Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj večina delnic dolgoročno nikoli ne ustvari vrednosti?
Strani: 1
sporočil: 2.106
"Če vlagatelj zgreši le nekaj najboljših dni v večdesetletnem obdobju, bo veliko na slabšem, kot če bi investiral ves čas."Ta propaganda ETFov se nekako reciklira v slovenskem prostoru v zadnjih dneh, najprej Money How, sedaj še tukaj. Propaganda jo imenujem, ker gre za hipotetično mučenje številk iz indeksa. Avtor ne navede, kako pride do teh številk, tako kot tudi Marja ne, verjetno sta jih od nekje prepisala. Skušal sem preveriti, koliko to drži in rezultati se nikakor ne ujemajo. Izračunam sem dnevne spremembe SPX za 20 let, jih uredil po velikosti in izpuščal najboljše dneve, ter nato preostanek verižno zmnožil, zmnožek je treba potem še malce raztegniti, na vse dni v obdobju, ker jih nekaj izpustimo. Dobimo rezultate, ki so nekje blizu tega, pa vendar zelo daleč od zgornjega grafa. Posebej pa je treba povedati, da so ti rezultati dejansko nerelevantni, ker predstavljajo nekaj, kar se v praksi ne dogaja in je verjetnostno skoraj nemogoče doseči. To pomeni, da bi investitor 10 krat ali 20 krat ali tridesetkrat v dvajsetih letih prodal natančno pri največjem padcu in kupil nazaj takoj po mogočnem odboju zaradi zapiranja shortov.
Moram še nekaj dodati. Če bi se vlagatelj v teh dvajsetih letih
zaradi tega, ker tisti dan ne bi bil investiran izognil desetih dni
z največjimi izgubami pa bi imel 534.154€.
Če smo pošteni je 18 od teh dvajsetih dobičkov in izgub povezanih in so se zgodil leta 2008 ob zlomu Lehman Brothers od 29.9.2008 do 1.12.2008 in leta 2020 ob covidu do 9.3.2020 do 6.4.2020.
Skratka gre za obdobja ekstremne volativnosti ob dveh ekstremni dogodkih.
Če smo pošteni je 18 od teh dvajsetih dobičkov in izgub povezanih in so se zgodil leta 2008 ob zlomu Lehman Brothers od 29.9.2008 do 1.12.2008 in leta 2020 ob covidu do 9.3.2020 do 6.4.2020.
sporočil: 6.447
[Brane]
Moram še nekaj dodati. Če bi se vlagatelj v teh dvajsetih letih zaradi tega, ker tisti dan ne bi bil investiran izognil desetih dni z največjimi izgubami pa bi imel 534.154€.
Prikazi izpada donosa zaradi neinvestiranja med (10, 20, 30) največjimi skoki indeksnega sklada na S&P 500 so za vsebino tega članka še najmanj pomembni. Zaradi tvoje reakcije je po mojem mnenju avtorju žal, da je to primerjavo sploh uvrstil v članek. Članek je zelo dober, poanta pa čisto drugje.
[mimoidoci]Se popolnoma strinjam s tabo, da jo to za vsebino članka, ki ima sicer smisel, nepomembno, ampak zakaj je dodal dobri vsebini tako škrbino, ob katero sem se obregnil.
> [Brane]
> Moram še nekaj dodati. Če bi se vlagatelj v teh dvajsetih letih zaradi tega, ker tisti dan ne bi bil investiran izognil desetih dni z največjimi izgubami pa bi imel 534.154€.
> Če smo pošteni je 18 od teh dvajsetih dobičkov in izgub povezanih in so se zgodil leta 2008 ob zlomu Lehman Brothers od 29.9.2008 do 1.12.2008 in leta 2020 ob covidu do 9.3.2020 do 6.4.2020.
> Skratka gre za obdobja ekstremne volativnosti ob dveh ekstremni dogodkih.
Prikazi izpada donosa zaradi neinvestiranja med (10, 20, 30) največjimi skoki indeksnega sklada na S&P 500 so za vsebino tega članka še najmanj pomembni. Zaradi tvoje reakcije je po mojem mnenju avtorju žal, da je to primerjavo sploh uvrstil v članek. Članek je zelo dober, poanta pa čisto drugje.
sporočil: 3.774
[mimoidoci]ehanizem omogoča, da kapital dolgoročno teče tja, kjer ustvarja največ vrednosti, brez potrebe po vnaprejšnjem ugibanju, kdo bo naslednji zmagovalec.
> [Brane]
> Moram še nekaj dodati. Če bi se vlagatelj v teh dvajsetih letih zaradi tega, ker tisti dan ne bi bil investiran izognil desetih dni z največjimi izgubami pa bi imel 534.154€.
> Če smo pošteni je 18 od teh dvajsetih dobičkov in izgub povezanih in so se zgodil leta 2008 ob zlomu Lehman Brothers od 29.9.2008 do 1.12.2008 in leta 2020 ob covidu do 9.3.2020 do 6.4.2020.
> Skratka gre za obdobja ekstremne volativnosti ob dveh ekstremni dogodkih.
Mene bolj zanima kak kapital tece v ustvarjanje vrednosti ?
Placevanje zaposlenih z opcijami?
Strani: 1