Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Nevenka Črešnar Pergar: Slovenija kot Severna Koreja, Venezuela in Kuba
sporočil: 32.857
[mimoidoci]
> [najobj]
> ... "Hoteli so v državni lasti le v Severni Koreji, Venezueli in na Kubi," je opozorila Nevenka Črešnar Pergar. ...
>
> ... ja, glih prava se oglaša, potem ko se celo življenje svaljka po državnih, paradržavnih in na državo prisesanih firmah ...
...a nista vidva glede tega v sorodu?... eh, moj mimoidoči ... čuj, kdaj pa si ti mene slišal šimfat Severno Korejo, Venezuelo in Kubo ? ...
P.S.: mi iz javne uprave nimamo z državo nobenega problema ... evo, glih zdaj sem na šalter nalimal list papirja z napisom "ZAPRTO - SEM NA MALICI" in se lahko spet svaljkam na totem forumu ...
sporočil: 34
čas vnosa: 24.03.16 14:47
Zdaj kaj bi morali, je že zdavnaj prepozno. Leta 92 je bil čas, da
bi lahko, pa se je pa narod odločil drugače in tako na
predsedniških, kot parlamentarnih volitvah izbral, ter s tem
izrazil željo, da želi imeti S. KOrejo & Co. kar doma.
sporočil: 3.316
čas vnosa: 24.03.16 14:50
[Breiva]Zapitek Bavčarja pa smo plačali "mi vsi...."
> [pobalin]
> > [kekez]
> > Kolikor vem, so v našem d.o.o.-ju prebredli krizo tako, da so lastniki od 2009 dalje vsak mesec del od plače pustili v firmi in ga namenili za pokrivanje izgube.
> > Šele potem od konca 2013 dalje je ta ukrep prenehal.
> > Kdo torej je pokrival izgubo?
>
> To pišeš, kot da ni bilo istočasno cel kup diametralno drugače delujočih podjetij in "podjetnikov". Problem je, ker imajo dobri in pošteni čisto upravičen občutek, da se poštenje najmanj splača, lopovščina pa kaznuje izjemoma in po regresivni lestvici. Ima za sodišče neizsledljivi šibkosrčnež Bavčar še vedno v banki "pošteno pridobljene" prihranke v milijonskih zneskih?
pobalin,
dostikrat se strinjam s tabo, tukaj pa ne!
Če Bavčar ne bi obnovil tega čudovitega hotela Palace v Portorožu, bi bile danes tam samo še ruševine. Komunistična država ga ni bila sposobna obnoviti v vseh povojnih letih.
Poglej samo avstrijska smučarska središča, vsi hoteli tam od majhnih do velikih so v privatni lasti. Ne poznam niti enega, ki bi bil v državni lasti. Hotel mora imeti dušo, drugače ne bo nikoli prijeten in to lahko zagotovi samo privatni lastnik. Če pa je hotel državen, pa se menagerjem hebe, kako vse skupaj izgleda, saj imajo službo zagotovljeno.
Pa če pogledamo še Cimos, prepričen sem, če bi bil privatna firma, bi danes odlično posloval ali pa ga ne bi več bilo. Kot državna firma pa životari na račun davkoplačevalcev, je na pol mrtvak.
pa tako se je trudil, da bi celo miljrdico €€€€ evrčkov v svoj žep stlačil na "naših hrbtih"!!!!!!!
P.S. :če imaš neomeje dostop do gotovine got zgoraj navedeni "gospod" potr lahko tri palce obnoviš pa še ostane malo....
ande z "mojimtvojim" denarje se je lahko igrati+še "gospod" NE odgovraja za NIČ!!!!!!
Lp
sporočil: 14.456
[Breiva]S čigavim denarjem je pa Bavčar to naredil in kako gospodarno je bila vodena investicija? Mar Bavčar še zdaj daje velik del plače, nepremičnine in ostale je pa odprodal za odplačilo kreditov? Kako gre v ta kontekst zgodba o Rimskih termah - zgrajenih z zlatom, "prodanih" za drobiž?
Če Bavčar ne bi obnovil tega čudovitega hotela Palace v Portorožu, bi bile danes tam samo še ruševine. Komunistična država ga ni bila sposobna obnoviti v vseh povojnih letih.
