Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek NLB s 15. junijem zapira deset poslovalnic
Strani: 1 2
sporočil: 11.421
Spet napake pri vnašanju članka. ;)
Drugače se pa meni to obvestilo zdi pozitivno. Ker pomeni, da NLB nadaljuje z racionalizacijo poslovanja, krčenja stroškov itd.
Drugače se pa meni to obvestilo zdi pozitivno. Ker pomeni, da NLB nadaljuje z racionalizacijo poslovanja, krčenja stroškov itd.
sporočil: 4.944
Zadnja sprememba: jurijjurij 25.05.2020 19:09
V vseh krajih, kjer zapirajo poslovalnico, pa bankomati po navedbah banke ostajajo na istih lokacijah. (STA)Tisti, ki uporabljajo mobilno banko (Klikin), spletno banko (Klik) in plačilne kartice le redko dvigujejo gotovino in če jo, je to na bankomatih na bencinskih črpalkah. Tako, da na to populacijo zapiranje poslovalnic nima nikakršnih posledic. Ve se kateri starostni skupini je namenjena poslovalnica in tem komitentom bi NLB bančniki morali razložiti kaj je Teledom in kako preprosto se uporablja. Seveda pa je za Teledom potrebno plačevati provizjo, ki niti ni zanemarljiva (letni seštevek stroškov). Če imajo ti starejši komitenti ustrezen paket, tudi za Teledom ni provizije in dobijo 20% popuusta na ceno paketa zaradi penzionističnega statusa. Za tiste starostnike, ki definitivno ne znajo uporabljati sodobnih bančnih poti in imajo celo knjižico namesto bančnih kartic, pa ostanejo samo tri alternative: enkraten dvig denarja (penzije) na mesec + trajniki, menjava banke, ki ima v dotičnih mestih poslovalnice ali angažiranje sorodnika, ki za penzionista opravlja bančne storitve. Žalostno ampak resnično. Amen.
Ja, počasi bomo prišli tudi v Sloveniji do tega, da je neracioanlno
imeti tako razpršeno poselitev.
sporočil: 30.415
[sopranos]V starih jugoslovanskih časih so bile banke v velikih mestih in če logično sklepamo, sploh ni jasno zakaj so banke odpirale poslovalnice v vsaki vasi.
Ja, počasi bomo prišli tudi v Sloveniji do tega, da je neracioanlno imeti tako razpršeno poselitev.
sporočil: 30.415
[jani1974]Država, ki ima 25%+1 delnico želi višje dividende.
Z drugimi besedami, NLB odpušča?
Verjetno zato, ker so imele dovolj visoke provizije, da so lahko
vse te stroške notri spravile.
Negativne obrestne mere, pravila ECB, Revolut in N26 ter bančna koncentracija so naredile svoje. NLB bo glede na zlate čase kmalu imela kar 50% manj zaposlenih.
Negativne obrestne mere, pravila ECB, Revolut in N26 ter bančna koncentracija so naredile svoje. NLB bo glede na zlate čase kmalu imela kar 50% manj zaposlenih.
[jani1974]To, da racionalizira poslovanje je super podatek. Ker pomeni, da se zmanjšuje možnost, da bi morali še kdaj metati denar v to dosedanjo jamo brez dna.
Z drugimi besedami, NLB odpušča?
sporočil: 299
[sopranos]S tem se strinjam...
> [jani1974]
> Z drugimi besedami, NLB odpušča?
To, da racionalizira poslovanje je super podatek.
Ker pomeni, da se zmanjšuje možnost, da bi morali še kdaj metati denar v to dosedanjo jamo brez dna.S tem pa niti ne, ker jame v (N)LB niso nastale zaradi teh stroškov...
sporočil: 9.333
Zadnja sprememba: 153 25.05.2020 21:02
V SLO je pač preveč bank - na eno njeno enoto je premalodobičkonosnih strank - profit pa hočejo izsiljevati, na račun
komitentov se, do nezmogljivosti, z nami / njimi igrati ?
