Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Zakaj se sesuvajo borze?

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.613
[Glavni forum] Tema: Zakaj se sesuvajo borze?
[#3045680] 05.08.24 16:37 · odgovor na: crt (#3045664)
Odgovori   +    0
Tu te bom resno vprašal. In bom zelo vesel popravka, ker najbrž streljam močno mimo. Ampak za klarifikacijo.

Na statisti vidim podatek da je kombiniran Market Cap NYSE in NASDAQ cca 50.000 milijard. Iz St. Luis FRED pa vidim, da je kompletna bilanca FED-a težka pa 7.100 milijard dolarjev.

Če želim na Wall Streetu kupit denimo AAPL, rabim dolarje, kajne? In vsi dolarji, kjerkoli na svetu se sicer nahajajo, so še vedno knjiženi v bilanci FED-a. Drugje ne morejo bit?

Ampak iz tega izpeljem nekako zelo osnovnošolski sklep, da vsi knjiženi dolarji ta moment niso zadosti, da bi (pri teh vrednotenjih) lahko kupil za dve borzi ameriških podjetij?

Če mi pojasniš, ali kdorkoli drug, tole mojo dilemo, bom full vesel. Se pravi. Če je vrednost premoženja na trgih X, in v teoriji dobim opcijo, da lahko hkrati, v isti sekundi kupim prav vse vse vse vse, je sploh na voljo zadosti knjižnega in papirnatega denarja za to?

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3045680

Strani: 1

crt sporočil: 27.707
[#3045683] 05.08.24 16:48 · odgovor na: Endimion (#3045680)
Odgovori   +    0
trenutno nisem pravi sogovornik za teme, ki zahtevajo vec kot majhen procent glave.
odvisnik sporočil: 1.174
[#3045694] 05.08.24 18:30 · odgovor na: Endimion (#3045680)
Odgovori   +    3
Nekaj takšnega ja.
Okoli leta 2007 je bilo tega 1 triljon in mcap borz cca 10 triljonov, od oka.
Še ena zanimivost, gotovine mislim da je le cca 700miljard :).
Bdp amerike pa cca 20 triljonov.
V vsakem primeru morajo tisti dolarji večkrat zaokrožit po sistemu. In ravno ta hitrost kroženja, likvidnost je pomebna.
mmzmmz123 sporočil: 494
[#3045703] 05.08.24 21:52 · odgovor na: Endimion (#3045680)
Odgovori   +    0
[Endimion]
In vsi dolarji, kjerkoli na svetu se sicer nahajajo, so še vedno knjiženi v bilanci FED-a. Drugje ne morejo bit?

Ampak iz tega izpeljem nekako zelo osnovnošolski sklep, da vsi knjiženi dolarji ta moment niso zadosti, da bi (pri teh vrednotenjih) lahko kupil za dve borzi ameriških podjetij?

Če mi pojasniš, ali kdorkoli drug, tole mojo dilemo, bom full vesel. Se pravi. Če je vrednost premoženja na trgih X, in v teoriji dobim opcijo, da lahko hkrati, v isti sekundi kupim prav vse vse vse vse, je sploh na voljo zadosti knjižnega in papirnatega denarja za to?
Gotovinski doalrji (M1) so na pasivi feda, ampak to je seveda manjšina vseh dolarjev. Vseh dolarjev v obtoku je seveda bistveno več kot je velika bilanca feda, ker imaš fractional reserve system, kjer mora banka za vsak dan kredit iz depozita le en fičung odškrnit in dat na centralno B.

Strani: 1