Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.433
Pri oddajanju in registrirano dejavnostjo, je catch v tem, da predmet oddaje ne sme bit več rezidenčna nepremicnina, ampak gostinsko nastanitveni objekt. Pa tudi če gre za de-facto stanovanje.

In s tem so povezane kolobocije. Namembnosti stanovanja v nekem bloku ne moreš kar spremenit z neko vlogo na UE.

Tudi siceršnje zahteve so pol precej drugačne in regulirane. Nebroj inšpekcij in pravil, čemu vse mora zadostiti ta "objekt".

Moj sošolec iz srednje šole je doma s Krasa. Doma imajo super vinsko klet, restavracijo, in seveda tudi nastanitev. Res je lepo, in kadar pridem sem vrhunsko postrežen. Pa da priznam, iz naslova, ker sva sošolca, imam res izjemen popust pri storitvi. A ko sva kake 14 dni nazaj debatirala je res rekel:
"Vlagaš v domačijo, narediš neko zgodbo, vmes se jahaš z 50 državnimi in občinskimi organi, soglasja, papirji, dovoljenja,... pr sosed pa predelajo bivšo garažo v Apartma, in na AirBnB, in njihov gost pole pride k meni na glaž vina. Niti pršuta ne poje..."

Ga razumem. On zaračuna sobo 150€ na dan, sosed pa 120€. Ampak on mora zagotavljati nek nivo. Mora imet vse žive papirje od HAACP pa kaj vem česa vsega. Sosed je pa tega rešen.

Ko bi šlo to za kratkotrajna letna oddajanja, ne bi to nikogar posebej bolelo. Ampak v resnici se je to razvilo v nelojalno konkurenco vsem gostinsko-nastanitvenim obratom, ne le Hotelom. In razvilo se je v alternativo dolgoročnim najemom, ker je ta kratkoročna reč bolj donosna. Dva meseca oddajanja preko AirBnB prineseta toliko kot letna najemnina. Pri čemer samo stanovanje ni toliko v uporabi, in je manj trošeno. Hkrati pa je veliko teh stanovanj povečini skozi leto pa praznih. Nimajo utility-a.

In država (pa ni Slovenija prva) je ugotovila, da ima nekje problem. Veliko več turističnega oddajanja, hkrati pa manjko stanovanj za dolgoročne najemnike. In se odločila to regulirati. Kar ni slabo. In ker je to pustila lokalnim skupnostim, naj se znotraj teh zmenijo kako in kaj.

Ja to ni slaba poteza.