Analogna logika: če Janković ne bi "za drobiž" zgradil stadiona in dvorane Stožice, bi naši vrhunski športniki igrali v stari majhni Hali Tivoli in na razpadojočem bežigrajskem stadionu, resne tekme in kvalifikacije pa bi morali igrati v Mariboru ali pa za mejo. Komunistična država Ljubljani ni bila sposobna postaviti športne infrastrukture v vseh povojnih letih. (konec sarkazma)
Poglej samo avstrijska smučarska središča, vsi hoteli tam od majhnih do velikih so v privatni lasti. Ne poznam niti enega, ki bi bil v državni lasti.Ampak oni niso imeli socializma, družbene lastnine, siljenja v privatizacijo z množico scenarijev in svetovalcev, parazitov in sleparjev. Če bi v devetdesetih raje hiteli z razvojno ekonomijo kot s privatizacijo, bi bili danes najbrž na boljšem. Mar veš, da je bilo še ne tako davno mesto Dunaj (posredno) eden pomembnih solastnikov Bank Austria?
Hotel mora imeti dušo, drugače ne bo nikoli prijeten in to lahko zagotovi samo privatni lastnik. Če pa je hotel državen, pa se menagerjem hebe, kako vse skupaj izgleda, saj imajo službo zagotovljeno.Dušo hotelu/restavraciji dajejo: lega, arhitektura, osebje, gostje, širša okolica in družbeno okolje (če je slednje slabo, ni dobrih gostov)! Na to je seveda treba dodati še kvaliteto storitev, ki je ob dobrem upravljanju in dobrem osebju skoraj samoumevna - če/dokler so tudi gosti dobri.
V blejskem grand hotelu Toplice sem še globoko v socializmu videl dušo, ki so mu jo zagotavljali tudi star personal, arhitektura, lega. Ko so ga začeli polniti z škrtimi/revnimi agencijskimi gosti, so stari zaposleni izgubljali voljo, duša pa je ušla. Govorim o osemdesetih letih, ko se je blejski "napredek" kazal z "gadafi centri".
V Spodnji Idriji je zelo privaten hotelček z restavracijo. Nima dolge hotelske zgodovine, ampak meni se zdi odličen in ima dušo. Ampak, če ne bi bilo Hidrie, njenih poslovnih gostov in premožnega kroga spodnjeidrijskega tajkuna, bi mu najbrž trda predla. Mogoče tako trda kot bohinjskim hotelom, ki so že zelo dolgo v zasebni lasti in večinoma propadajo. Hotel Bellevue je bil nekoč menda dober za Agatho Christie, potem pa samo še za propadajoč objekt v pasivnem (skritem) solastništvu nekega svetovljanskega podjetnika, ki se je sčasoma prelevil v bogato subvencioniranega deželnega vseznalca s formalno bazo na Cipru.
Nekaj španskih in portugalskih državnih hotelov z izrazito dušo in spodobnim upravljanjem:
en.wikipedia.org/wiki/Parador
en.wikipedia.org/wik...e_Portugal (zdaj delno privatizirani)
Eden najbolj slavnih hotelov v Singapurju je Raffles, ki je v lasti državne firme Temasek Holdings. Ta je ekvivalent SDH in ima v lasti tudi Singapore airlines, tradicionalno eno najbolj cenjenih letalskih družb na svetu (po kvaliteti storitev). Ob njo so se zadnje čase pririnile druge (para)državne letalske družbe z Bližnjega vzhoda (Etihad, Gulf, Emirates). Privatizirano British Airways boš težko našel na objektivni mednarodni lestvici najboljših.
