Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Modrost v času korone

Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 9.201
[#2833017] 03.04.20 00:21
Odgovori   +    6
Zapreti vse t.i. nenujne dejavnosti (kaj to je nenujno, ni jasno definirano) v državi ni znak modrosti, pravi čas začeti (postopoma) odpravljati ukrepe anti-korona pa bo razlog za veliko hvalo Vlade. To bo še težja naloga. Torej začeti pravi čas s tem in v zelo kratkem času spisati "pravilnik ravnanj" za vrnitev v normalne tirnice, a higiensko pravilno.
Mislim, da bodo morali kar delodajalci sami počasi izsiliti naklonjenost njihovim pogledom, seveda ne še v aprilu (v tem mesecu moram pa že razmišljati o vsem), ampak maja bodo želeli začeti delati.
Državljani se bodo maja želeli postopoma vrniti k normali. V tem pogledu moramo danes začeti tuhtati kako. Zgled? Singapur, Japonska, Kitajska...

V aprilu morajo možgani delati vsaj 80 na uro, četrta prestava. Ni čas(a) za bezlanje.
Gregor1976 sporočil: 537
[#2833029] 03.04.20 01:44
Odgovori   +    10
Kaj pa,če bi izolirali ogrožen del populacije, pri kateremu gre očitno v veliki večini za upokojence, ki niso delovno aktivni? A ne bi bilo to bolj modro, kot pa da delamo gospodarski samomor zaradi malo hujše gripe, za katero sem prepričan, da se bo na koncu izkazalo, da je imela smrtnost le malo višjo od običajne sezonske gripe?

Koliko časa bo lockdown? 6 mesecev? Kaj pa potem? A bo virus čudežno izginil? Ne bo, ampak potem bomo poleg virusa ostali še brez gospodarstva. Raznim profesorjem je zelo enostavno filozofirati o modrostih, realnost pa je precej drugačna.
anon-340671 sporočil: 80
[#2833061] 03.04.20 08:13 · odgovor na: Gregor1976 (#2833029)
Odgovori   +    8
Seveda bi blo tako pravilno in razumno. Samo Rudi se bo odpovedal celima 2 do 10 odstotkom plače, veš da je v tem primeru bit lahko moralen in pameten...Eni pa bomo izgubili vse, zakar smo garali, mladi podjetnik, ki bom izgubil dobesedno vse oziroma v najboljšem primeru zapadel v neverjetni dolg (ker sem v sektorju turizem mi banke sicer trenutno nočejo posoditi nič). Skratka hvala politika iz podjetnika v reveža...Zdravo podjetje, ki je v nekaj dneh postalo brez produkta in brez prihodkov...S tem, da mi zakon nalaga, da morem še vse pretekle dohodke vrnit potnikom...To je klasični stečaj...
PETROL09 sporočil: 251
[#2833101] 03.04.20 09:38
Odgovori   +    2
Te statistike so malce čudne.
Letos je do konca marca umrlo v Italiji 169.000 ljudi vir (www.italiaora.org/) trenutno števec za danes kaže 172.000.
Podatki za prejšnja leta so 2019-186.000, 2018-185.000, 2017-192.000.... vse številke so večje kot v 2020!?
Vir (demo.istat.it/bilmen...ndex.html)
Cifre sem zaokrožil na tisoč.

