4 min
Miklavčič: Država po liniji najmanjšega odpora prelaga breme na nas 10
7 min
Bruselj predlaga suspenz trgovinskih ugodnosti za Izrael
11 min
Ljubljanska borza ob 13.30: delnica Petrola izgubila 1,99 odstotka
41 min
Bojan Ivanc, GZS: obvezna božičnica nima vsebinske podlage v poslovanju gospodarstva
56 min
LESTVICA TOP izvozniki: katera podjetja na tujem prodajo največ in katera ob tem kujejo največje dobičke
59 min
Ekonomist UniCredita: Rezov obrestnih mer v Evropi je verjetno konec
1 ura
Denis Jahić, direktor Aquafila o obveznih božičnicah: že tako smo vse manj konkurenčni znotraj EU! 2
1 ura
Na mejah šengna nič več žigosanja potnih listov
1 ura
Trgovine, adijo
1 ura
UniCredit pravi, da ima v lasti 29 odstotkov delnic nemške Commerzbank
2 uri
Kitajski Jetour prihaja v Evropo prek Poljske
2 uri
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
2 uri
INTERVJU Z IZVOZNIKOM LETA: Najnaprednejši izdelki potrebujejo ravno prav veliko tržno nišo
2 uri
Ljubljanska borza: SBI TOP izgubil 0,22 odstotka
2 uri
Borut Boršnik, Mladi podjetnik: Obvezna božičnica je predvolilni socialni korektiv 3
3 ure
Odprt je razpis za okoljske nagrade 2025: prijavite do okolja prijazno podjetje, izdelek ali postopek
3 ure
Kaj se zgodi, ko kmet finance vzame resno (PRO)
3 ure
Borze pred zasedanjem Feda: evropske z rastjo, azijske večinoma v rdečem
4 ure
Evro proti dolarju na štiriletnem vrhu
4 ure
Frangež (SD) o obvezni božičnici: Vprašanje je, ali imajo vsi deli gospodarstva dovolj 'lufta' 4

Strani: 1

slovenecnb1 sporočil: 6.370
[#3068657] 16.09.25 20:01
Odgovori   +    16
To pomeni da javni sektor povişica in božičnica gospodaestvu pa vişji stroški mislm da mi to ne bomo zmogli več financirat to je neplansko in nekonkurenćno
odvisnik sporočil: 2.963
[#3068659] 16.09.25 20:16 · odgovor na: slovenecnb1 (#3068657)
Odgovori   +    11
[slovenecnb1]
To pomeni da javni sektor povişica in božičnica gospodaestvu pa vişji stroški mislm da mi to ne bomo zmogli več financirat to je neplansko in nekonkurenćno
Mogoče ne bi bilo slabo, če je Golob in levica še en mandat in nadaljujejo s potapljanjem države.

Sam ne vem, če jim bojo volilci to omogočili.
Tole njihovo vladanje z vzemi in daj je milo rečeno shizofreno.
Oz glavni namen je po moje vlečenje plače in poziranje v javnosti.
Da imajo kak resen plan pa dvomim.

Rahlo so patetični.
Najprej so zaposlene pretepli, sedaj pa bi jim dali bombon.

No Mogoče pa imajo Slovenci stockholmski sindrom, kar tudi ne bi bilo tako nemogoče.
Dejstvo je,da že 30 let volimo leve in desne komuniste ;).
FIskalnaFinta2 sporočil: 505
[#3068661] 16.09.25 20:35 · odgovor na: odvisnik (#3068659)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: FIskalnaFinta2 16.09.2025 20:37
To ni več tako malo dodatnega denarja za delavca. :)

Neto regres v višini povprečne plače in minimalna plača kot obvezna neto božičnica nanese cca 8000 EUR neto na leto, kjer sta dva zaposlena.

10 let in 80.000 EUR neto dodatka za neko družino ni več tako malo. Plus plača.
MAN-354355 sporočil: 445
[#3068662] 16.09.25 20:53 · odgovor na: FIskalnaFinta2 (#3068661)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: MAN-354355 16.09.2025 20:57
kje si dobil 8k?

povprecna letna neto placa je 1526€, minimalna placa je 930€ neto.

so pa to neki predvolilni bonboncki, namesto, da bi raje pogledal kako razbremeniti delo in da delavcu na splosno vec ostane. Vecina podjetij ze itak daje bozicnico. Naj jo samo davcno razbremenijo pa je. Ker kmalu ne bo vec kje vzeti.
ViljemIskra sporočil: 65
[#3068663] 16.09.25 21:04
Odgovori   +    7
Kruha in iger, ave Holob! pa kje smo našli tega pinokija .... jemlje in daje, jemlje in daje, pa nobene pametne vsebine.
[#3068664] 16.09.25 21:27 · odgovor na: MAN-354355 (#3068662)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: FIskalnaFinta2 16.09.2025 21:30
Regres je čisti neto in tak do povprecne bruto place. Se pravi 2500+ neto na enega zaposlenega člana gospodinjstva in ne 1500 kot pravis.

Enako bi veljalo za bozicnico. V primeru da je v visini minimalne place to pomeni za enega cca 1300 neto. Skupaj blizu 4000 neto na osebo.

