Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zagovarjati džamijo je absurd!
sporočil: 2.482
lecner je napisal(a):
He he... če bi dali stalni arbitraži pri GZS ime muslimansko - rovtarska arbitraža, potem bi imeli tudi mi takšno sodišče;)
...sicer pa bi bilo "sojenje" po šeriatskem pravu, v izhodišču bistveno bolj skladno z našo ustavo, kot pa že sam koncept (druge stalne arbitraže) odločanja v okviru stalne arbitraže pri Zavarovalnici Triglav, d.d. (odloča o sporih kjer nastopa zavarovalnica kot stranka).
Priznam, da pojma nimam o raznih konceptih. Za šeriatsko pravo vem, da kamenjajo, roke režejo in podobne veselice (v kazenskem pravu). Za civilno pravo pa nimam pojma kako deluje, a niso ženske pri ločitvi v popolnoma podrejenem položaju?
Hvala za informacije. Si jih bom zapomnil, mogoče se bom še kdaj spomnil nanje, če jih bom potreboval.
sporočil: 3.637
misho1 je napisal(a):
Mislim, da je tvoj strah, da naša ustava ne bo kos islamu povsem odveč. Vse se da, če se hoče. Kot primer naj navdedem VB, ki ji je uspelo združiti šeriatsko in njihovo tradicionalno pravo. Tvoja panika je povsem nepotrebna.
http://bnp.org.uk/2008/09/islamification-of-brit ain-continues-midlands-has-first-official-shariah- court/
UPS: Ne združiti, v VB nimajo ustave. Mislil sem združiti pod okriljem ustave. Pravna sistema zaenkrat delujeta ločeno.
Hm, zanimiva vest.
Nekoliko zlovešče pa je tole : Islamic scholars and lawyers sitting on the tribunal use only shariah law, derived from several sources including the Koran, to decide a wide range of civil disputes involving issues such as divorce, inheritance , and tenancy.
Dejstvo je, da tudi slovensko pravo dovoljuje ustanovitev institucionalnih arbitraž, ki seveda lahko sodijo po drugem, ne slovenskem pravu. Vendar, pravi 460. člen ZPP:
Za spore o pravicah, s katerimi prosto razpolagajo , lahko stranke s pogodbo določijo pristojnost domače arbitraže.
Družinskopravnih zadev, pa tudi samega postopka izdaje sklepa o dedovanju (drugače je najbrž vsaj za nekatere spore, ki so zgolj v zvezi s dednim postopkom) ni mogoče delegirati arbitražam. In tako naj tudi ostane, da ne bomo regresirali v srednjeveško logiko, ko je vsakdo " nosil svoje pravo s seboj".
sporočil: 18.121
dorki22 je napisal(a):
Stari, kaj sploh imamo kako izbiro? Naj moj otrok živi v okolju posrancef, ki se bojijo vsega, kar ne preferira dunajskega in pomfri?
Še je upanje, vedno bo :-)).
p.s. a bomo zdaj, ko bomo bolj čista nacij...(ker če ne bo džamije, potem seveda ne bo več muslimanov, in Slovenci bomo obstajali še naprej, he he?!)........preimenovali zvezdo Aldebaran (ozvezdje Bik) v Spremljevalec? Beseda je namreč arabska, to je itak enako kot savdijska, pravzaprav muslimanska! Mislim, da je zadnji čas, da sporočimo svetu, da se sLOVEnci ne damo jebat nekim mednarodnim standardom!
Strah gor strah dol, dejstvo je, da je Islam religija v expanziji, RKC pa izgublja.
Namesto, da bi v prihodnosti zmagal razum (purinolijev GEM), je povsem jasno, da bo to Alah.
In tega ne more preprečiti ne Jarc, ne Slovenija.
sporočil: 1.852
misho1 je napisal(a):
Priznam, da pojma nimam o raznih konceptih. Za šeriatsko pravo vem, da kamenjajo, roke režejo in podobne veselice (v kazenskem pravu). Za civilno pravo pa nimam pojma kako deluje, a niso ženske pri ločitvi v popolnoma podrejenem položaju?
Hvala za informacije. Si jih bom zapomnil, mogoče se bom še kdaj spomnil nanje, če jih bom potreboval.
