Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Slovencev je vse manj. Pa kaj?

Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

anon-105466 sporočil: 7.339
[#37871] 15.01.07 18:15 · odgovor na: anon-9303 (#37861)
Odgovori   +    0

micom je napisal(a):

Kje si pa to videl? Saj to je za crknit od smeha. A si predstavljas izraz na obrazu tistega tipa, ki je to pisal? Verjetno je mislil, da izpolnjuje zgodovinsko poslanstvo, ha ha.

MM

Vsekakor je bil tisti, ki j to napisal, manjši kreten od tistega, ki po ljubljanskih zidovih piše "ovo je srbija". To je zid, bimbo ;-))
anon-13854 sporočil: 38
[#37872] 15.01.07 18:16 · odgovor na: crt (#37863)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

kaj naj se naredi za kaj? za nataliteto, ce jo jemljes kot pomemben cilj? ja madona. orodje imas v hlacah. kaj tukaj isces, navodila za uporabo?

Haha! Ja. Kaj naj se naredi, da se ne bo guznilo zaradi stroškov za enega otroka. Ker ne (za)služim dovolj zanj. ;)
crt sporočil: 27.956
[#37873] 15.01.07 18:17 · odgovor na: anon-105466 (#37866)
Odgovori   +    0

bricktop je napisal(a):

Jaz pa mislim, da če tujcem tukaj ni všeč, lahko grejo v kakšno drugo državo, tisti ki tukaj živimo, postavljamo pogoje. In nikogar nam ni treba sprejeti, če ga nočemo. Če bomo postavljali prave pogoje in se nasploh pametno obnašali, potem bo lahko "slovencev čast še dolga" ;-))

yes, well... tukaj ne zivijo enotni "mi", temvec razlicni ljudje z razlicnimi pogledi na vse sorte stvari. mislim, da mi glede na dolzino danasnje kace tega ni treba se posebej razlagati, ne?

politicno potem prevlada vecina. (kar je seveda diktat in ultimat manjsini, kakor se pojma vecina in manjsina pac oblikujeta glede posamezne zadeve.) vecina se spreminja. mnenje vecine se spreminja. life goes on.
[#37874] 15.01.07 18:18 · odgovor na: anon-17372 (#37864)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

pozidat 1% Slovenske Matere.

Itak. Ampak to pa ne! Raje imamo Londonske cene. ;)
anon-9939 sporočil: 17.846
[#37875] 15.01.07 18:18 · odgovor na: anon-13854 (#37872)
Odgovori   +    0

Andrejo1223 je napisal(a):

Haha! Ja. Kaj naj se naredi, da se ne bo guznilo zaradi stroškov za enega otroka. Ker ne (za)služim dovolj zanj. ;)

Pa kaj misliš, da otrok potrebuje ob rojstvu? Mercedes?
[#37876] 15.01.07 18:18 · odgovor na: dani14 (#37870)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):
S člankom se strinjam, čeprav mu manjka en kup stvari. Ne ponudi nobene konkretne praktične rešitve, kako spodbuditi ljudi k razmnoževanju.
zaklice se jim: jebite se.
anon-17372 sporočil: 6.680
[#37877] 15.01.07 18:18 · odgovor na: dani14 (#37870)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):

2.3.) Tistim, ki se ne zdi vredno ohraniti slovenščine kot živega jezika, toplo priporočam, naj se naučijo tujega jezika in se izselijo iz Slovenije.

or else what?
[#37878] 15.01.07 18:20 · odgovor na: anon-13854 (#37872)
Odgovori   +    0

po moje je najbolj smiselno, da zacnes pri tem, kako zasluziti dovolj zanj. da tvoj problem nikakor ni nov, prica lep pregovor "najprej stalca, potem kravca." to je osnovna odgovornost do sebe in otroka. se strinjas? ce pa se zavedas, da tega trenutno ne zmores, pa bos otroka vseeno imel, potem si namerno sel v situacijo, da tebe / otroka financirajo drugi in res ni podlage, da bi bil uzaljen, ce ti kdo na primer rece pijavka (halo mico :).
[#37879] 15.01.07 18:22 · odgovor na: anon-9939 (#37875)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Pa kaj misliš, da otrok potrebuje ob rojstvu? Mercedes?

Ne. Možnost.
anon-105466 sporočil: 7.339
[#37880] 15.01.07 18:22 · odgovor na: crt (#37873)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

yes, well... tukaj ne zivijo enotni "mi", temvec razlicni ljudje z razlicnimi pogledi na vse sorte stvari. mislim, da mi glede na dolzino danasnje kace tega ni treba se posebej razlagati, ne?

politicno potem prevlada vecina. (kar je seveda diktat in ultimat manjsini, kakor se pojma vecina in manjsina pac oblikujeta glede posamezne zadeve.) vecina se spreminja. mnenje vecine se spreminja. life goes on.

