Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: Begunci so problem, ki ga je treba začeti reševati
sporočil: 48.253
[kajulci]Bravo (na vse, tudi na tisti del citata, ki sem ga izbrisal zaradi dolzine).
Mediji pa so/ ste v tej situaciji čisto odpovedali, ker ne počnete nič drugega kot da se greste politično korektni govor ali pa demagoško hujskaštvo. Na celi črti pa ste odpovedali tam, kjer bi zares koristili: odpiranje javnih debat o možnih rešitvah. Če bi mediji na glas začeli debatirati o predlogih za rešitev, bi s tem prisilili tudi politike, da se začnejo vključevati v javne debate. In bi tako obrnili javno debato od ZA in PROTI v ISKANJE REŠITVE.
p.s. vljudno naprošam medije, da nehate hujskati in začnete debatirati.
Debatiranje: navajanje argumentov in NE trditev.
Primer: "dajmo tujcem službe" - hujskanje
Primer: "tujci bodo pripomogli k splošni blaginji" - demagogija
Primer: ti ljudje so reveži, ki so izgubili vse in samo hočejo dostojno življenje brez strahu - trditev brez ugotovljenih dejstev, trditev na pamet, floskula
Primer: "hočem črnca, ker je bolj moški od evropskih moških - ksenofobija, rasizem, biti za luno
Primer: "prej bomo organizirali skupine, ki bodo popisale te begunce in ugotovile, koliko jih je sposobnih za delo in za kakšno delo, ter koliko jih za delo (iz kakršnegakoli razloga) ni sposobnih, prej se bomo lahko začeli pogovarjati, kaj s temi ljudmi narediti" - argument
Primer: "vojnih beguncev je x, ekonomskih migrantov je y" - argument
[rename]Katera od drugih tock je pa cisti bullshit. Recimo tocka 2 o kvotah. Ker so to tudi ali pa predvsem ekonomski migranti (tudi ce so begunci, imajo lahko ekonomsko motivacijo za pot do nemcije) je jasno, da so te kvote brezveze. Razen ce zapremo begunce v konclagerje bodo vsi koncali v nemciji, ne glede kam jih EU "odkvota".
Tule je še eno zelo konkretno razmišljanje enega najbolj izkušenih slovenskih politikov:
prva.sds.si/News/Details/2255
Ključ je seveda v točki 4, ki jo bodo salonski pacifistični multikulturniki seveda izdatno napadli:
"4. EU mora doseči sprejem zavezujoče resolucije OZN, s katero se ustvari celovita pravna podlaga za obsežno in temeljito mednarodno vojaško akcijo proti ISIS. Zgolj letalski napadi niso učinkoviti. Sirijo in Irak je potrebno stabilizirati, sicer bo cena razsula dosegla dodatne stotisoče žrtev in predvsem beguncev."
Glede napada na ISIS je pa tako, da so problem detajli. Dokler bo nekdo vpil "ampak assadov rezim mora pasti", se ne bomo zmenili nic. Diktatorji tam dol so pac manj slaba izbira od ISIS.
Trenutno ne vidim, da bi americani pustili kakrsnokoli paktiranje z Assadom, tudi proti ISIS.
[rename]Nic ne mores uporabiti, zato pa so pesek v oci. Dokler imamo Schengen, bodo vsi sli v nemcijo (ker v UK ne morejo zaradi Rokavskega preliva)
Kaj pa bi ti uporabil namesto kvot?
Bi vsakega vprašal, kam si želi?
Edino kot je naredila avstralija, da organiziras begunska taborisca izven kontinentalne evrope.
Ampak mi fini evropejci, ki tako oh in sploh damo na clovekove svoboscine, tega ne bomo naredili, zato bo nemcija v roku nekaj mesecev "bogatejsa" za miljon azilantov (minus tiste, ki bodo sli naprej v skandinavijo).
Zato je izhodisce za plan naslednje: nemcija ima miljon vec azilantov, sedaj plan starta od tu.
Zadnja sprememba: anon-11660 31.08.2015 14:44
[kajulci]Sedaj jih grki popisejo, nalozijo na trajekt in odpeljejo do Pireja. Pazi, so ze znotraj Schengena. Nato ti ljudje pes oziroma kakorkoli se znajdejo gredo do makedonske meje (torej ven iz schengena) preko zelezniskih tirov, kjer potem nadaljujejo pot do madzarske meje, kjer gredo SPET v schengen, in to preko ali pod ograjo iz bodece zice.
