Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Uporabnikov mobilne banke že več kot uporabnikov spletne banke
Strani: 1
sporočil: 1.214
še to napišite, da imajo zaradi tega uporabnik probleme, saj
spletne banke ni, mobilna dela pa na novejših telefonih. in pol si
kup nov telefon vsake 2 leti zarad banke, al pa stoj v vrsti pred
šalterejm, ko kak .... ma ne bom omenjal.
sporočil: 961
Kako zanimiv podatek v 3 mescih so nakazal samo 2 miljona tja nekam
čez živo mejo, kaj pa je to, poglejte raje FURS kako z 1 milijardo
ne zna ničesar narediti že nekaj lepih let recimo vsaj 5 let pa se
skoraj nič ne piše, polj pa bo en mali narod nekaj naredu za 2
miljona in o tem se piše kot nekakšen pomemben podatek, FINANCE
tole ni dober za vaše net pisanje.....
sporočil: 1.321
[hijena1]Katera banka pa nima vec spletne verzije?
še to napišite, da imajo zaradi tega uporabnik probleme, saj spletne banke ni, mobilna dela pa na novejših telefonih. in pol si kup nov telefon vsake 2 leti zarad banke, al pa stoj v vrsti pred šalterejm, ko kak .... ma ne bom omenjal.
sporočil: 4.944
[rename]Vse naše banke imajo spletne verzije. Samo mobilni banki pa sta na primer N26 in Revolut.
> [hijena1]
> še to napišite, da imajo zaradi tega uporabnik probleme, saj spletne banke ni, mobilna dela pa na novejših telefonih. in pol si kup nov telefon vsake 2 leti zarad banke, al pa stoj v vrsti pred šalterejm, ko kak .... ma ne bom omenjal.
Katera banka pa nima vec spletne verzije?
Uporabnikov mobilne banke že več kot uporabnikov spletne bankeTo je popolnoma razumljvo, ker imajo pri nas skoraj vse banke in hranilnice poleg spletne verzije tudi mobilno. Obstajajo pa tudi samo mobilne banke, ki so med nami vedno bolj priljubljene zaradi delovanja BREZ stroškov, če se odločiš za samo osnovni paket. Taki banki sta dve tuji in sicer N26 in Revolut.
BTW: v primeru odprtja računa na teh dveh omenjenih mobilnih bankah ga je potrebno takoj (v tednu dni) prijaviti FURS-u.
sporočil: 667
Da pridem v spletno aplikacijo od N26, potrebujem 2 dejanji (tapnem
ikono aplikacije, prislonim prst za identifikacijo).
Da pridem v mobilno aplikacijo od Sparkasse, moram narediti 17 dejanj.
Delavska hranilnica ima tako zblojeno aplikacijo, nekompatibilno s spletno prijavo, da aplikacije sploh ne morem uporabljati.
Da pridem v mobilno aplikacijo od Sparkasse, moram narediti 17 dejanj.
Delavska hranilnica ima tako zblojeno aplikacijo, nekompatibilno s spletno prijavo, da aplikacije sploh ne morem uporabljati.
Zadnja sprememba: jurijjurij 31.10.2021 09:22
[hijena1]Seveda ni res, da mobilne verzije bank delujejo samo na najnovejših telefonih. Večina jih zahteva Android 6.0 ali novejši, kar pomeni, da bo dober tudi 6 let star telefon. Seveda govorimo o "pametnem" telefonu. Če pa uporabnik nima in ne uporablja "pametnega" telefona, potem pač naj uporablja samo spletno varianto ali pa stoji v banki za šalterjem. Za starejše, ki ne obvladujejo novejših tehnologij pa vse banke ponujajo trajnike in banka NLB tudi storitev Teledom (telefonska banka = telefonsko poslovanje uporabnikov).
še to napišite, da imajo zaradi tega uporabnik probleme, saj spletne banke ni, mobilna dela pa na novejših telefonih. in pol si kup nov telefon vsake 2 leti zarad banke, al pa stoj v vrsti pred šalterejm, ko kak .... ma ne bom omenjal.