Tako da je državno lahko tudi dobro. Ampak, te države niso ravno steber demokracije, temveč nekakšni avtoritarno-pol-liberalni hibridi, kjer tudi lahko pride do čudnih zapletov. Tako je v Singapurju tudi privatna firma HPL Hotels & Resorts, ki se je pred cca 20 leti zapletla v (precej uspešno zadušen) škandal zaradi nepremičninskega mešetarjenja z oblastniško kliko.
sgcentral.blogspot.s...-saga.html
mustsharenews.com/le...roversies/ (številka 8)
Pa če pogledamo še Cimos, prepričen sem, če bi bil privatna firma, bi danes odlično posloval ali pa ga ne bi več bilo. Kot državna firma pa životari na račun davkoplačevalcev, je na pol mrtvak.Cimos je ena državno-privatna spaka, s katero so mnogi delali, kot da je molzna krava, ki ne rabi paše. Na vsej poti iz vic v pekel v NS Cimosa sedi človek, ki je med drugim tudi bedel nad lastniško transformacijo radeške papirnice, ki je potem pospešeno crknila v (domačih) privatnih rokah. Cimosov cvet, ki je "sodeloval tudi pri procesih prestrukturiranja in poslovne reorganizacije družb" in preko katerega so v neko klubsko brezno metali Cimosov denar za ljudsko veselje, je danes silno pomemben direktor proslule DUTB.
Hočem reči, da se strinjam s težnjo po privatizaciji, ne pustim pa se obmetavati z dogmami in ideologijo. Za privatizacijo in nacionalizacijo obstajajo dobri in slabi trenutki, pravi in napačni razlogi. Zrela in demokratična družba ju zna uporabljati smotrno in transparentno. Mi smo (še) daleč od tega.
sporočil: 6.346
[najobj]A to misliš na popoldansko malico? Ker za dopoldansko vidim, da si jo imel okrog 10h, kosilo pa ob 12h.
> [mimoidoci]
> > [najobj]
> > ... "Hoteli so v državni lasti le v Severni Koreji, Venezueli in na Kubi," je opozorila Nevenka Črešnar Pergar. ...
> >
> > ... ja, glih prava se oglaša, potem ko se celo življenje svaljka po državnih, paradržavnih in na državo prisesanih firmah ...
> ...a nista vidva glede tega v sorodu?
... eh, moj mimoidoči ... čuj, kdaj pa si ti mene slišal šimfat Severno Korejo, Venezuelo in Kubo ? ...
P.S.: mi iz javne uprave nimamo z državo nobenega problema ... evo, glih zdaj sem na šalter nalimal list papirja z napisom "ZAPRTO - SEM NA MALICI" in se lahko spet svaljkam na totem forumu ...
Zadnja sprememba: pobalin 24.03.2016 16:49
[FIN-466864]Ah, ima toga... Barings, Monte del Paschi di Siena, RBS itn. :-)
> [republican]
kaj pa"brača lehman" zelo odgovorni lastniki ni kaj za rečt...
Pa privatne banke tudi nikdar ne bi goljufale kot državne, npr. pri liborju, tečajih ipd.
www.thestreet.com/st...about.html
www.truth-out.org/ne...g-industry
Pa na tem seznamu ni privatnih firm (če pa že, davkoplačevalcev niso stale niti centa):
en.wikipedia.org/wik...d_scandals
sporočil: 2.321
Bil sem zaposlen v podjetju s 6 zaposlenimi, od tega sta bila
hčerka in žena direktorja le okras. Direktor (z ženo sta bila
solastnika) pa je pregoreval. Delali smo še ostali trije. Neko
posploševanje, kako je zdaj privat sektor oh in ah imun na nedelo
in korupcijo je bajka tistih, ki radi pridigajo ali pa prodajajo
pravljice.
In zakaj ga nisi prijavil na policijo? Res neumno od tebe, da
molčiš o kriminalu, če na njega naletiš.
Tole sem ti lajkal, kljub temu, da meniš, da nekritično zagovarjam
javni sektor. Je pa res, da včasih nalašč malo provociram.
Očitno ste poštenjaki. Drugi bi firmo poslali v stečaj, ustanovili
novao firmo d.o.o. in se rešili dolgov.
sporočil: 2.117
[philips]Raznih Bavčarjev, Naratov, Jankovičev in podobnih zlizancev z oblastjo ne štejem za privat lastnike, niso vložili niti centa lastnega denarja. Samo zapravili so kar jim je država dovolila prevzeti.
Glede hotelov je treba vedeti, da so pri nas v državni lasti zato, ker so privat lastniki zajebali.
sporočil: 2.309
Zadnja sprememba: anon-202494 24.03.2016 18:45
Ne bom te citiral, ker si malo preveč napisal. Rekel bom samo
to:- na Dunaju sem živel skoraj 25 let, tako da razmere dobro poznam. Pri Bank Austria sem imel tudi en svoj račun, drugega pa pri CA, ki je bila državna banka.