>bodo vsi koncali v nemciji, ne glede kam jih EU "odkvota".
Zato, ker EU nima strategije. Potem pa ene države postavljajo žičnate ograje, druge jih pa vabijo in za njih skrbijo, medtem ko folk pizdi. Če bi EU stopila skupaj in na hitro našla eno skupno (začasno) rešitev, bi jih na srbski, ali pa na grški meji, ali pa kje drugje logistično bolj primerno, pričakali vlaki/avtobusi, s spremstvu policije in aktivistov, ki bi poskrbela, da bi jih čisto mirno napokali na prevozna sredstva in jih odpeljali kjer bi pač predvidili, da se jih lahko odpelje. jaz niti ne razumem, zakaj tega niso že naredili, ker si mi to zdi bistveno bolj humano kot pa to kar je zdaj.
In sedaj bo nekdo odkvotal te ljudi "pravicno" in pricakoval, da bodo tam ostali. Matr, pa ti ljudje so sposobni plezati cez bodeco zico, kaj sele spokat kufre in cule iz azilnega centra v drzavi X, da bi prisli v drzavo Y (Y=v glavnem nemcija).
Res upam da ne bodo zakurili denarja za azilne centre v celi EU v skladu s kvotami, potem se bodo pa centri v romuniji, bolgariji, latviji in tako naprej spraznili v enem tednu, v nemciji bodo pa po cestah spali.
Mimogrede, na madzarskem je toliko beguncev zato, ker jim NISO DOVOLILI na javna prometna sredstva. Niso jim dovolili kupiti kart (!). To so dovolili sele danes.
Sedaj pa opazujmo, kako hitro se bo Madzarska spraznila.
Da ne omenjamo, da so Srbi zviti kot lisice. Seveda jih sprejmejo s toplo dobrodoslico, ko pa jim je jasno, da ama cist noben ne bo ostal tam :)
Zadnja sprememba: anon-11660 31.08.2015 14:45
[kajulci]Moj predlog je - nemcija naj pomisli, kako bo ta miljon asimilirala. Onih 10, ki bodo zeleli ostati v sloveniji, bomo pa ze mi.
>Je pa veliko vprašanje, katera EU članica bi pristala na to, da je na njihovih tleh begunsko taborišče, ki bi ga sicer financirale vse članice EU.
Na kak način organizirati kvote znotraj šengenskega območja, si pa tudi jaz ne predstavljam.
Ni treba da je to samo ena EU članica, jaz sem bolj mislila, da bi jih bilo več. Kvote pa itak niso organizljive, niti izračunljive - pa tudi če bi bile, bi bil še vedno problem, kako jih implicirati v prakso. Iz logističnega in praktičnega vidika je zagotovo bolje, da se skupno dogovorijo, kje naj se postavijo begunski kampi in jih potem tja vozijo. Nemčija ziher temu predlogu ne bi oporekala, glede na to, kaka humanitarka se Merkl :)
Če tudi sam ugotavljaš, da se kvote ne da izvesti v praksi, daj še ti kak predlog kaj potem. Jaz sem dala pač enega, ker mi nič drugega ne pade na misel.
sporočil: 13.675
[bc123a]Kaj pa tako: Nemčija ta milijon celo asimilirala, to niti ne bi smel biti hud problem zanjo, tudi kar se tiče multikultija ne. Potem reče "sedaj je pa dovolj", pritisne na Bruselj, postavijo se nova pravila (tudi mejne kontrole, če je treba).
> [kajulci]
> >Je pa veliko vprašanje, katera EU članica bi pristala na to, da je na njihovih tleh begunsko taborišče, ki bi ga sicer financirale vse članice EU.
> Na kak način organizirati kvote znotraj šengenskega območja, si pa tudi jaz ne predstavljam.
>
> Ni treba da je to samo ena EU članica, jaz sem bolj mislila, da bi jih bilo več. Kvote pa itak niso organizljive, niti izračunljive - pa tudi če bi bile, bi bil še vedno problem, kako jih implicirati v prakso. Iz logističnega in praktičnega vidika je zagotovo bolje, da se skupno dogovorijo, kje naj se postavijo begunski kampi in jih potem tja vozijo. Nemčija ziher temu predlogu ne bi oporekala, glede na to, kaka humanitarka se Merkl :)
>
> Če tudi sam ugotavljaš, da se kvote ne da izvesti v praksi, daj še ti kak predlog kaj potem. Jaz sem dala pač enega, ker mi nič drugega ne pade na misel.