BTW.
@Jaka1955
[#2969896] 09:09
Uporaba NLB-jevega mobilnega Klikin-a je enostavna "ko pasulj".
[jurijjurij]Vem, da imajo, zato pa sem bil zacuden nad komentarjem hijene1.
> [rename]
> > [hijena1]
> > še to napišite, da imajo zaradi tega uporabnik probleme, saj spletne banke ni, mobilna dela pa na novejših telefonih. in pol si kup nov telefon vsake 2 leti zarad banke, al pa stoj v vrsti pred šalterejm, ko kak .... ma ne bom omenjal.
>
> Katera banka pa nima vec spletne verzije?
Vse naše banke imajo spletne verzije. Samo mobilni banki pa sta na primer N26 in Revolut.
sporočil: 14
Problem je, da vedno več bank za prijavo v spletno banko zahteva
2FA, geslo in pin, za katerega pa spet rabiš mobilno aplikacijo (in
pametni telefon), da ti ga zgenerira.
Recimo na nlb klik in sparkasse netstik na spletu, se brez telefona niti prijavit več ne moreš. In če že moraš imet telefon, potem pač preprosto uporabljaš mobilno banko.
Recimo na nlb klik in sparkasse netstik na spletu, se brez telefona niti prijavit več ne moreš. In če že moraš imet telefon, potem pač preprosto uporabljaš mobilno banko.
[SpaceOne]Res je.
Problem je, da vedno več bank za prijavo v spletno banko zahteva 2FA, geslo in pin, za katerega pa spet rabiš mobilno aplikacijo (in pametni telefon), da ti ga zgenerira.
I stand corrected ;-)
sporočil: 1.214
kukr vem zgoraj omenjena SKB.... če nimaš ustreznega čelularja
pozabi, da boš prišel v spletno verzijo.... ker morš prek njega
generirat geslo. in vskič ko kaj čaraš po čeluarju morš pol spet v
poslovalnico, da ti dajo nov prvi dostop... ker oni pač nimajo več
ročnih kalkulatorčkov.
sporočil: 6.715
[hijena1]Isto Intesa.
kukr vem zgoraj omenjena SKB.... če nimaš ustreznega čelularja pozabi, da boš prišel v spletno verzijo.... ker morš prek njega generirat geslo. in vskič ko kaj čaraš po čeluarju morš pol spet v poslovalnico, da ti dajo nov prvi dostop... ker oni pač nimajo več ročnih kalkulatorčkov.
[philips]In Unicredit in NLB in NKBM.
> [hijena1]
> kukr vem zgoraj omenjena SKB.... če nimaš ustreznega čelularja pozabi, da boš prišel v spletno verzijo.... ker morš prek njega generirat geslo. in vskič ko kaj čaraš po čeluarju morš pol spet v poslovalnico, da ti dajo nov prvi dostop... ker oni pač nimajo več ročnih kalkulatorčkov.
Isto Intesa.
[]Ki pa je vgrajena v njihovo mobilno banko, vsaj v novi verziji mobilne banke
intesa ima za desktop ono kalkulator-like zadevo (zaenkrat se, fala q).
sporočil: 33.251
[rename]
> [philips]
> > [hijena1]
> > kukr vem zgoraj omenjena SKB.... če nimaš ustreznega čelularja pozabi, da boš prišel v spletno verzijo.... ker morš prek njega generirat geslo. in vskič ko kaj čaraš po čeluarju morš pol spet v poslovalnico, da ti dajo nov prvi dostop... ker oni pač nimajo več ročnih kalkulatorčkov.
>
> Isto Intesa.
In Unicredit in NLB in NKBM.... www.nkbm.si/bankanet ...
