Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kdo vam doma »kuri« elektriko
sporočil: 3.061
vrsto malih porabnikov, ki delujejo v »stand-by«Samo čakal sem na stand-by. Kolikor me letno stane stand-by za vse naprave v stanovanju, z veseljem plačam in si ne predstavljam, da bi vsakič vsako od teh naprav hodil ročno prižigat in ugašat. (In si konec leta zadovoljno kimal ob prihranku 15€....)
sporočil: 1
Zadnja sprememba: anon-261608 25.01.2013 07:59
mislim,da poraba el.energije ni velika,je pa gromozanska dodatna
obremenitev-več kot 50% davkov in prispevkov.Vprašanje...Ali so lahko davki in prispevki za el.energijo večji kot sama poraba energije,pri meni je že tako??
sporočil: 4.454
Zadnja sprememba: fabiani 25.01.2013 08:00
Če imaš pa vse priključke v vmesni vtičnici z več priključki -
Tvbox,napajalnike za mobije, PC adapter, jih ugasneš z enim
gibom.Verjemi, da se splača.
sporočil: 1.445
Sama elektrika ni draga, dragi so prispevki, omrežnine, davki in
trošarine na elektriko...na te komponente pa potrošnik nima
vpliva....
To natolcevanje je pazno in zavajujoče...
To natolcevanje je pazno in zavajujoče...
sporočil: 2.049
joooojj toplotna črpalka pa dela na kaj??? fotosintezo..?? ja tale
stric je pa bister.
zamenjajte zamenjajte.. investicija menjave vsaj 10.000€ kar pomeni 20 let položnic.
zamenjajte zamenjajte.. investicija menjave vsaj 10.000€ kar pomeni 20 let položnic.
sporočil: 2.505
Ni pa stric nič omenil:
monopol elektrigospodarstva,
njihovo neracionalno poslovanje,
visoke plače in nagrade,
subvencije za zeleno energijo,
davki na izolacijo zgradb...
Res pa je el. energija preveč elegantna za ogrevanje.
monopol elektrigospodarstva,
njihovo neracionalno poslovanje,
visoke plače in nagrade,
subvencije za zeleno energijo,
davki na izolacijo zgradb...
Res pa je el. energija preveč elegantna za ogrevanje.
sporočil: 2.054
SEveda zopet pametovanje kako je potrebno zmanjšati v resnici
najbolj čisto energijo. Pa še to če bi moral plačevati samo strošek
električne energije sploh ne bi bilo tako grozno, tisti ostali
stroški so veliki, kar pomeni če zmanjšam zo 50% porabo, se mi bo
račun zmanjšal za 20%.
sporočil: 9
Hmmm. Tisti merilniki za 15EUR niso true RMS, tako da so uporabni
kvečjemu za kak bojler. Če dobiš hladilnik za 400 EUR je to 3.6GWh.
Bi moral imeti zelo slab hadilnik (mogoče brez vrat), da bi tole
dobil nazaj v enem do dveh let. Bolj bi rekel kakih 7-10let. Če
upoštevamo še to, da sodobne naprave crknejo precej prej,je
vprašanje če se investicija sploh kdaj povrne. Me zanima zakaj se
nihče ne razburja okrog hude preosvetljenosti cest (zakotna ulica,
kjer živim je osvetljena kot kaka avenija. No za tista dva
avtomobila, ki se peljeta ponoči je po mojem to overkill). Tista
žarnica pokuri ene toliko kot frižider. Plačam pa jaz.
sporočil: 7
Na fotosintezo še ne, na zemeljski plin pa že.
Drugače pa je prednost električne toplotne črpalke, da z manjšim delom kupljene energije omogoča uporabo energijo okolice.
Drugače pa je prednost električne toplotne črpalke, da z manjšim delom kupljene energije omogoča uporabo energijo okolice.
sporočil: 2.890
Zadnja sprememba: anon-274438 25.01.2013 10:40
Um... kaj pomeni "ni dovoljeno"???Ok.. lol.. si sam odgovorim, očitno imamo zakon, po kerem je to celo res prepovedano... ha, ha, noro.. pa je elektrika v resnici zelo poceni. in če bi imeli JEK2, bi bila še cenejša.
