Strani: 1

mivanc sporočil: 8
[#3079248] 08:18
Odgovori   +    2
INR naj bi bil v osnovi varčevalni račun. Kakšni pa so letni stroški pri rednem mesečnem vlaganju v ETF (STOXX600, MSCI, ...) v višini 500-1000€? Ali pri ponudnikih obstaja produkt za 'razpršeno' vlaganje na domačem trgu?

Zelo moti nepreglednost - zaenkrat mi na spletnih straneh ponudnikov ni uspelo pridobiti informacij, nakup katerih ETF sploh omogočajo posamezni ponudniki. Nekako ni smiselno, da seznam mogočih naložb dobiš šele pri odprtju računa ... Maks, ali lahko pomagaš? :)
FIN-300818 sporočil: 92
[#3079256] 09:23
Odgovori   +    6
Maks, pohvala za narejeno domačo nalogo, ki si jo naredil namesto nas!
Nollem sporočil: 1.117
[#3079257] 09:45 · odgovor na: mivanc (#3079248)
Odgovori   +    0
[mivanc]
INR naj bi bil v osnovi varčevalni račun. Kakšni pa so letni stroški pri rednem mesečnem vlaganju v ETF (STOXX600, MSCI, ...) v višini 500-1000€? Ali pri ponudnikih obstaja produkt za 'razpršeno' vlaganje na domačem trgu?

Zelo moti nepreglednost - zaenkrat mi na spletnih straneh ponudnikov ni uspelo pridobiti informacij, nakup katerih ETF sploh omogočajo posamezni ponudniki. Nekako ni smiselno, da seznam mogočih naložb dobiš šele pri odprtju računa ... Maks, ali lahko pomagaš? :)
mislim, da so vsi ponudniki objavili šifrant Fi, za NLb sem ga dobil tukaj:
www.nlb.si/content/d...%20INR.pdf

si je pa treba vzeti pet minut časa in se za info potrudit, ne pa prec po forumih jokat ;-)
crt sporočil: 28.716
[#3079262] 10:20 · odgovor na: Nollem (#3079257)
Odgovori   +    0
v sestevku je ponudba zelo draga in zelo skromna.

osebno sem odprl inr takoj samo zato, da zacne teci davcni stevec (steje 15 let od odprtja), v bistvu pa cakam, ali bo po nekem cudezu ibkr ponudil to zadevo tudi za slovenijo.
[#3079265] 10:24 · odgovor na: crt (#3079262)
Odgovori   +    0
[]

osebno sem odprl inr takoj samo zato, da zacne teci davcni stevec (steje 15 let od odprtja), v bistvu pa cakam, ali bo po nekem cudezu ibkr ponudil to zadevo tudi za slovenijo.

nabor Fi je pač omejil zakonodajalec, ki se je potrudil, da je produkt na voljo pred volitvami, pa mu je zato za vsebino zmanjkalo časa
[#3079266] 10:30 · odgovor na: Nollem (#3079265)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 11.03.2026 10:33
ja, ti smola ;)

meni je zelo zal, da je potencialno tako pomemben produkt nastal po znanem kopitu kako nekaj narediti, ne da bi zares naredili. kakor zdaj stvari stojijo, je to zaradi stroskov in omejitev res predvsem vzvod za nabijanje domace pescice papirjev (kar je ze itak apriori zaradi home biasa, ob taksni okrnjenosti tujine pa toliko bolj), pa tudi omejitev po obsegu vplacil je precej krneki.

a je boljse imet vsaj nekaj, cetudi slabo, kot nic -- po moje v bistvu ne, ker prva na pol droga izvedba potem rada postane okvir, ki zakolici meje moznega, namesto da bi bila podlaga za razsiritve in izboljsave.

zanimivo je, da so celo razlike med ponudniki glede nabora - otp ima na seznamu petrobras, nlb na pravkar podanem linku ne oziroma samo eno obveznico (??).
[#3079267] 10:39 · odgovor na: crt (#3079262)
Odgovori   +    0
[]

crt tudi ti nisi opravil DN in si prebral vsega - će si nekje že odprl INR, ga na IBKR žal ne boš mogel odpreti
[#3079269] 10:46 · odgovor na: Nollem (#3079267)
Odgovori   +    0
bil sem v prepricanju, da lahko na 12 mesecev premikas inr med ponudniki.

ce to ne drzi (in je torej se ena omejitev vec), potem bom pac dalje pocel, kar sem doslej; toliko lazje, ker je zaradi omejitve vlozka inr premajhna postavka, da bi bistveno spremenil skupni izid.
[#3079272] 12:58 · odgovor na: crt (#3079269)
Odgovori   +    0
[]
bil sem v prepricanju, da lahko na 12 mesecev premikas inr med ponudniki.

ce to ne drzi (in je torej se ena omejitev vec), potem bom pac dalje pocel, kar sem doslej; toliko lazje, ker je zaradi omejitve vlozka inr premajhna postavka, da bi bistveno spremenil skupni izid.
vložek je omejn je tako nizko, ker je zakonodajalec produkt "razvil" za malega človeka in ne da bi že tako bogati kapitalisti bili nagrajeni z nižjo obdavčitvijo
[#3079273] 13:25 · odgovor na: Nollem (#3079272)
Odgovori   +    0
ja, to je znan pristop ... bohnedej, da bi kdo imel vec, potem je ze boljse, da imamo vsi manj :)
FjodorKirilovic sporočil: 50
[#3079274] 13:36 · odgovor na: crt (#3079262)
Odgovori   +    0
[]

Jaz sem se odločil, da s tem ne bom izgubljal časa.
Najbrž bodo zakonadajalci v naslednjih 15 letih odkril, kakšen trik nameravaš izvesti ob preteku obdobja in ti bodo onemogočili, da prideš ven brez davka.
Poletje3 sporočil: 212
[#3079278] 14:18
Odgovori   +    0
Ti INR-ji so za nekoga, ki že ima trgovalni račun, povsem brez veze. Gre za enkratni račun, omejen na enega ponudnika, ki ga ne glede na stroške ne moreš zamenjati (račun lahko le zapreš in ga nikoli več ne moreš odpreti). Omejena so vplačila, omejeno je področje vlaganja, "papirjev" iz trgovalnega računa na INR ne moreš prenesti, pa tudi 15-letno obdobje ni ne vem kakšna prednost (ok, razen iz vidika slo dividend).

Če ponudnik zviša stroške, ti ne preostane drugega kot da račun zapreš in greš spet na "klasiko".
[#3079279] 14:28 · odgovor na: Poletje3 (#3079278)
Odgovori   +    0
[Poletje3]
Ti INR-ji so za nekoga, ki že ima trgovalni račun, povsem brez veze. Gre za enkratni račun, omejen na enega ponudnika, ki ga ne glede na stroške ne moreš zamenjati (račun lahko le zapreš in ga nikoli več ne moreš odpreti).
lahko ga zamenjas, clen 12 - www.uradni-list.si/g...25-01-1572

Strani: 1

vm-qetesh