P.S.: uporabnik Bankanet NKBM sem dobesedno od prvega dne, pa nikoli nisem imel nobenih problemov, je pa res, da se testne faze ne spomnim več ...
sporočil: 14.456
[jurijjurij]Če se ne motim, smo starejši, ki ne obvladujemo novejših tehnologij, uporabljali NLB Klik preden je NLB ponudila Teledom, trajnike pa že v kameni dobi.
Seveda govorimo o "pametnem" telefonu. Če pa uporabnik nima in ne uporablja "pametnega" telefona, potem pač naj uporablja samo spletno varianto ali pa stoji v banki za šalterjem. Za starejše, ki ne obvladujejo novejših tehnologij pa vse banke ponujajo trajnike in banka NLB tudi storitev Teledom (telefonska banka = telefonsko poslovanje uporabnikov).
Bilo je nekoč, ne tako davno: na vstopni strani Klika NLB sem vtipkal geslo in prišel noter. Pozneje me je NLbančnica prepričala, da sem privolil v vklop opozorilnih SMS o vstopu v Klik. Bilo je lepo in praktično.
Zadnje čase pa sem moral v okviru familije nafehtati star "pameten" telefonin, da sploh lahko še naprej spletno bankiram. To poteka takole:
- na računalniku odprem preddverje NLB Klik in vtipkam kodirano uporabniško ime,
- zbudim telefonin in vtipkam geslo, da se odklene,
- na telefoninu zaženem Klikin,
- izberem generiranje gesla in vtipkam geslo za generiranje gesla,
- generirano geslo pretipkam v preddverje NLB Klika na računalniku,
- spusti me do vrat v NLB Klik, kjer vtipkam geslo,
- pridem noter in dobim SMS, da sem noter,
- potem pet minut preklinjam prekleto usodo in tehnološki napredek, preden se lotim tistega, zaradi česar sem vstopil v spletno banko.
Vsakič znova!
Je pa ena izboljšava: nekoč je NLB Klik mrknil, če si ga pustil nekaj minut pri miru, zdaj te pa opozori, da bo mrknil in ti da možnost, da to preprečiš. V vsaki katastrofi je nekaj dobrega...
sporočil: 4.272
[pobalin]No, ja. Tisti opozorilni SMS ne vpliva na nič in ga lahko mirno preskočiš. Pa tudi tisto zbujanje mobiča je potrebno samo zato, ker ga očitno ne uporabljaš redno. Sicer je ta korak ekvivalent temu, da moraš zalavfat comp. Večina nas mobič redno uporablja in uporabniki Klika imamo zadwvo naloženo gor. Tudi sam sicer uporabljam spletno verzijo.
> [jurijjurij]
> Seveda govorimo o "pametnem" telefonu. Če pa uporabnik nima in ne uporablja "pametnega" telefona, potem pač naj uporablja samo spletno varianto ali pa stoji v banki za šalterjem. Za starejše, ki ne obvladujejo novejših tehnologij pa vse banke ponujajo trajnike in banka NLB tudi storitev Teledom (telefonska banka = telefonsko poslovanje uporabnikov).
Če se ne motim, smo starejši, ki ne obvladujemo novejših tehnologij, uporabljali NLB Klik preden je NLB ponudila Teledom, trajnike pa že v kameni dobi.
Bilo je nekoč, ne tako davno: na vstopni strani Klika NLB sem vtipkal geslo in prišel noter. Pozneje me je NLbančnica prepričala, da sem privolil v vklop opozorilnih SMS o vstopu v Klik. Bilo je lepo in praktično.
Zadnje čase pa sem moral v okviru familije nafehtati star "pameten" telefonin, da sploh lahko še naprej spletno bankiram. To poteka takole:
- na računalniku odprem preddverje NLB Klik in vtipkam kodirano uporabniško ime,
- potem pet minut preklinjam prekleto usodo in tehnološki napredek, preden se lotim tistega, zaradi česar sem vstopil v spletno banko.
Vsakič znova!
Je pa ena izboljšava: nekoč je NLB Klik mrknil, če si ga pustil nekaj minut pri miru, zdaj te pa opozori, da bo mrknil in ti da možnost, da to preprečiš. V vsaki katastrofi je nekaj dobrega...
