Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Odmev: Otroški vrtci - aroganca po slovensko
Teme v drugih forumih o teh vsebini: Nepremičnine (1)
sporočil: 836
"... najvišjo ceno vrtca plača le 5,4 odstotka najbogatejših
Slovencev."
Ta mimogrede navržena trditev je popolno nasprotje resničnega stanja. In v tem se tudi skriva glavna pomankljivost financiranja slovenskih vrtcev.
Najbogatejši Slovenci (in zraven še dobršen del ostalih), se izogibajo plačilu naših rekordnih davščin na razne načine, zadnje čase je še najbolj popularen off-shore. Vrtci pa se obračunavajo glede na prijavljene dohodke. Kdor pri nas svoje dohodke prijavi mu itak večino pobere država. Po tem, ko mu skoraj nič ne ostane, mora naivni revež plačati še polno ceno vrtca, cca. 300 € po glavi.
Če se gospe Škrinjar zdi, da so ti ljudje najbogatejši Slovenci lahko zaključim samo to, da na direktoratu očitno nimajo stika z resničnim življenjem oz. dogajanjem v naši državi.
Ta mimogrede navržena trditev je popolno nasprotje resničnega stanja. In v tem se tudi skriva glavna pomankljivost financiranja slovenskih vrtcev.
Najbogatejši Slovenci (in zraven še dobršen del ostalih), se izogibajo plačilu naših rekordnih davščin na razne načine, zadnje čase je še najbolj popularen off-shore. Vrtci pa se obračunavajo glede na prijavljene dohodke. Kdor pri nas svoje dohodke prijavi mu itak večino pobere država. Po tem, ko mu skoraj nič ne ostane, mora naivni revež plačati še polno ceno vrtca, cca. 300 € po glavi.
Če se gospe Škrinjar zdi, da so ti ljudje najbogatejši Slovenci lahko zaključim samo to, da na direktoratu očitno nimajo stika z resničnim življenjem oz. dogajanjem v naši državi.
sporočil: 1.074
Sistem drzavnih vrtcev je treba razpustiti, ker gre za vsiljevanje
kolektivisticne ideologije ze od mladih nog. Sistem vrtcev je samo
eden od obrazov slovenskega nacionalsocializma.
Berlin 1933-1945 --- Ljubljana 1945-2008-...
MM
Berlin 1933-1945 --- Ljubljana 1945-2008-...
MM
sporočil: 2.725
"10. člena Zakona o vrtcih, ki določa, da mora občina, ko ugotovi,
da ima za en oddelek odklonjenih otrok, ki bi jih starši želeli
vključiti v vrtec, nemudoma zagotoviti prostor za te otroke, če pa
to ni mogoče, pa mora razpisati koncesijo. "
Kateri člen katerega zakona predpisuje sankcijo za občino, če tega ne stori in kakšna je ta sankcija, kje se jo uveljavlja in kdo je pristojen za uveljavljanje?
p.s. Institucija Zavod RS za šolstvo sodeluje tudi pri sestavljanju programa, zato je ex post evalvacija lastnega dela vredna piškavega oreha, ker ni neodvisna. Računsko sodišče pa ni pristojno za ocenjevanje kvalitete vrtčevskih storitev.
Kateri člen katerega zakona predpisuje sankcijo za občino, če tega ne stori in kakšna je ta sankcija, kje se jo uveljavlja in kdo je pristojen za uveljavljanje?
p.s. Institucija Zavod RS za šolstvo sodeluje tudi pri sestavljanju programa, zato je ex post evalvacija lastnega dela vredna piškavega oreha, ker ni neodvisna. Računsko sodišče pa ni pristojno za ocenjevanje kvalitete vrtčevskih storitev.
sporočil: 6.680
: Kateri Slovenec, ki ima 470 evrov plače, pa plačuje polno ceno
vrtca? Ta spada kvečjemu v prvi ali drugi plačilni razred,
ne pa v osmi. Pričakovala bi, da zna človek, ki piše v Finance,
tudi računati.
tudi tvoje racunanje ni ravno blestece.
tudi tvoje racunanje ni ravno blestece.