Moj predlog je - nemcija naj pomisli, kako bo ta miljon asimilirala. Onih 10, ki bodo zeleli ostati v sloveniji, bomo pa ze mi.
Naslednje vale, ki najbrž še pridejo, in v katerih bodo slabše situirani, slabše izobraženi itd... pa bomo EU solidarnostno morali ostali, saj je Nemčija že prevzela glavno breme prvega vala.
Ni nemogoče.
Zadnja sprememba: Gustl 31.08.2015 14:55
[kajulci]V zadnjem Economistu je kar nekaj na to temo, tudi številke...
Aja, a sploh vemo, koliko je teh beguncev zdaj in koliko naj bi jih še bilo? Ali so to samo neke čisto pavšalne ugotovitve, ne da bi kdo to sploh vedel? Ker cele države se verjetno ne bodo mogle kar izselit??
twitter.com/TheEcono...62/photo/1
twitter.com/Leolucas...56/photo/1
[kajulci]Saj v tem je pa problem. Danes so madzari popizdili nad Nemci, ki se kao imajo ful za strpne in so napadali madzare, da so kruti do beguncev.
> Moj predlog je - nemcija naj pomisli, kako bo ta miljon asimilirala. Onih 10, ki bodo zeleli ostati v sloveniji, bomo pa ze mi.
Haha, pa še res je :D
Samo Nemčija ziher ne deli tega mnenja, torej rešitve še vedno ni :D
In so madzari znoreli, ker se samo drzijo dublinske uredbe, zato so fizicno preprecevali, da bi begunci kupili karte za nemcijo. Zato so nekateri begunci 6 dni taborili na zelezniskih postajah in spali na tleh.
Danes so rekli "jebite se" (madzari nemcem) in zaceli prodajati karte beguncem, ki bi po dublinski uredbi MORALI ostati na madzarskem.
[kajulci]Pojma nimam, če je res tako. Sem pa to zasledil na večih koncih, da je veliko teh pripadnikov vsaj srednjega razreda (po njihovem standardu). Od tu tudi možnost za plačilo poti tihotapcem, javnega prevoza itd...
>Naslednje vale, ki najbrž še pridejo, in v katerih bodo slabše situirani, slabše izobraženi itd.
Od kje pa ta trditev, da so zdaj bolj izobraženi, naslednji pa bodo manj?
Veliiika večina beguncev iz Sirije je namreč v Libanonu, Jordaniji, Turčiji. So članki na netu, ki opisujejo situaciji tam. Kakorkoli se čudno sliši, nikogaršnja zemlja med Grčijo in Makedonijo za njih ni najhujša lokacija za obtičat.
[Gustl]Mejnim kontrolam se bodo begunci, ki so prisli vso to pot, samo smejali. Potem bi po znotrajschengenskih mejah morali postaviti bodeco zico, strazne stolpe, ter vojake s psi.
Kaj pa tako: Nemčija ta milijon celo asimilirala, to niti ne bi smel biti hud problem zanjo, tudi kar se tiče multikultija ne. Potem reče "sedaj je pa dovolj", pritisne na Bruselj, postavijo se nova pravila (tudi mejne kontrole, če je treba).
A si predstavljas to sliko?
[rename]Ja, in zadrzal ga bos v drzavi B kako?
Ali drugače povedano: če begunec A ne želi biti nastanjen v državi B, potem naj se pač vrne v svojo domovino.
Ne, pač pa organizirana begunska taborišča od Turčije naprej proti EU.To je pa drugo. To je pa avstralska resitev, okrog katere je verjetno imela EU precej pripomb, dokler se sama ni nasadila na isti problem.
Čimveč čimbližje njihovi domovini zato, da se lahko potem tudi čim hitreje vrnejo nazaj domov.
Sedaj bom rekel nekaj bogokletnega: invazija beguncev na EU je tudi posledica tega, da se z njimi dokaj lepo ravna. EU mornarica jih pride iskat tudi pred libijsko obalo, mrtvih je (glede na stevilo vseh) precej manj kot pred nekaj meseci (ko jih je samo v eni ladji pomrlo 1000).
Ravno zato ker gre za relativno dobro stojece (njihov srednji sloj) jim pac ni vseeno ali imajo moznosti prezivetja po poti 90% ali 99%.
[bc123a]Ja, si, na žalost...