Nič ni posebej dramatičnega - v našem pravnemu redu ni nobene omejitve, torej arbitraže lahko odločajo tudi po šeriatskem pravu (to itak ne pomeni nič dokler niso znani tudi konkretni pravni viri, ki jih bo arbitraža uporabila).Vuksan je že opozoril na en vidik, ki seveda zadeva katerokoli arbitražno odločanje - gra za ti. arbitrabilnost sporov (o čem lahko arbitraža sploh odloča - ta denimo ne more odločati o zadevah osebnega statusa; seveda so arbitrabilne samo civilne zadeve, torej vse ostalo odpade).
V grobem pa je potrebno upoštevati še drugi ključni vidik in sicer spoštovanje slovenskega javnega reda. Nihče ne bo mogel izvršiti arbitražne odločbe, ki bo določala, da se denimo dolžnika proda za sužnja, če ne bo pravočasno izpolnil obveznosti...
Nobene omejitve torej ni za ustanavljanje "muslimanskih sodišč" v RS - njihove odločbe so lahko izvršiljive pod pogoji, ki veljajo za vse ostale arbitražne odločbe - da ne nasprotujejo javnemu redu.
Kakorkoli, še vedno mislim, da je način delovanja prej navedene arbitraže (pri zavarovalnici, ki je stranka postopka), bistveno bolj sporen, kot pa odločanje po šeriatskem pravu (sedaj že razumeš, da je šeriatsko pravo itak neuporabno, dokler ga ne očistiš vseh elementov, ki nasprotujejo javnemu redu - potem pa dobiš že neko tuje materialno pravo, tako kot da bi odločal po npr. Madžarskem pravu...)
vuksan je napisal(a):
Hm, zanimiva vest.
Nekoliko zlovešče pa je tole : Islamic scholars and lawyers sitting on the tribunal use only shariah law, derived from several sources including the Koran, to decide a wide range of civil disputes involving issues such as divorce, inheritance , and tenancy.
Dejstvo je, da tudi slovensko pravo dovoljuje ustanovitev institucionalnih arbitraž, ki seveda lahko sodijo po drugem, ne slovenskem pravu. Vendar, pravi 460. člen ZPP:
Za spore o pravicah, s katerimi prosto razpolagajo , lahko stranke s pogodbo določijo pristojnost domače arbitraže.
Družinskopravnih zadev, pa tudi samega postopka izdaje sklepa o dedovanju (drugače je najbrž vsaj za nekatere spore, ki so zgolj v zvezi s dednim postopkom) ni mogoče delegirati arbitražam. In tako naj tudi ostane, da ne bomo regresirali v srednjeveško logiko, ko je vsakdo " nosil svoje pravo s seboj".
"Dr Williams said there was a place for finding a “constructive accommodation” in areas such as marriage — allowing Muslim women to avoid western divorce proceedings."
http://bnp.org.uk/2008/02/archbishop-of-canterbu ry-sharia-law-in-britain-is-unavoidable/
So te že prehiteli.:-)
Drugače pa hvala za razlago.
lecner je napisal(a):
Nič ni posebej dramatičnega - v našem pravnemu redu ni nobene omejitve, torej arbitraže lahko odločajo tudi po šeriatskem pravu (to itak ne pomeni nič dokler niso znani tudi konkretni pravni viri, ki jih bo arbitraža uporabila).Vuksan je že opozoril na en vidik, ki seveda zadeva katerokoli arbitražno odločanje - gra za ti. arbitrabilnost sporov (o čem lahko arbitraža sploh odloča - ta denimo ne more odločati o zadevah osebnega statusa; seveda so arbitrabilne samo civilne zadeve, torej vse ostalo odpade).
V grobem pa je potrebno upoštevati še drugi ključni vidik in sicer spoštovanje slovenskega javnega reda. Nihče ne bo mogel izvršiti arbitražne odločbe, ki bo določala, da se denimo dolžnika proda za sužnja, če ne bo pravočasno izpolnil obveznosti...
Nobene omejitve torej ni za ustanavljanje "muslimanskih sodišč" v RS - njihove odločbe so lahko izvršiljive pod pogoji, ki veljajo za vse ostale arbitražne odločbe - da ne nasprotujejo javnemu redu.