Sodražan
To imaš prav. Amapk večji dobiček = manjša verjetnost, da spet
pride do tega. :) V teoriji. Praksa pa ...
sporočil: 7.095
Zadnja sprememba: 1357 25.05.2020 22:28
[sopranos]Pri zapiranji bančnih poslovalnic je največ prispeval razvoj IT-ja in razširjenost le tega v Sloveniji. Drugi razlog pa v tem da prebivlastvo vse manj povprašuje po bolj specializiranih bančnih storitvah ker jih ali ne potrebuje ali pa te storitve opravijo za prebivalstvo ponudniki dobrin, ki jih prebivalstvu ponujajo ( naprimer prodajalci avtomobilov, nekateri nepremičninarji uredijo tudi finaciranje, trgovci poskrbijo za potrošniška posojila....)
Ja, počasi bomo prišli tudi v Sloveniji do tega, da je neracioanlno imeti tako razpršeno poselitev.
sporočil: 21.898
kdaj pa bodo avtomobilisti racionalizirali svoje poslovanje in
zaceli zapirati svoje palace, da bomo narocali avtomobile preko
interneta?
ali bodo samo v nedogled jamrali o nizki prodaji in kako bi jim morala mamica drzava pomagati?
ali bodo samo v nedogled jamrali o nizki prodaji in kako bi jim morala mamica drzava pomagati?
Seveda, cela kombinacija dejavnikov je. Najprej so se večje banke
znebile starih in ostale spravile na e-poslovanje. Naslednja faza
je zapiranje poslovalnic. Še naslednja bo pa ukinjanje bankomatov v
teh manjših krajih. Ker z njihovega vidika je vse to samo strošek
in delo, ki ne prinese veliko k prihodkom banke.
Ima pa ta strategija pomanjkljivost. Odpiranje računov za nove uporabnike. In čustvena navezanost strank na banko, ki jim je fizično blizu. Zato se mi zdi, da zadnjih nekaj let odlično raste Delavska hranilnica. Ne bo nikoli super dobičkonosna, samo bo pa po moji oceni pridobila kar pomemben delež strank.
Ima pa ta strategija pomanjkljivost. Odpiranje računov za nove uporabnike. In čustvena navezanost strank na banko, ki jim je fizično blizu. Zato se mi zdi, da zadnjih nekaj let odlično raste Delavska hranilnica. Ne bo nikoli super dobičkonosna, samo bo pa po moji oceni pridobila kar pomemben delež strank.
Zadnja sprememba: 1357 26.05.2020 12:49
Tudi teh novih uporabnikov klasičnih storitev je in bo vsak dan
manj, mladina je vsa digitalizirana in jim klasične bančne storitve
( beri dvig gotovine) ne pomenijo prav dosti.Drugače pa je NLB že pred leti naredila redukcijo ko se je temeljito preusmerila iz servisiranja prebivalstva bolj na servisiranje pravnih oseb že v času Voljča in to je bil njihov največji dosežek pri zniževanje stroškov poslovanja vse kar se sedaj dogaja so samo še finese tega procesa.
sporočil: 6.570
[1357]Z minusom na računu je do gotovine najbrž res težko priti...
Tudi teh novih uporabnikov klasičnih storitev je in bo vsak dan manj, mladina je vsa digitalizirana in jim klasične bančne storitve ( beri dvig gotovine) ne pomenijo prav dosti.