> [Gustl]
> Kaj pa tako: Nemčija ta milijon celo asimilirala, to niti ne bi smel biti hud problem zanjo, tudi kar se tiče multikultija ne. Potem reče "sedaj je pa dovolj", pritisne na Bruselj, postavijo se nova pravila (tudi mejne kontrole, če je treba).
Mejnim kontrolam se bodo begunci, ki so prisli vso to pot, samo smejali. Potem bi po znotrajschengenskih mejah morali postaviti bodeco zico, strazne stolpe, ter vojake s psi.
A si predstavljas to sliko?
sporočil: 3.976
[bc123a]Če te lahko malo dopolnim, zaradi morebitne nejasnosti: UK je izven Schengen cone.
Dokler imamo Schengen, bodo vsi sli v nemcijo (ker v UK ne morejo zaradi Rokavskega preliva)
Zadnja sprememba: anon-11660 31.08.2015 15:17
[rename]no, potem pa pocakaj na naslovnice kjer matere z otroci plezajo po 4 metre visoki ograji in bezijo pred nemskimi ovcarji, vse krvave od ran, ki so jih dobile na zicah?
V državi jih zadržiš tako, da morajo ostati v begunskem taborišču.
So begunci in ne turisti ali ekonomski migranti.
za njimi se pa en mrko izgledajoc strazar dere "HALT!" (oziroma vse druge jezike, razen nemscine :)
Seveda je pravi preizkus kako realisticno si ljudje predstavljajo to krizo ravno odgovor na vprasanje: a ste pripravljeni sprejeti to?
[matjazfinance]ja, seveda. nejasno je bilo zapisano, privlacnost UK je tako mocna, da jih 23 kilometre sirok preliv se komaj ustavi. ce bi tam bila kopenska meja, bi tudi nemci beguncem samo kupili karto do Calaisa in bi bil problem za njih resen :)
> [bc123a]
> Dokler imamo Schengen, bodo vsi sli v nemcijo (ker v UK ne morejo zaradi Rokavskega preliva)
Če te lahko malo dopolnim, zaradi morebitne nejasnosti: UK je izven Schengen cone.
sporočil: 33.249
Zadnja sprememba: najobj 31.08.2015 15:28
[bc123a]
> [matjazfinance]
> > [bc123a]
> > Dokler imamo Schengen, bodo vsi sli v nemcijo (ker v UK ne morejo zaradi Rokavskega preliva)
>
> Če te lahko malo dopolnim, zaradi morebitne nejasnosti: UK je izven Schengen cone.
ja, seveda. nejasno je bilo zapisano, privlacnost UK je tako mocna, da jih 23 kilometre sirok preliv se komaj ustavi. ce bi tam bila kopenska meja, bi tudi nemci beguncem samo kupili karto do Calaisa in bi bil problem za njih resen :)... eh, če ni problem v gumijastih čolnih iz Libije v Lampeduso, potem tudi čez Rokavski preliv ni predaleč ...
[bc123a]
> [kajulci]
> > Moj predlog je - nemcija naj pomisli, kako bo ta miljon asimilirala. Onih 10, ki bodo zeleli ostati v sloveniji, bomo pa ze mi.
>
>
> Haha, pa še res je :D
>
> Samo Nemčija ziher ne deli tega mnenja, torej rešitve še vedno ni :D
Saj v tem je pa problem. Danes so madzari popizdili nad Nemci, ki se kao imajo ful za strpne in so napadali madzare, da so kruti do beguncev.
In so madzari znoreli, ker se samo drzijo dublinske uredbe, zato so fizicno preprecevali, da bi begunci kupili karte za nemcijo. Zato so nekateri begunci 6 dni taborili na zelezniskih postajah in spali na tleh.
Danes so rekli "jebite se" (madzari nemcem) in zaceli prodajati karte beguncem, ki bi po dublinski uredbi MORALI ostati na madzarskem.
Nekaj ur kasneje:
Zaradi prekomernega števila beguncev na vlaku okoli 300 beguncev na poti iz Budimpešte obtičalo na avstrijski meji.
twitter.com/spremlja...4454575105
[kajulci]V Nemčiji jih je že veliko, tole so še od lani podatki, letos jih je še več: twitter.com/Leolucas...56/photo/1
Aja, a pol je ful teh beguncev, ki hočejo v Nemčijo, v resnici ostalo pred/nad/pod Madžarsko in sploh niso prilezli do Nemčije? A pol Nemčija sploh še nima neke realne begunske krize? Očitno premalo spremljal medije na to temo, ker so se mi je že vse na to temo zagravžalo. Pol pa žurka, čakam, kaj bo Nemčija zdaj naredila.
