Zasebnost

Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: CICG

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-307733 sporočil: 40
[Borza] Tema: CICG
[#2510631] 27.03.15 12:13 · odgovor na: Zlatko2020 (#2510600)
Odgovori   +    0
Zlatko hvala za tele informacije, ki bodo marsikateremu delničarju polepšale vikend.
[Zlatko2013]
Kot sem obljubil nekaj novih informacij. V bistvu ne vem nič drugega kot zaposleni v podjetju, saj sem to zvedel iz tam. Skrbni pregledi in ogledi podjetja so zaključeni. Udeležili so se ga vsi trije potencialni kupci:
avstrijci, poljaki in američani. Tretji kupec je torej ameriški, v ozadju naj bi bil židovski kapital. Tega kupca si zaposleni ne želijo preveč, saj menja pogosto podjetja (kupi, optimira in proda). Seveda pa bo odločala le in zgolj najvišja cena. Država nima tu tako velik delež, da bi si lahko zmišljevala koga hoče. Interes kupcev po nakupu je zelo velik, prav tako želja lastnikov da prodajo in prodaja bo šla z veliko gotovostjo uspešno skozi.
Torej se postopek premika in tudi interesenti in lastniki so resni.
Konzorcij prodajalcev je pritisnil na upravo, naj čimprej izpelje prodajo, ki mora biti zaključena do junija. Osebno pričakujem, da bodo zavezujoče ponudbe že aprila, maja pogajanja in podpis pogodbe. Na zaključek je vezan še podpis Ministrstva za okolje in prostor, ki mora dati soglasje k predlaganim ukrepom, ki so bili pripravljeni na podlagi poljskega podjetja. Glede na to, da ima Cinkarna Celje podlago (študijo)ne dvomim da bo Ministrstvo to potrdilo. Lahko pa traja to, da dajo žig še 2-3 mesece.Postopek vmes teče naprej in do junija bi morala biti vse urejeno.

Glede sanacije sem zvedel, da naj bi bil strošek obvladljiv za podjetje.Obenem ne držijo informacije iz medijev glede sanacije stare cinkarne Celje. To območje je v lasti občine Celje, ki bo morala to sanirati. Za sanacijo nove Cinkarne pa bodo rezervacije, ki so oblikovane (25 mio EUR) zadoščale.
Tukaj sam ne bi bil toliko optimističen, ker rezervacije so večinoma narejene za Bukovžlovak in ZaTravnik. Sedaj pa je problematično še območje, kjer trenutno stoji Cinkarna Celje.

Zemljišča na območju Stare Cinkarne so leta 1995 prešla v last Mestne občine Celje na podlagi pogodbe o brezplačnem prenosu poslovno nepotrebnih sredstev. V letu 2002, ko je bila izvedena primopredaja zemljišč na tem območju, je Cinkarne Celje v primopredajnem zapisniku izrecno izjavila, da na območju, ki je predmet primopredaje ni nevarnih snovi in da bosta Cinkarna Celje, d. d. in Mestna občina Celje, če bi se takšne nevarne snovi našle, sporazumno reševali način odstranitve nevarnih snovi.

Glede na to, da so bile že nezavezujoče ponudbe 250 EUR verjamem, da bodo zavezujoče vsaj tu nekje. Pričakujem namreč, da se bodo kupci stepli za podjetje.

Gleda poslovanja ves čas delajo na polnih kapacitetah. Manjši izpad je bil decembra, ki pa je bil hitro zaključen.Plan, ki ga je pripravila uprava bo gotovo presežen.
Že, če bodo ponudbe nad 230€ bom čisto zadovoljen! :)
Priznam pa, da so negativni članki v medijih prestrašili tudi mene in sem bil vmes skeptičen in prodal delnice, sem jih kupil nazaj in jih še kupujem. Prepričan sem, da bo podjetje zaključilo uspešno serijo prodaj podjetij po lepih prevzemnih premijah (Letrika, Aerodrom, kot kaže tudi Žito in Alpetur). Pivovarna Laško se pa žal s temi podjetji ne more primerjati, saj je precej preveč zadolženo, nima pravega donosa na kapital in je po vseh kazalnikih slabši od prej naštetih.
Vse pohvale za priznanje. Pri primerjavi z drugimi podjetji pa moraš biti previden. Redka podjetja so neposredno primerljiva s Cinkarno Celje.
Ponavljam svojo napoved iz preteklosti - prevzem Cinkarne Celje bo po cenah med 230 in 280 EUR. Imam še eno primerjalno analizo CICG v primerjavi s tujimi konkurenti iz panoge, ampak bom to malo kasneje še dopisal.Bistvo pa je, da je po vseh kazalnikih P/E, P/EBITDA, P/B, P/S, ROE Cinkarna Celje v povprečju 3x cenejša od konkurence.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2510631

Strani: 1

Zlatko2020 sporočil: 626
[Borza] Tema: CICG
[#2510650] 27.03.15 12:43 · odgovor na: anon-307733 (#2510631)
Odgovori   +    1
Dividend po mojem ne bomo videli, ker bo prej podpisana pogodba.

Na Bukovžlaku že poteka sanacija nekaj mesecev in jo krije občina Celje, zato vztrajam na tem, da bo verjetno to krila občina Celje. Novo cinkarno pa Cinkarna Celje.

Cinkarna Celje je primerjana z podjetji: Valhi, Rockwood holdings, Huntsman Corp, Tronox LTD, Kronos, Sierra Rutile, Anhui Annade titanium industry, Zaklady Chemiczne police. Najprej navajam povprečni kazalec teh naštetih podjetij potem pa od Cinkarne Celje. Pri ceni 175 EUR CICG. PE=34/10, P/B= 2,4/1,0,PS=1,5/0,9, EV/EBITDA=12,1/4,4, EV/EBIT=25/7,9 Cel dolg/cel kapital 87,6/-10,2 ROE=5/10,3 Dividendni donos=2,8/6,3.

Zdaj kok so ta podjetja primerljiva je težko rečti, bolj primerljiva je verjetno težko najti. Kažejo pa vsi kazalci na podcenjenost precejšnjo. Sploh sem pa optimist ko vidim, da je podjetje nezadolženo ostala pa kar precej.

Strani: 1