Kje je tukaj logika da Corona v Italiji tako zelo pobija - v statistiki se ne vidi?
[#2833178] 03.04.20 11:11 · odgovor na: (#2833070)
Odgovori   +    3
To smo že drkal, v SLO bi bilo treba izolirat 50% prebivalstva. Vse nad 50 let, pa vse s kakim kroničnim obolenjem.
Ja in? A je bolje izolirat 100% in uničit gospodarstvo. Pa ljudje pri 50 ne sodijo v ogroženo skupino, kolikor vem. Verjamem pa da boš kot zdravnik, virolog, epidemiolog v eni osebi sedaj našel 100 argumentov, zakaj nimam prav. In se mi ne da več s tabo, ampak to so dejstva.
Inzeko sporočil: 223
[#2833204] 03.04.20 11:54 · odgovor na: Gregor1976 (#2833029)
Odgovori   +    3
To sporočilo je izbrisal avtor (16.09.2023 05:23)
[#2833230] 03.04.20 12:24 · odgovor na: (#2833220)
Odgovori   +    3
[alek14]
Ogroženi so moški nad 40 let, ženske nad 50 let in kronični bolniki ne glede na starost.
Daj ne bluzi prosim.
www.worldometers.inf...ographics/
[#2833235] 03.04.20 12:31 · odgovor na: Inzeko (#2833204)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: Gregor1976 03.04.2020 12:38
[Inzeko]
> [Gregor1976]
> Kaj pa,če bi izolirali ogrožen del populacije, pri kateremu gre očitno v veliki večini za upokojence, ki niso delovno aktivni?

Kam bi jih pa izolirali in kako, da bo učinkovito? Kje najti dodatno osebje in zaščitna sredstva?
V domovih za ostarele so trenutno najbolj ogroženi.
O tem sem že pisal. Naseliti jih v hotele, ki so trenutno itak prazni. Na ta način rešiš dve muhi na en mah - na eni strani bi država pomagala pri preživetju hotelov in na drugi strani bi poskrbela za učinkovito izolacijo starostnikov. Kar se zaščitne opreme tiče, bi s tem prihranili, sicer pa za te ljudi itak mora nekdo skrbeti, a ne? Kuhinjo pa ima vsak hotel.

Tisti, ki pa so doma, pa morajo poskrbeti sami za svojo varnost in so tudi za to sami odgovorni. Lahko bi uvedli tudi nadzor nad izvajanjem te karantene, to sedaj naj bi itak že imeli. Organizirati bi jim bilo potrebno dostavo hrane, Telekom jim omogoči brezplačen internet za komunikacijo z zunanjim svetom. OK, mogoče s tem nisem rešil vseh vprašanj, ampak zagotovo obstajajo načini.

Absolutne varnosti sicer ni, ampak vse je boljše, kot trenutne masovne okužbe v teh domih.

Ostali pa delat, da bomo lahko preživeli mi in tudi upokojenci, saj denar za pokojnine ne pada iz oblakov. Vse je boljše, kot pa skoraj popolni lockdown, zaradi katerega se bomo čez en mesec začeli pretepati v trgovinah, ko bo pričelo primanjkovati hrane.

In še enkrat - na trenutni način ne rešujemo ničesar, ampak samo raztegujemo celotno situacijo za nedoločen čas. Virus ne bo izginil, če bomo vsi zaprti. V določeni točki bo potrebno spet zagnati gospodarstvo in iti spet ven in bo zgodba enaka. Skratka, druge variante kot čredna prekuženost ni, razen če se zelo hitro zgodi čudež v obliki cepiva. Ampak tudi cepivo bo potrebno proizvest v zadostnih količinah.Vse kar lahko naredimo, je le to, da čim bolj zaščitimo ogroženo skupino ljudi, ki pa kot sem že zapisal, v veliki večini ni delovno aktivna. Nenazadnje gre za virus, ki ima realno smrtnost le nekoliko višjo od gripe.
Nollem sporočil: 1.103
[#2833241] 03.04.20 12:41 · odgovor na: (#2833220)
Odgovori   +    4
[alek14]
Ogroženi so moški nad 40 let, ženske nad 50 let in kronični bolniki ne glede na starost.
v Italiji je do 30.3. umrlo 112 oseb mlajših od 50 let, od tega 23 mlajših od 40 let. Od slednjih jih za dva ni podatka, 15 jih je imelo že predhodno bolezen, za 6 pa ni podatka, da bi imeli kakšno kronično bolezen.