Ampak Nemčija je velika.
Poanta je ta, da jih večina želi v Nemčijo (ali Skandinavijo, Nizozemsko), tako da tudi tisti, ki še niso prišli do tja, so tja namenjeni.
sporočil: 1.374
[kajulci]Mene pa predvsem zanima, če je človek, ki zbeži iz vojnega območja v Turčijo in iz nje potem nadaljuje pot v center Evrope po mednarodnih standardih še begunec. Zakaj bi bil človek še begunec, če "išče varnost" v Nemčiji, če jo pa ima v Turčiji?
- če skoraj vsi begunci rinejo v Nemčijo, ali se vam torej zdi normalno, da nemčija pač vse sprejme - ker potem niste altruisti, če vi sploh nimate problema, ampak ste hinavci;
- če kljub vsemu ste altruisti in se strinjate, da Nemčija ne more prevzeti vsega bremena, begunci pa hočejo v Nemčijo, na kakšen točno način bi begunce spravili tudi v druge države, recimo v Slovenijo, razen z uporabo sile ?
"Refugees are persons fleeing armed conflict or persecution. There were 19.5 million of them worldwide at the end of 2014. Their situation is often so perilous and intolerable that they cross national borders to seek safety in nearby countries"
www.unhcr.org/55df0e556.html
[Petunija1]:-)))
Pred kratkim sem brala blog ene psihiatrinje, ki se celo življenje opredeljuje za liberalko, in pravi, da ima vse bolj občutek, da so še edini, ki razmišljajo s svojo glavo "skrajni" desničarji, vsi ostali pa zgolj ponavljajo eno in isto mantro politično korektnega kulta, ker se tako zelo strašno bojijo, da bi jih kdo označil za rasiste, homofobe ....kar je najhuša stigma, ki jo lahko človek v današnjem svetu nosi.
Imaš mogoče link pri roki?
[kajulci]Jaz bi šel še malo nazaj in bi se vprašal kaj so delale obveščevalne službe, da niso pravočasno opozorile politike na to kaj se pripravlja, sedaj pa politiki letajo kot kure brez glave, razpad sistema. Kot sem prebral na Finance LIVE so sedaj politiki potisnili kondukterje na prvo linijo reševanja kaotičnih razmer - Avstrijci na vlaku Madžarska-Avstrija ljudem pregledujejo vozne karte.?!:-)
> [Petunija1]
> Dvomim, da obstaja kakršnakoli strategija,
Saj o tem pišem, da MANJKA strategija.
Jih pa po eni strani razumem, politike, nimajo časa, imajo pomembnejša opravila - na fejsbuku in v živo se lajkajo med sabo.:-)
Kot pravi shampion: forum.finance.si/?m=...851&single Jaz bi k temu dodal, da so evropski politiki "hipiji na steroidih", če citiram sam sebe.:-)
sporočil: 6.899
[kajulci]Lepo napisano.
Začenjam cenit hitre ameriške odločitve. In začenjam resno dojemati, kako naivna in idealistična je bila Evropa, ki si je EU predstavljala kot neko pravljično deželo, kjer bo potrebno samo na papir napisati pravila igre in cedila se bosta med in mleko. Meni se zaenkrat ne zdi, da bi bil ta problem rešljiv na konsenzualni način - da begunce vljudno vprašamo, kam želijo, potem jih pa tja pospremimo. V Vsakem primeru bo potreba po uporabi neke določene stopnje sile, sprenevedanje na to temo je čisto nesmiselno. Ker večina beguncev želi v Nemčijo, Nemčija pa vseh ne more sprejeti, ne logistično, ne kulturno, ne gospodarsko, jih bo enostavno potrebno preusmeriti nekam, kamor samo ne želijo - in takoj ko jih bomo začeli preusmerjati kontra njihovim željam, bo to pač na silo.
Jaz še zmeraj čakam, da mi en altruist razloži tole:
- če skoraj vsi begunci rinejo v Nemčijo, ali se vam torej zdi normalno, da nemčija pač vse sprejme - ker potem niste altruisti, če vi sploh nimate problema, ampak ste hinavci;
- če kljub vsemu ste altruisti in se strinjate, da Nemčija ne more prevzeti vsega bremena, begunci pa hočejo v Nemčijo, na kakšen točno način bi begunce spravili tudi v druge države, recimo v Slovenijo, razen z uporabo sile ?
