Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

zoran13 sporočil: 2.139
čas vnosa: 01.09.18 16:13
DAVČNE "NEBULOZE"

/13/...glede na to, da se naša davčna zakonodaja venomer spreminja in tako ne dopušča neke velike in prepotrebne stabilnosti je znak, da se zadeve ne rešujejo v večini na strokovni ravni, temveč na ho-ruk politično všečne populistične politike. Le-ta se vključuje v vse pore našega življenja in nam odvzema še tisto malo samostojnosti, načrtovanja bodočnosti in davčnega optimiziranja, kar ne bo odvisno od vsakokratne politične vrhuške.
Še nedolgo nazaj je bila obdavčitev vrednostnih papirjev in delnic, po treh letih docela neobdavčena, zato si je vsak tudi prilagodil svoj potrfelj ter ga vsako leto dopolnjeval, tako, da je svoje ustvarjene dobičke ponovno reinvestiral.
Kasneje je prišla reforma, ki je zadeve postavila na glavo in podaljšala čas za neobdavčenja imetništva vrednostnih papirjev in delnic na 20 let, s tem, da pada ta obdavčitev vsakih 5 let za 5%, začenši s 25% davkom v prvem letu. 25%, 15%, 10%, 5% in 0% so sprejete davčne stopnje, kjer pa velja tudi obdavčitev celo 40% in to velja za prodajo izvedenih finančnih instrumentov, pred potekom 1 leta imetništva.
V celoti pa so ostale neobdavčene naložbene police življenjskih zavarovanj, po imetništvu 10 let in več, kjer se vlaga tudi v vrednost premoženja oziroma točke investicijskih oziroma vzajemnih skladov. Prav zaradi množičnega vlaganja v takšne zavarovalniške produkte, posebej v času borznega bika, je prišlo po padcu borznih indeksov v letu 2008, do razvrednotenja vrednosti premoženjskih bilanc ter velikanskih izgub.
Vse skupaj se je odvijalo tudi na bančnih depozitih, kjer je obdavčenje doseglo vse tiste, ki so dobili izplačene obresti višje od 1.000,00 €, saj je potrebno zaradi jamstva bančnih vlog do 100.000,00 €, imeti odprtih več računov, kar seveda povečuje stroške in strah pred izgubo denarja.
Obdavčitev, ki so jo seveda pripravili zakonodajalci in je bila sprejeta v državnem zboru, ni bila izvzeta niti pri izplačilih obstoječih pokojninskih polic, ki so se začele odkupovati šele po 10 letih imetništva. Ob enkratnem izplačilu je bila najnižji davek 42% in sicer akontacija dohodnine 25%, stopnja dohodnine 16% ter izstopni stroški 1%, kar je seveda povzročilo povečan pritisk na pokojninske zavarovalnice in banke ter pokojninske družbe. Zato, da bi ne izgubile zavarovancev, ki so imeli že v pravilih možnost odkupa vrednosti premoženja po 1o letih, predlagali možnost rente, ki se izplačuje samo določen čas in sočasno ob nastopu odhoda v penzijo. Vse to je deformiralo davčni ustroj posameznikovega razumevanja, saj bi morali krepiti pokojninska varčevanja in bi le-ta morala biti izvzeta iz obdavčenja, saj bi le tako dosegli varčevalni učinek za tolikanj propagandirano višjo socialno varnost ali priboljšek ob odhodu v pokoj. Ob izplačilu pokojninskih rent, ki jih sedaj lahko ob izpolnitvi pogojev izplačujejo pokojninske družbe ter zavarovalnice, je še vedno prisotna polovična obdavčitev. Svede so pa zmanjšali zneske, ki jih lahko dobijo stari varčevalci po skupinskih pokojninskih načrtih in sicer na 5.000 €, kar spet daje slutiti na kakšno sprego s ponudniki storitev, da bi zmanjšali pritiske enkratnih odkupov.
Ob tem je seveda pomembno tudi razumevanje davčnih ukrepov, ki jih predlaga zakonodajalec in ne brezglavo potrjevanje iz poslanskih klopi, vseh tistih, ki dobijo diktat s strani svojih strank, ki jim morajo poslušno ubogati, tudi, če je njihova volja drugačna.
Zato je seveda pomembno tudi razumevanje in učinek dobička od pravnih oseb, kjer še vedno radi vsi eksperimentirajo, zato, bo najnovejša obdavčitev izplačila bilančnega dobička obremenjena z 25% in sicer to pomeni 8.000.000,00 € za davčno blagajno in posledično proračun. Pomislekov je nešteto, saj je veliko vprašanje zakaj se bo ta znesek praviloma porabil, tudi za pokrivanje proračunske luknje. Prav gotovo, pa so ga zaslužili v podjetju Akrapovič in bi si s tem zneskom sami tudi lepo pomagali, davčna srenja pa dobila denar na zelo lahek način. Nova še bodoča vlada pa naj si pripiše ves "domino efekt", ki se bo sedaj sprožil, samo bodo tudi odgovarjali za posledice napačnega razumevanja ali interpretiranja koalicijske pogodbe: Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Razz Mad Shocked Cool Idea
www.finance.si/89379...v-dividend
www.racunovodstvo.ne...z-kapitala
www.racunovodstvo.ne...odaja/zdoh
pisrs.si/Pis.web/pre...d=ZAKO5400