EdiSce je napisal(a):
"10. člena Zakona o vrtcih, ki določa, da mora občina, ko ugotovi, da ima za en oddelek odklonjenih otrok , ki bi jih starši želeli vključiti v vrtec, nemudoma zagotoviti prostor za te otroke, če pa to ni mogoče, pa mora razpisati koncesijo. " Kateri člen katerega zakona predpisuje sankcijo za občino, če tega ne stori in kakšna je ta sankcija, kje se jo uveljavlja in kdo je pristojen za uveljavljanje?
kako lahko pride do tega, da obstaja en sam odklonjen otrok? ali mora v tem primeru eden od starsev pustiti sluzbo ali kako?
: Kar zadeva pomanjkanje prostora v vrtcu, ki ga opisuje g. Domen
Cukjati kot nepopisno aroganco sistema, moram pripomniti naslednje.
Aroganten je pisec sam, ker si niti ne prebere 10. člena Zakona o
vrtcih, ki določa, da mora občina, ko ugotovi, da ima za en oddelek
odklonjenih otrok, ki bi jih starši želeli vključiti v vrtec,
nemudoma zagotoviti prostor za te otroke, če pa to ni mogoče, pa
mora razpisati koncesijo.
prasica arogantna.
prasica arogantna.
sporočil: 776
gregor666 je napisal(a):Mojca Škrinjar: http://www.sds.si/to.....size=big< /a>
: Kar zadeva pomanjkanje prostora v vrtcu, ki ga opisuje g. Domen Cukjati kot nepopisno aroganco sistema, moram pripomniti naslednje. Aroganten je pisec sam, ker si niti ne prebere 10. člena Zakona o vrtcih, ki določa, da mora občina, ko ugotovi, da ima za en oddelek odklonjenih otrok, ki bi jih starši želeli vključiti v vrtec, nemudoma zagotoviti prostor za te otroke, če pa to ni mogoče, pa mora razpisati koncesijo.
prasica arogantna.
Naj mi katerikoli birokrat z ministrstva razloži korporativistično-plemensko logiko v zakonu, de dostopnost predšolske vzgoje otrok vežemo na plačilno sposobnost staršev . Ustava primarno varuje otroka, kot osebo, ki ni sposobna samostojnega odločanja o svojih pravicah in obveznostih, nikakor pa ne socialno ogroženih ali bogatih staršev.
sporočil: 42
No v enem od teh naših vrtcev sem spotoma prejel revijo z reportažo
iz nekega švedskega vrtca in naj navedem nekaj bistvenih
razlik:
- maksimalna cena vrtca, ki jo plačujejo starši na Švedskem je 120 EUR (!!)
- v vrtcu sprejmejo otroka samo takrat, ko so starši v službi, če nekdo ni zaposlen pa samo za 15 ur na teden
No, reviji je bila priložena še prošnja za donacije za nova igrala...
- maksimalna cena vrtca, ki jo plačujejo starši na Švedskem je 120 EUR (!!)
- v vrtcu sprejmejo otroka samo takrat, ko so starši v službi, če nekdo ni zaposlen pa samo za 15 ur na teden
No, reviji je bila priložena še prošnja za donacije za nova igrala...
Kolya je napisal(a):
Mojca Škrinjar: http://www.sds.si/to.....size=big< /a>
Naj mi katerikoli birokrat z ministrstva razloži korporativistično-plemensko logiko v zakonu, de dostopnost predšolske vzgoje otrok vežemo na plačilno sposobnost staršev . Ustava primarno varuje otroka, kot osebo, ki ni sposobna samostojnega odločanja o svojih pravicah in obveznostih, nikakor pa ne socialno ogroženih ali bogatih staršev.
implicitno priznanje, da bogati prasci (ali naivčine, ki ne zajo goljufati pri socialnih transferjih) bolje socializirajo svoj podmladek, kot drhal (drhal = navidezne samohranilke, mediokritete, ki imajo VIP pri vrtčevskih birokratih, delafci na črnem trgu in ostal klub 400)
Zadnja sprememba: anon-25464 13.04.2008 23:17
gregor666 je napisal(a):
kako lahko pride do tega, da obstaja en sam odklonjen otrok? ali mora v tem primeru eden od starsev pustiti sluzbo ali kako?
se strinjam, ampak vseeno me zanima kateri mehanizem ima moč, da občino prisili k tistemu, kar ji nalaga zakon in kdo sme (mora?!) pritisniti na sprožilec za sankcijo
EdiSce je napisal(a):
se strinjam, ampak vseeno me zanima kateri mehanizem ima moč, da občino prisili k tistemu, kar ji nalaga zakon in kdo sme pritisniti na sprožilec za sankcijo
mene tudi.
sicer pa to poteka tako:
"g. jankovic, en oddelek vrtca bo treba odpreti, prevec fackovja spet nima placa v vrtcu..."
