Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

pobalin sporočil: 14.456
[tmatej]
Korcula pa zato, ker je tam pac lepse zveni kot Vis ali Desne. Zato sem tudi omenil Grgica. :)
Hecno, da je bilo na Visu več vinogradništva kot sadjarstva, v dolini Neretve pa ravno obratno, ampak klan z Visa se je vrgel v sadje, siromak iz Desen pa v vino. :-)
Mogoče bilo pred cca 100 leti v ZDA več kupcev za sveže in suho sadje kot za (domače) vino, v sedemdesetih se je pa trg že spremenil.
Zdaj ze nekaj let pocasi zaga 40, 50 let stare orehe, (zelo dobro) prodaja za les (hlodi kot jajce jajcu)
Le kdo to kupuje ta les in kaj dela iz njega? Orehovina je plemenita zadeva za plemenito pohištvo, zato upam, da ne gre v furnir za kakšne ikeastično potrošne kose.
Sam, kot je crt omenil, na koncu se moras vseeno odlocit med cmrlji in vevericami. :))
Je to dilema, če gojiš orehe in mandlje? :-)

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2671463

Strani: 1

anon-54454 sporočil: 4.098
Hlodovina je baje zelo cenjena, ker je enakomerne rasti in konstantne kvalitete. Vsi hlodi so enaki. V glavi imam cifro $7.000 po hlodu, sam stavil ne bi, ker je tega ze nekaj casa, je pa sigurno dober denar.

Kot je crt omenil, je to problem monokulture na ogromni povrsini. Zaradi tehnologije pobiranja (tresenje in strojno pometanje) pa na tleh ne sme biti drugeha rastja. Zivali bi tako lahko jedle samo zrele orehe, dokler jih ne poberejo, pol bi pa tolkle lakoto.

En cmrlj je baje 80x (po spominu) bolj ucinkovit od cebele, ker se raje sprehaja po cvetovih, pa se zbudis ga po potrebi. Oplojena matica cmrlja se namrec jeseni hibernira (das v hladilnik). Ko se temperatura dvihne (vzames iz hladilnika), starta novo kolonijo. Samci zime ne prezivijo, pozimi ne obstajajo, ker so svoje opravili... in tako ze milijone let. :)

Danes lahko kupis hibernirano matico, ki jo "zbuidis" tocno takrat, ko mandlji cvetijo, kar je ponavadi zelo zgodaj... mekje fenruarja.

Strani: 1