Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 48.253
Zadnja sprememba: bc123a 23.03.2017 09:08
Drzi, da imamo sreco, da Mercator agrokorjevih problemov sedaj ne cuti.

In ni problem to, da se podjetja prodajo tistemu, ki zanje najvec ponudi.

Problem je v tem, da si nekateri ustvarjate sliko (predvsem urednistvo in bralci financ), da smo s tem prodali tudi tezave. Ja, nekatere. Ampak:

- slovenske bancne vloge bodo VEDNO problem slovenske drzave in vlade, kdorkoli bo ze lastnik NKBM in NLB. Pa menda ne mislite, da bi Janseva vlada strumno pustila v bankrot banko, kjer bi bilo pricakovano, da bodo tudi mali varcevalci doziveli rezanje ob likvidaciji? Po drugi strani bo sklad, ki si bo z izplacilom pretirane rekapitalizacije banke povrnil kar lep del vlozka, komot dal kljuce v kuverto in jih poslal na sedez vlade (jingle mail, zveni znano)? Rizik je mocno asimetricen, tudi po tem ko je bila banka prodana!

- delovna mesta v Heliosu, Cimosu in Mercatorju bodo vedno slovenski politicni problem. To je menda jasno. Zato se ni cuditi predlogu Stiblarja, naj drzava podjetja kar poceni nazaj odkupuje. Seveda je predlog neumen, ni pa nepricakovan razen ce si novinar Financ.

- katastrofa ki se nadaljuje na ljubljanskem letaliscu bo vedno slovenski problem, saj bodo odrezanost drzave in odvisnost od letalisc v Zagrebu in benetkah cutili slovenski hotelirji in slovenski turizem. In tudi to zna postati politicni problem, ceprav smo se teoreticno problema "resili" s prodajo letalisca in adrie.

Tako da ... malo realizma ne bi skodilo, a ne?

Skratka, ja mercator smo prodali, njegovih 11.000 delovnih mest bo pa VEDNO slovenski politicni problem.