Predvsem moraš razumeti dvoje - tudi s tvojim receptom se nemci zakoljejo, in drugo: nemci se skoraj nikoli ne zakoljejo.
Zakaj: ibrahim je poslan v slovenijo, dobi naše azilantske papirje in dovoljenje za delo.
In se vsede v starega golfa s slovenskimi tablicami in se veselo odpelje v avstrijo k firduziju, ki ima taksi službo in rabi šoferja.
ibrahim ne zna slovensko. služb v sloveniji ni. sociala v sloveniji je mizerna. Ni kreten, da bi se probal integrirati v naš pašaluk. poskusil bo v avstriji - z delom, z jezikom, s poroko, s čimerkoli.
Kar pomeni, da bodo avstrijci morali uvesti nadzor na meji - ali pa približno gledati v avte s SLO tablicami, kdo je bil predolgo na morju, kdo je pa od rojstva rjav.
To je konec prostega pretoka ljudi! Pretok kapitala se že omejuje. Skupna valuta poka po šivih. To troje so temelji EU.
Kakršno koli prisilno deljenje prišlekov znotraj eu bo imelo hude posledice za proste meje.
Druga smer je resnična finančna unija - kjer so davki počez in sociala počez (ista v nemčiji in sloveniji) - in pol je vseeno, kje so begunci - kot v ZDA. Kar je politično neuresničljivo.
Zato je edina resnična rešitev, da se begunce zavrača že v grčiji in italiji, z žegnom in pomočjo nemčije, francije, UK. Sicer bodo spet začele rasti meje znotraj EU.
Ker švabi morda ne gledajo toliko naprej, so utegnejo prvič po 1940 zajebat.
Morda pa gledajo toliko naprej, in je plan pobrat kar je dobrega v teh migrantih, kasnejše pa uprabit kot dober izgovor za praktičen izhod iz EU. Švabi so si s pomočjo EU v času Evra nabrali tako prednost, da to sploh ni tok neumno iz njihove strani.
jaz sem 90% prepričan, da bodo švabi praktični in ne humanistični.
In da jim bo čudežno uspelo, da bo pri njih kapital in znanje, pri
nas pa sociala in kriminal.
Je pa možno da so se nategnili - ker občasno se tudi švabi nategnejo. Recimo pri zeleni vs jedrki energiji so zelo lepo sami sebe scat peljali.
Ker tukaj jim nasproti ne stojijo neke infantilne cerarjevske vlade, pač pa milijoni ljudi s čisto osebnim interesom, da se naselijo v nemčijo. Ne moreš jih podkupit, da ostanejo na Madžarskem.
Ko bo domača politična situacija dovolj zrela in natrpana, da se pošlje na sredozemlje 100.000 vojakov in par miljarde evrov in se postavi vojaški zid - bo že prepozno. Ker to pomeni, da so prišleki že tukaj.
Naknadno ven metanje (kam - v države ki več ne obstajajo??) pa zna biti posebej neprijetna zgodba.
Je pa možno da so se nategnili - ker občasno se tudi švabi nategnejo. Recimo pri zeleni vs jedrki energiji so zelo lepo sami sebe scat peljali.
Ker tukaj jim nasproti ne stojijo neke infantilne cerarjevske vlade, pač pa milijoni ljudi s čisto osebnim interesom, da se naselijo v nemčijo. Ne moreš jih podkupit, da ostanejo na Madžarskem.
Ko bo domača politična situacija dovolj zrela in natrpana, da se pošlje na sredozemlje 100.000 vojakov in par miljarde evrov in se postavi vojaški zid - bo že prepozno. Ker to pomeni, da so prišleki že tukaj.
Naknadno ven metanje (kam - v države ki več ne obstajajo??) pa zna biti posebej neprijetna zgodba.
sporočil: 33.249
Zadnja sprememba: najobj 31.08.2015 19:01
[kajulci]
> [rename]
> Ja in ta "jebitese" je posledica neizdelane (skupne) politike EU.
> Očitno niso sposobni hitrega ukrepanja; najbrž bodo rabili še ene pol leta, da spravijo to točko na dnevni red; potem bodo pa še ene par tednov razmišljali, ali bo to v Strassbourg-u ali v Bruslju in katero telo bi bilo pristojno za to itd itd itd.