Kakorkoli, še vedno mislim, da je način delovanja prej navedene arbitraže (pri zavarovalnici, ki je stranka postopka), bistveno bolj sporen, kot pa odločanje po šeriatskem pravu (sedaj že razumeš, da je šeriatsko pravo itak neuporabno, dokler ga ne očistiš vseh elementov, ki nasprotujejo javnemu redu - potem pa dobiš že neko tuje materialno pravo, tako kot da bi odločal po npr. Madžarskem pravu...)
Hvala, da si se potrudil.:-)
0902ISXdX je napisal(a):
Strah gor strah dol, dejstvo je, da je Islam religija v expanziji, RKC pa izgublja.
Namesto, da bi v prihodnosti zmagal razum (purinolijev GEM), je povsem jasno, da bo to Alah.
In tega ne more preprečiti ne Jarc, ne Slovenija.
"Za širjenje vrste" so potrebna čustva, ne razum. To se sedaj že lepo vidi. Krščanska Evropa, kot manj čustvena in bolj razumska izgublja proti Islamu, ki je izredno agresiven.
"He says Muslims should not have to choose between “the stark alternatives of cultural loyalty or state loyalty.”
http://bnp.org.uk/2008/02/archbishop-of-canterbu ry-sharia-law-in-britain-is-unavoidable/
Za hec lahko polistaš nazaj in prebereš kako je ba008 priročno opredeli svojo vero kot narod.
Zadnja sprememba: anon-76887 21.12.2008 21:20
dorki22 je napisal(a):
Stari, mislim da je to (pesimizem) povsem zgrešeno. Če nekdo verjame v boga, je čisto vseeno, ali verjame v Alaha, Budo ali Boga. Ali pa uradna RKC laže, ko trdi, da podpira brate muslimane. Mešat v debato GEM enostavno ni pošteno. Tam so dokazi pomembni.
Jarc pa v tvojem postu izpade kot neki rešitelj, tako rekoč svetnik, he he. Ne pa preračunljiv politikant, ki v resnici nič ne izgubi, če se izgradi đamija. Lahko pa kar nekaj pridobi v "boju", da se ne. No, nekaj sto glasov na volitvah :-)
Popravi me, če se motim:
Varianta1
Džamija se izgradi. Še zmeraj moram v službo. Še zmeraj moram jesti, piti, kakat,.. Obstaja potencial, da me mogoče zajebe peh, pa me na blagajni v Šparu raztrga bomba samomorilskega napadalca.
Varianta2
Džamija se ne zgradi. Še zmeraj moram v službo. Še zmeraj moram jesti, piti, kakat,..Še vedno obstaja potencial, da me mogoče zajebe peh, pa me na blagajni v Šparu raztrga bomba samomorilskega napadalca.
Kje potem je razlika?
Ne gre za pesimizem ampak za številke.
Vloga ženske v Islamu je tista, ki zagotavlja kar sem zgoraj napisal.
Podobno, kot se je zgodilo Srbom na Kosovu, bo čez 50 ali 100 let drugje po Evropi in po svetu.
GEM sem vmešal v debato zato, ker je po mojem samo v tej smeri možno najti prihodnost brez verskih bojev. In v tem je razlika med tvojim in mojim dojemanjem džamije.
In še enkrat ponovim - džihad je džihad in kot tak je zapovedan.
Moja varianta GEM pa zagotavlja, da se tvoj peh pred Šparom ne more zgoditi.
dorki22 je napisal(a):Še nisem slišal ali prebral, da bi verski voditelji obsodili Al Kaido.
Stari, če pa ni verskih bojev. Borili bi se samo fanatiki. Te imaš tudi pri ekoloških osveščencih. Ali pa borcih za čisto pitno vodo :-). RKC pravi, da so za džamijo. Muslimani živijo po celem svetu, tudi npr. v ZDA, pa nič ne streljajo kristjanov. A tam ni džihada? Tam streljajo po šolah, firmah čisto preprosti nemuslimanski fanatiki. Krščanski fanatiki napadajo zdravnike, ki prakticirajo splav. A džihada do zdaj ni bilo v SLO, ko bo pa đamija, potem pa bo? Stari, to je samo prazno ustrahovanje pred nekim estremom, ki s povprečnim nima veze.
