Izbrani forum: Avto
Izbrana tema: članek Američani pojejo slavo inovatorju Andreju Pečjaku
Strani: 1 2
sporočil: 10.844
[usimoncic]Sem imel avto na avtoplin, dokler ga nisem razbil.
> [0513ANITO]
> Metanol je ravno toliko strupen kot bencin.
>
> Spij enega ali drugega pa poročaj (verjetno ne boš).
Z bencinom sem se že prišel v stik s kožo. Če bi z metanolom, bi bila zadeva precej drugačna.
>
> Pa zakaj bi delal dolge ogljikovodike kot sta propan ali Butan, če lahko narediš kaplevino pri atmosferskih pogojih. P abs= 1 bar Tok = 20°C
Eno je delati, drugo pa imeti. Sicer pa ni nujno enako težko narediti propan/butan ali izooktan - s pa to detajli, o katerih lahko samo filozofirava brez pravih podatkov. Jaz samo pravim, da je propan/butan čisto praktično gorivo, če je na voljo v zadostnih količinah in dovolj poceni.
Tako, da vem, da je propan/butan čist OK gorivo za avte.
BDW Indy car serija je na Metanolu. :)
sporočil: 48.253
[vrac]A daj ne bluzi. ce bi bili predobri ne bi inzenirji pri vw leta 2008 v paniki, ker niso dosegali emisijskih standardov, motor je pa bil ze koncan, zaceli vgrajevati manipulantskega softverja.
Vsekakor ne bodo baterije izumrle. V kombinaciji z dobro organiziranim sistemom najema vozil za vožnje, kjer avtomobil na izključno električni pogon ni primeren, je električno vozilo tudi kot edini avto v družini lahko idealna rešitev. Sploh pa so baterije nujne v hibridih. Teh bo pa čez nekaj le na cesti vsaj toliko kot izključno dizlov in bencinarjev skupaj. V to sploh ni treba dvomiti. Še posebej po zadnji aferi z "umazanimi" dizli. Čeprav mislim, da so bili okoljski motivi za sesuvanje VW-ja zadnji razlog, ki so ga imeli v mislih režiserji afere. Dizli, ki jih je vgrajeval VW, so bili enostavno predobri, da bi Američani lahko to dejstvo mirno prenesli.
Saj bi razumel, ce bi to pisal na zacetku afere, ampak do sedaj je preiskava prisla dovolj dalec da tocno vemo, kako je slo: motor, ki je bil up volkswagna za novo generacijo dizla, ni izpolnjeval pogojev. In so sli goljufat.
sporočil: 48.253
[grekom1]Kdo bo pa placal stroske homologacije?
Lahko pa bi (to se mi že nekaj let mota po glavi) prodajal neke vrste "kit komplete" za predelavo na elektriko.
sporočil: 4.340
[bc123a]Homologacija morda niti ni tak problem - odvisno od volje birokratkov. Se pa finančno ne izide. S kit kompletom bi v povsem delujoč avto moral investirati še za vrednost enega avta, delujoče dele (motor, menjalnik, ...) pa zavreči. In s tem bi nekaj profitiral pri gorivu, hkrati pa bi imel avto z omejeno avtonomijo in vprašljivo varnostjo. V redu za techno freake, za normalne ljudi pa niti slučajno ne.
> [grekom1]
> Lahko pa bi (to se mi že nekaj let mota po glavi) prodajal neke vrste "kit komplete" za predelavo na elektriko.
Kdo bo pa placal stroske homologacije?
sporočil: 970
Kam pa naj bi po tvojem potem dal plin, če dodaten tank ne bi bil dovoljen?
Ne vem, kaj se je vmes zgodilo, da so ti dodatni tanki ponovno dovoljeni. Recimo, da so se tehnično izboljšali. Ali so bolje narejeni - ali pa se dogaja bolj to, da pozabljamo, pa se potem spet spomnimo ipd. Saj pravim, zadeva kulture oz. spomina in prenosa infomacije dalje, na mlajše; to, da se nam ne bi ves čas 'trgalo', kot narkomanom. O teh prepovedih in potem ukinitvi prepovedi namreč tule ničesar ne slišim (pa je pomembno; po mojem).