Jasno, da je tako. In čisto po zakonu o ohranitvi najsposobnejših je nesposobna tista trenutna večina, ki se pusti povozit in spremenit v manjšino. In po istem principu tudi izumre. Lahko so razlogi pesniški, komunistični, whatever, rezultat je na koncu jasen. Keltov v Sloveniji menda ni več. ;-))
dani14 sporočil: 6.657
[#37881] 15.01.07 18:25 · odgovor na: anon-10743 (#37845)
Odgovori   +    0

x0 je napisal(a):

Zgubljamo ga samo s taksnimi ficfirici kot si ti, ki se najprej blazno zagrejejo za debato, potem se potegnejo ven, ces da niso mislili tako in da so vsi ostali nepismeni, ker ne vidijo kar je gospod forumski komentator mislil ... potem pa se enostavno izognejo direktnim vprasanjem.

TOREJ, zakaj naj drzava financira povecanje rodnosti?
Zato, da bi nam olajšala življenje.
[#37883] 15.01.07 18:26 · odgovor na: dani14 (#37870)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):
2.2.) To, da smo Slovenci jezikovna skupina ljudi več kultur in ver najbž ni treba ponavljati. Če hočemo še nadalje pisati po forumu Financ, se moramo ohraniti.
2.3.) Tistim, ki se ne zdi vredno ohraniti slovenščine kot živega jezika, toplo priporočam, naj se naučijo tujega jezika in se izselijo iz Slovenije.
predlagam uvedbo posebnega podforuma slovenci (font size +20), v katerem bodo lahko pisale samo tako opredeljene osebe. mislim, da bo s tem zadosceno maksimalnemu spektru okusov in zivcev.

forum financ je sicer na nek nacin "moje dete", ker je bil vanj pretocen moj nekdanji borza-only forum, potem pa sem okoli tega se postavil celo zgradbo tega, kar se je potem skozi cas spreminjalo in danes predstavlja finance online, kot so zdaj (bil sem zraven prva tri leta). in ej, prav zares nisem pri tem imel v mislih, da bi za pisanje v forum kakorkoli bilo potrebno ohranjati slovenstvo ... in se danes je tako.

da znas kaksen tuj jezik, je po moje cisto prakticna zadeva in nima kaksne posebne zveze z osebnim obcutkom nacionalne pripadnosti. razen ce si tako zadrt, da svojo nacionalnost identificiras s tem, da nikakor noces uporabljati tujega jezika (tudi taki obstajajo).

zakaj bi se osebe, ki jim ohranjanje slovenscine kot zivega jezika ni posebna vrednota, morale odseliti, pa mi res ni jasno. ker med te osebe spadam, me to se zlasti zanima. lahko pojasnis?
anon-521 sporočil: 5.625
[#37884] 15.01.07 18:27 · odgovor na: anon-45881 (#37856)
Odgovori   +    0

markoff je napisal(a):

Del tega sem že napisal. Tisto o izvoru ROI?

Alternativa tej aktivnosti je aktivno priseljevanje, tretje možnosti ni. Zdaj pa - kaj imaš raje - goro priseljencev ala Velenje, Jesenice, Trbovlje, Ljubljana ali goro doma vzgojenih. Prvi bodo poceni, a težko integrabilni v kulturo (razen če jih pripelješ iz 30 različnih držav, kjer govorijo 40 različnih jezikov, potem se bodo hitro prilagodili), drugi dražji, a bistveno bolj integrabilni (četudi so otroci priseljencev). Tu je težko govoriti o denarju, ker je nacionalna identiteta stvar nematerialnih dobrin. In tu mojster ekonometerije Mić the Rich ne more pomagati (saj tudi sicer ne bi).
hja, bolje priseljenci kot pa kleni slovenski hilbiliji iz ambrusa :)
[#37886] 15.01.07 18:27 · odgovor na: crt (#37878)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

po moje je najbolj smiselno, da zacnes pri tem, kako zasluziti dovolj zanj. da tvoj problem nikakor ni nov, prica lep pregovor "najprej stalca, potem kravca." to je osnovna odgovornost do sebe in otroka. se strinjas? ce pa se zavedas, da tega trenutno ne zmores, pa bos otroka vseeno imel, potem si namerno sel v situacijo, da tebe / otroka financirajo drugi in res ni podlage, da bi bil uzaljen, ce ti kdo na primer rece pijavka (halo mico :).