Drugače pa pozdravljam tvojo gesto, saj tudi sam navijam za GEM.
Za njih so vse to mučenci, saj jih poveličujejo in s tem odobravajo njihova dejanja.
Širitev vere je ključna in zapovedana.
sporočil: 1.027
dorki22 je napisal(a):
Stari, če pa ni verskih bojev. Borili bi se samo fanatiki. Te imaš tudi pri ekoloških osveščencih. Ali pa borcih za čisto pitno vodo :-). RKC pravi, da so za džamijo. Muslimani živijo po celem svetu, tudi npr. v ZDA, pa nič ne streljajo kristjanov. A tam ni džihada? Tam streljajo po šolah, firmah čisto preprosti nemuslimanski fanatiki. Krščanski fanatiki napadajo zdravnike, ki prakticirajo splav. A džihada do zdaj ni bilo v SLO, ko bo pa đamija, potem pa bo? Stari, to je samo prazno ustrahovanje pred nekim estremom, ki s povprečnim nima veze.
Drugače pa pozdravljam tvojo gesto, saj tudi sam navijam za GEM.
Čvekaš neumnosti in primerjaš ZDA z Evropo, to ne vzdrži nobene primerjave.
avtomobilist je napisal(a):
Čvekaš neumnosti in primerjaš ZDA z Evropo , to ne vzdrži nobene primerjave.
V ZDA živijo sami eskimi, zato res ni premerljiva.
misho1 je napisal(a):
"Za širjenje vrste" so potrebna čustva, ne razum. To se sedaj že lepo vidi. Krščanska Evropa, kot manj čustvena in bolj razumska izgublja proti Islamu, ki je izredno agresiven.
"He says Muslims should not have to choose between “the stark alternatives of cultural loyalty or state loyalty.”
Za hec lahko polistaš nazaj in prebereš kako je ba008 priročno opredeli svojo vero kot narod.
Za širjenje vrste zadošča nagon.
Kakšna čustva prevevajo žensko, ki postane stroj za rojevanje si vsaj jaz ne znam predstavljati, je pa to vsekakor meni nerazumsko.
lecner je napisal(a):
V ZDA živijo sami eskimi, zato res ni premerljiva.
Morda kdo ve, kako je z džamijami v ZDA?
0902ISXdX je napisal(a):
Pojma nimam.
Baje pa prodajajo kebab in širijo džihad;))
sporočil: 119
0902ISXdX je napisal(a):
Še nisem slišal ali prebral, da bi verski voditelji obsodili Al Kaido.
Za njih so vse to mučenci, saj jih poveličujejo in s tem odobravajo njihova dejanja.
Širitev vere je ključna in zapovedana.
To ni res- ko je po 11. septembru ZDA zajel val sovražnosti proti muslimanom, je kar nekaj verskih voditeljev miroljubnih muslimanskih skupnosti, ki so se uspešno asimilirale v svoje okolje, javno pred kamero obsodilo Al Kaido in njene metode, ki so vrgle negativno luč na vse muslimane in povzročile sovražnost in nezaupanje do družin, ki so do usodnega 11. septembra živele v sožitju s svojimi sosedi...
bunypo je napisal(a):
To ni res- ko je po 11. septembru ZDA zajel val sovražnosti proti muslimanom, je kar nekaj verskih voditeljev miroljubnih muslimanskih skupnosti, ki so se uspešno asimilirale v svoje okolje, javno pred kamero obsodilo Al Kaido in njene metode, ki so vrgle negativno luč na vse muslimane in povzročile sovražnost in nezaupanje do družin, ki so do usodnega 11. septembra živele v sožitju s svojimi sosedi...
Tudi RKC se javno pred kamero zavzema za izgradnjo džamije. Pač predstava za javnost.
Ko bi verski in politični voditelji prenehali financirati Al Kaido, bi se njihova dejavnost kar hitro prenehala.
Lokalni verski voditelji so s svojimi izjavami samo poskušali omiliti sovražnost lokalcev, da ne bi prišlo do nasilja.
Smrt nevernikom je tisto, zaradi česar sem zagovornik GEM "religije".
