj na zemlji. In ker je moj pokojni oče že davno tega ugotovil, da je kler pokvarjen in pogolten, je gojil vero v dobrega človeka.
Verjetno spadaš med tiste vernike, ki zagovarjajo izprijena dejanja farjev, ki v opravičilo za taka dejanja (pedofilijo) komentirajo in to pred kamero: " ja, če se mu je že nastavljala.."( bilo je govora o desetletni deklici).
Fej in fuj, gravže nagravžne.
Če pa si se v šoli učil kaj o Prešernu in Cankarju, potem veš, da jima je kler zelo, zelo grdo nagajal in na koncu celoten slovenski narod prikrajšal za precejšnja ( samo ugibamo lahko, kakšen opus del je bil uničen) umetniška dela, ki jih je sestra pokojnega Prešerna na ukaz farjev morala zažgati.
Joj, sem te prizadel. V dno duše. Pa ne, da boš imela zaradi tega pokvarjen dan? Revica! Obriši solzice in pojdi lulat...SMRK
sporočil: 186
blackmore je napisal(a):
Joj, sem te prizadel. V dno duše. Pa ne, da boš imela zaradi tega pokvarjen dan? Revica! Obriši solzice in pojdi lulat...SMRK
Besede pravega zagovornika Cerkve...
Cartman je napisal(a):
Dragi moj! Nikar ne misli, da biti kristjan pomeni, da se trikrat na dan plaziš po kolenih okoli oltarja, piješ mlačne kamilice in vsak večer pred spanjem moliš rožni venec. Tudi nadškof Rode je imel jajca in je znal reči bobu bob, zato pa je bil s strani vseh vas tako osovražen.
Cartman je napisal(a):
Vidiš Cartman, kaj in kako znajo argumentirati veleverni slovenceljni. Bedno. Črna mora (blackmore) ni sposoben potem zagovarjati svoje trditve. Zmerja in pljuva okrog sebe kot to dela kler. Kdor ni z nami je proti nam in treba ga je uničiti, zatreti v kali.
Jooooooj, ne se mu pustit tako provocirat, no!
Sodeč po njegovem pisanju mora biti tip po vsej verjetnosti kak razočaran bivši partijec. Po tem, ko so se jim je podrli režim, svet in partijska kariera, je večina ta najbolj zagrizenih partijcev zamenjala stran in postali so še bolj zagrizeni klerikalci. Je pač tako, spreobrnjenci so temelj vsake vere in ideologije, začenši s Savlom/Pavlom in Stalinom.
Pa tudi če naš Blackmore ni bil v partiji, če je že od malega tačrn, še vedno nima smisla debatirat z njim. Takim najbolje pomaga če jih tolčeš, najbolje po žepu, naprimer takole
http://news.yahoo.com/s/ap/20070228/ap_on_re_us/ch urch_abuse_bankruptcy
"Nekaterim" brezbožnim nacikomunističnovikinškopartizanskofašističnim zločinskim elementom v ZDA je uspelo bankrotiraci celo škofijo.
Sodeč po njegovem pisanju mora biti tip po vsej verjetnosti kak razočaran bivši partijec. Po tem, ko so se jim je podrli režim, svet in partijska kariera, je večina ta najbolj zagrizenih partijcev zamenjala stran in postali so še bolj zagrizeni klerikalci. Je pač tako, spreobrnjenci so temelj vsake vere in ideologije, začenši s Savlom/Pavlom in Stalinom.
Pa tudi če naš Blackmore ni bil v partiji, če je že od malega tačrn, še vedno nima smisla debatirat z njim. Takim najbolje pomaga če jih tolčeš, najbolje po žepu, naprimer takole
"Nekaterim" brezbožnim nacikomunističnovikinškopartizanskofašističnim zločinskim elementom v ZDA je uspelo bankrotiraci celo škofijo.
blackmore je napisal(a):
Seronja, črna mora, za razliko od tebe jaz imam dušo, ki je včasih tudi ranljiva in zelo boli. Od tvoje poniglave pripombe prav gotovo nisem prizadeta v dno duše.
Tam, kjer bi ti moral imeti dušo, je le kup gnoja in strupa, ki ga raztresaš naokoli. In tega vas Jezus Kristus prav gotovo ni učil in vam naročal, da sejete strup okoli sebe.
Izpridili ste se. In to je žalostno. Predvsem za vas.
mataj je napisal(a):
Jooooooj, ne se mu pustit tako provocirat, no!