Začenjam cenit hitre ameriške odločitve. In začenjam resno dojemati, kako naivna in idealistična je bila Evropa, ki si je EU predstavljala kot neko pravljično deželo, kjer bo potrebno samo na papir napisati pravila igre in cedila se bosta med in mleko. Meni se zaenkrat ne zdi, da bi bil ta problem rešljiv na konsenzualni način - da begunce vljudno vprašamo, kam želijo, potem jih pa tja pospremimo. V Vsakem primeru bo potreba po uporabi neke določene stopnje sile, sprenevedanje na to temo je čisto nesmiselno. Ker večina beguncev želi v Nemčijo, Nemčija pa vseh ne more sprejeti, ne logistično, ne kulturno, ne gospodarsko, jih bo enostavno potrebno preusmeriti nekam, kamor samo ne želijo - in takoj ko jih bomo začeli preusmerjati kontra njihovim željam, bo to pač na silo.... čuj, katere hitre ameriške odločitve ti začenjaš cenit ? ... khmm, a začenjaš cenit tiste hitre ameriške odločitve, ko zaradi nafte Američani hitro rečejo, da zločinski diktator Sadam svetu grozi z WMD in ga hitro zradirajo z obličja Zemlje, poleg njega pa še celi Irak, razjebejo mir in stabilnost v celi regiji in na široko odprejo vrata raznim ISIS-om in podobnim psihopatom, ki jih je Sadam prej držal na kratko ? ... ja, ali pa začenjaš cenit hitre ameriške odločitve, ko zaradi nafte Američani hitro rečejo, da je Gadafi diktatorski zločinec in ga hitro zradirajo z obličja Zemlje, poleg njega pa še celo Libijo in na široko odprejo vrata raznim kriminalnim tolpam, da v Evropo preko Libije tihotapijo
Jaz še zmeraj čakam, da mi en altruist razloži tole:
obupane Afričane, kar se v času Gadafija ni moglo zgoditi niti slučajno, pa tudi takrat Afriki niso cvetele rože ... evo, pa Ukrajincev nisem niti omenil, ker iz Ukrajine v Evropo "bežijo" le brhke dolgonoge Ukrajinke, Ukrajinci pa so namenjeni v glavnem le v baltske države, ki so Evropa itak samo na papirju oziroma so baltske države njihovi dobro plačani poslanci v evropskem parlamentu ... alzo, bolj počasi bi jaz začel cenit hitre ameriške odločitve, če bi bil na tvojem mestu ...
P.S.: tudi če tole en.wikipedia.org/wik...e_articles samo na hitro pogledaš, hitre ameriške odločitve sploh niso tako hitre, kot se ti zdi, ampak se izvajajo počasi, premočrtno in dobesedno "by the book" ... aja, in moje razmišljanje niti slučajno ni razmišljanje zblojenega altruističnega levičarja, ker nisi zblojen altruistični levičar, če hitre ameriške odločitve prepoznaš in ti niso všeč posledice, o katerih si tukaj začela s temo v obeh pomenih te besede ...
V slogu naslova - niso begunci problem, ki ga je treba reševati,
ampak EU.
Če smo EU, se moramo zmeniti, koliko jih spustimo v grčijo in italijo, in potem obema logistično pomagati. Potem pa naj gredo, kamor hočejo - saj smo EU. Ko bo številka polna, pa patruljni čolni s strojnicami.
Če nismo EU, pa nismo EU. Potem se moramo slovenci odločiti, kaj bomo naredili z ilegalci, ko sprejmemo svojih pešnajst azilantov. Jih bomo vračali Hrvaški? kako bomo dokazali, da so s Hrvaške? Jih bomo lepo tiho pospremili na avstrijsko mejo?
Ta problem bo smešen, če bo samo 2-3 miljone sirskih prišlekov. Ker to v resnici ni nič. Predstavljajmo si, da Nigerija zarad boko haram resnično poči. In da Al Sissi ne uspe držat uzd na egipčanih. To je skupaj 260 milijonov ljudi.
Potem se ne bomo več pogovarjali o strategiji, ampak samo o delitvi stroška graničarske vojske.
Če smo EU, se moramo zmeniti, koliko jih spustimo v grčijo in italijo, in potem obema logistično pomagati. Potem pa naj gredo, kamor hočejo - saj smo EU. Ko bo številka polna, pa patruljni čolni s strojnicami.