"jebo jim ja mater... kje jih je najvec?"
"siska in dravlje."
"picka jim materina. odprite en oddelek v fuzinah."
sporočil: 1.089
micom je napisal(a):
Sistem drzavnih vrtcev je treba razpustiti, ker gre za vsiljevanje kolektivisticne ideologije ze od mladih nog. Sistem vrtcev je samo eden od obrazov slovenskega nacionalsocializma. Berlin 1933-1945 --- Ljubljana 1945-2008-... MM
Tako je!
sporočil: 5
Pri raznoraznih pisanjih o cenah in izračunu cene vrtca nikjer ne
zasledim podatka, da se upošteva se BRUTO plača in ne neto. V
praksi je to zelo velika razlika.
Aroganca ministrstva je pa sploh na višku za mame samohranilke, ki še nimajo urejene preživnine. Že več let ne izdajo navodila občinam, kako naj se to pri izračunu upošteva. V mojem osebnem primeru občina šteje, da hočem goljufati, ker ne predložim podatka o očetovi plači ali preživnini, zato mi ne prizna olajšave in plačujem 80% cene vrtca, kar je sedaj v Ljubljani skoraj 400 evrov. Plače imam pa 800. NETO.
Aroganca ministrstva je pa sploh na višku za mame samohranilke, ki še nimajo urejene preživnine. Že več let ne izdajo navodila občinam, kako naj se to pri izračunu upošteva. V mojem osebnem primeru občina šteje, da hočem goljufati, ker ne predložim podatka o očetovi plači ali preživnini, zato mi ne prizna olajšave in plačujem 80% cene vrtca, kar je sedaj v Ljubljani skoraj 400 evrov. Plače imam pa 800. NETO.
sporočil: 48.253
09barbara je napisal(a):
Pri raznoraznih pisanjih o cenah in izračunu cene vrtca nikjer ne zasledim podatka, da se upošteva se BRUTO plača in ne neto. V praksi je to zelo velika razlika. Aroganca ministrstva je pa sploh na višku za mame samohranilke, ki še nimajo urejene preživnine. Že več let ne izdajo navodila občinam, kako naj se to pri izračunu upošteva. V mojem osebnem primeru občina šteje, da hočem goljufati, ker ne predložim podatka o očetovi plači ali preživnini, zato mi ne prizna olajšave in plačujem 80% cene vrtca, kar je sedaj v Ljubljani skoraj 400 evrov. Plače imam pa 800. NETO.
In, si kdaj pomislila, kako bos otroka financirala kot samohranilka z 800 EUR place, preden si ga sla delat?
sporočil: 275
micom je napisal(a):
Sistem drzavnih vrtcev je treba razpustiti, ker gre za vsiljevanje kolektivisticne ideologije ze od mladih nog. Sistem vrtcev je samo eden od obrazov slovenskega nacionalsocializma. Berlin 1933-1945 --- Ljubljana 1945-2008-... MM
Tale komentar je samo eden od izrazov kretenizma. Provokativno, da je kaj.
Raje nam povej kako pravljico o tem, kako bo nevidna roka tržišča zrihtala ameriške banke. Aja, to pa ne smeš.
sporočil: 5.933
bc123a je napisal(a):Si kdaj pomislil, da te bo žena prevarala z Janezom Janšo in potem še s Katarino Kresal, preden si jo oženil? Očitno se je razšla z možem.
In, si kdaj pomislila, kako bos otroka financirala kot samohranilka z 800 EUR place, preden si ga sla delat?
sporočil: 275
bc123a je napisal(a):
Na tvojo butasto srečo ni pomislila, in ga bo spravila gor iz zraka če bo treba, zato bo ta otrok plačeval davke in tebi rit odnašal, ko boš upokojen in te ne bo povohal niti pes, če ne boš imel kakega evra v žepu.