In baje lahko v novogradnje daješ samo še "obnovljive vire energije"? Ergo, tudi zemeljski plin odpade? Ker kuriti na drva je tko super. Jezusmarija, glupa država.
sporočil: 92
"Novejši aparati bele tehnike porabijo manj energije, zato
svetujem, da starejše potratne hladilnike čim prej zamenjate za
sodobne. Investicija se lahko povrne že v letu ali dveh,« svetuje
Valenčič"
Lahko je filozofirati, vendar ljudje, ki komaj sestavijo mesec z mesecem, si tega mogoče ne morejo privoščiti. Tisti, ki pa si to še lahko privoščijo jim pa tudi nekaj evrov več na položnici za elektriko ne predstavlja problema.
Lahko je filozofirati, vendar ljudje, ki komaj sestavijo mesec z mesecem, si tega mogoče ne morejo privoščiti. Tisti, ki pa si to še lahko privoščijo jim pa tudi nekaj evrov več na položnici za elektriko ne predstavlja problema.
sporočil: 7
Pri hladilniku je med A+ in D približno 200 kWh razlike v letni
porabi, kakšen star potratnež pa ima tudi 2.000 kWh večjo letno
porabo. In kWh ni enako kot GWh. Tisti strojček za 15 € res ni
uradni merilnik, vseeno pa da dovolj točen podatek, da najdeš
potratneža.
sporočil: 134
Tudi meni je to padlo v oči. Google najde med drugim to:
www.kvadrati.si/defa...2205594488
Za crknit... Zaenkrat nimam časa preveriti teh pravilnikov, ampak očitno bo treba:)
www.kvadrati.si/defa...2205594488
Za crknit... Zaenkrat nimam časa preveriti teh pravilnikov, ampak očitno bo treba:)
sporočil: 2.185
energetski svetovalec ali še ena pijavka, ki živi v pravljičnem
svetu, pametuje in se redi na račun državnega korita. v
gospodarstvu vas za take osnovnošolske seminarske naloge nabrcajo
na cesto prvi dan.
sporočil: 3.368
Spet same buče... naj gospod malo pogleda sestavo računov naših
monopolnih državnih kolhozov, pa je vse jasno.
sporočil: 3
Tale stric pa brca malo v temo! Jaz kurim, sicer majhno stanovanje
z dobro inverter klimo in sem prepričan, da je to najcenejša
kurjava. Preizkusil sem že vsemogoče, pa me nihče ne prepriča, da
lahko kuri celo zimo (lanskoletno), garsoniero 31m2 za manj kot
230€. Ponoči nastavim na 18, podnevi pa 21 stopinj, laufa pa
neprekinjeno.
sporočil: 6.084
Zadnja sprememba: anon-15715 25.01.2013 19:03
[Arghy]Uh, me prav veseli, da je še nekdo napisal, kar me že dalj časa bega. Ma kaj zakotne ulice, poglej si malo ceste zunaj naselij. Potem me policaj ustavi in kaznuje, ker mi ne dela ena luč. Lahko ga samo povabim, da se usede not in odpelje pa naj pove če voznik vidi da ne dela luč.
Me zanima zakaj se nihče ne razburja okrog hude preosvetljenosti cest (zakotna ulica, kjer živim je osvetljena kot kaka avenija. No za tista dva avtomobila, ki se peljeta ponoči je po mojem to overkill). Tista žarnica pokuri ene toliko kot frižider. Plačam pa jaz.
Zadnjič gledam v razmetani zakotni hrvaški vasi, ki je elektriko dobila 30+let nazaj, prometa čez noč za prste ene roke, idealno za opazovanje zvezd, če ne bi bile na stebrih ob cesti močne sijalke. Več jih je , kot hiš v naselju. Sploh ne razumem, komu in zakaj svetijo.
sporočil: 145
[Dudek]Menda je osvetljava ponoči med drugim koristna za elektrarne. Pač nekam morajo zmetati elektriko, ne morejo kar termoelektrarn in nukleark za nekaj ur ugasnit.
