Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: DATG

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

PermaBull sporočil: 4
[Borza] Tema: DATG
[#2957709] 16.09.21 06:21 · odgovor na: (#2956802)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 14.09.21 10:41
Nanaša se na vse, kar ti vrača denar (dividende in kapitalski donos). Discount za upravljanje. Pač nimam zaupanja v družbe, kjer se sklepi na skupščini potrjujejo s 100% večino. Tudi Velana je bila z vidika vrednotenja videti super ugodno (vrednost nepremičnin). Kompas MTS tudi. Ampak v takšne netransparentne firme pač ne vlagam denarja (podobne, v malo manj izraziti obliki, so skrivalnice na Salusu).
Glede Velane in Kompasa nevem - ali pa je katerikoli imel MOAT okoli glavnega produkta (ki ni že bil v declinu kot Kompas?)? Datalab ga ima. Seveda obstaja veliko neznank, ki pa so zajete v valuaciji skozi konzervativne asumpcije. Premija na donos majhnih in nelikvidnih podjetij obstaja z razlogom - no analyst coverage and lack of information (& low liquidity (že odgovorjeno)). Vendar pa, če tvoja valuacijo pri podjetju, ki letno raste 5-10%, predpostavi, da se prihodki znižajo na nivo leta 2018, mislim, da imaš v valuaciji precejšen buffer za razne informacijske asimetrije.

V kolikor se bo rast nadaljevala, bi načeloma delnica s časom to morala reflectat 1-5 -> če se bo dobiček povečal za € 1m letno, se bo ob enakem PE tudi valuacija povišala za c € 5m. %, dokler PE ostaja isti, ti je glede tega vseeno ali je na obeh straneh PE 5 ali pa 25 -> donos na naložbo je še vedno 50%

V kolikor se rast ustavi, firma še vedno ustvarja € 0.5-1.0m cash-flowa letno. V c. 10 letih to pomeni dodatnih 8-9m casha, če temu prišteješ trenutni cash on balance € 5m, imaš torej celoten market cap samo v cashu. Prevzameš firmo, si day-1 izplačaš celotno nakupno ceno skozi cash on balance in imaš še dalje v lasti celoten biznis po isti valuaciji (IRR 8% če kupiš danes). Seveda ne boš tega kupil ti ali jaz, to je samo primer kam trenutna valuacija pelje, če ne bo nobenih popravkov v ceni.

V kolikor meniš, da se bo vrednotenje znižalo (recimo še za 50% manj kot je trenutna cena), lahko zgornjo operacijo izvedeš že prej kot čez 10 let.

V kolikor pa predpostaviš, da bo firma šla v stečaj / cash-flow generation šel na 0, pa seveda ni vredna trenutne tržne cene.
Sedaj, če tebi ni 1,7 precej manj od 2,5 imava pač različne vatle. Moji so takšni, prosil si za drug pogled.
Sicer sem omenjal dobiček c € 2m (edino od koder si lahko vzel € 2.5 je skozi back-calculated PE? lahko razložim), ne € 2.5m, vendar v vsakem primeru, če v korona letu, ko jim veliko clientov odpove licence / ne najame novih (strežejo mala in mikro podjetja (tudi turizem), ki so bila najbolj prizadeta) ustvarijo € 1.7m, lahko to smatraš kot blizu € 2m, sploh ob predpostavki, da so to že leto za tem že zbalansirali

V valuaciji pa postavim NI na c. € 1.5m letno (razen '21), torej še vedno pod 2020 nivojem