Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako lahko Evropi uspe brez ruskega plina

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Rokc5 sporočil: 2.857
[Glavni forum] Tema: Kako lahko Evropi uspe brez ruskega plina
[#3007886] 30.09.22 09:00 · odgovor na: Endimion (#3007787)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: Rokc5 30.09.2022 09:01
[Endimion]
Komotno nekaj let.

Pri čemer ima tokratna politika napram denimo "Titu in tovarišem" problem. Takrat, ko po koncu vojne, si lahko komotno "prodal" pomanjkanje kot posledico "izgradnje domovine", kar je v veliko primerih dejansko bilo res. Ampak na ta štof je to lahko laufalo kakih 15 let. v začetku 1960-ih pa se je to tako nominalno (piarovsko), kot tudi dejansko izpelo. Zato so bili takratni državljani SFRJA prvi v komunističnem bloku, ki so prosto dobli pasoše. In spizdili iz juge. in še potem je bil maspok in rajanje študentov v Beogradu, nekaj let kasneje. Ker si je mlada generacija postavljala enaka vprašanja: OK, 20 let je od vojne. Kako pri miel m kurcu še kar traja bnova in kdaj bomo boljše žveli?

No teh 15 let Uršula in člani Centralnega Komiteja EU nimajo na voljo. Ker jih bo besen folk na vilah odnesel iz palače. Sploh, ker smo si za tole draginjo, kar precej sami krivi.
Jp solidna razlaga. Obenem je ironično, da evropski politiki ljudem očitno ne zmorejo prodati pravljic pomanjkanja, čeprav imamo že 20 let intenzivno pumpanje z ekologijo, sedaj tudi 'degrowthom' itd. In sedaj ob resnem downturnu se je izkazalo, da vsa ta retorika ni obrodila sadov.
Ker na koncu je želja vsake generacije da dobro živi. In imaš neko milenijsko generacijo v ZDA in Evropi, ki je deprimirana ker bo živela slabše od boomerjev. Pa pod njimi še malce starejšo gen-X, ki je razdeljena med izkušnjo boomerjev in poražencev. Zato je Zahodna politika zoomerjem morala prodati eko-samoodpoved za boljši svet, ker bi verjetno težko politično preživela še eno potencialno izgubljeno generacijo.
Vemo kakšne so bile posledice 'The lost generation' v času velike Depresije, in mi milenijci v EU smo na splošno neka nova, deprimirana, nietzchejanska, melanholična Lost generation Numero Due, zato je politika morala preprečiti širjenje deprimiranosti še med mlajše. Pri čemer je bila situacija z Podemos/Syrizo v Evropi težja kot z Occupy gibanjem v ZDA.
Navsezadjne je dejstvo, da so ZDA v bistveno boljši poziciji v vseh pogledih, Evropa pa ima tu težave. Tudi zato, ker je bil politično-socialno-študentski progresivizem v Evropi VEDNO močnejši kot v ZDA. Woke norija v ZDA je mogoče izjema. Pa itak imajo 'backlash'; dejstvo je, da imajo ironično po izvoru meščansko-libertarne ZDA močnejši konservativni, reakcionarni moment, kot nacionalna, zgodovinsko "Blut&Boden" Evropa.