0902ISXdX je napisal(a):
Tudi RKC se javno pred kamero zavzema za izgradnjo džamije. Pač predstava za javnost.
Ko bi verski in politični voditelji prenehali financirati Al Kaido, bi se njihova dejavnost kar hitro prenehala.
Lokalni verski voditelji so s svojimi izjavami samo poskušali omiliti sovražnost lokalcev, da ne bi prišlo do nasilja.
Smrt nevernikom je tisto, zaradi česar sem zagovornik GEM "religije".
Islam s terorizmom nima nobene veze. Za vse je kriv turbofolk!
http://www.youtube.c...re=related< /a>
sporočil: 5.625
0902ISXdX je napisal(a):
kar dobro, tole je največja v NYC . ampak ZDA pač niso zatohla vatikanska provinca.
0902ISXdX je napisal(a):
Za širjenje vrste zadošča nagon.
Kakšna čustva prevevajo žensko, ki postane stroj za rojevanje si vsaj jaz ne znam predstavljati, je pa to vsekakor meni nerazumsko.
Za nadvlado enega naroda ali pa religije nad drugim potrebuješ več čustev kot razuma. To kar se dogaja sedaj v Evropi. To sem mislil.
Kaj je to GEM?
lukav je napisal(a):
kar dobro, tole je največja v NYC . ampak ZDA pač niso zatohla vatikanska provinca.
V katerem delu NY pa se nahaja?
misho1 je napisal(a):
Za nadvlado enega naroda ali pa religije nad drugim potrebuješ več čustev kot razuma. To kar se dogaja sedaj v Evropi. To sem mislil.
Kaj je to GEM?
Za nadvlado potrebuješ predvsem "živo silo" s čim manj čustev in razuma.
GEM = Gravitacija Energija Magnetizem.
0902ISXdX je napisal(a):
Za nadvlado potrebuješ predvsem "živo silo" s čim manj čustev in razuma.
GEM = Gravitacija Energija Magnetizem.
Sploh ni res. Za to, da si tako fanatičen "nacionalist", kot so sedaj Muslimani v Evropi (sigurno ne vsi, da ne bom delal komu krivice) potrebuješ še kako veliko čustev.
GEM. In kako bo ta zadeva odrešila svet?
misho1 je napisal(a):
Sploh ni res. Za to, da si tako fanatičen "nacionalist", kot so sedaj Muslimani v Evropi (sigurno ne vsi, da ne bom delal komu krivice) potrebuješ še kako veliko čustev.
GEM. In kako bo ta zadeva odrešila svet?
O tem kakšna so čustva ponižanih žensk sem te že spraševal, zagotovo pa sem prepričan, da je razum potlačen.
GEM ideolog je kolega Purinoli. Njegove zapise si preberi.
(Seveda pa gre za nedosegljiv ideal ;-))
Zadnja sprememba: anon-99180 21.12.2008 22:53
0902ISXdX je napisal(a):
O tem kakšna so čustva ponižanih žensk sem te že spraševal, zagotovo pa sem prepričan, da je razum potlačen.
Midva piševa en mimo drugega. Muslimani se v Evropo niso narodili ampak so se priselili (in se še vedno priseljujejo). Sedaj pa jo kulturno zavzemajo s svojim agresivnim "nacionalizmom".
"(Seveda pa gre za nedosegljiv ideal ;-))"
Eh. Pejt raj kdaj na hokej.:-)
sporočil: 5.625
Zadnja sprememba: anon-521 21.12.2008 23:01
0902ISXdX je napisal(a):
V katerem delu NY pa se nahaja?
kjer upper east side prehaja v harlem, tretja avenija in 97th street
sporočil: 5.290
misho1 je napisal(a):Mišo No. 1! Dober link si dal, hvala. O tem je kar precej napisanega, pa je vseeno zanimivo.
:-)
http://video.google.com/videoplay?docid=64745859 43815342201&hl=en
Politična korektnost? Komu naj bom politično korektna? Politika, ki jo vodi Pahor, ni moja politika.
Sprašujem se, kje je bila politična korektnost zadnjih 60 let po drugi svetovni vojni? Zakaj niso takrat postavili đamije? Saj se je takrat priselilo največ Bosancev. Takrat so bili dobri, solidarni časi. Vsi smo bili enaki. Zakaj nismo postavili mošeje za svoje brate?