Med vsem umrlimi jih je več kot polovica (51,8%) imelo 3 ali več kronična obolenja.
[#2833250] 03.04.20 12:54 · odgovor na: Nollem (#2833241)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: Gregor1976 03.04.2020 12:56
[Nollem]
> [alek14]
> Ogroženi so moški nad 40 let, ženske nad 50 let in kronični bolniki ne glede na starost.

v Italiji je do 30.3. umrlo 112 oseb mlajših od 50 let, od tega 23 mlajših od 40 let. Od slednjih jih za dva ni podatka, 15 jih je imelo že predhodno bolezen, za 6 pa ni podatka, da bi imeli kakšno kronično bolezen.

Med vsem umrlimi jih je več kot polovica (51,8%) imelo 3 ali več kronična obolenja.
Pri vsaki bolezni so možne komplikacije. Tudi od gripe tu pa tam umre kakšen mlajši človek. Tako je pač življenje, nikoli ne veš kaj te lahko poseka. Ampak, če bi razmišljal o tem, bi lahko celo življenje živel v karanteni. Gre pa tudi za zanemarljive številke glede na celotno populacijo.

Če ti na hitro povzamem nekaj objav glavnega trobila panike v Sloveniji iz preteklih sezon gripe:
www.24ur.com/novice/...ipa-2.html
www.24ur.com/novice/...ipa-3.html
www.24ur.com/special...plitu.html

In ker temu niso tako veliko pozornosti namenjali mainstream mediji, lockdown ni bil potreben.
Nollem sporočil: 1.103
[#2833256] 03.04.20 13:05 · odgovor na: Gregor1976 (#2833250)
Odgovori   +    1
[Gregor1976]
> [Nollem]
> > [alek14]
> > Ogroženi so moški nad 40 let, ženske nad 50 let in kronični bolniki ne glede na starost.
>
> v Italiji je do 30.3. umrlo 112 oseb mlajših od 50 let, od tega 23 mlajših od 40 let. Od slednjih jih za dva ni podatka, 15 jih je imelo že predhodno bolezen, za 6 pa ni podatka, da bi imeli kakšno kronično bolezen.
>
> Med vsem umrlimi jih je več kot polovica (51,8%) imelo 3 ali več kronična obolenja.

Pri vsaki bolezni so možne komplikacije. Tudi od gripe tu pa tam umre kakšen mlajši človek. Tako je pač življenje, nikoli ne veš kaj te lahko poseka. Ampak, če bi razmišljal o tem, bi lahko celo življenje živel v karanteni. Gre pa tudi za zanemarljive številke glede na celotno populacijo.

Če ti povzaamem nekaj objav glavnega trobila panike v Sloveniji iz preteklih sezon gripe:
www.24ur.com/novice/...ipa-2.html
www.24ur.com/novice/...ipa-3.html
www.24ur.com/special...plitu.html

In ker temu niso tako veliko pozornosti namenjali mainstream mediji, lockdown ni bil potreben.
tako je. v Italiji so npr. leta 2015 in 2017 imeli hujšo sezono gripe (H3N2) in so zabeležili 20k oz. 25k več smrti kot so jih pričakovali. najhuje je bilo v drugem tednu 2017, ko so v povprečju DNEVNO zabeležili 300 smrti več od pričakovanj
anon-549754 sporočil: 169
[#2833306] 03.04.20 14:20 · odgovor na: Gregor1976 (#2833029)
Odgovori   +    8
Zadnja sprememba: anon-549754 03.04.2020 14:23
Zdaj se strinjam z vami.