In kaj imam jaz s tem? Če cela generacija nima pogojev za "štalco"? Mladi noče(m)jo biti pijavke. ;)
[#37887] 15.01.07 18:28 · odgovor na: anon-105466 (#37880)
Odgovori   +    0

bricktop je napisal(a):

Jasno, da je tako. In čisto po zakonu o ohranitvi najsposobnejših je nesposobna tista trenutna večina, ki se pusti povozit in spremenit v manjšino.

to je po moje cisto mimo, razen ce vsako razlicnost interesov jemljes kot borbo na zivljenje in smrt in ce samega sebe dojemas kot spomenik svoji lastni nespremenljivosti. prvo je po moje neprakticno, drugo pa bedasto.
anon-521 sporočil: 5.625
[#37888] 15.01.07 18:30 · odgovor na: anon-13854 (#37857)
Odgovori   +    0

Gre za to, da Švedi bodo dočakali leto 2050. Za Slovence se pa že sprašujem. ;)

Primerjava z drugimi pa gre, če lahko stalno poslušamo o IRSKEM USPEHU, AMERŠKEM ZGLEDU. Poglej, Irci gospodarsko rastejo in se še "množijo" zraven:
http://www.finance-on.net/forumi/?articleid=1725 33&p=1#37172

mimogrede, jaz moje otroke delam predvsem zaradi njih samih, malo manj zaradi sebe in moje žene, in absolutno nič zaradi naroda, cerkve, države in kar je še drugih pretendentov, zato se mi za preživetje teh slednjih popolnoma jebe. slovenija 2050? slovenski narod 2050? boli me q
[#37890] 15.01.07 18:32 · odgovor na: anon-13854 (#37886)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 15.01.2007 18:35

In kaj imam jaz s tem? Če cela generacija nima pogojev za "štalco"? Mladi noče(m)jo biti pijavke. ;)

ti imas s tem to, da si me konkretno ti vprasal, kaj naj "se naredi", ces da konkretno ti (sklepam po prvi osebi edine) ne zasluzis dovolj za prezivljanje otroka.

cela generacija? ce obstaja veliko stevilo oseb, ki so v tej situaciji, potem imajo te osebe neko politicno tezo. ali menis, da je nimajo? zakaj?

po moje zato, ker se ponavlja tale vzorec:
- mladi financirajo penzije starsev
- starsi financirajo prezivetje otrok
- drzava nastopa kot posrednik v tem poslu, se smeji in trka po prsih
- mladi in starsi se pridusajo, kako "nam" je v sloveniji lepo in da tega ze ne gre spreminjati

zgodovina slovenije sicer dobro pozna pojem "s trebuhom za kruhom", tako da sedanja situacija, tudi ce je res tako akutna, kot ti pravis, nikakor ni izum sedanjega casa. ker enkrat zmanjka stofa za filozofiranje in ratajo stvari smrtno resne. ocitno pa tako dalec se ni, ker se sicer midva ne bi tule pogovarjala, temvec bi ti, ce je tvoja situacija pristno taksna, kot jo opisujes, bil polno zaposlen z iskanjem boljsega zasluzka.
[#37891] 15.01.07 18:33 · odgovor na: anon-17372 (#37877)
Odgovori   +    0

gregor666 je napisal(a):

or else what?

Ni grožnja. :) To sem priporočil, ker vidim po nekaterih postih, da je bolje v tujini kot v Sloveniji (zato pravim, za nekatere!)
[#37892] 15.01.07 18:35 · odgovor na: crt (#37876)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

zaklice se jim: jebite se.

Se pravi, tvoj predlog je javno klicnje ljudi :)  Edinole vprašanje je kako, na kakšen način in ob kateri uri, da bo najbolje prijelo.
[#37894] 15.01.07 18:37 · odgovor na: anon-521 (#37888)
Odgovori   +    0

lukav je napisal(a):

mimogrede, jaz moje otroke delam predvsem zaradi njih samih, malo manj zaradi sebe in moje žene, in absolutno nič zaradi naroda, cerkve, države in kar je še drugih pretendentov, zato se mi za preživetje teh slednjih popolnoma jebe. slovenija 2050? slovenski narod 2050? boli me q
Lepo počasi. Vprašanje se glasi ali ima Irski gospodarski uspeh del vzroka v mladih?