Ah ne, ti si eden od tistih obvladačev, ki bojo sebi sami zrihtali rento, in bojo od te solate živeli, pa če se ne rodi noben otrok več. Naredi nam uslugo, zbaši te svoje peneze in pojdi živet na neobljuden otok.
sporočil: 9.214
Bc, zivljenje vseeno ni samo absolutno precizna kalkulacija, ker
potem bi danes moralo biti veliko manj otrok.
sporočil: 10.178
Zadnja sprememba: anon-89 14.04.2008 09:10
dampav je napisal(a):a ni nekaj najbolj normalnega, da človek sam poskrbi zase in za svoje otroke? jaz tvojih otrok ne rabim. upam, da lahko ti isto rečeš zase.
Ah ne, ti si eden od tistih obvladačev, ki bojo sebi sami zrihtali rento, in bojo od te solate živeli, pa če se ne rodi noben otrok več. Naredi nam uslugo, zbaši te svoje peneze in pojdi živet na neobljuden otok.
sporočil: 9.214
...pizda, da ni res, dokler ne zacne drug skrbet zase ali za
svoje otroke na tvoj racun tako ali drugace...
bc123a : Glede mojega preživljanja otroka pa ti ni treba skrbeti, saj ti iz svojih prispevkov države ničesar preveč ne prispevaš, kajti država mi ne prizna nobenih dodatnih pravic, dokler ne dobim pravnomočne sodne odločbe, da sem mati samohranilka. Da pa sem postala samohranilka, pa nisem vnaprej predvidevala. Ti ni treba trošiti energije za pametni odgovor "kura debilna". Že sama vem.
velikidrobizek je napisal(a):
Jah, če ne predložiš zaželenih podatkov, ostanejo na "cedilu" samo tvoji podatki za izračun ... a, ni to logično ...
V čem je problem, da ne predložiš zahtevanih podatkov ?
Ker še nimam pravnomočne sodne odločbe - sedaj preživnine ureja sodišče, sodni postopki z vsemi možnimi pritožbami pa se vlečejo že več kot leto.
Samo mojih podatkov občina noče upoštevati. Res je, da nekatere občine upoštevajo predlog višine preživnine, mojo občina pa stoji na stališču, da dokler nimajo pravnomočne odločbe o odmeri preživnine, ne morejo ničesar narediti in se smatram tako, kot da ne bi dala vloge za znižano plačilo.
In ne skrbite, nisem edina, poznam kar nekaj mam, ki se srečujejo z enakim problemom.
Jap, sem razumela iz odgovora BC123, da se še daješ glede dokončnih odločb ... in prej bo otrok skoraj zrasel...
In kaj Javni jamstveni in preživninski sklad Republike Slovenije dela na tvojem primeru, ali moraš prej še dobiti odločbo sodišča ?
Dokler ni odločbe sodišča, da otroku pripada preživnina, tudi jamstveni sklad ne pomaga. Kar se je prej dalo dogovoriti na CSD, je sedaj na sodiščih.Na sodišču pa "gužvo" delajo tudi pari, ki se navidezno dogovarjajo za preživnine, ravno iz razloga, da bi dobili ugodnosti, kot je manjše plačilo vrtcev, otroške doklade. Nočem jamrati, da sem "boga", hočem samo opozoriti, da sistem plačila vrtcev sploh ni urejen, še manj pa pravičen. Jaz rade volje plačam polno ceno, ker je otrok rad v vrtcu, se mi pa neumno zdi, ko se mame v garderobi pogovarjajo, kako goljufajo s plačili, jaz pa zaradi državne birokracije izpadem kot najbolj neumno bitje na svetu.
sporočil: 10.178
09barbara je napisal(a):
Dokler ni odločbe sodišča, da otroku pripada preživnina, tudi jamstveni sklad ne pomaga. Kar se je prej dalo dogovoriti na CSD, je sedaj na sodiščih.Na sodišču pa "gužvo" delajo tudi pari, ki se navidezno dogovarjajo za preživnine, ravno iz razloga, da bi dobili ugodnosti, kot je manjše plačilo vrtcev, otroške doklade. Nočem jamrati, da sem "boga", hočem samo opozoriti, da sistem plačila vrtcev sploh ni urejen, še manj pa pravičen. Jaz rade volje plačam polno ceno, ker je otrok rad v vrtcu, se mi pa neumno zdi, ko se mame v garderobi pogovarjajo, kako goljufajo s plačili, jaz pa zaradi državne birokracije izpadem kot najbolj neumno bitje na svetu.
dovolj je začasna odredba sodišča, kar pa ne bi smelo trajati prav dolgo časa, saj zadeve jemljejo prednostno.