Problem je, da spletna banka ni alternativa mobilni, če bi recimo
telefon izgubil, se pokvari, ti ga ukradejo...
sporočil: 4.272
[philips]Nisem rekel, da je. Ne razumem sicer, kaj želiš s tem povedati. Glede varnosti je morda spletna verzija boljša, ker comp pač težje izgubiš, kot mobič. Po drugi strani pa morda lažje pokasiras kak virus ali si naložis kakšen spyware, ki ti pohacka gesla. Bo kolega ševčenko morda kaj dodal na to temo, ker je iz foha. Samo kot opomba: na mobiču lahko uporabljaš obe verziji - spletno in mibilno. Pri prvi odpreš brskalnik (Chrome, Explorer, Samsung internet...), vtipkaš NLB Klik (če si pri NLB) in se logiraš na njihovi spletni strani (rabiš geslo, ki ti ga generira KlikIn). Popolnoma isto torej, kot da bi se logiral na compu. Lahko pa na mobiču zaženeš apk za Androida.
Problem je, da spletna banka ni alternativa mobilni, če bi recimo telefon izgubil, se pokvari, ti ga ukradejo...
Btw: morda kdo ve, kako to izgleda na iosu (ajfon)? Ali obstaja mobilna apk KlikIn za ios?
[pobalin]Res je kar si opisal, postopek je tak zaradi generatorja gesel, ki je sedaj del aplikacije Klikin, ker dostopa s certifikatom ni več. Minus je to, da sedaj za generator gesel potrebuješ pametni telefon, plus pa je, da je vsa "godlja" s telefonom dodatna stopnja avtentikacije, ki povečujejo zaščito in, ker ni več certifikatnega dostopa, lahko dostopaš do svojega bančnega računas s KATEREGAKOLI računalnika. To pa je vsaj zame velika prednost. Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.
> [jurijjurij]
> Seveda govorimo o "pametnem" telefonu. Če pa uporabnik nima in ne uporablja "pametnega" telefona, potem pač naj uporablja samo spletno varianto ali pa stoji v banki za šalterjem. Za starejše, ki ne obvladujejo novejših tehnologij pa vse banke ponujajo trajnike in banka NLB tudi storitev Teledom (telefonska banka = telefonsko poslovanje uporabnikov).
Če se ne motim, smo starejši, ki ne obvladujemo novejših tehnologij, uporabljali NLB Klik preden je NLB ponudila Teledom, trajnike pa že v kameni dobi.
Vsakič znova!
[jurijjurij]To ni res. Certifikat si lahko izvozil na USB ključek, ga prenesel na drug računalnik itn. Vsega hudiča imeti na telefonu, ki ga mimogrede pozabiš, izgubiš ali ti ga ukradejo, se mi zdi bolj tvegano od stare spletne banke. Edino za hekerske variante ne vem, kje so zdaj bolj verjetne - na računalniku ali telefoninu.
in, ker ni več certifikatnega dostopa, lahko dostopaš do svojega bančnega računas s KATEREGAKOLI računalnika. To pa je vsaj zame velika prednost. Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.
[pobalin]Seveda si lahko prenašal certifikat. A si ti nosil s sabo ključek in uvažal certifikat v različne računalnike? Neprimerno boljše je če imaš generator kode na telefonu (menda celo še zmeraj obstaja fizični zunanji generator kode) in delaš od kjer koli. Seveda je priporočljivo da v izogib težavam PRAVOČASNO izpolniš še eno stvar in sicer AAM (Administracija Avtentikacijskih Metod).
> [jurijjurij]
> in, ker ni več certifikatnega dostopa, lahko dostopaš do svojega bančnega računas s KATEREGAKOLI računalnika. To pa je vsaj zame velika prednost. Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.