- v papirni industriji sem bil od leta 1958 pa do leta 2005, ko sem se upokojil. Začel sem z lopato pri stroju za mletje grč in končal kot direktor ene firme na Dunaju. O Radečah sem že dosti napisal in ne mislim več pisati.
- Tu te citiram:Dušo hotelu/restavraciji dajejo: lega, arhitektura, osebje, gostje, širša okolica in družbeno okolje (če je slednje slabo, ni dobrih gostov)! Na to je seveda treba dodati še kvaliteto storitev, ki je ob dobrem upravljanju in dobrem osebju skoraj samoumevna - če/dokler so tudi gosti dobri.
S tem si vse povedal in v našem socializmu lahko dobre in poštene direktorje prešteješ na prste.
- V Toplicah na Bledu sem bil od leta 1982 do leta 1999 vsako leto po en teden in mi je razvoj kar dobro poznan (mislim na usluge in osebje, ne poslovanje). Od leta 2000 naprej sem se pa preselil v Golf, kjer sem imel boljšo sobo in usluge. Pa še cena je bila nižja.
- V sloveniji pa od državnih firm ne moreš pričakovati kaj dobrega, ker jih vodijo v glavnem neznalice ali pa lopovi (razen redkih častnih izjem).
- Če jih učijo Mencinger, Križanič in Tajnikar, potem od teh kadrov tudi ne moreš kaj boljšega pričakovati.
[Breiva]Ja, toliko bolj, ker so se v tranziciji preko in mimo njih ter do lastninjenja povzpeli mnogi pogoltni, naduti in provincialni tipi vseh provenienc. Pajdaši in prodane duše so jim pa pisali zakone in jih nadzirali.
S tem si vse povedal in v našem socializmu lahko dobre in poštene direktorje prešteješ na prste.
- V sloveniji pa od državnih firm ne moreš pričakovati kaj dobrega, ker jih vodijo v glavnem neznalice ali pa lopovi (razen redkih častnih izjem).Večina teh državnih podjetij je bilo podržavljenih, ker so jih prihvatizirali in uničili tisti iz prejšnje točke in politična falanga. Če bi/smo kdaj rabili lustracijo, je to zdaj, a ne vidim nikogar, ki bi jo bil sposoben in vreden izpeljati.
- Če jih učijo Mencinger, Križanič in Tajnikar, potem od teh kadrov tudi ne moreš kaj boljšega pričakovati.Ah, ti trije so samo za otroke strašit. So še mnogi drugi... :-)
Zadnja sprememba: najobj 24.03.2016 19:39
[mimoidoci]
> [najobj]
> > [mimoidoci]
> > > [najobj]
> > > ... "Hoteli so v državni lasti le v Severni Koreji, Venezueli in na Kubi," je opozorila Nevenka Črešnar Pergar. ...
> > >
> > > ... ja, glih prava se oglaša, potem ko se celo življenje svaljka po državnih, paradržavnih in na državo prisesanih firmah ...
> > ...a nista vidva glede tega v sorodu?
> ... eh, moj mimoidoči ... čuj, kdaj pa si ti mene slišal šimfat Severno Korejo, Venezuelo in Kubo ? ...
>
> P.S.: mi iz javne uprave nimamo z državo nobenega problema ... evo, glih zdaj sem na šalter nalimal list papirja z napisom "ZAPRTO - SEM NA MALICI" in se lahko spet svaljkam na totem forumu ...
A to misliš na popoldansko malico? Ker za dopoldansko vidim, da si jo imel okrog 10h, kosilo pa ob 12h.... ne, zdaj mislim na večerjo ...
P.S.: če me že imaš pod kontrolo, bi dopoldansko malico in kosilo lahko tudi malo komentiral, da vidim, kako bi se izboljšal ...
[inflacija123]Včasih? Ti verjetno deluješ na čisto druge hlape kot jaz. :-)
Tole sem ti lajkal, kljub temu, da meniš, da nekritično zagovarjam javni sektor. Je pa res, da včasih nalašč malo provociram.