09barbara je napisal(a):ignoriraj bc-a. on sovrazi otroke in njegovo stalisce je, naj jih imajo samo zenske s 3000 evri bruto place. ce imajo moza ali ne, to nic ne pomeni, ker tip ti pac lahko uide, zato mora zenska tudi na to misliti.
bc123a : Glede mojega preživljanja otroka pa ti ni treba skrbeti, saj ti iz svojih prispevkov države ničesar preveč ne prispevaš, kajti država mi ne prizna nobenih dodatnih pravic, dokler ne dobim pravnomočne sodne odločbe, da sem mati samohranilka. Da pa sem postala samohranilka, pa nisem vnaprej predvidevala. Ti ni treba trošiti energije za pametni odgovor "kura debilna". Že sama vem.
sporočil: 1.881
09barbara je napisal(a):
Pri raznoraznih pisanjih o cenah in izračunu cene vrtca nikjer ne zasledim podatka, da se upošteva se BRUTO plača in ne neto. V praksi je to zelo velika razlika. Aroganca ministrstva je pa sploh na višku za mame samohranilke, ki še nimajo urejene preživnine. Že več let ne izdajo navodila občinam, kako naj se to pri izračunu upošteva. V mojem osebnem primeru občina šteje, da hočem goljufati, ker ne predložim podatka o očetovi plači ali preživnini, zato mi ne prizna olajšave in plačujem 80% cene vrtca, kar je sedaj v Ljubljani skoraj 400 evrov. Plače imam pa 800. NETO.
A ni pri takem razmerju strošek/plača bolj ugodno poiskati privatno varstvo? Prepričan sem, da ne bi stalo 400 EUR/mesec.
sporočil: 699
Zadnja sprememba: anon-47330 14.04.2008 10:59
"Predšolska vzgoja, temelječa na kurikulu za vrtec, ki se odvija v
javnem in zasebnem vrtcu, vzgojno varstveni družini in pri zasebnem
vzgojitelju, je izjemno kvalitetna, kar ugotavljata v svojih
evalvacijah Zavod RS za šolstvo kakor tudi Računsko sodišče ." Kot prvo bo potrebno avtorico članka razsvetliti s splošnim poznavanjem naše družbe: zaupanje ljudi do zgoraj navedenih institucij je blizu 0, zato predlagam, da čimmanj omenja podobne instance, ampak naj raje navede kakšno merodajno osebo z moralno integriteto. Jasno je, da bo Zavod za šolstvo hvalil samega sebe, kajneda? In če bi se Računsko sodišče lotilo svojega dela tako, kot se od njih pričakuje, bi stroški poslovanja vrtcev hitro upadli!
"Država izvedbo kurikula tudi spremlja in nadzira ter tako ve, da je storitev kakovostno opravljena in denar davkoplačevalcev smotrno potrošen."
Ja ma dej no, a s' ti z Lune padla al kva???? Denar davkoplačevalcev NIKOLI ni smotrno potrošen. Groza, da odrasel človek lahko izdavi kaj takega!
"Država ne sme posegati v družino brez zakonsko utemeljenega vzroka, zato take vzgoje ne more niti spremljati niti nadzirati, zato tudi ne more finančno prispevati k temu. Lahko pa pomaga v obliki otroških dodatkov tistim družinam, ki to potrebujejo, in to počne v zadnjem času zelo intenzivno: samo spomnimo se dviga višine otroškega dodatka v zadnjem času, pa tudi brezplačnih učbenikov itd."
Ste že slišali za nadziranje, kdo dejansko dobiva te dodatke, ali slučajno ne tudi navidezna samohranilka? Drug problem je v dejstvu, da MORA država omogočit, da VSI otroci lahko pridejo v vrtec. Če moj otrok v vrtec ne pride, ker je preveč prijavljenih, pričakujem, da mi država omogoči BREZPLAČNO varstvo mojega otroka pri zasebniku, do česar sem upravičen, ker vsak mesec plačujem davščine. V tem se kaže solidarnost med bogatejšimi in revnejšimi, kajti ne glede na njihove prispevke imajo otroci obojih enake pravice do vrtca.