Če nismo EU, pa nismo EU. Potem se moramo slovenci odločiti, kaj bomo naredili z ilegalci, ko sprejmemo svojih pešnajst azilantov. Jih bomo vračali Hrvaški? kako bomo dokazali, da so s Hrvaške? Jih bomo lepo tiho pospremili na avstrijsko mejo?
Ta problem bo smešen, če bo samo 2-3 miljone sirskih prišlekov. Ker to v resnici ni nič. Predstavljajmo si, da Nigerija zarad boko haram resnično poči. In da Al Sissi ne uspe držat uzd na egipčanih. To je skupaj 260 milijonov ljudi.
Potem se ne bomo več pogovarjali o strategiji, ampak samo o delitvi stroška graničarske vojske.
[najobj]v gumijatih colnih hodijo iz Turcije na Kos. Kar je bistveno blizje,kot pa Libija-Lampedusa. So pa jih tudi v rokavskem prelivu nasli z gumenjaki.
> [bc123a]
> > [matjazfinance]
> > > [bc123a]
> > > Dokler imamo Schengen, bodo vsi sli v nemcijo (ker v UK ne morejo zaradi Rokavskega preliva)
> >
> > Če te lahko malo dopolnim, zaradi morebitne nejasnosti: UK je izven Schengen cone.
> ja, seveda. nejasno je bilo zapisano, privlacnost UK je tako mocna, da jih 23 kilometre sirok preliv se komaj ustavi. ce bi tam bila kopenska meja, bi tudi nemci beguncem samo kupili karto do Calaisa in bi bil problem za njih resen :)
... eh, če ni problem v gumijastih čolnih iz Libije v Lampeduso, potem tudi čez Rokavski preliv ni predaleč ...
[Gustl]absolutna zblojenost evrope. bodo pac morali pes se cez to mejo.
> [bc123a]
> > [kajulci]
> > > Moj predlog je - nemcija naj pomisli, kako bo ta miljon asimilirala. Onih 10, ki bodo zeleli ostati v sloveniji, bomo pa ze mi.
> >
> >
> > Haha, pa še res je :D
> >
> > Samo Nemčija ziher ne deli tega mnenja, torej rešitve še vedno ni :D
>
> Saj v tem je pa problem. Danes so madzari popizdili nad Nemci, ki se kao imajo ful za strpne in so napadali madzare, da so kruti do beguncev.
>
> In so madzari znoreli, ker se samo drzijo dublinske uredbe, zato so fizicno preprecevali, da bi begunci kupili karte za nemcijo. Zato so nekateri begunci 6 dni taborili na zelezniskih postajah in spali na tleh.
>
> Danes so rekli "jebite se" (madzari nemcem) in zaceli prodajati karte beguncem, ki bi po dublinski uredbi MORALI ostati na madzarskem.
Nekaj ur kasneje:
Zaradi prekomernega števila beguncev na vlaku okoli 300 beguncev na poti iz Budimpešte obtičalo na avstrijski meji.
twitter.com/spremlja...4454575105
Zadnja sprememba: anon-11660 31.08.2015 19:26
[rename]V WW2 so begunce organizirali v vojaske enote in jih poslali bojevat nazaj. celo sami so bili za to.
Če je bilo to izvedljivo leta '45 sem prepričan, da je dandanes toliko več pogojev.
tile mi pa ne zgledajo nic navduseni za kaj taksnega.
tisto so bili drugi cajti, ocitno.
[kajulci]Evo, odgovor ze imas. Pritisnili na avstrijce, da ustavljajo vlake.
> [bc123a]
> Saj v tem je pa problem. Danes so madzari popizdili nad Nemci, ki se kao imajo ful za strpne in so napadali madzare, da so kruti do beguncev.
>
> In so madzari znoreli, ker se samo drzijo dublinske uredbe, zato so fizicno preprecevali, da bi begunci kupili karte za nemcijo. Zato so nekateri begunci 6 dni taborili na zelezniskih postajah in spali na tleh.
>
> Danes so rekli "jebite se" (madzari nemcem) in zaceli prodajati karte beguncem, ki bi po dublinski uredbi MORALI ostati na madzarskem.
Aja, a pol je ful teh beguncev, ki hočejo v Nemčijo, v resnici ostalo pred/nad/pod Madžarsko in sploh niso prilezli do Nemčije? A pol Nemčija sploh še nima neke realne begunske krize? Očitno premalo spremljal medije na to temo, ker so se mi je že vse na to temo zagravžalo. Pol pa žurka, čakam, kaj bo Nemčija zdaj naredila.