To ni res. Certifikat si lahko izvozil na USB ključek, ga prenesel na drug računalnik itn. Vsega hudiča imeti na telefonu, ki ga mimogrede pozabiš, izgubiš ali ti ga ukradejo, se mi zdi bolj tvegano od stare spletne banke. Edino za hekerske variante ne vem, kje so zdaj bolj verjetne - na računalniku ali telefoninu.
[jurijjurij]Poglej zgoraj - repliciral sem ti na tole tvojo trditev:
> [pobalin]
> > [jurijjurij]
> > in, ker ni več certifikatnega dostopa, lahko dostopaš do svojega bančnega računas s KATEREGAKOLI računalnika. To pa je vsaj zame velika prednost. Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.
>
> To ni res. Certifikat si lahko izvozil na USB ključek, ga prenesel na drug računalnik itn. Vsega hudiča imeti na telefonu, ki ga mimogrede pozabiš, izgubiš ali ti ga ukradejo, se mi zdi bolj tvegano od stare spletne banke. Edino za hekerske variante ne vem, kje so zdaj bolj verjetne - na računalniku ali telefoninu.
Seveda si lahko prenašal certifikat. A si ti nosil s sabo ključek in uvažal certifikat v različne računalnike? Neprimerno boljše je če imaš generator kode na telefonu (menda celo še zmeraj obstaja fizični zunanji generator kode) in delaš od kjer koli. Seveda je priporočljivo da v izogib težavam PRAVOČASNO izpolniš še eno stvar in sicer AAM (Administracija Avtentikacijskih Metod).
Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.Kdor je imel shranjeno kopijo svojega certifikata, ga je lahko namestil na tisto mašino, ki jo je uporabljal v času čakanja na popravilo pokvarjenega računalnika ali dobavo novega. In za to ni rabil nobenega Klikina in smartfona ali sprehoda do banke.
Če se prav spomnim kolobocij ob prehodu NLB Klik z Ease-of-use na Grande-Complication dostopom, je bil tale AAM predpogoj za izpeljavo postopka.
Zunanje generatorje kode so banke opustile, a Črt pravi, da še ne čisto vse.
[robi2107]Obstaja pri vseh (?), ali vsaj pri večini bank.
Btw: morda kdo ve, kako to izgleda na iosu (ajfon)? Ali obstaja mobilna apk KlikIn za ios?
osebno poznam Unicredit, NLB, NKBM.
sporočil: 33.251
Zadnja sprememba: najobj 03.11.2021 19:51
[pobalin]
> [jurijjurij]
> in, ker ni več certifikatnega dostopa, lahko dostopaš do svojega bančnega računas s KATEREGAKOLI računalnika. To pa je vsaj zame velika prednost. Pomisli na situacijo v preteklosti, ko ti je "crknil" računalnik na katerem si imel inštaliran certifikat in nisi imel Klikin-a. Ni bilo mogoče oddaljeno dostopati do bančnega računa, ampak si vzel pot pod noge in se sprehodil do bančnega šalterja.
To ni res. Certifikat si lahko izvozil na USB ključek, ga prenesel na drug računalnik itn. Vsega hudiča imeti na telefonu, ki ga mimogrede pozabiš, izgubiš ali ti ga ukradejo, se mi zdi bolj tvegano od stare spletne banke. Edino za hekerske variante ne vem, kje so zdaj bolj verjetne - na računalniku ali telefoninu.... eh, kaj pa naj heker pri sirotinji najde razen minusa na njegovem tekočem računu ...
sporočil: 1.682
[SpaceOne]Pri Sparkasse je bilo tako pred leti, sedaj nimajo več šifre preko mobija, ampak imaš kartični generator šifer.
Problem je, da vedno več bank za prijavo v spletno banko zahteva 2FA, geslo in pin, za katerega pa spet rabiš mobilno aplikacijo (in pametni telefon), da ti ga zgenerira.
[najobj]Še minus na ženinem/moževem računu, če sta se zmenila za vzajemni pooblastili. ;-)
... eh, kaj pa naj heker pri sirotinji najde razen minusa na njegovem tekočem računu ...
Strani: 1