Prvic po enem mesecu je sla moja v trgovino. Avto smo zagnali prvic po treh tednih. Vmes smo imeli par dostav. Smo brez kontaktov z ljudmi. prišla je iz trgovine vsa pretresena, na robu joka. Rekla je, da so starejsi zjutraj v trgovini imeli zabavo. Se pogovarjali, pozdravljali, rokovali, stali sredi trgovine... blokirali promet, ona pa noseča.. dejansko jim je vse skupaj v zabavo. Itak ne znajo uporabljati mask. Hodijo ven pa zato da se družijo. Enako pri sosedih, se kar obiskujejo, kofetkajo, piškoti... Kreteni. Ekonomijo bomo pa uničili. Dejansko zaradi teh istih starejsih. Še kak dan pa bom obrnil ploščo, vsak naj odgovarja zase. Starejsih od 50 pa ne sprejemati v bolnišnice, ker se itak ne splaca zdravit. Empatija do žrtev korone hitro pada. Ljudem postaja vseeno. Meni tudi. Ogorčen sem.

Star fotr je prisel po šop banan in liter jogurta... Mater mu...
[#2833323] 03.04.20 14:38 · odgovor na: (#2833274)
Odgovori   +    2
[alek14]
> [Gregor1976]
> > [alek14]
> > Ogroženi so moški nad 40 let, ženske nad 50 let in kronični bolniki ne glede na starost.
>
> Daj ne bluzi prosim.
> www.worldometers.inf...ographics/

Se ti zahvaljujem za Kitajske podatke (ki sem jih videl že konec februarja).
V EU je malce drugače:
(popravek)
Corona je lahko smrtna za moške nad 30 let in za ženske nad 40 let (brez komorbidnosti).
podatki iz Italije:

en.wikipedia.org/wik...c_in_Italy
Gre za tekoče podatke in precej boljši vir od wikipedie.

Sicer pa ne vem, kaj je s tabo? A si sploh pogledal tabelo, ki jo pošiljaš na povezavi? Ta tabela dokazuje mojo trditev in ne tvojo.
pcs sporočil: 5.560
[#2833348] 03.04.20 15:16 · odgovor na: Gregor1976 (#2833235)
Odgovori   +    6
Zadnja sprememba: pcs 03.04.2020 15:29
[Gregor1976]
O tem sem že pisal. Naseliti jih v hotele, ki so trenutno itak prazni. Na ta način rešiš dve muhi na en mah - na eni strani bi država pomagala pri preživetju hotelov in na drugi strani bi poskrbela za učinkovito izolacijo starostnikov. Kar se zaščitne opreme tiče, bi s tem prihranili, sicer pa za te ljudi itak mora nekdo skrbeti, a ne? Kuhinjo pa ima vsak hotel.
Saj ti je že TadejK zelo lepo povedal (pa še kup drugih). forum.finance.si/?m=...122&single

O tem so zelo intenzivno razmišljali zelo pametni ljudje, še najbolj so take načrte delali v Veliki Britaniji ... in ugotovili, da je to *popolnoma* neizvedljivo, ker je prebivalcev nad 65 let kar 12 milijonov ...
www.ageuk.org.uk/glo...tsheet.pdf
... in v nekaj tednih nikakor ni mogoče postaviti infrastrukture, v katero bi ustrezno ločeno od mlajših izoliral 12 milijonov ljudi. Pa tudi ko/če bi jo z multimilijardnimi investicijami nekoč postavili, je vprašanje, kako bi preprečili prenos virusa vanjo, saj bi jo stalno moralo vzdrževati vsaj desettisoče osebja, ki pa bi moralo tako ali drugače imeti stik tudi z "okuženim svetom".

Kaj od tega ni razumljivo? Že zdaj umirajo v domovih, z relativno usposobljenim osebjem. Pomnoži x 100 v hotelih (pa vsi skupaj najbrž nimajo dovolj kapacitet) z neusposobljenimi prostovoljci in kaj misliš, da bi iz tega ratalo?

Ne pozabi, da mlajši sicer ne umirajo (ob ustrezni negi), vseeno pa določen procent rabi intenzivno nego, da se zliže. Če pustiš virusu, da svobodno hara, je tudi teh mladih v intenzivni negi zelo hitro več kot jih zmore sistem sprocesirat in ja, potem tudi umirajo.

