Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

XDONA1 sporočil: 1.230
[1011Arist]
> [XDONA1]
> > [bigl]
> > Z novimi davki bo inflacija še višja, kot nek pavšal svobode na prejšne cene......V vladi tudi ni nikogar, ki bi se ukvarjal z makroekonomijo, ker itak tega ne potrebujejo, glede na način dela. Razmišljam. Lep dan.
>
> A je to neka nova ekonomska teorija? Mene so učili, da če je preostanek denarja na trgu manjši, torej, če ga je manj na voljo za porabo in nabavo, potem ne bo toliko povpraševanja, posledično tudi ne pritiska na cene.
> Inflacijo so dvigovali covid dodatki ter turistični boni ;)

To je bilo že zdavnaj pase. Inflacijo pri nas je začela dvigovati odločitev, da se bo EU pridružila sprovocirani vojni z Rusijo, financirala to vojno in se hkrati odrekla poceni ruski energiji, ki je bila eden od dveh temeljev nemškega industrijskega uspeha ob zelo dobrem nemškem industrijskem znanju. O tem, da se bo to zgodilo lahko prebereš v mojih sporočilih iz marca 2022
Lahko, da je tudi to imelo nek efekt. Do takrat (ko se je EU odločila....) je pa inflacija že precej zrasla, tako, da gotovo ni samo to vzrok. Začelo se je že v covid časih.... Če pogledaš cene energentov so z izjemo zadnjega meseca dveh spet zelo nizke, takorekoč na pred vojnih nivojih. Dogajanje zadnjega meseca je pa spet ena velika špekulacija.
Svet je še vedno okrogel, četudi to že poznamo več stoletij. Tako po pojem skromnem mnenju na inflacijo tudi še vedno vpliva količina denarja v obtoku in pripravljenost ljudi, da trošijo.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3028122

Strani: 1

privatsandra sporočil: 166
Glede energentov si malo ustrelil mimo.
Na TTF borzi je najnižja cena plina bila junji - julji in je bila za 70% dražja kot pred krizo. če pa gledamo elektriko na EEX borzia pa ravno tako. Se pravi če je 15% naše porabe vezano na ceno energije je 18 % kar realna cena sej to pomeni da odpade 13-14% samo na energijo ostalo je pa pomankanje delovne sile. ali je inflacija realno zaznana (absolutno ne saj bi mogel zajeti vse dobrine in ne samo košarico dobrin.

Strani: 1