Sem že prej omenila, zdaj pa še enkrat 1Marjan-u dodeljujem ***** za nov izraz za take, kot je črna mora. To so beli marsovčki, brez možganov, jajc in volje, da o duši ne govorimo, ki so vodeni iz centralne organizacije v Vatikanu.
blackmore je napisal(a):
Dragi moj! Nikar ne misli, da biti kristjan pomeni, da se trikrat na dan plaziš po kolenih okoli oltarja, piješ mlačne kamilice in vsak večer pred spanjem moliš rožni venec. Tudi nadškof Rode je imel jajca in je znal reči bobu bob, zato pa je bil s strani vseh vas tako osovražen.
Nisem tvoj dragi. Nisi moj tip in imam raje polnoletne osebe nasprotnega spola.
Poleg tega pa ti tudi nisem rekel, da si kristjan (ker bi s tem zalil tiste, ki to so in jih spostujem) ampak, da si zagovornik Cerkve. Ce ne vidis razlike, ti pa bog pomagaj... :)
Cartman je napisal(a):Mogoče bi ti bil pa všeč...Maš danes kaj časa? hehe
Poleg tega pa ti tudi nisem rekel, da si kristjan (ker bi s tem zalil tiste, ki to so in jih spostujem) ampak, da si zagovornik Cerkve. Ce ne vidis razlike, ti pa bog pomagaj... :)
blackmore je napisal(a):
Mogoče bi ti bil pa všeč...Maš danes kaj časa? hehe
Kaj bo pa tvoj župnik rekel na tole ... ?
maksimiljana je napisal(a):Tudi ko so bili še rdeči niso bili kaj dosti boljši.
Sem že prej omenila, zdaj pa še enkrat 1Marjan-u dodeljujem ***** za nov izraz za take, kot je črna mora.
blackmore je napisal(a):
Neverjetno. Kakšna praznina in primitivizem veje iz vseh vas tukaj gor...
In kdo to ugotavlja? Primitivni in brezdušni Lunatik. Črna mora.
V nekaj javljanjih si se razgalil. Beden zafrustriran tipson si in nič drugega. Ko te človek vpraša po argumentih, bruhaš zmerljivke, ki sploh ne pritičejo lepo vzgojenemu, dobremu, vernemu in bogaboječemu slovenceljčku, za kakršnega se imaš.
Ali si demantiral mojo trditev, da Prešeren pa prav zares nima s klerom veze, in da ga je kler za življeneja jebal, po njegovi smrti pa je morala njegova sestra zažgati na zahtevo kranjskega župnika vso kulturno zapuščino Franceta Prešerna. Kako se je kler obnašal do njegovih nezakonskih otrok, o tem pa tudi zgodovina piše.
Reci, da nimam prav. Ne moreš, zato ker imam prav. če bi pa trdil, da ni tako, bi storil smrtni greh, kajti laž je eden od smrtnih grehov.
Ampak tebi se j*** za smrtni greh. Greš k prijatlu k spovedi, dobiš pokoro, poješ telo kristusovo in si rešen greha. Je to to?
Mt. 7,6 Lk 6,43-44:
"Varujte se lažnih prerokov , ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi."
Cartman je napisal(a):
Cartman, si pa zajeban. Ne maraš ga. Prjatlček pravi, da je tudi Rode imel jajca, se pravi, da črna mora misli, da edino on in Rode imata jajca. Lahko, da sta edina, ki imata meglo v jajcih.
shaman je napisal(a):
On konkretno se ni nič izpridil. Iz njega zelo strupeno in bolano bruha satan, kar pomeni, da se mu je herr Satan moral naseliti v duha že dolgo nazaj.
Morda ga je seksualno zlorabil lokalni župnik ali pa lokalni partijski veljak, morda je faliran študent, morda se mu je žena skurbala s kakšnim turbo-kapitalistom marsovske provinience, možno je pa tudi, da gre za povsem trivalno razlago. Recimo , da tip ima majhnega.
LP shaman
Bravo, kapo dol in *****.
Lp Maksimiljana
sporočil: 1.050
shaman je napisal(a):
Glede an to, da je brand "marsovčki" rezerviran za storilce z rdečega planeta in načeloma precej razmejen z in vezan na rdečo barvo, vpliva marsa in rdeče barve z znanstvenega stališča ni dopustno uporabiti v povezavi z tem novim tipom storilcev, "storilcev z belega planeta" in storilcev iz območja meglic bogatih z temno snovjo. (op.av. Povedati "bela kreatura rdeče barve" je kajpak oksimoron, mar ne?).