No, pokaži mi eno "staro" družbo, ki gospodarsko raste!
[#37895] 15.01.07 18:37 · odgovor na: dani14 (#37892)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):

Se pravi, tvoj predlog je javno klicnje ljudi :) Edinole vprašanje je kako, na kakšen način in ob kateri uri, da bo najbolje prijelo.

ves kako, tudi pri izvajanju taksnega poziva je potrebno razumeti, da pac ne obstaja en enotni Mi, temvec obstajajo razlicni okusi in nagnjenja. za zacetek vzemi morda kama sutro (res ni slovenska, priznam), naprej pa kakor ces, nisem sex instructor :)
anon-32158 sporočil: 2
[#37898] 15.01.07 18:40 · odgovor na: anon-9303 (#37288)
Odgovori   +    0
mićo, mićo,
najboljše, da kar spakiraš svojega kolega Pezdirja pa gresta vedrit pa se plodit v Ameriko. Takih itak ne rabimo. Pa kakšnkrat se v špegu poglej, bi ti koristilo.
O funkcionalni nepismenosti pa: FDV, FOV,... vse je ista nesposobna sodrga, ki troši davkoplačevalski denar za prazen nič (se spomniš mićo, saj si bil tam)

sapienti sat
anon-17372 sporočil: 6.680
[#37899] 15.01.07 18:42 · odgovor na: anon-32158 (#37898)
Odgovori   +    0

dkocar je napisal(a):
mićo, mićo,
najboljše, da kar spakiraš svojega kolega Pezdirja pa gresta vedrit pa se plodit v Ameriko. Takih itak ne rabimo.

ja rabimo. takih, kot si ti, ne rabimo. spakirat kufre, pa mars v albanijo.
[#37901] 15.01.07 18:44 · odgovor na: crt (#37883)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

predlagam uvedbo posebnega podforuma slovenci (font size +20), v katerem bodo lahko pisale samo tako opredeljene osebe. mislim, da bo s tem zadosceno maksimalnemu spektru okusov in zivcev.

forum financ je sicer na nek nacin "moje dete", ker je bil vanj pretocen moj nekdanji borza-only forum, potem pa sem okoli tega se postavil celo zgradbo tega, kar se je potem skozi cas spreminjalo in danes predstavlja finance online, kot so zdaj (bil sem zraven prva tri leta). in ej, prav zares nisem pri tem imel v mislih, da bi za pisanje v forum kakorkoli bilo potrebno ohranjati slovenstvo ... in se danes je tako.

da znas kaksen tuj jezik, je po moje cisto prakticna zadeva in nima kaksne posebne zveze z osebnim obcutkom nacionalne pripadnosti. razen ce si tako zadrt, da svojo nacionalnost identificiras s tem, da nikakor noces uporabljati tujega jezika (tudi taki obstajajo).

zakaj bi se osebe, ki jim ohranjanje slovenscine kot zivega jezika ni posebna vrednota, morale odseliti, pa mi res ni jasno. ker med te osebe spadam, me to se zlasti zanima. lahko pojasnis?

Lahko.
Prvo kot prvo, vsak v določenem tekstu prebere in razume, kar želi razumeti. To da se naj odselijo, je poziv tistim, ki vedo, da jih tujini čaka lepa prihodnjost. Znanje tujega jezika dotične države pa je obvezno, vsaj če se želiš vklopiti v družbo in v njej normalno funkcionirati. Slovenščine se ne sramujem, v tujini pa govorim jezik domačinov, če je to le mogoče. Zmeraj je treba delati po načelu: prilagodi se in drugi se bodo prilagajali tebi. Sicer pa če se tebi ne zdi ohranjanje slovenščine kot živega jezika dobro, potem predlagaj, katerega jezika se naj naučimo, da bomo v njem pisali, pesnili, in da se bodo zapisi ohranili za zanamce (da ne bi prišlo do težav kot je latinščina - mrtvi jezik - danes se pa je potrebno mučiti, da se ga naučimo; lažje bi bilo že od rojstva).
[#37902] 15.01.07 18:48 · odgovor na: anon-105466 (#37871)
Odgovori   +    0

bricktop je napisal(a):

Vsekakor je bil tisti, ki j to napisal, manjši kreten od tistega, ki po ljubljanskih zidovih piše "ovo je srbija". To je zid, bimbo ;-))

saj si dopisujeta... po moje sta ravno za skupaj ... lahko pofotkam tudi "tukaj je slovenija !! in ne srbija !!!" :)
[#37903] 15.01.07 18:48 · odgovor na: crt (#37890)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

ti imas s tem to, da si me konkretno ti vprasal, kaj naj "se naredi", ces da konkretno ti (sklepam po prvi osebi edine) ne zasluzis dovolj za prezivljanje otroka.

cela generacija? ce obstaja veliko stevilo oseb, ki so v tej situaciji, potem imajo te osebe neko politicno tezo. ali menis, da je nimajo? zakaj?