[najobj]
> [mimoidoci]
> > [najobj]
> > > [mimoidoci]
> > > > [najobj]
> > > > ... "Hoteli so v državni lasti le v Severni Koreji, Venezueli in na Kubi," je opozorila Nevenka Črešnar Pergar. ...
> > > >
> > > > ... ja, glih prava se oglaša, potem ko se celo življenje svaljka po državnih, paradržavnih in na državo prisesanih firmah ...
> > > ...a nista vidva glede tega v sorodu?
> > ... eh, moj mimoidoči ... čuj, kdaj pa si ti mene slišal šimfat Severno Korejo, Venezuelo in Kubo ? ...
> >
> > P.S.: mi iz javne uprave nimamo z državo nobenega problema ... evo, glih zdaj sem na šalter nalimal list papirja z napisom "ZAPRTO - SEM NA MALICI" in se lahko spet svaljkam na totem forumu ...
> A to misliš na popoldansko malico? Ker za dopoldansko vidim, da si jo imel okrog 10h, kosilo pa ob 12h.
... ne, zdaj mislim na večerjo ...
P.S.: če me že imaš pod kontrolo, bi dopoldansko malico in kosilo lahko tudi malo komentiral, da vidim, kako bi se izboljšal ...
Uf, pri komentiranju tvojih umotvorov me ponavadi ovira dvojni filter. Torej, tema v kateri pišeš mora biti odprta in razumeti moram kaj hočeš povedat.
Zadnja sprememba: najobj 25.03.2016 09:09
[mimoidoci]
> [najobj]
> > [mimoidoci]
> > > [najobj]
> > > > [mimoidoci]
> > > > > [najobj]
> > > > > ... "Hoteli so v državni lasti le v Severni Koreji, Venezueli in na Kubi," je opozorila Nevenka Črešnar Pergar. ...
> > > > >
> > > > > ... ja, glih prava se oglaša, potem ko se celo življenje svaljka po državnih, paradržavnih in na državo prisesanih firmah ...
> > > > ...a nista vidva glede tega v sorodu?
> > > ... eh, moj mimoidoči ... čuj, kdaj pa si ti mene slišal šimfat Severno Korejo, Venezuelo in Kubo ? ...
> > >
> > > P.S.: mi iz javne uprave nimamo z državo nobenega problema ... evo, glih zdaj sem na šalter nalimal list papirja z napisom "ZAPRTO - SEM NA MALICI" in se lahko spet svaljkam na totem forumu ...
> > A to misliš na popoldansko malico? Ker za dopoldansko vidim, da si jo imel okrog 10h, kosilo pa ob 12h.
> ... ne, zdaj mislim na večerjo ...
>
> P.S.: če me že imaš pod kontrolo, bi dopoldansko malico in kosilo lahko tudi malo komentiral, da vidim, kako bi se izboljšal ...
Uf, pri komentiranju tvojih umotvorov me ponavadi ovira dvojni filter. Torej, tema v kateri pišeš mora biti odprta in razumeti moram kaj hočeš povedat.
... čuj, mimoidoči ... evo, tukaj narocilnice.finance.si/ z nekaj evri rešiš prvi filter, za drugega pa se bojim, da si rahlo pozen, ker že od prvega razreda osnovne šole dalje ne bi smel sedeti na ušesih ... alzo, jaz ti ne morem kaj dosti pomagati, čeprav cenim tvoj trud, da me kljub težavam z razumevanjem pridno bereš in manj zahtevne zadeve že tudi razumeš ...
P.S.: malo bolj zgodaj sem tole napisal, da ne bi mislil, da nimam zajtrka ...
Zadnja sprememba: mimoidoci 25.03.2016 10:14
[najobj]
... čuj, mimoidoči ... evo, tukaj narocilnice.finance.si/ z nekaj evri rešiš prvi filter, za drugega pa se bojim, da si rahlo pozen, ker že od prvega razreda osnovne šole dalje ne bi smel sedeti na ušesih ... alzo, jaz ti ne morem kaj dosti pomagati, čeprav cenim tvoj trud, da me kljub težavam z razumevanjem pridno bereš in manj zahtevne zadeve že tudi razumeš ...