Drugi narodi so to storili pred nami, pa jim Bosanci nikoli niso bili bratje. Morda zato, ker brata bolje poznaš in veš kakšen je? Drugi narodi to spoznavajo šele sedaj, zato se pa tudi vrstijo nemiri po Švedski, Nemčiji, Franciji....Človek ne zmore kar tako storiti korak nazaj v srednji vek, pa če bi to še raje storil. Pa tudi od njih ne moreš pričakovati, da bodo takoj spremenili svoje vrednote in prepričanja. Lahko od otroka, ki zna šteti do pet, zahtevaš naj računa do deset?
Pa ne misliti, da ne želim, da imajo svoje cerkve. Nasprotno, mislim, da jih morajo imeti. Me pa čudi zakaj ravno sedaj. Na kaj so čakali toliko let?
Drugod po svetu so jih že kdaj začeli postavljati. Tu je link za mošeje v Kanadi in Ameriki http://www.islamcan....ndex.shtml< /a>
Če pomislim, da je pri nas okoli 50.000 muslimanov, velika večina je v Sloveniji že vse življenje, res ne razumem kaj so čakali toliko let. Pa še nekaj je. Po statisitki so pri nas muslimanske družine večje od povprečne slovenske družine. Če ima taka muslimanska družina pri nas pet članov, imamo približno 20.000 odraslih, ki si želi mošeje za svojo družino. Morda je to vzrok, da si je toliko časa niso mogli zgraditi, niti v najbolj bratskih časih.
Pia je napisal(a):Vem da je dober link. Pojasni od kot izvira obnašanje nekaterih ljudi tukaj na forumu.
Mišo No. 1! Dober link si dal, hvala. O tem je kar precej napisanega, pa je vseeno zanimivo.
Džamijo bi lahko zgradili že davno, to je res, brez problema.
Kaj se bo dogajalo v Evropi ne vem, sem pa zaenkrat pesimist. Se mi pa zdi, da je spet enkrat nekdo pri političnih odločitvah spregledal človeško naravo.
sporočil: 119
Pa ne misliti, da ne želim, da imajo svoje cerkve. Nasprotno, mislim, da jih morajo imeti. Me pa čudi zakaj ravno sedaj. Na kaj so čakali toliko let?
Morda pa jim gre na živce, da Zvon d.d. kotira na borzi, medtem ko oni molijo v telovadnicah...
0902ISXdX je napisal(a):Sem tamle nekje opazil, da GEM pomeni prevlado razuma. Saj je v Evropi prevladal razum, zato je pa kot civilizacija v zatonu.
sporočil: 5.290
misho1 je napisal(a):
Vem da je dober link. Pojasni od kot izvira obnašanje nekaterih ljudi tukaj na forumu.
Džamijo bi lahko zgradili že davno, to je res, brez problema.
Kaj se bo dogajalo v Evropi ne vem, sem pa zaenkrat pesimist. Se mi pa zdi, da je spet enkrat nekdo pri političnih odločitvah spregledal človeško naravo.
Citiram: Pojasni od kot izvira obnašanje nekaterih ljudi tukaj na forumu.
Nič posebnega, to so sami super intelektualci, ki so se vse življenje učili, da bi lahko dobro zaslužili, pozabili so pa, da je tudi olika potrebna za znosno življenje, vsaj minimalna.
KAKO VEŠ, DA ŽIVIŠ V LETU 2008
* ZBUDIŠ SE OB 2 ZJUTRAJ, GREŠ NA WC IN PO POTI NAZAJ PREVERIŠ ELEKTRONSKO POŠTO.
* VEČ ŠAL PREBEREŠ PO E-MAILIH KOT PA JIH SLIŠIŠ OSEBNO OD PRIJATELJEV.
* ODKLOPIŠ SE Z INTERNETA IN IMAŠ OBČUTEK, KAKOR DA BI TE PUSTILA LJUBLJENA OSEBA.
Nekateri na tem forumu res tako živijo. Je potem kaj čudnega, da zapadajo v čudna čustvena stanja? Človeške narave, kot praviš ti, se ne sme kar tako spregledati!