V primeru, da bo neobdavcena do povprecne place pa to lahko dvigne neobdavcene dodatke na 10.000€ neto na leto. Kjer sta dva zaposlena pri takem izplačevalcu.

10 let, 100.000€ neto plus dodatkov. :)
[#3068665] 16.09.25 22:23 · odgovor na: FIskalnaFinta2 (#3068661)
Odgovori   +    4
[FIskalnaFinta2]
To ni več tako malo dodatnega denarja za delavca. :)

Neto regres v višini povprečne plače in minimalna plača kot obvezna neto božičnica nanese cca 8000 EUR neto na leto, kjer sta dva zaposlena.

10 let in 80.000 EUR neto dodatka za neko družino ni več tako malo. Plus plača.

Vsekakor, a to mora nekdo plačat in seveda na drugi strani se bo prilagodila ponudba- cene obrtnikov se bojo dvignile ;)

Prekarci s FDV ipd. bojo pa le še na slabšem, če ne grejo delat v proizvodnjo.

Takle ukrep gre na roke le uspešnim podjetjem.
FIN-544124 sporočil: 4.956
[#3068667] 02:21
Odgovori   +    4
Predvolilna tekma je že v polnem teku.

Volilci se kupujejo iz proračuna.

Sicer nič novega in tudi na lokalni ravni je podobno.

Nedolgo nazaj sem omenil, da bodo občinski proračuni 2026 pokali po šivih.

Nič novega.

To delajo tako levi, kot desni, kot "neodvisni".
Endimion sporočil: 11.026
[#3068672] 05:54 · odgovor na: odvisnik (#3068659)
Odgovori   +    6
[odvisnik]
> [slovenecnb1]
> To pomeni da javni sektor povişica in božičnica gospodaestvu pa vişji stroški mislm da mi to ne bomo zmogli več financirat to je neplansko in nekonkurenćno

Mogoče ne bi bilo slabo, če je Golob in levica še en mandat in nadaljujejo s potapljanjem države.

Sam ne vem, če jim bojo volilci to omogočili.
Tole njihovo vladanje z vzemi in daj je milo rečeno shizofreno.
Oz glavni namen je po moje vlečenje plače in poziranje v javnosti.
Da imajo kak resen plan pa dvomim.

Rahlo so patetični.
Najprej so zaposlene pretepli, sedaj pa bi jim dali bombon.

No Mogoče pa imajo Slovenci stockholmski sindrom, kar tudi ne bi bilo tako nemogoče.
Dejstvo je,da že 30 let volimo leve in desne komuniste ;).
V državi, kjer ti 67% zaposlenih ne pripleza do povprečne brutto plače, je to "učinkovit" sistem vladanja (za vladarje). Divide et impera.
[#3068674] 07:08 · odgovor na: Endimion (#3068672)
Odgovori   +    6
[Endimion]
> [odvisnik]
> > [slovenecnb1]
> > To pomeni da javni sektor povişica in božičnica gospodaestvu pa vişji stroški mislm da mi to ne bomo zmogli več financirat to je neplansko in nekonkurenćno
>
> Mogoče ne bi bilo slabo, če je Golob in levica še en mandat in nadaljujejo s potapljanjem države.
>
> Sam ne vem, če jim bojo volilci to omogočili.
> Tole njihovo vladanje z vzemi in daj je milo rečeno shizofreno.
> Oz glavni namen je po moje vlečenje plače in poziranje v javnosti.
> Da imajo kak resen plan pa dvomim.
>
> Rahlo so patetični.
> Najprej so zaposlene pretepli, sedaj pa bi jim dali bombon.
>
> No Mogoče pa imajo Slovenci stockholmski sindrom, kar tudi ne bi bilo tako nemogoče.
> Dejstvo je,da že 30 let volimo leve in desne komuniste ;).

V državi, kjer ti 67% zaposlenih ne pripleza do povprečne brutto plače, je to "učinkovit" sistem vladanja (za vladarje). Divide et impera.

Jep.
Zanimivo pri tem je, da to dela dokaj izobražen stromar in še kao maneger.
V bistvu pa je le populistični politikanti.
To je sicer jasno tudi glede na izbir njegove ekipe, grobar podjetij kot minister za finance, teoretik brez resne delovne dobe minister za delo, zafrustrirana pravnica pa predsednica dz.

Glede na vse, bi rekel, da nekdo drug vleče niti v ozadju oz več njih.
Golob pa je tam bolj zato, ker rad nastopa.

Pri vsem tem ne čudi, da se kak medij ne ukvarja bolj sistematično z njihovim načinom vladanja oz zakoni.
In je večina bolj na nivoju všečnosti kot npr zadnjič tista prigoda novinarke na upravni enoti , ki si jo lepo demantiral.
tonifinance sporočil: 63
[#3068678] 07:30
Odgovori   +    7
Fant je bil prejšnji vikend na Brezjah in to je očitno delovanje svetega duha.
[#3068680] 07:44 · odgovor na: odvisnik (#3068665)
Odgovori   +    4
[odvisnik]
> [FIskalnaFinta2]
> To ni več tako malo dodatnega denarja za delavca. :)
>
> Neto regres v višini povprečne plače in minimalna plača kot obvezna neto božičnica nanese cca 8000 EUR neto na leto, kjer sta dva zaposlena.
>
> 10 let in 80.000 EUR neto dodatka za neko družino ni več tako malo. Plus plača.

