Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kitajski avtomobilski zlom spravlja evropske proizvajalce na kolena
Strani: 1
sporočil: 6.732
Spet se ponavlja stara zgodba, ko se problema lotijo na napačni
strani.
Glavni akterji za krizo v avto industriji v EU so v Bruslju.
Vsaka nova norost, ki si jo izmislijo v Bruslju, podraži avtomobile in odganja kupce.
Pravi recept za propad.
Vsaka nova norost, ki si jo izmislijo v Bruslju, podraži avtomobile in odganja kupce.
Pravi recept za propad.
sporočil: 693
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 17.07.2026 10:22
[]Glavni akterji za krizo v avto industriji so v upravnih odborih le te.
Spet se ponavlja stara zgodba, ko se problema lotijo na napačni strani.
Pravi recept za propad.
Svet se tehnološko spreminja. EU avto industrija je pa živela na sto let starih tehnoloških paradigmah. In večina industrije še vedno živi na teh starih paradigmah.
In ja, politiki so krivi, ker so subvencije, pomoči in podobno, usmerjali ne v razvoj, kaj bo čez 25 let, ampak samo v socialni mir in status quo. MBA modeli v upravah so si pa samo izplačevali nagrade za skoraj nič dela, pa za zavijanje starega v nov celofan.
Kitajci so pa vedeli, da na starih paradigmah ne bo uspeha in so stavili na to, kaj bo čez 25 let. In to 25 let nazaj. Sedaj pa prihajajo rezultati.
Mi pa se dajmo zamislit, zakaj v EU nimamo svojega Google-a, Tesle, SpaceX, ali pa Anthropica in kopice drugih. In zakaj Baterije Zmaj Ljubljana niso postale eden izmed največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu, kitajski BYD pa je. Pa je bil nekoč samo mala fabrika baterij.
Eko subvencije za električne avtomobile so pa nepomemben del, koliko se je desetletja zmetalo denarja v tehnološki status quo v Evropi.
sporočil: 2.256
Ravno včeraj sem po generalni obnovi motorja prišel do stopnje, ko
sem sinhroniziral vrtenje ojnične in odmičnih gredi ter se ob teh
rabotah ves čas čudil, kako je delovanje teh motorjev neverjetno
zapleteno in občutljivo.
In ob teh tolerancah (npr. premer cilindra sem nameril da je za 0,02mm odstopanja pri 81mm - to je 0,025%) res vsa čast, da so klasični avtomobili in motorji sploh tako zanesljivi, kot so.
In ob teh tolerancah (npr. premer cilindra sem nameril da je za 0,02mm odstopanja pri 81mm - to je 0,025%) res vsa čast, da so klasični avtomobili in motorji sploh tako zanesljivi, kot so.
Strani: 1