> [Arghy]
>Me zanima zakaj se nihče ne razburja okrog hude preosvetljenosti cest (zakotna ulica, kjer živim je osvetljena kot kaka avenija. No za tista dva avtomobila, ki se peljeta ponoči je po mojem to overkill). Tista žarnica pokuri ene toliko kot frižider. Plačam pa jaz.
Uh, me prav veseli, da je še nekdo napisal, kar me že dalj časa bega. Ma kaj zakotne ulice, poglej si malo ceste zunaj naselij. Potem me policaj ustavi in kaznuje, ker mi ne dela ena luč. Lahko ga samo povabim, da se usede not in odpelje pa naj pove če voznik vidi da ne dela luč.
Zadnjič gledam v razmetani zakotni hrvaški vasi, ki je elektriko dobila 30+let nazaj, prometa čez noč za prste ene roke, idealno za opazovanje zvezd, če ne bi bile na stebrih ob cesti močne sijalke. Več jih je , kot hiš v naselju. Sploh ne razumem, komu in zakaj svetijo.
sporočil: 524
TČ zemlja-voda je zakon. Pristisneš na knof in zadeva čudežno
deluje celo zimo. Tiste pelete, pa sekance pa ne hvala. Pa jih je
treba naročat, pa jih je treba pripeljat iz trgovine, pa je treba
prelagat, pa je treba polže pucat ko se mašijo, pa filtre, pa
kurišča. Skratka res ni toliko dela, kot npr. z drvmi, ampak vseeno
ga nekaj je. In vsaj jaz ko imam pomanjkanje prostega časa (oz.
grem v tem času delat raje kaj kar je bolje plačano od
dimnikarskega pucanja peči) raje pritisnem na knof toplotne
črpalke, kot sem včasih pri stari dobri nafti in deluje....
Se pa absolutno strinjam, da je najboljše kurit na drva (najmanša investicija in zelo poceni), samo to samo v primeru, ko imaš doma staro mamo in itak ne dela celo zimo nič drugega kot sedi za pečjo in nalaga. Jaz žal nimam enega takega para prostih rok, in tudi hvala bogu da je tako.
Se pa absolutno strinjam, da je najboljše kurit na drva (najmanša investicija in zelo poceni), samo to samo v primeru, ko imaš doma staro mamo in itak ne dela celo zimo nič drugega kot sedi za pečjo in nalaga. Jaz žal nimam enega takega para prostih rok, in tudi hvala bogu da je tako.
sporočil: 6.084
[LjubljanskoBarje]Sliši se logično. Misliš, da je to pravi in edini razlog ? Kaj pa kakšne reverzibilne hidroelektrarne, kaj ne bi bilo korisnije če to elektrijo uporabijo za črpalke ?
> [Dudek]
> > [Arghy]
> >Me zanima zakaj se nihče ne razburja okrog hude preosvetljenosti cest (zakotna ulica, kjer živim je osvetljena kot kaka avenija. No za tista dva avtomobila, ki se peljeta ponoči je po mojem to overkill). Tista žarnica pokuri ene toliko kot frižider. Plačam pa jaz.
>
> Uh, me prav veseli, da je še nekdo napisal, kar me že dalj časa bega. Ma kaj zakotne ulice, poglej si malo ceste zunaj naselij. Potem me policaj ustavi in kaznuje, ker mi ne dela ena luč. Lahko ga samo povabim, da se usede not in odpelje pa naj pove če voznik vidi da ne dela luč.
>
> Zadnjič gledam v razmetani zakotni hrvaški vasi, ki je elektriko dobila 30+let nazaj, prometa čez noč za prste ene roke, idealno za opazovanje zvezd, če ne bi bile na stebrih ob cesti močne sijalke. Več jih je , kot hiš v naselju. Sploh ne razumem, komu in zakaj svetijo.