Vsekakor, a to mora nekdo plačat in seveda na drugi strani se bo prilagodila ponudba- cene obrtnikov se bojo dvignile ;)

Prekarci s FDV ipd. bojo pa le še na slabšem, če ne grejo delat v proizvodnjo.

Ja saj pri nas se je samo potica in šolamo samo šefe! :)=
trocki sporočil: 1.835
[#3068684] 08:43 · odgovor na: Endimion (#3068672)
Odgovori   +    0
[Endimion]
Poznaš državo, kjer ima 50% zaposlenih povprečno plačo? Meni kot edina možna kandidatka pride na misel S. Koreja.
crt sporočil: 28.335
[#3068685] 08:50 · odgovor na: odvisnik (#3068665)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: crt 17.09.2025 08:54
[odvisnik]
tale ukrep gre predvsem na roke zaposlenim v javnem sektorju (tegasepares...), kjer bozicnic doslej ni bilo.

to je smisel in namen. kaksne so posledice za druge, je isti kurac oziroma bedasto vprasanje, ker kaj pa sploh obstaja oziroma naj obstaja razen javnega sektorja :)
Brane sporočil: 2.084
[#3068688] 08:58 · odgovor na: slovenecnb1 (#3068657)
Odgovori   +    4
[slovenecnb1]
Sicer se je nabralo že 12 postov, ki gredo skoraj vsi v kritiziranje podobno kot tvoj, mene pa ne zanima, kakšne barve je maček, ampak je pomembno, da lovi miši.

Kaj ukrep pomeni za delavca in delodajalca.
Pogledal sem strošek delodajalca za zaposlenega, ki je lani stal podjetje cca 36.000€ in je prejel neto izplačil 22.300€. S tem ukrepom bo letos pri 36.000€ stroška delodajalca prejel 23.000€.
Obremenitev delodajalca bo enaka, lani smo izplačali 14 plačo in je bila olajšava samo dohodnina, zato je delodajalec plačal 2700€, da je delavec dobil 1800€, letos pa bo pri strošku delodajalca 2500€ dobil delavec 2500€. Torej ukrep pomeni za delodajalca 200€ dol, za delavca 700€ gor.
Podjetja, ki do sedaj niso izplačevala božičnice, bodo na ta način najlažje znižala pritisk na plače, saj je to bruto neto, skratka z najmanj denarja bodo dobili delavci nekaj več.
Ukrep tudi na davčnem področju pomeni izboljšavo, saj sedaj pri povprečnih neto prihodkih okoli 1900€ neto predstavljajo 63,8% stroška delodajalca, pred tem ukrepom pa je bil neto le 61,9%.
[#3068692] 09:59 · odgovor na: Brane (#3068688)
Odgovori   +    1
[Brane]
> [slovenecnb1]
> To pomeni da javni sektor povişica in božičnica gospodaestvu pa vişji stroški mislm da mi to ne bomo zmogli več financirat to je neplansko in nekonkurenćno

Sicer se je nabralo že 12 postov, ki gredo skoraj vsi v kritiziranje podobno kot tvoj, mene pa ne zanima, kakšne barve je maček, ampak je pomembno, da lovi miši.

Kaj ukrep pomeni za delavca in delodajalca.
Pogledal sem strošek delodajalca za zaposlenega, ki je lani stal podjetje cca 36.000€ in je prejel neto izplačil 22.300€. S tem ukrepom bo letos pri 36.000€ stroška delodajalca prejel 23.000€.
Obremenitev delodajalca bo enaka, lani smo izplačali 14 plačo in je bila olajšava samo dohodnina, zato je delodajalec plačal 2700€, da je delavec dobil 1800€, letos pa bo pri strošku delodajalca 2500€ dobil delavec 2500€. Torej ukrep pomeni za delodajalca 200€ dol, za delavca 700€ gor.
Podjetja, ki do sedaj niso izplačevala božičnice, bodo na ta način najlažje znižala pritisk na plače, saj je to bruto neto, skratka z najmanj denarja bodo dobili delavci nekaj več.
Ukrep tudi na davčnem področju pomeni izboljšavo, saj sedaj pri povprečnih neto prihodkih okoli 1900€ neto predstavljajo 63,8% stroška delodajalca, pred tem ukrepom pa je bil neto le 61,9%.

Vsekakor.
Pogledaš lahko še koliko podjetij izplača max regres.
Če vsa ali več kot 50 posto imaš prav.
Če jih npr le 30 posto, tvoj primer pade.
Saj že trenutno podjetja ne "optimizirajo" plače.

Tvoja statistika gre bolj v smeri segedina.

Mi pa pravimo, da jih veliko je le zelje, nekaj pa pečenko.
In za te s pečenko bo ziher bolje ;).

Strani: 1