Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Fiskalni in politični maček

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.755
[Glavni forum] Tema: Fiskalni in politični maček
[#3039063] 31.03.24 19:41 · odgovor na: odvisnik (#3039053)
Odgovori   +    1
Že že dviga. A glavnino dviga smo prežvečili. Namreč baby boom generacijo 1945 - 1955. Tako število upokojencev ne bo več tako silno naraščalo kot je med leti 2005 in 2015.

In če mal pogledaš, bo čez 5 do deset let na trg dela padla druga močna generacija, letniki 2008 - 2013. To je generacija mojih otrok. In bodo za upokojence delali 2 močni generaciji. Poleg njihove še moja (1977 - 1982).

Lahko pa nastane problem po 2055. A ker vmesnih migracijskih tokov ne moremo poznati, je napoved tako daleč precej strel v meglo...

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3039063

Strani: 1

odvisnik sporočil: 1.747
[#3039064] 31.03.24 21:52 · odgovor na: Endimion (#3039063)
Odgovori   +    0
To že, a če gledaš le trende, je stevilo penzionrjev v vzponu od vedno, st aktivnih pa ne gre čez miljon.
Tako da penzionisti ziher bojo in četudi kam grejo bojo šle penzije za njimi.
Medtem pa je pri delovno aktivnih ravno obratno.
Lahko se jim ne bo dalo delat.
Ne bo dela
Ali gredo delat drugam.
Ne bi bil pretiran optimist, čeprav ti številke kažejo ok.
Ena od elegantnih rešitev je zadolzevanje in potlej inflacija
Bogomir1 sporočil: 133
[#3039079] 02.04.24 08:46 · odgovor na: Endimion (#3039063)
Odgovori   +    0
Realen dvig penzij je mogoč le s povečanjem števila dobro plačanih delovnih mest brez vplivov tiskanja denarja, uvozom tuje delovne sile ali povečevanjem sektorja »država«. Zadolževanje (tiskanje) pomaga le, če naložbe dajo boljši rezultat kot posledična inflacija izniči. Deliti vreče krompirja trenutno znamo, kako povečati njegovo pridelavo pa ne!

Že vrabci čivkajo, da sistem, ki ga imamo ne deluje. Potrebne so globlje spremembe. Vsak resnejši razvojni program pa traja od zamisli do realizacije od pet do šestnajst let. To je trajanje dveh do štirih vlad. Ali je kdo slišal, da imamo v Sloveniji kakšen tak celovit razvojni program?

Ali kdo meni, da so novinarji, komentatorji, mediji in tisti veljaki, ki stojijo za njimi sposobni oblikovati take razvojne programe?

Strani: 1