po moje zato, ker se ponavlja tale vzorec:
- mladi financirajo penzije starsev
- starsi financirajo prezivetje otrok
- drzava nastopa kot posrednik v tem poslu, se smeji in trka po prsih
- mladi in starsi se pridusajo, kako "nam" je v sloveniji lepo in da tega ze ne gre spreminjati

Ergo, bodo pijavke obstale. In še huje bo! ;)
anon-84393 sporočil: 218
[#37904] 15.01.07 18:52 · odgovor na: anon-91864 (#37893)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):

V bistvu jih ne pobarva. Le razkrije njihovo pravo barvo, ki je ...rdeča. Z malo črne.

LP shaman

V tem kontekstu v bistvu crna. Z malo rdece.
[#37905] 15.01.07 18:54 · odgovor na: dani14 (#37901)
Odgovori   +    0

dani14 je napisal(a):
Prvo kot prvo, vsak v določenem tekstu prebere in razume, kar želi razumeti. To da se naj odselijo, je poziv tistim, ki vedo, da jih tujini čaka lepa prihodnjost. Znanje tujega jezika dotične države pa je obvezno, vsaj če se želiš vklopiti v družbo in v njej normalno funkcionirati. Slovenščine se ne sramujem, v tujini pa govorim jezik domačinov, če je to le mogoče. Zmeraj je treba delati po načelu: prilagodi se in drugi se bodo prilagajali tebi. Sicer pa če se tebi ne zdi ohranjanje slovenščine kot živega jezika dobro, potem predlagaj, katerega jezika se naj naučimo, da bomo v njem pisali, pesnili, in da se bodo zapisi ohranili za zanamce (da ne bi prišlo do težav kot je latinščina - mrtvi jezik - danes se pa je potrebno mučiti, da se ga naučimo; lažje bi bilo že od rojstva).

hm ... torej, vsekakor se strinjava glede prilagajanja. in super je govoriti jezik domacinov v tujini, ker je to prilika za vajo in znas nekaj vec.

osebno se slovenscine ne sramujem, se pa pogosto sramujem tega, s kom oziroma s kaksnimi stalisci bi naj bil v skupni vreci, ce bi res to, da sem po narodnosti slovenec, imelo avtomaticni pomen glede tega, kako da naj razmisljam.

po moje bi osebno imel v tujini dobre priloznosti, jih pa imam zaenkrat tudi v sloveniji, tako da se nisem motiviran za odselitev. nikakor pa ne vidim, kako naj bi ravno moj odnos do tega, ali mi ohranjanje slovenscine je ali ni vrednota, bil kriterij za odselitev - kar je bila tvoja trditev.

ne trdim, da ohranjanje slovenscine kot zivega jezika "ni dobro". povedal sem, da zame to ni nobena posebna vrednota. ti se uci po moje pac tisti jezik, ki ti je vsec in ti je hkrati dovolj prakticno uporaben. pises, pesnis in ohranjas zapise za potomce lahko v mnogo, mnogo jezikih.

zal mi je, da se tako mucis z latinscino. osebno sem se je ucil le kratek cas, ker so me potem bolj zanimale druge stvari. ce bi mi prakticno prisla prav, bi se seveda bolj potrudil. vendar moram reci, da tega, da ne obvladam latinscine, ne jemljem kot nobeno posebno tragedijo, tako kot tudi ne bi jemal kot merilo sebe in svoje nacionalnosti, ce bi jo.
[#37906] 15.01.07 18:55 · odgovor na: crt (#37902)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

saj si dopisujeta... po moje sta ravno za skupaj ... lahko pofotkam tudi "tukaj je slovenija !! in ne srbija !!!" :)
Ti kar fotkaj. Ti priporočam. Tako se bodo spremembe vsaj videle!
[#37908] 15.01.07 18:56 · odgovor na: anon-13854 (#37903)
Odgovori   +    0

Ergo, bodo pijavke obstale. In še huje bo! ;)

ja. huje bo toliko casa, dokler ne bodo ljudje, ki so baje v stiski, postekali, da tega ne bodo resili s pisanjem po forumih. huje bo toliko casa, dokler ne bo dovolj hudo, da bi res nastala motivacija za kaksne vecje spremembe. in ce bodo spremembe sle tako, da bodo samo povecanje hitrosti, smeri pa ne, potem bo se zlasti se naprej hudo. skratka zivljenje je zajebano. vendar si ti tisti, ki pravi, da ti situacija preprecuje imeti otroke, tako da sklepam, da imas pametnejse delo, kot da se z mano o tem pogovarjas.

Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20