Zato predlagam, da za njih na forumu uporabimo izraz "storilci z belega planeta" oz. skrajšano lunatiki.
V prihodnjih mesecih bomo videli kako se da obe skupini postaviti v smiselno in znanim fizikalnim zakonom nenasprotujočo relacijo z črnimi luknjami, črno snovjo in antisnovjo.
LP shaman
Imam seveda še kar nekaj predlogov,ki seveda pokrijejo tako ene kot druge,res pa je,da izraz" beli marsovčki "pokrije skoraj skrajni domet tovrstnih bitij,katerih metafizika še ni dovolj raziskana.Predlagam začasen izraz jupitrovčki.
Utemeljujem ga s sledečim-planet je v plinastem stanju,ovit je z meglicami,okoli njega je kar nekaj lun.Pa tudi tirnica Jupitra pooseblja miselni lok tovrstnih belih storilcev s črno dušo.
shaman je napisal(a):
P.S. Cartman, če se ti ne gravžajo moška usta znekaj polmbami in mostički (bljak!) je v lunatičnih krogih cenik za blow job baje 2 seenkersa in coca cola!
Bljak :)
Jaz sem svojo usmerjenost jasno napisal - Lunatik pa dokazal. :))
shaman je napisal(a):Ratuješ skrajno neokusen!!!
Pazi vamo! Tip ve, kakšna jajca ima Rode.(!) Sodeč po temu je bil najbrž Rodetov ministrant. To je pa bilo zelo davno. Ergo to pomeni, da je naš lunatik Mr. "ŠeVečČrnine" oseba, ki ima kar nekaj pomladi. To pomeni, da ni več zelen, in mu ne moremo tolerirati odsotnost uglajenosti, modrosti in intelektualno robatost infantilneža.
P.S. Cartman, če se ti ne gravžajo moška usta znekaj polmbami in mostički (bljak!) je v lunatičnih krogih cenik za blow job baje 2 seenkersa in coca cola!
LP shaman
sporočil: 4
Tega članka ne razumem. Že v naslovu se avtor sprašuje, zakaj
nekatere moti verska svoboda, naprej pa razglablja o tem, kako so
cerkve eden najpomembnejših sogovornikov politikov, ko gre za
skupne cilje, evropske vrednote itd. Zame je vera osebna in intimna
stvar vsakega posameznika, za zagotavljanje verske svobode pa je
nunjo, da so posamezniki glede svoje vere enakopravno obravnavani,
da imajo popolno svobodo izbire in izražanja svoje veroizpovedi
itd. To je skregano s tem, da se lahko določene cerkve s
priviligiranim statusom mešajo v politiko. Skrajni primer tega je v
številnih islamskih državah, ko imajo imami hkrati cerkveno in
posvetno oblast ter druga sledi iz prve. Če prihaja do podobnih
trendov na evropski ravni, potem je slovenska javnost o tem res
premalo obveščena.
Še nekaj komentarjev:
"Ker papež doslej v Slovenijo ni poslal nobene teološke komisije, ki bi na primer preverila, kako se pri nas "visokodoneča načela evangelija raztapljajo v pohlepu po kapitalu" in kdaj so "škofje postali biznismeni in politiki", kaže, da s Katoliško cerkvijo pri nas ni hudo narobe, temveč z Balažičevo analizo." Napačna logika. Morda Katoliška cerkev pri nas ravna čisto v skladu s politiko papeža (to npr. pojasnjuje, zakaj le-ta ni poslal v Slovenijo "nobene teološke komisije..."), vendar to še ne dokazuje, da je z njenim ravnanjem (in v tem primeru s papeževo politiko) vse v redu oziroma, da so brez osnove navedeni očitki. S tem ne mislim diskutirati o Balažičevih ali kakih drugih kritikah, hotel sem samo pokazati, da v članku ni bil podan nikakršen odgovor nanje. Na kritike naj se odgovarja konkretno, ne pa s pomočjo napačnih sklepov.
"S svojo razlago "izvorne krščanske revolucije", s katero da je Cerkev "za sabo potegnila množice", je skrajno žaljiv do vernih ljudi." Nisem najbolje poučen o kontekstu, ampak ali se ne nanaša "razlaga" ali karkoli že na Cerkev? Žaljiv bi bil torej do cerkve in ne do vernikov. Če to enačimo, gre za manipulacijo. To je tako, kot če bi jaz rekel, da je Slovenija skorumpirana država, pa bi mi potem nekdo očital, da sem žaljiv do Slovencev. Takšnih manipulacij poznamo iz zgodovine in vsakdanjega življenja ničkoliko (včasih z zelo tragičnim kontekstom), pa so ljudje še vedno premalo pozorni nanje.