Je pa res, da ne vem, če niso prepovedali samo 'bojlerjev' na strehi avta. Tam smo imeli tank za plin pri prvem od takih avtov. Kasneje smo imeli tank za plin v prtljažniku (ne vem, če ne naskrivaj) ...
Pri aftermarket plinskih napravah je načeloma tank za plin v luknji za rezervno gumo. Obstajajo pa še vedno tudi "bojlerji" v prtljažniku.
sporočil: 970
Agresija vsekakor ni bila moj namen.
Kar se tiče varnosti rezervoarjev te ne rabi nič skrbeti. So stestirani v vseh mogočih pogojih trkov in ostanejo celi. Edina zoprna stvar pri avtoplinu je prepoved parkiranja v podzemnih garažah. Sicer ne vem če kdo t kontrolira, ampak uradno je prepovedano.
Kar se tiče varnosti rezervoarjev te ne rabi nič skrbeti. So stestirani v vseh mogočih pogojih trkov in ostanejo celi. Edina zoprna stvar pri avtoplinu je prepoved parkiranja v podzemnih garažah. Sicer ne vem če kdo t kontrolira, ampak uradno je prepovedano.
sporočil: 11.068
[bc123a]Vem,če pogledaš moje poste tej temi že prvi dan, ko je izbruhnila afera, sem točno zapisal, da je šlo za goljufiv program in ne za nek dodatek, vgrajen v avtomobil. Vendar sem mnenja, da niso avtomobili ostalih proizvajalcev nič bolj prijazni do okolja kot so inkriminirani volkswagnovi. Mislim, da je večina še bolj škodljivih. Verjetno se boš strinjal, da to kar zahteva EURO-6 standard, še bolj pa ameriški standard, brez bistvenega znižanja performansov vozila ali dodatnega katalizatorja, kar bi avtomobil močno podražilo, sploh ni mogoče izdelati. Seveda mi je jasno, goljufali so.
> [vrac]
> Vsekakor ne bodo baterije izumrle. V kombinaciji z dobro organiziranim sistemom najema vozil za vožnje, kjer avtomobil na izključno električni pogon ni primeren, je električno vozilo tudi kot edini avto v družini lahko idealna rešitev. Sploh pa so baterije nujne v hibridih. Teh bo pa čez nekaj le na cesti vsaj toliko kot izključno dizlov in bencinarjev skupaj. V to sploh ni treba dvomiti. Še posebej po zadnji aferi z "umazanimi" dizli. Čeprav mislim, da so bili okoljski motivi za sesuvanje VW-ja zadnji razlog, ki so ga imeli v mislih režiserji afere. Dizli, ki jih je vgrajeval VW, so bili enostavno predobri, da bi Američani lahko to dejstvo mirno prenesli.
A daj ne bluzi. ce bi bili predobri ne bi inzenirji pri vw leta 2008 v paniki, ker niso dosegali emisijskih standardov, motor je pa bil ze koncan, zaceli vgrajevati manipulantskega softverja.
Saj bi razumel, ce bi to pisal na zacetku afere, ampak do sedaj je preiskava prisla dovolj dalec da tocno vemo, kako je slo: motor, ki je bil up volkswagna za novo generacijo dizla, ni izpolnjeval pogojev. In so sli goljufat.
sporočil: 14.456
[alfa55]No, zdaj sem našel še link na dolg in poučen članek o projektu Better Place, od katerega je ostala predvsem finančna luknja.
Problem napajanja bi bil rešljiv z menjavo kompletne prazne s polno baterijo. Seveda bi bilo to možno šele s poenotenimi standardi baterij, priklopi itd. Vozniku bi zaračunali vzdrževanje baterije + energijo (tako kot danes pri nakupu plinske jeklenke).
www.fastcompany.com/...tter-place
Strani: 1 2