Zasebnost

Izbrani forum: Moje finance

Izbrana tema: Dodatno pokojninsko zavarovannje MODRA

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-525963 sporočil: 1
čas vnosa: 12.07.21 21:55
Pozdravljeni,

sem mlad. Do upokojitve bi rad privarceval vec kot nudi pokojninsko zavarovanje. Trenutno me zanima krovni pokojninski sklad javnih uslužbencev v modri zavarovalnici.

Kot razumem gre za 2. pokoj. steber, se pravi da ti drzava 'subvencionira' oz oprosti cca 5,8% davka tvoje celotne place oz. 25% pokojninskega 'davka'. Tako varcevanje se, ce imas namen varcevati vsekakor splaca, zanima me ali je to res.

Upravni stroski sklada so precej skriti, v enem porocilu je bilo navedeno max 0,5% vstopni stroski + 0,5% letni stroski upravljanja. Na spletni strani modre pa je zabelezeno do 3% vstopni in 1% letno upravljanje + stroski 'transakcij'. Netransparentnost in nasplosno nezadovoljstvo nad slovenskim financnim vodenjem me potiska v tuje sklade. Ali kdo pozna net skupne stroske vodenja KPSJU

Vprasanje je torej, ali se mi splaca vplacevati max znesek za KPSJU ter s tem privarcevati 5% vendar placati stroske vodenja sklada, ali bi bilo mogoce bolj pametno placevati 0 ter varcevati na lastno pest. Index fundi npr Vanguard imajo ongoing charge fee 0.25% to je all inclusive, stroski, ki jih imam z 1x letnimi transakcijami so glede na moje zneske zanemarljivi. Predpostavimo, da so donosi modrega zavarovanja enaki index fundom, ki bi si jih izbral.

Kaj se bolj splaca, mnenja?