Strani: 1

GV-1113 sporočil: 1.499
[#3063385] 19.06.25 11:17
Odgovori   +    1
Vsi skupaj bi morali prešaltati na odprtokodne programe, npr. linux in pa open office ali libre office.

Microsoft ni nič drugega kot parazit človeštva, ki nas zažira za tako osnovne stvari kot je uporaba računalnika kot pisalnega stroja.
0531Zavar sporočil: 2.170
[#3063391] 19.06.25 13:09 · odgovor na: GV-1113 (#3063385)
Odgovori   +    0
[GV-1113]
Vsi skupaj bi morali prešaltati na odprtokodne programe, npr. linux in pa open office ali libre office.

Microsoft ni nič drugega kot parazit človeštva, ki nas zažira za tako osnovne stvari kot je uporaba računalnika kot pisalnega stroja.
Hej pa menda ne verjameš v komunizem ? (ali pa v Dedka Mraza oz. Božička :)
Mislim, odprtokodna teorija pač ne deluje, ker programerji niso dovolj plačani za svoje volontersko delo.
Neke sorte komune so v zgodovini sicer res delovale nekaj časa, ampak na dolgi rok jih je večina propadla..

Bolj pa se vprašam to - zakaj M$ nima dovolj konkurence na trgu ?
Kaj preprečuje vsaj Googlu, Meti, Amazonu (da Kitajcev sploh ne omenjam) in podobnim tehnološkim gigantom da naredijo podoben produkt kot je MS Office po bistveno nižji ceni ?
(vprašanje je seveda retorično, ne tukaj gotovo ne gre za politične mučke in kartelne dogovore, ne kje pa ! :)
[#3063393] 19.06.25 13:32 · odgovor na: 0531Zavar (#3063391)
Odgovori   +    2
Urejevalnik besedil na primer je že nekaj desetletij star program in tu ni več kaj za programirati.

Če pa je treba delati določene posodobitve npr. za linux, pa bi lahko ta drobiž plačala kar EU in bi s tem zagotovila zastonj in LASTEN (brez varnostnih tveganj in ameriškega špijoniranja!) računalniški program za vso evropsko državno upravo, državljane in tudi podjetja.

In če že tega ne bi bilo, bi morala EU odrezati Američane in subvencionirati evropski Google in evropski Microsoft.
[#3063408] 19.06.25 14:33 · odgovor na: GV-1113 (#3063393)
Odgovori   +    0
[GV-1113]
Urejevalnik besedil na primer je že nekaj desetletij star program in tu ni več kaj za programirati.

Če pa je treba delati določene posodobitve npr. za linux, pa bi lahko ta drobiž plačala kar EU in bi s tem zagotovila zastonj in LASTEN (brez varnostnih tveganj in ameriškega špijoniranja!) računalniški program za vso evropsko državno upravo, državljane in tudi podjetja.

In če že tega ne bi bilo, bi morala EU odrezati Američane in subvencionirati evropski Google in evropski Microsoft.
Zadeva je očitno politična, M$ ima v žepu evropsko politiko in zato lahko dela kar mu paše...
Spomni se poskusa mestne uprave v Munchnu, da bi presedlali na Linux, ki je sprva sicer celo uspel, potem so se z novim mestnim svetom vrnili nazaj v objem Microsoftu:
en.wikipedia.org/wiki/LiMux
[#3063409] 19.06.25 14:56 · odgovor na: 0531Zavar (#3063408)
Odgovori   +    1
Saj to je to. Microsoft ni samo parazit, je tudi hobotnica.

Tudi odločevalce v slovenski javni upravi vsako leto povabi v Portorož in jih tam na polno gosti. In potem seveda podpišejo takšne pogodbe kot bi Microsoft rad.

Skrajni čas je, da se Evropa iztrga iz lovk takšnih ameriških hobotnic!
Endimion sporočil: 10.932
[#3063412] 19.06.25 18:35 · odgovor na: GV-1113 (#3063409)
Odgovori   +    6
Ti dam primer iz moje direktne prakse.

Nekje leta 2019 uleti direktor z idejo "Open Source". Zakaj bi licence plačevali in podobno.

Z mojim šefom sva se v vrgla v sestavljanje lego kock, in jih nadomeščati z Open Source rešitvami.

Ampak sva zaobjela vse. Server OS, backup rešitve, neprekinjeno poslovanje, klient OS, maili, integracije z office produkti (pošiljanje maila direktno iz "worda" denimo), potem baze podatkov (migracije z SQL Serverja na MySQL ali Postgres, ali nekaj...), iskala ERP rešitev (sedaj imamo Business Central 365, ex Navision), pogledala koliko jo bo treba prilagoditi zaradi poslovanja (praktično 90%), potem integracije z B2B platformo, in internim Warehouse-om, poročila FURSU, ovo, ono, tretje...