Nadalje avtorica članka naklada o plačah in prispevkih za vrtec, pri tem pa pozablja, da človek z višjo plačo že v osnovi plača več dajatev iz plače in na plače (njegov delodajalec) in je torej nesmisel od njega zahtevati še progresivno plačevanje vrtca. Vrtec mora biti za VSE in BREZPLAČEN. Za to pobirajo od nas davščine in mi pričakujemo, da zanje tudi nekaj dobimo!
"Pa še na to se ne razume, kako vrtec sprejema otroke, kadar je čakalna vrsta. To počne namreč s pomočjo socialnih kriterijev. Zato je verjetneje, da bo zaradi pomanjkanja prostora v vrtcu (do tega pojava tudi sama nimam tolerance) zunaj vrtca našel otroke socialno premožnejših staršev, ne pa otroke revnejših staršev!"
Torej avtorica priznava, da se dogaja, da v vrtcih zmanjka prostora za vse in da zadeva ni urejena, kot predpisuje 10. člen Zakona o vrtcih? In zakaj naj bi bil otrok premožnejšega človeka prikrajšan za vrtec? In naj ne obrača besed: vsi smo dobro razumeli, na podlagi kakšnih kriterijev vrtec sprejema otroke.
Ampak problem ni v kriterijih in ne v sporu med bolje in slabše plačanimi delavci, ampak v sporu med državo in ljudmi, torej med Voluharji in Tlačani! Ker Voluharji ne naredijo ničesar za tiste, ki jim s svojim delom omogočajo sesanje iz Skupnosklede. V konkretnem primeru ne poskrbijo, da bi bilo prostora v vrtcih dovolj za vse. In da lahko sami pospravijo večjo malho iz Sklede, bodo seveda težili k temu, da se čimveč (zaenkrat še, a upam, da morda nekoč pa vendarle ne več) javnih dobrin še dodatno, poleg pobranih davkov, plača iz žepa davkoplačevalcev. To je osnovna ideja družbenega reda v Sloveniji.
Gospa Škrinjar, vprašanje je, ali zadeve res ne vidite v pravi luči, ali pa namenoma poskušate zavajat ljudstvo in ste konec koncev vi arogantni?
mikijanko je napisal(a):
"Predšolska vzgoja, temelječa na kurikulu za vrtec, ki se odvija v javnem in zasebnem vrtcu, vzgojno varstveni družini in pri zasebnem vzgojitelju, je izjemno kvalitetna, kar ugotavljata v svojih evalvacijah Zavod RS za šolstvo kakor tudi Računsko sodišče." Kot prvo bo potrebno avtorico članka razsvetliti s splošnim poznavanjem naše družbe: zaupanje ljudi do zgoraj navedenih institucij je blizu 0, zato predlagam, da čimmanj omenja podobne instance, ampak naj raje navede kakšno merodajno osebo z moralno integriteto.
nedvomno ti bo navedla ultra fasistko angelco likovic.
razgledi.net/blog/20...ekdo-drug/
sporočil: 17.846
Odvisno, kateri momenti so notri...
če bereme tole... nekaj v tem smislu ...
JEDRO:
Začasne odredbe se izdajajo v zavarovanje zahtevka in so po sodni praksi lahko identične v preživninskih zadevah z zahtevkom. Vendar pa je pogoj, da je terjatev verjetno izkazana. Preživninska terjatev pa je verjetno izkazana, če se zakonec ne more zaposliti, je nezaposlen in nima sredstev za preživljanje
http://www.sodnaprak...P&oid=8191< /a>
ali
tole, ko hočejo to imeti ...
http://www.jps-rs.si....php?id=11< /a>
Mešaš preživnino za otroka in preživnino za nekdanjega zakonca.
V citirani odločbi sodišča gre za preživnino za nekdanjega zakonca.
Preživnina za otroka in preživnina za nekdanjega zakonca sta dva popolnoma ločena instituta, ki sicer res oba izhajata iz Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR).
Temelj za zahtevek za preživnino za nekdanjega zakonca je v 81. členu ZZZDR:
"81. člen Zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, ima pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino."Temelj za zahtevek za preživnino za otroka je v členih od 123. čl. pa naprej.