P.S.: malo bolj zgodaj sem tole napisal, da ne bi mislil, da nimam zajtrka ...
čuj ... sem tudi jaz tedaj rekel razredničarki ... da naj ne komplicira ... in da katerokoli ločilo lahko nadomestimo ... s tremi pikicami ... samo me ni upoštevala ... ko sem pa dodal še ... da sta čuj in alzo ... normalna slovenska izraza ... medmeta takorekoč ... in sem njuno uporabo demonstriral v prostem spisu z naslovom Šolska naloga ... mi je pa pod urgentno zapopala cvek v redovalnico ... od tedaj mi razna najobjestnejša lektira brez ločil in s stavčnimi konstrukcijami preko nekaj vrstic dela težave z razumevanjem in artikulacijo vred ... jebiga pač ... nisem edini ... me pa veseli da so vsaj tebi pustili hoditi v drugačne šole ...
sporočil: 3.339
Državno lastništvo je še vedno boljše, kot v lasti takih ljudi kot
je Nevenka Črešnar Pergar s svojim možem , ko sta olastninila
Kompas in ga kasneje za svoj žep in korist prodala Hrvatom.Sedaj se
pa " lisica " od Pergarja dovoli globokoumne komentarje na temo
nacionalnega gospodarstva.Ni čudno, da so jo vrgli iz Foruma 21,
ker dvoličnih karakterjev tudi oni ne marajo.
sporočil: 3.339
Če je res ovirala denacionalizacijo je to njej v plus. Namreč,
tisti, ki zagovarja slovensko varianto denacionalizacije ne
razmišlja državotvorno,saj zagovarja začetek za Slovenijo največje
kraje državnega ( družbenega )premoženja.Prav denacionalizacija je
v izdatni meri povzročila slovensko gospodarsko krizo,če vzamemo za
primer samo rimokatoliško cerkev, ki je iz države odnesla nekaj
milijard EUR kapitala in tudi zaslužkov.
sporočil: 3.220
[deblo]Nekateri pač ne morete iz svoje kože. Če je bilo nekaj odvzeto-ukradeno je pač treba vrniti. Tega se še danes nekateri v tej državi ne zavedajo, tudi sodišča ne. Kako bi ravnal, če ti danes v stanovanje vdrejo neznanci, te odpeljejo ubijejo in zakopljejo na neznanem mestu. Stanovanje pa zasežejo in izdajo odločbo, da si razlastninjen? Zakaj bi denacionalizacija povzročila krizo, zato ker lastnina preidev roke ekonomskega lastnika? Problem je v zavlačevanju. Seveda je treba ločiti kaj je bilo zaseženo in v kakšnem obsegu! Razvoj tovarne po 50 letih je nekaj drugega kot ta tovarna iz leta 1945.
Če je res ovirala denacionalizacijo je to njej v plus. Namreč, tisti, ki zagovarja slovensko varianto denacionalizacije ne razmišlja državotvorno,saj zagovarja začetek za Slovenijo največje kraje državnega ( družbenega )premoženja.Prav denacionalizacija je v izdatni meri povzročila slovensko gospodarsko krizo,če vzamemo za primer samo rimokatoliško cerkev, ki je iz države odnesla nekaj milijard EUR kapitala in tudi zaslužkov.
sporočil: 4.080
[FIN-466864]Pri nas tudi kapitalizem dela kot socializem.
Zapitek Bavčarja pa smo plačali "mi vsi...."
pa tako se je trudil, da bi celo miljrdico €€€€ evrčkov v svoj žep stlačil na "naših hrbtih"!!!!!!!
P.S. :če imaš neomeje dostop do gotovine got zgoraj navedeni "gospod" potr lahko tri palce obnoviš pa še ostane malo....
ande z "mojimtvojim" denarje se je lahko igrati+še "gospod" NE odgovraja za NIČ!!!!!!
Lp
To pomeni, da smo sprejeli zakonodajo, kjer imajo lastniki samo pravico, da prinesejo denar. V poslovanje pa se ne smejo (preveč) vtikati. Celo zaposleni imajo več pravic od lastnikov.
Npr. lastniki samoiniciativno po lastni presoji ne morejo niti skupščine sklicati. Uprava take poizkuse da takoj na sodišče, ki razveljavi vse sklepe. Potem se sprašuješ, ali je uprava v službi lastnikov ali obratno.
