Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

XDONA1 sporočil: 1.503
[Endimion]
Prvenstveno mene zanima zakaj sploh subvencionirat?

Mar ni tržnogospodarsko v tem, da tehnologije med seboj tekmujejo v ceni in kvaliteti?

Največji blef vse elektro manije je pridusanje udeležencev, da gre za skrb za čisto okolje. Če bi temu res bilo tako, subvencije na prodajo "čiste" energije in "čistega" transporta ne bi vplivale.

Tako pa se to gredo, ali pa greste, zato ker se vam to splača. In splača se vam zaradi subvencij, olajšav in podobnega.
Subvencije jaz vidim kot vzvod, s katerim država poskusi nekaj stimulirati, ker zaradi različnih vzrokov tehnologija še ni konkurenčna ali kritični prag, da bi bila stvar privlačna ni še dosežen. Tako, kot z elektro avtomobili. prepričan sem, da v roku par let, mogoče 5, subvencije ne bodo več potrebne, ker se bo tehnologija izboljšala in pocenila, zaradi številčnejše prozvodnje.
Tržno gospodarstvo je že zdavnaj samo floskula.... recimo, zakaj določene občine vabijo podjetja k njim, tako, da jim plačajo komunalne prispevke. Ali pa zakaj carine, zakaj so državne pomoči izbranim nekaj normalnega, konec koncev, če imaš otroka/e ti tudi vrtec subvencionira država. Pa zakaj lahko Irska nekaterim podjetjem dovoljuje praktično neobdavčeno delovanje? Ali ni tudi to subvencija, na svoj način. Tržno gospodarstvo my ass :)

Skrb za okolje je pač nekaj, kar ne more biti v lastni presoji deležnikov, ker vemo kako to gre. Z jezikom je lahko opletati, ko pa pride račun, je pa malo težje. Prepričan sem, da če bi bilo dovoljeno, bi 50% podjetij odlagalo odpadni material v naravo. Ker je tako cenejše, enostavno, nič več, nič manj.
Vprašaj se, koliko izmed nas ima na računu za električno energijo izbrano varianto energije iz obnovljivih virov? Jaz si upam trditi, da manj kot 10% ali pa še bistveno manj. Skratka, hočem ti reči, da morajo imeti ljudje še nek drug razlog, da se obnašajo ekološko, žal. Tako, da se z zadnjim tvojim delom popolnoma strinjam ;)