Drugače pa je NLB že pred leti naredila redukcijo ko se je temeljito preusmerila iz servisiranja prebivalstva bolj na servisiranje pravnih oseb že v času Voljča in to je bil njihov največji dosežek pri zniževanje stroškov poslovanja vse kar se sedaj dogaja so samo še finese tega procesa.To je zanimiva ideja, ampak tuji lastniki podjetij s seboj pripeljejo tudi svoje banke. Tako da bo na dolgi rok na ta način za NLB težka.
sporočil: 48.253
[sopranos]Tako.
sporočil: 48.253
[]In poznejšo luknjo ki je tudi nastala če prav razumem v glavnem zaradi komitentov, ki so bili pravne osebe...
fak, voljc s sigmo kot vzor :)
sporočil: 6.277
Zadnja sprememba: mimoidoci 26.05.2020 15:53
[1357]
Drugače pa je NLB že pred leti naredila redukcijo ko se je temeljito preusmerila iz servisiranja prebivalstva bolj na servisiranje pravnih oseb že v času Voljča in to je bil njihov največji dosežek pri zniževanje stroškov poslovanja vse kar se sedaj dogaja so samo še finese tega procesa.
Ne budali. Pod Voljčem so stvari kazale na vrnitev k abakusom. Pa so ga na srečo ustavili, čeprav je imel za tako investicijo zelo dober argument. Namreč rehenšiber iz zlata je za uporabo precej nerodnejši pa tudi nekaj cenejši od abakusa z zlatimi kroglicami in zlatim stojalom.
sporočil: 21.898
[sopranos]Razpršena poselitev in individualni promet kot posledica te poselitve nas je obvarovala večje korona pizdarije...
Pusti zgodbo s Sigmo, ki je bila podobna zgodba kot Irangate, Voljč
je bil prvi, ki je banko začel preusmerjati od prebivalstva k
podjetjem, njegovi predhodniki so banko vodili kot hranilnico ker
ni bilo potrebe za borbo na trgu ker so bile praktično vse banke od
istega lastika, države in os bili hkrati tudi bančni posli
dirigerani državno, od Voljčevega obdobja anprej se pa prvič na
trgu čuti resna konkurenca, ki jo najbolje krotiš z poslovanjem s
podjetji, ki tvorijo večino denarnega toka hkrati pa še zmanjšaš
stroške ke rje delo s podjetji na vseh nivojih lažje in cenejše kot
pa delo s prebivalstvom.
In kako recimo en mlad odpre račun pri slovenski banki, ne da bi
fizično stopil v poslovalnico? Ok, ne spremljam dnevno teh zadev
priznam, ampak še lansko leto je bilo treba iti v poslovalnico in
cel kup papirjev podpisati.
Kako podjetje odpre račun v Sloveniji brez fizičnega vstopa v banko? Kako se polaga gotovina na račun?
In ne mi zgodbic prodajat kaj vse je Voljč naredil. En velik minus.
Podatki, ki jih jaz gledam kažejo, da so se spremembe začele po letu 2009, ko so začeli krčiti število zaposlenih, poslovalnic itd. Prej je bilo vse preveč razkošno in neracionalno. Na vrhuncu so imeli čez 4.000 zaposlenih. Sedaj se približujejo številki 2.000. Ne mi reči, da se to nikjer ne pozna. To je tam, v rangu 100 milijonov EUR na leto, če čaz palec na hitro izračunam.
Kako podjetje odpre račun v Sloveniji brez fizičnega vstopa v banko? Kako se polaga gotovina na račun?
In ne mi zgodbic prodajat kaj vse je Voljč naredil. En velik minus.
Podatki, ki jih jaz gledam kažejo, da so se spremembe začele po letu 2009, ko so začeli krčiti število zaposlenih, poslovalnic itd. Prej je bilo vse preveč razkošno in neracionalno. Na vrhuncu so imeli čez 4.000 zaposlenih. Sedaj se približujejo številki 2.000. Ne mi reči, da se to nikjer ne pozna. To je tam, v rangu 100 milijonov EUR na leto, če čaz palec na hitro izračunam.
[rename]Še dve leti nazaj me je v banki gledal kot tele. Govorim o SKB. Pa tudi nekaj drugih sem šel vprašat leto dni nazaj, pa je bilo bogo, da se mi je kar smejalo. NLB ima pa take visoke tarife, da jih sploh povoham ne. Isto velja za NKBM.