Jasno, da potem direktorji delajo, kar jih je volja, saj
1. nimajo kontrole
2. ne delajo s svojim denarjem
Zato so pri nas tudi zasebne družbe neverjetno podobne državnim, kjer sta tudi 2 našteta pogoja glavna, da tak sistem ne more biti stabilen.
Zadnja sprememba: najobj 25.03.2016 13:19
[mimoidoci]
> [najobj]
>
> ... čuj, mimoidoči ... evo, tukaj narocilnice.finance.si/ z nekaj evri rešiš prvi filter, za drugega pa se bojim, da si rahlo pozen, ker že od prvega razreda osnovne šole dalje ne bi smel sedeti na ušesih ... alzo, jaz ti ne morem kaj dosti pomagati, čeprav cenim tvoj trud, da me kljub težavam z razumevanjem pridno bereš in manj zahtevne zadeve že tudi razumeš ...
>
> P.S.: malo bolj zgodaj sem tole napisal, da ne bi mislil, da nimam zajtrka ...
čuj ... sem tudi jaz tedaj rekel razredničarki ... da naj ne komplicira ... in da katerokoli ločilo lahko nadomestimo ... s tremi pikicami ... samo me ni upoštevala ... ko sem pa dodal še ... da sta čuj in alzo ... normalna slovenska izraza ... medmeta takorekoč ... in sem njuno uporabo demonstriral v prostem spisu z naslovom Šolska naloga ... mi je pa pod urgentno zapopala cvek v redovalnico ... od tedaj mi razna najobjestnejša lektira brez ločil in s stavčnimi konstrukcijami preko nekaj vrstic dela težave z razumevanjem in artikulacijo vred ... jebiga pač ... []nisem edini ... me pa veseli da so vsaj tebi pustili hoditi v drugačne šole ...... čuj, ko boš ti skonstruiral stavčno konstrukcijo sestavljeno iz več kot dveh stavkov in se z najpogostejšim ločilom, ki ga jaz menda ne znam uporabljat, ne boš zajebal vsaj dvakrat, se spet javi ...
P.S.: malo je hecno, da si se po tolikih letih spomnil, da mi očitaš stil pisanja, sploh če pomislim, da so se "moje" tri pikice na Financah tako razpasle, da za razliko od včasih zdaj na daleč niti ne morem več videt, kdo je kaj napisal ... khmm, če zdaj pozabim na vse ostale medmete, ki sem jih iz svojega pogovornega jezika v realnem življenju prenesel v pogovorni jezik na toti forum in so se očitno tudi kar dobro prijeli ... aja, ko glih že spet šteješ, koliko forumašev me ignorira, bi se lahko spet pohvalil, koliko jih ima tebe za prijatelja, ker si se ob podobni priložnosti s takimi blesavimi že tudi znal smešit na totem forumu ...
sporočil: 13.528
[rename]A četudi je jemalec podkupnine slabo plačani mali uradnik, dajalec pa na državne seske prisesan posvečen podjetnik ?
> [pobalin]
> > [republican]
> > Ne... javni sektor jemlje podkupnino od zasebnega. Kdo je po tvoje korumpiran... tisti ki zahteva podkupnino, ali tisti, ki jo da?
>
> Kdo je po tvoje (bolj) pokvarjen:
> - narkoman ali narko diler
> - kreditojemalec na lepe oči ali kreditodajalec na lepe oči
> - oče/mama, ki za svojega otroka zahteva privilegiran položaj ali vzgojitelj/učiteljica, ki to izpolni
> itn.
Ni tako enostavno "ali ali".
Jaz mislim, da je bolj pokvarjen tisti, ki je v močnejši poziciji in izkorišča šibkost drugega.
Narkodiler, kreditodajalec, učitelj... skratka jemalec (podkupnine).
[rename]Ne gre za kapitalističnega prasca, ki dela na prostem trgu, bolj za kliantelno povezanega podjetnika, ki se pase v poslih z državno upravo, ali še bolje s para-državnimi firmami...