M
pcs sporočil: 5.560
[#2833352] 03.04.20 15:29 · odgovor na: Gregor1976 (#2833250)
Odgovori   +    5
[Gregor1976]
Kot kaže bi rabili eno demo državico, popolnoma brez kakršnihkoli ukrepov. Zgolj za demonstracijo kaj se zgodi, ko zdravstveni sistem ni več sposoben hendlat ne mladih ne starih in gre smrtnost v nebo.

A misliš, da bi bile potem številke tam nekje na ravni navadne gripice?

Pa še ta demo državica bi morala biti na dohvat ruke, drugače bi jo gladko proglasili za fake news. In seveda ne bi smela imeti 5G ker bi to gladko razglasili za edini vzrok enormnega števila smrti. Pa še potem bi bilo en kup skeptikov.

M
[#2833356] 03.04.20 15:49 · odgovor na: (#2833332)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Gregor1976 03.04.2020 16:07
[alek14]
Mčken bova predebatirala kdo mora kaj gledat:

Na tvojem viru piše: "Last updated: February 29, 4:40 GMT". Rabiš prevod?

Tole je vir tvojih podatkov:

•The Report of the WHO-China Joint Mission published on Feb. 28 by WHO

Kaj sem jaz rekel? Da so to kitajski podakti, ki jih gledam že od konca februarja!

Moji podatki so čisto OK. Dejansko je korona smrtna že za moške nad 20 let. Če jo dobiš in si moški čez 20 ne moreš biti ziher, če boš čez tri tedne še zrak vlekel. Tako to je.
Ti si mi en zadetek, vidim. Ja, res je, se opravičujem, sem spregledal datum.
Pošiljam nov link: ourworldindata.org/coronavirus

Pa dajmo pogledati tvoje podatke iz wikipedie o smrtnosti - s tem, da je poleg vsega potrebno upoštevati, da je verjetno dejansko okuženih vsaj 10x več ljudi in, da se izvajajo testi na ljudeh, ki imajo neke izražene simptome...torej:

0-9 let - 0%, žrtev 0
10-19 let - 0%, žrtev 0
10-29 let - 0,1%, 2 žtrvi
30-39 let - 0,2%, 20 žrtev
40-49 let - 0,9%, 89 žrtev
50-59 let - 3,7%, 369 žrtev
60-69 let - 11,6%, 1162 žrtev
70-79 let - 34,5%, 3984 žrtev
89-89 let - 39,7%, 3984 žrtev
nad 90 let - 9,4%, 939 žrtev

Ahm...kje sva že ostala?
Pa verjetno je velika večina imela še kar nekaj dodatnih zdravstvenih zapletov. Po nekaterih podatkih naj bi bilo zdravih manj kot 1% vseh žrtev. Ob tem še enkrat pouadrjam, da je okuženih bistveno, bistveno več, torej so odstotki smrtnosti še precej nižji in so v tej fazi nerealni. Ampak pustimo to sedaj. Pa mi ne živimo v Italiji, tako da ne vem zakaj si se tako zapičil v Italijo. Meni je bolj reprezentativna (če sploh) celotna statistika. Aja, pa ti podatki tudi niso up to date.

Še enkrat - NE PIŠI NEUMNOSTI !!! Po tvoji logiki so ogroženi vsi, potem smo vsi ogroženi tudi od gripe. Pa ne gledat samo te podatke (pišeš, da že en mesec gledaš to tabelo), ker se ti je pričelo od vsega tega že malo mešati.

