Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Rad grem v Hofer, še rajši pa na Amazon

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 46.879
[Glavni forum] Tema: Rad grem v Hofer, še rajši pa na Amazon
[#2748606] 18.12.18 09:07 · odgovor na: bacco979 (#2748314)
Odgovori   +    4
[bacco979]
V Sloveniji pa je situacija malo bolj specifična. Zaradi majhnosti trga, se rast diskontov precej bolj pozna pri ostalih trgovcih, poleg tega imamo prav nenormalno gostoto trgovskih površin. Za povrh pa s(m)o Slovenci pri hrani še škrti... in imajo/imamo neko čudno percepcijo, da diskonti ponujajo nizke cene in super kvaliteto.
Saj jo. Dostojno kvaliteto, precej boljso od trgovskih znamk, in nizke cene. Razlog zakaj, je lepo opisala rava. Pa to ni samo slovenski fenomen. Se se spomnimo "afere Tesco"? Jebeni Tesco je imel v tistem najbolj norem casu 19 (DEVETNAJST) vrst ketchupa na policah! Kdo rabi 19 vrst ketchupa?

V bistvu pa so diskontarji samo na novo izumili stari koncept trgovine, ki so ga klasicni trgovci opustili:

- imas kapital
- kupis na veliko
- prodajas na drobno
- poberes razliko v ceni

Rinse & repeat. Lidl, Hofer in Eurospin ne pocnejo cisto nicesar drugega. Klasicni trgovci pa se gredo nepremicninarje ("oddajajo" police), jebejo dobavitelje z nekimi prisilnimi rabati, si izposojajo njihov kapital (se se spomnite placilnih rokov mercatorja in tusa).

Poleg tega so pa tocno sami krivi za to, da morajo imeti 19 vrst ketchupa, ker so pozrli vso konkurenco, in kupec nima vec izbire - nekdaj si imel v sloveniji 10 starih trgovskih verig. Nekako bi bilo normalno, da bi imele razlicne artikle, in bi kupci izbirali razlicne pri razlicnih. Potem pa so po jankovicevo izrinili vso konkurenco in pristali na tem, da so tako veliki, da morajo imeti 19 vrst ketchupa, ce nocejo nezadovoljnih strank!

Diskontarji so se jim preprosto morali "zgoditi", ker tako ni slo vec naprej. Pa mimogrede, za razliko od mainstream trgovcev imajo diskontarji odlicen obcutek za krizo, tudi informatiko imajo verjetno zgledno porihtano.

Slovenski Spar je obnovil center na Vicu tako da so naredili iz nekdanjega hipermarketa ful sminkersko trgovino, v kateri se ne znajdes, ti pa na vsakem koraku rinejo v nos najdrazje izdelke na pedanah (jup nekaj se spoznam na trgovski posel). Pizda, v drzavi, kjer je povprecna placa jurja?!?!

V nasprotju s tem so avstrijski spari veliko bolj skromni, ce bi jih primerjal po urejenosti, so nekje na nivoju slovenskega Eurospina (ki ima dalec najbolj razmetane trgovine). Komu ostane vec dobicka? Ja mogoce sedaj res slovenskemu sparu, ki uspe revezem uturiti tri tedne zorjeno govedino, ker je to pac edino kar vidis na mesnem oddelku, ce ne brskas, ampak v krizi bodo pa kri scali, medtem ko bodo avstrijci se vedno profitabilni.