Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj avtoindustrija bruha avtomobile, ki jih skoraj nihče ne želi
Strani: 1
sporočil: 39
Res me zanima in sprašujem avtorja tega članka, kako imajo moderni
"SUV", "cross" in ostali kvazi športni terenci boljši okoljski
odtis pri porabi bencina okoli 8 litrov kot bencinski in dizelski
mali družinski avtomobili, karavani, enoprostorci, ki so bili na
trgu še pred 10 leti z recimo 1,6 dizelskim agregatom in porabo 5
litrov? To preprosto ne gre skupaj in nekdo zavaja.
sporočil: 710
Zelene agende združene z državnimi odločevalci in sindikati po EU
bodo vseeno kljub ekonomskim in gospodarskim razlogom kot slepec
nadaljevale z lovljenjem svojih ciljev, pa čeprav bodo s tem
uničili gospodarstvo in raven naših že pridobljenih standardov
življenja. Mi bomo ostali na tem kar deluje dokler bo šlo, pa bomo
videli kaj se bo izcimilo nazadnje, kdo bo prej popustil. Pohvala
pa za izbiro teme članka, z več javnega realizma bo nazadnje
vendarle kaj zaleglo skupaj z ekonomijo za prilagoditev kurza.
sporočil: 1
Igor: Zaradi raznih filtrov in cenejših okolju prijaznih materialov
(ki se navadno izrabijo prej, jih napadejo glodalci)
Sprašujem ker moj 10 let star 1.6 TDI porabi max 5 litrčkov, je
EURO 6 in ima 99g CO2 odtisa...kje je sedaj "catch" s temi novimi
eko športnimi terenci z vsaj 30 % večjo porabo?!
sporočil: 1.078
[igor7]Imate prav, v praksi ga nimajo.
Res me zanima in sprašujem avtorja tega članka, kako imajo moderni "SUV", "cross" in ostali kvazi športni terenci boljši okoljski odtis pri porabi bencina okoli 8 litrov kot bencinski in dizelski mali družinski avtomobili, karavani, enoprostorci, ki so bili na trgu še pred 10 leti z recimo 1,6 dizelskim agregatom in porabo 5 litrov? To preprosto ne gre skupaj in nekdo zavaja.
sporočil: 594
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 04.02.2026 10:54
[leben1]Ni zelene agende pri avto industiji. Je pa greenwashing.
Zelene agende združene z državnimi odločevalci in sindikati po EU bodo vseeno kljub ekonomskim in gospodarskim razlogom kot slepec nadaljevale z lovljenjem svojih ciljev, pa čeprav bodo s tem uničili gospodarstvo in raven naših že pridobljenih standardov življenja. Mi bomo ostali na tem kar deluje dokler bo šlo, pa bomo videli kaj se bo izcimilo nazadnje, kdo bo prej popustil. Pohvala pa za izbiro teme članka, z več javnega realizma bo nazadnje vendarle kaj zaleglo skupaj z ekonomijo za prilagoditev kurza.
Prehod na krave od avtov, aka kvazi terenci, z 30% višjo porabo in stroški, je čista slika greenwashinga.
Razni filtri in hibridni pogoni so tam za greenwashing. In ne morejo rešiti povišane energetske potratnosti.
EU in lokalni regulatorni organi pa samo gledajo stran.
Pa krave od električnih avtov z porabami nad 25 kWh/100 km gredo v isto smer.
Osnove v fiziki in energetiki so enostavne, spodbujati je potrebno zadeve, ki so v osnovi energetsko učinkovite.
Ker če niso, tudi dodatno nalepljen high tech greenwashing tega ne reši.
Isto kot v staro bajto z energetsko porabo 1 MWh na m2 letno, brez izolacije, ruknit toplotno črpalko. Šminka na grdega pujsa.
sporočil: 15
čas vnosa: 08:55
Res je kar si napisal. Jaz vozim 10 let starega suva DCI 4x4
diesel. V lanskem letu, sem začel razmišljati o novem avtomobilu.
Katerega koli testnega hibirida ssem imel na testu je bila poraba
1.5 do 2.0 litra večja kot na obstoječem avtomobilu. Na koncu sem
ugotovil, da je najbolj modro voziti še sedanjega nekaj let in
počakati, da se ta zelena norija umiri.
sporočil: 710
[OgnjenAnto]Pa dodajmo še povsem pretirano vsiljevanje touch screenov za vsake dreke, ko je treba brskati in skozi menije iskati komande. Kar odvrača pozornost s ceste mnogo bolj in dlje kot telefoniranje, pa, zaenkrat, še nihče tega ne kaznuje. Povratek nekaterih gumbov za ukazovanje je mnogo bolj intuitivno in manj moti samo vožnjo.
> [leben1]
> Zelene agende združene z državnimi odločevalci in sindikati po EU bodo vseeno kljub ekonomskim in gospodarskim razlogom kot slepec nadaljevale z lovljenjem svojih ciljev, pa čeprav bodo s tem uničili gospodarstvo in raven naših že pridobljenih standardov življenja. Mi bomo ostali na tem kar deluje dokler bo šlo, pa bomo videli kaj se bo izcimilo nazadnje, kdo bo prej popustil. Pohvala pa za izbiro teme članka, z več javnega realizma bo nazadnje vendarle kaj zaleglo skupaj z ekonomijo za prilagoditev kurza.
Ni zelene agende pri avto industiji. Je pa greenwashing.
Prehod na krave od avtov, aka kvazi terenci, z 30% višjo porabo in stroški, je čista slika greenwashinga.
Razni filtri in hibridni pogoni so tam za greenwashing. In ne morejo rešiti povišane energetske potratnosti.
EU in lokalni regulatorni organi pa samo gledajo stran.
Pa krave od električnih avtov z porabami nad 25 kWh/100 km gredo v isto smer.
Osnove v fiziki in energetiki so enostavne, spodbujati je potrebno zadeve, ki so v osnovi energetsko učinkovite.
Ker če niso, tudi dodatno nalepljen high tech greenwashing tega ne reši.
Isto kot v staro bajto z energetsko porabo 1 MWh na m2 letno, brez izolacije, ruknit toplotno črpalko. Šminka na grdega pujsa.
Nek povprečen avto bi ob rednem vzdrževanju moral z lahkoto zdržati
15 let in 350.000 km tako da se bo dalo počakat :)
sporočil: 183
Če bi hoteli dejansko nekaj narediti za okolje, bi morali omejiti
maso vozila. Npr. za osebne avte do 5 ljudi na 1500 kg.
Na ta način bi nepotrebni SUV-i, CROSS-i odpadli. Tako bi, ne glede na vrsto pogona, prihranili ogromno energije, ki jo zdaj potrebujemo za premikanje nepotrebne mase. Da o težkih baterijah ne izgubljam besed. Majhni in srednje veliki bencinski in dieslski motorji bi nalogo zlahka opravili z nizkimi emisijami.
Na ta način bi nepotrebni SUV-i, CROSS-i odpadli. Tako bi, ne glede na vrsto pogona, prihranili ogromno energije, ki jo zdaj potrebujemo za premikanje nepotrebne mase. Da o težkih baterijah ne izgubljam besed. Majhni in srednje veliki bencinski in dieslski motorji bi nalogo zlahka opravili z nizkimi emisijami.
Strani: 1