Sestavila sva dokument, ki je imel 261 strani, se dotaknil vseh vidikov poslovanja, ter uporabe IT v teh procesih. Najbolj konzervativna številka je bila vložek 4,5 mio v 5 letih, in potem po 400 jurjev letno v pogodbah za vzdrževanje. Direktor se nama je zahvalil za trud ampak pospravil idejo za zmeraj v predal.

Ker eno je zamenjat Excel z Libre Office. Drugo pa znotraj firme zamenjati core infrastrukturo. To je bolano drago. In vse primeru OpenSource-a dražje kot če uporabljaš Microsoft. Jebeš mi boga da je na je ceneje met Oracle kot pa OpenSource.
[#3063523] 21.06.25 13:18 · odgovor na: Endimion (#3063412)
Odgovori   +    0
[Endimion]
Ti dam primer iz moje direktne prakse.

Nekje leta 2019 uleti direktor z idejo "Open Source". Zakaj bi licence plačevali in podobno.

Z mojim šefom sva se v vrgla v sestavljanje lego kock, in jih nadomeščati z Open Source rešitvami.

Ampak sva zaobjela vse. Server OS, backup rešitve, neprekinjeno poslovanje, klient OS, maili, integracije z office produkti (pošiljanje maila direktno iz "worda" denimo), potem baze podatkov (migracije z SQL Serverja na MySQL ali Postgres, ali nekaj...), iskala ERP rešitev (sedaj imamo Business Central 365, ex Navision), pogledala koliko jo bo treba prilagoditi zaradi poslovanja (praktično 90%), potem integracije z B2B platformo, in internim Warehouse-om, poročila FURSU, ovo, ono, tretje...

Sestavila sva dokument, ki je imel 261 strani, se dotaknil vseh vidikov poslovanja, ter uporabe IT v teh procesih. Najbolj konzervativna številka je bila vložek 4,5 mio v 5 letih, in potem po 400 jurjev letno v pogodbah za vzdrževanje. Direktor se nama je zahvalil za trud ampak pospravil idejo za zmeraj v predal.

Ker eno je zamenjat Excel z Libre Office. Drugo pa znotraj firme zamenjati core infrastrukturo. To je bolano drago. In vse primeru OpenSource-a dražje kot če uporabljaš Microsoft. Jebeš mi boga da je na je ceneje met Oracle kot pa OpenSource.
Fajno študijo sta naredila (mislim 261 strani ni mačji kašelj).

Jaz se vprašam najprej finančno in potem tehnično
(ko sem bil študent je bilo obratno :)

Torej, finančno je strošek Office 365 E3/E5 licenc največji del v portfelju večje firme, (Windows licenca za rajo je OEM, torej kupljena v paketu računalnika, košta pa cca 100 EUR, verjetno manj).

SQL strežniki, Navision (Business central po tanovem) je v bistvu manjši del stroška.

Taprvo snameš folk z Office 365 (jebeš tisti knof send from Word, jaz ga ne uporabljam),
to je najtežji in najdražji del.

Kje je MS Officu enakovreden produkt - ga ni, tukaj je taglavna cokla,
ki ti razloži vso ekspanzijo Microsofta.

Potem pa naprej, Win OS v bistvu ni drag, lahko ga pustiš, ampak je hudičeva delavnica.
Jaz bi ga jaz snel, slej prej ko slej, in bi ga zamenjal z Linuxom, ampak šele takrat ko MS produkti lahko delujejo znotraj linuxa.

Ampak ob vsaki menjavi je treba narediti TCO analizo za 10 let vnaprej.
Će M$ zniža cene, ni problema , naj ostanejo, nisem vernik odprte kode :)
[#3063533] 21.06.25 15:46
Odgovori   +    0
Iran je neuraliziral Microftov center v Tel -avivu.
V bistvu smo jim lahko hvaležni.
Endimion sporočil: 10.932
[#3063563] 22.06.25 12:58 · odgovor na: 0531Zavar (#3063523)
Odgovori   +    0
Poskusov, kako naj bi Windows aplikacije delovale znotraj Linuxa je bilo mnogo, a se niti ena ni obnesla niti približno v popolnosti. Nobena.

Inštalacija programja je na Linuxu za povprečnega Jožeta še vedno zelo bedna izkušnja. Odpirat terminal pa "sudo apt-get..."

Linuxov največji problem je ravno to, da je Open Source. Imaš žblj edicij, vsaka z nekoliko drugačnim UI, na vsakem aplikacije malce drugače izgledajo, pa package managerji so drugačni.

Če govoriva o Linuxu kot alternativi M$, morajo bit navodila za instalacijo nečesa enaka, pa če imaš Ubunutu, Fedoro, CentOs, ali karkoli drugega.

Prebral sem da je bila edina množična uvedba Linuxa v Francoski policiji. Vseh ne vem koliko 10.000 delovnih postaj so menjali. Pravijo, da so prišparali 11 milijonov letno na licencah. Koliko pa jih je to koštalo, pa ne povedo, ker tajni podatek (Policija).