Tudi, saj on tisti, ki odloča o oddaji naročila, torej je v močnejši poziciji od (tvojega hipotetičnega) bogatega kapitalističnega prasca ;-)
Je pa zgornji pomislek, kaj je bilo prej kura ali jajce, povsem na mestu. Za korupcijo sta potrebni dve zadovoljni stranki. Predvsem zadovoljni, ker dejansko nobena nima interesa, da bi simbiozo prekinila, zato je koruptivne posle tudi tako zelo težko razkriti. Brez žvižgačev ne gre, v Sloveniji, ki je razmeroma majhno in zatohlo okolje, pa žvižgačem odklenka.
[republican]V idealnem svetu ja, v koruptivnem gospodarstvu, pa je ponudba (storitev) takšnega ponudnika na tako nizkem nivoju, da brez podkupnine na realnem trgu propade takoj.
> [vickibedi]
> Za korupcijo sta potrebni dve zadovoljni stranki.
Dovolj je ena... tista ki prejema podkupnino ;)
Tista, ki mora plačevati podkupnino (ker drugače pač ne more prit do posla) bi bila sigurno bolj zadovoljna, če bi lahko prišla do posla brez podkupnine.
sporočil: 7.221
Nevenka Črešnjar Pergar je zadnja oseba ki se lahko kar koli oglaša
na kakršno koli temo že ki je povezana s politiko in privatizacijo.
[republican]Ja, je pa še ena "dobra" praksa, ki se jo gredo večinoma v državnih podjetjih. Namreč ko podjetje A nabavlja določeno robo ali storitve pri "prijateljskem" podjetju B, čeprav je njihova kakovost slabša od konkurence. Dejansko se izvede razpis, s komisijo in vso papirologijo, nazadnje je izbrano seveda podjetje B, celo uporabniki iz podjetja A se lahko pizdijo čez take posle, nobena kuverta ne konča v žepih teh ki speljejo posel, ker odločitev itak pride od zgoraj...Včasih gre sicer za vezane posle, ko je tudi podjetje B stranka podjetja A, ni pa nujno.
> [vickibedi]
> > [republican]
> > > [vickibedi]
> > > Za korupcijo sta potrebni dve zadovoljni stranki.
> >
> > Dovolj je ena... tista ki prejema podkupnino ;)
> >
> > Tista, ki mora plačevati podkupnino (ker drugače pač ne more prit do posla) bi bila sigurno bolj zadovoljna, če bi lahko prišla do posla brez podkupnine.
>
> V idealnem svetu ja, v koruptivnem gospodarstvu, pa je ponudba (storitev) takšnega ponudnika na tako nizkem nivoju, da brez podkupnine na realnem trgu propade takoj.
V koruptivnem gospodarstvu itak ni pomembno kdo ima najboljši izdelek, ali storitev, ampak kdo ponudi najvišjo podkupnino.
Zato je pa zasebno lastništvo podjetij boljše od državnega... mene kot lastnika podjetja ne more nihče podkupit, da bi nekaj preplačal, ali zaposlil nesposobneža. Če bi to poskušal kdo od mojih zaposlenih, bi pa pri priči izgubil službo. V državnih podjetjih in javnem sektorju se pa to ves čas dogaja in ponavadi se nikomur nič ne zgodi. Zaposleni v javnem sektorju vedo, da jih nihče ne bo odpustil, tudi če bodo počeli pizdarije. Če jih pa že bo (odpustil) se bodo pa pritožili na delovno sodišče, ki v 90% zaščiti zaposlenega, ne glede na to, kakšno pizdarijo je naredil.
V tvojem primeru je stvar enostavna, ker si lastnik in si neodvisen od svojih strank, takšne zgodbe pa se dogajajo tudi v gospodarskih družbah, kjer je lastništvo razpršeno. Firma, kjer sem nekoč delal je bila v lasti večjega podjetja, kasneje multinacionalke. Nekaj časa je bila javna tajna, da iz mame prihajajo kadri, ki so se jih tam hoteli znebiti, verjemi da jih je bilo kar nekaj pravih biserov..kasneje so nas prodali naprej. Povsod, kjer pride do konflikta interesov je možnost, da se dogaja nekaj korupcijskega, četudi se morda nobena podkupnina direktno ne izplača pa je eno podjetje lahko oškodovano.