Za NLB ne vem, vem pa, da so v ze Sloveniji banke, kjer lahko odpres racun brez vstopa v banko, vse po internetu.
sporočil: 1.226
[sopranos]Malo nenavadno se tole sliši.
> [rename]
> Za NLB ne vem, vem pa, da so v ze Sloveniji banke, kjer lahko odpres racun brez vstopa v banko, vse po internetu.
Še dve leti nazaj me je v banki gledal kot tele. Govorim o SKB. Pa tudi nekaj drugih sem šel vprašat leto dni nazaj, pa je bilo bogo, da se mi je kar smejalo. NLB ima pa take visoke tarife, da jih sploh povoham ne. Isto velja za NKBM.
Vstopil si v SKB in vprašal, če lahko odpreš račun brez vstopa v banko, in so te čudno gledali?
In potem si ponovil zgodbo še v nekaj drugih bankah?
[FjodorKirilovic]Ne, zapiral sem račun. In ga nisem mogel v poslovalnici A, ampak sem ga moral iti v poslovalnico B, ker lahko zapreš račun samo tam, kjer si ga odprl. In sem jim razlagal, da ene banke omogočajo odpiranje računov brez vstopa v banko, vse online, pri njih pa še zapreti ne moreš kjer želiš. In so me gledali kot teleta. Vsaj 3 ali 4 uslužbenci SKB banke.
> [sopranos]
> > [rename]
> > Za NLB ne vem, vem pa, da so v ze Sloveniji banke, kjer lahko odpres racun brez vstopa v banko, vse po internetu.
>
> Še dve leti nazaj me je v banki gledal kot tele. Govorim o SKB. Pa tudi nekaj drugih sem šel vprašat leto dni nazaj, pa je bilo bogo, da se mi je kar smejalo. NLB ima pa take visoke tarife, da jih sploh povoham ne. Isto velja za NKBM.
Malo nenavadno se tole sliši.
Vstopil si v SKB in vprašal, če lahko odpreš račun brez vstopa v banko, in so te čudno gledali?
In potem si ponovil zgodbo še v nekaj drugih bankah?
Sigma je bila poplačilo dolgov iz časa osamosvajanja določenim
posameznikom, kaj je bilo pa v ozadju Irangate-a bo pa potrebno
šele ugotoviti in razkriti, vsekakor je pa zadeva povezana z
delovanjem posameznikov ali skupin iz Slovenije v določenih vezanih
poslih v nekem preteklem obdobju drugače si ni možno cele zgodbe
logično razložiti kakor je bila kronoško predstavljena. V času ko
je finančni inžinering na vrhuncu ne boš za pranje denarja
uporabljal banke, ki je vsaj pod dvojno de facto kontrolo ( ECB in
EU komisija) sploh pa ne za ta obseg.
Sam si vse povedal. Da so v NLB lahko začeli krčiti poslovanje s
prebivalstvom so morali najprej okrepiti poslovanje z podjetništvom
in to obdobje se začenja z Voljčem. 100 miljonov € je za banko
takšnega ranga izredno veliko, predstavlja četrtino do tretino
letnega dobička te banke v letih ko je poslovala z dobičkom.
[sopranos]Punce na šalterjih ne stanejo 50.000 na leto...
Prej je bilo vse preveč razkošno in neracionalno. Na vrhuncu so imeli čez 4.000 zaposlenih. Sedaj se približujejo številki 2.000. Ne mi reči, da se to nikjer ne pozna. To je tam, v rangu 100 milijonov EUR na leto, če čaz palec na hitro izračunam.
[rename]Če bi punce kupovali in imeli med osnovnimi sredstvi, potem bi si lahko obračunavali amortizacijo nanje.
Pa tudi punce na šalterjih letno stanejo več, kot znaša njihova plača.
Upoštevaj še vse ostale stroške, od amortizacije do varovanja...
Varovat pa bi jih morali najbolj pred njihovimi šefi, česar pa ne počnejo. Varovanje pred strankami - tisti pult in šipca - pa res ni nek strošek.
Strani: 1 2