Prepričan sem, da ko bomo gledali na leto 2020 nazaj, da bomo ugotovili, da je bila vsa ta panika pretirana. Te bom spomnil na to tvoje nabijanje takrat. Če pa se motim, se bom pa posul s pepelom in bom tiho v bodoče.
[#2833359] 03.04.20 15:56 · odgovor na: pcs (#2833352)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: Gregor1976 03.04.2020 16:04
[pcs]
> [Gregor1976]
> Pri vsaki bolezni so možne komplikacije. Tudi od gripe tu pa tam umre kakšen mlajši človek. Tako je pač življenje, nikoli ne veš kaj te lahko poseka. Ampak, če bi razmišljal o tem, bi lahko celo življenje živel v karanteni. Gre pa tudi za zanemarljive številke glede na celotno populacijo.

Kot kaže bi rabili eno demo državico, popolnoma brez kakršnihkoli ukrepov. Zgolj za demonstracijo kaj se zgodi, ko zdravstveni sistem ni več sposoben hendlat ne mladih ne starih in gre smrtnost v nebo.

A misliš, da bi bile potem številke tam nekje na ravni navadne gripice?

Pa še ta demo državica bi morala biti na dohvat ruke, drugače bi jo gladko proglasili za fake news. In seveda ne bi smela imeti 5G ker bi to gladko razglasili za edini vzrok enormnega števila smrti. Pa še potem bi bilo en kup skeptikov.

M
Ne da se mi več. Bomo videli Švedsko pa Ukrajino in še koga. Kar se pa tvojega prvega posta tiče, za te starostnike mora tudi sedaj nekdo skrbeti, drži? In ja, bilo bi drago in zahtevno, ampak še vedno cenejše, kot pa trenutni ukrepi. Pa niso vsi starostniki v domovih, a ne? Če se ne motim, so skupne kapacitete domov za starejše nekaj čez 20.000 v Sloveniji. To pa ni spet tako huda številka, a ne? In kaj se ti zdi, da je v domovih dobro poskrbljeno za njih?

In kaj zdaj, če je en Tadej to zapisal...jaz se pač ne strinjam z njim. Pa tist link, ki ga je takrat dal v povezavo poglej...nima nobene veze s tematiko, ampak je razvidno le, kolikor je upokojencev v Britaniji. Mi pa nismo Velika Britanija in nimamo na miljone upokojencev in nimamo mest, v katerih bi živelo 10 mio ljudi, ker ja, ob takem številu ljudi je to problem kapacitet.

Nikoli pa nisem nikjer zapisal, da niso potrebni nobeni ukrepi, tako da ne vem, kaj želiš povedat. Bi pa morali biti ukrepi usmerjeni predvsem v zaščito ogroženih, pa bi mogoče bili celo bolj učinkoviti.
alpha7B5sn sporočil: 1.494
[#2833732] 04.04.20 17:33 · odgovor na: PETROL09 (#2833101)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: alpha7B5sn 04.04.2020 17:37
[]
Te statistike so malce čudne.
Letos je do konca marca umrlo v Italiji 169.000 ljudi vir (www.italiaora.org/) trenutno števec za danes kaže 172.000.
Podatki za prejšnja leta so 2019-186.000, 2018-185.000, 2017-192.000.... vse številke so večje kot v 2020!?
Vir (demo.istat.it/bilmen...ndex.html)
Cifre sem zaokrožil na tisoč.

Kje je tukaj logika da Corona v Italiji tako zelo pobija - v statistiki se ne vidi?
Zanimivo razmišljanje oziroma vprašanje. Ker to ni ravno pogosto v splošni javnosti. Jaz bom rekel tako - kateri bi bili tvoji (ali vaši, če mi ne dopustite tikanja), recimo prvi trije in čisto razumski odgovori na to vprašanje? (Po obstoječi lastni pameti.)

Pa ne zafrkavam ali karkoli. (Da ne bo pomote!) Vsaj kakšen odgovor je lahko tudi v bolj "zarotniški" smeri, pravzaprav bi tako bilo celo zaželeno, ker so mi morebitni uradni, vladni, korporacijko-medijski in strokovni (ali "strokovni") trenutno manj zanimivi.

Strani: 1

new-qetesh