Mislim, da je posel zelo dobro povedal, kaj mu je OK. Apple ekosistem je prezaprt, linux ekosistem, v vseh svojih variantah, je preveč odprt. Microsoft je nekje vvmes. Kot nekakšen "Jack of all trades". Posebej odličen v ničemer, a ravno zadosti dober za vse, ali vsaj za veliko večino.
[#3063575] 22.06.25 16:35 · odgovor na: Endimion (#3063563)
Odgovori   +    2
[Endimion]
Poskusov, kako naj bi Windows aplikacije delovale znotraj Linuxa je bilo mnogo, a se niti ena ni obnesla niti približno v popolnosti. Nobena.

Inštalacija programja je na Linuxu za povprečnega Jožeta še vedno zelo bedna izkušnja. Odpirat terminal pa "sudo apt-get..."

Linuxov največji problem je ravno to, da je Open Source. Imaš žblj edicij, vsaka z nekoliko drugačnim UI, na vsakem aplikacije malce drugače izgledajo, pa package managerji so drugačni.

Če govoriva o Linuxu kot alternativi M$, morajo bit navodila za instalacijo nečesa enaka, pa če imaš Ubunutu, Fedoro, CentOs, ali karkoli drugega.

Prebral sem da je bila edina množična uvedba Linuxa v Francoski policiji. Vseh ne vem koliko 10.000 delovnih postaj so menjali. Pravijo, da so prišparali 11 milijonov letno na licencah. Koliko pa jih je to koštalo, pa ne povedo, ker tajni podatek (Policija).

Mislim, da je posel zelo dobro povedal, kaj mu je OK. Apple ekosistem je prezaprt, linux ekosistem, v vseh svojih variantah, je preveč odprt. Microsoft je nekje vvmes. Kot nekakšen "Jack of all trades". Posebej odličen v ničemer, a ravno zadosti dober za vse, ali vsaj za veliko večino.
Say no to drugs !

To je sicer lahko rečeno, ampak težko storjeno.
Ni pa nemogoče.

Za francosko policijo nisem vedel, ampak si spregledal moj post, glede mestne uprave v Munchenu:
en.wikipedia.org/wik...1b1a3312cd

Moje mnenje:
Open source ne more dolgoročno obstajati, ker od volonterjev ne moreš zganjati biznis.

Lahko pa obstaja konkurenca v privatnem sektorju in konkurenca je vedno obstajala.
Razen če je niso umetno omejili, cehovsko, kartelno, politično in to je moj edini očitek M$.

Pa pojdiva od začetka
( vem da se ti bo zdelo totalno bedno in boš skočil v luft :)

Ampak vseeno, Unix je nastal sprva v Bell laboratorijih , kasneje so ga razvijali naprej na univerzah Barkely in SUn, celo IBM -ov AIX program je baziral na Unixu.

en.wikipedia.org/wiki/Unix

Gre za prvi več-opravilni in već-uporabniški sistem,
V bistvu je bil takrat razvit core sodobne programske opreme sodobnega računalništva, vse ostalo so izvedenke.
In ena takšnih je tudi Linux, sicer operacijski sistem , ki bazira na Unixu
.
Ampak Microsoft ni bil del tega razvoja.
N$ je kupil in naprej prodal (ker se je pač mudilo) t.i. Dirty Operating System (kasneje poimenovan DOS).
OS, ki ni bil niti več-opravilni, niti-več-uporabniški.
Ta OS so kasneje dodelovali, reprogramirali, skratka predelali, da bi deloval kot Unix, ampak pred tem so mu dodali UI šminko, skratka zadeva je bila sicer komercialno zelo uspešna, tehnično pa precej bedna.
V neki točki razvoja, je celo prišlo do momenta, ko bi Unix lahko vgradili kot core Windowsev, ampak se ni realiziralo, ker je bil takrat HW še prešiek in DOS stoletja stran od Unixa...
Skratka zgodovina, ki nobenega več ne zanima.

Rezultat je pač tak, da imamot renutno multimiljardne Windowse, ki delujejo še vedno bedno in Linux, ki deluje bedno, ker ga nihče ni posvoji (RedHat je kupil Oracle, ki trži strežniški OS).

Verjetno je miljon priložnosti na trgu zgolj za OS, ostalo najbrž vsaj 10Xveč za Office paket, ampak to se ne realizira, najbrž je to daleč izven konkurenčnega sveta (ne govoriva o aplikacijah za napovedovanje borze in/ali vremena, lete raket, nuklearnih elektrarn, medicinskih operacij - f**k no, to kar nam MS ponuje je e-pisarna (nič od tega ni neviđeno, lahko bi piali na pisalne stroje in prenašali po kurirjih,
halo človek, pa ne me basat :)

Strani: 1