"Temelj skupnih predstav o vrednotah in ciljih evropskega povezovanja so človekovo dostojanstvo, spoštovanje človekovih pravic, pravna država, solidarnost in demokracija. Te vrednote so hkrati sestavni del družbenega nauka Cerkve." Prav, lepo. Tudi jaz imam podobne vrednote. Upam, da tudi veliko drugih ljudi in da se bo to na koncu (preko političnega sistema) poznalo tudi v ustavi, zakonodaji in na splošno v družbi, v kateri živim. Treba je razumeti, da pisanje zakonodje in svetovanje politikom ni naloga verskih ustanov ali recimo športnih ali gasilskih društev. Lahko pa ta imajo takšno ali drugačno vlogo v družbi z oglaševanjem določenih vrednot v krogu svojih pristašev. Če kakšna interesna organizacija izdaja glasilo, v katerem oglašuje tudi vrednote, ki se mi zdijo pozitivne, mi je to seveda všeč, ker potem vem, da so okrog mene še drugi ljudje s podobnimi splošnimi vrednotami (čeprav morda s šisto drugačnimi interesi, okusom ali verskim prepričanjem).
Še nekaj komentarjev:
"Ker papež doslej v Slovenijo ni poslal nobene teološke komisije, ki bi na primer preverila, kako se pri nas "visokodoneča načela evangelija raztapljajo v pohlepu po kapitalu" in kdaj so "škofje postali biznismeni in politiki", kaže, da s Katoliško cerkvijo pri nas ni hudo narobe, temveč z Balažičevo analizo." Napačna logika. Morda Katoliška cerkev pri nas ravna čisto v skladu s politiko papeža (to npr. pojasnjuje, zakaj le-ta ni poslal v Slovenijo "nobene teološke komisije..."), vendar to še ne dokazuje, da je z njenim ravnanjem (in v tem primeru s papeževo politiko) vse v redu oziroma, da so brez osnove navedeni očitki. S tem ne mislim diskutirati o Balažičevih ali kakih drugih kritikah, hotel sem samo pokazati, da v članku ni bil podan nikakršen odgovor nanje. Na kritike naj se odgovarja konkretno, ne pa s pomočjo napačnih sklepov.
"S svojo razlago "izvorne krščanske revolucije", s katero da je Cerkev "za sabo potegnila množice", je skrajno žaljiv do vernih ljudi." Nisem najbolje poučen o kontekstu, ampak ali se ne nanaša "razlaga" ali karkoli že na Cerkev? Žaljiv bi bil torej do cerkve in ne do vernikov. Če to enačimo, gre za manipulacijo. To je tako, kot če bi jaz rekel, da je Slovenija skorumpirana država, pa bi mi potem nekdo očital, da sem žaljiv do Slovencev. Takšnih manipulacij poznamo iz zgodovine in vsakdanjega življenja ničkoliko (včasih z zelo tragičnim kontekstom), pa so ljudje še vedno premalo pozorni nanje.
"Temelj skupnih predstav o vrednotah in ciljih evropskega povezovanja so človekovo dostojanstvo, spoštovanje človekovih pravic, pravna država, solidarnost in demokracija. Te vrednote so hkrati sestavni del družbenega nauka Cerkve." Prav, lepo. Tudi jaz imam podobne vrednote. Upam, da tudi veliko drugih ljudi in da se bo to na koncu (preko političnega sistema) poznalo tudi v ustavi, zakonodaji in na splošno v družbi, v kateri živim. Treba je razumeti, da pisanje zakonodje in svetovanje politikom ni naloga verskih ustanov ali recimo športnih ali gasilskih društev. Lahko pa ta imajo takšno ali drugačno vlogo v družbi z oglaševanjem določenih vrednot v krogu svojih pristašev. Če kakšna interesna organizacija izdaja glasilo, v katerem oglašuje tudi vrednote, ki se mi zdijo pozitivne, mi je to seveda všeč, ker potem vem, da so okrog mene še drugi ljudje s podobnimi splošnimi vrednotami (čeprav morda s šisto drugačnimi interesi, okusom ali verskim prepričanjem).