Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Spet ta javni sektor!

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

FIN-505995 sporočil: 146
[Glavni forum] Tema: Spet ta javni sektor!
[#2697125] 08.02.18 20:50
Odgovori   +    0
Mednarodne primerjave lahko naredi vsakdo od nas, če se le malo potrudi. Kakšna je vrednost teh primerjav? Odvisno od uporabnika. Politiki, ki odločajo o naši usodi, bodo te primerjave vzeli kot čisto zlato in dokaz, da je vse v redu in spremembe niso potrebne. No ja, ni čisto tako. Namesto da bi sindikatom, ki zahtevajo milijardo, rekli FO se z njimi pogajajo. FO! Meni take mednarodne primerjave služijo predvsem kot začetek diskusije. Kot je rekel P.F Drucker, se hudič skriva v podrobnostih. Ne bom nadaljeval v tej smeri, saj bom napisal članek, če ne že knjigo.
Ni problem višina izdatkov, problem je MONOPOLNI položaj javnega sektorja. Zaradi monopola imajo sindikati javnega sektorja premočno pogajalsko pozicijo in lahko zaustavijo delovanje države. Zardi monopola nimam PRAVICE izbire. Večina socialistov, ne mara prostega trga in konkurence, posebej pa zamerijo možnosti, da bi posameznik pridobil monopolni položaj, saj naj bi ta zagotavljal ekstra dobičke. Če ima država monopolni položaj, pa je vse v redu. Halo!?!
Komentirati pa želim stavek M.Pahorja:
»Ne jemljite tega kot obrambo javnega sektorja, nisem zagovornik velikega javnega sektorja in verjamem, da bi lahko marsikaj, od šolstva do zdravstva, enako ali bolj uspešno opravljali tudi v zasebnem sektorju, če le ohranimo za te dejavnosti javno financiranje«
Par let nazaj, bi to misel z veseljem podprl in volil tistega, ki bi to postavil v svoj program. Danes vem, da taka rešitev ni rešitev, saj ostane prisilno financiranje javnega sektorja preko davkov. Morda bi v začetku prišlo do manjše racionalizacije, vendar bi se preostanek polastil javne blagajne. Država Kalifornija, v okviru ZDA, je izbrala tako socialistično-kapitalistično rešitev. Izdatki za javni sektor naraščajo hitreje od rasti BDP, naraščalo je zadolževanje države, sledilo je povečanje davkov, danes se najbolj produktivni kadri izseljujejo iz Kalifornije v davčno bolj prijazne države. Kljub socializmu, pa je delež revnih ljudi v Kaliforniji narstel in je danes najvišji v ZDA (20%, naslednja je Florida z 19% itd). Roko na srce, ti reveži so še vedno nadpovprečno bogati, glede na povprečje prebivalcev Venezuele.