Menda je osvetljava ponoči med drugim koristna za elektrarne. Pač nekam morajo zmetati elektriko, ne morejo kar termoelektrarn in nukleark za nekaj ur ugasnit.
sporočil: 2.890
Direktno el. gretje je resnično prepovedano. Razlog pa je v rabi primarne energije. Dir. el. gretje porabi 3x toliko premoga v TE, kot če bi ta isti premog pokurili doma za gretje. Elektrarna ima pač izkoristek 30%. To pomeni 3x hitrejše počrpanje fisilnih virov...E, in tu je izvorni problem... namesto, da bi imeli JEK2, gradimo še en termo blok. Kretenizem na kubik.
Mimgrede: kaj pa električni avtomobili???
sporočil: 13.528
[rafik]Imaš popolnoma prav. Varčevanje z izklopom "stand by" je bajka za naivne. Moderne naprave porabijo v mirovanju največ par W. Če računamo ekstremen primer, npr. da imaš 10 porabnikov, ki porabijo skupaj 50W, oz. je to 1.200 Wh dnevno. Pri VT=0,07EUR/kWh in MT=0,05EUR/kwh, bi znašala poraba cca 0,07 eur/dan, oz. cca 26 EUR letno. Realno porabimo več na mesec za zavrženo hrano.
>vrsto malih porabnikov, ki delujejo v »stand-by«
Samo čakal sem na stand-by. Kolikor me letno stane stand-by za vse naprave v stanovanju, z veseljem plačam in si ne predstavljam, da bi vsakič vsako od teh naprav hodil ročno prižigat in ugašat. (In si konec leta zadovoljno kimal ob prihranku 15€....)
sporočil: 3
Imam drugačno izkušnjo, talno ogrevanje in grejem vodo z
električnim bojlerjem. Imam 20 cm izolacije in troslojna okna ter
grajeno hišo po principu nizkoenerketske hiše.
Poraba sezonsko za ogrevanje. 400-500€, odvisno, kdaj se začne in konča sezona. Po mojih izračunih bi z TČ zrak-voda pri naših T prišparal na leto pri elektriki cca. 200€, vendar je bila investicija v električno pečko 800€, za neko solidno TČ pa bi dal med 8000 in 12000 €. Torej?
Poraba sezonsko za ogrevanje. 400-500€, odvisno, kdaj se začne in konča sezona. Po mojih izračunih bi z TČ zrak-voda pri naših T prišparal na leto pri elektriki cca. 200€, vendar je bila investicija v električno pečko 800€, za neko solidno TČ pa bi dal med 8000 in 12000 €. Torej?
sporočil: 4.080
Električno ogrevanje je potrebno nadomestiti s okolju prijaznejšim, če ni druge možnosti, vgradite toplotno črpalko.Tole se bere:
* najslabšega in najbolj potratnega absolutno ne
* najboljše in najcenejše samo pogojno DA, če ni druge možnosti
* izberite srednjo, dražjo in manj učinkovito možnost (optimalno priporočilo) - torej premog ali nafto? :-)
Sori, jaz sem se odločil in imam tisto, če ni druge možnosti, in za celo bajto "pokurim" 500€ na sezono. Prej ko sem imel "optimalno" (olje), je šlo pa do 2k€ (po današnjih cenah).
sporočil: 1.856
[alek14]Prvič slišim za to!?
- vgradnja TČ (če ste v mestu) ali raba kurišča na biomaso (če niste v mestu - neregulirana kurišča na les, premog ipd. bodo v mestu v kratkem prepovedali zaradi PM10)
sporočil: 1.856
[gsavli]Medtem ko Nemčija zapira nuklearke?
Ne, ne, to je cena elektrarne na kljuc. Verjetno bi pri nas stala res tam okoli 3 mrd eur (potresna prelomnica, lokalne sege).
Gorivo je pa gorivo. Premog se tud placa, tega ne mores steti v ceno.
Pa morda bi nam dal westinghouse kak popust (stara stalna stranka), pa ce drzava v projekt ne bi bila vmesana, bi znala cena prit na 2 dobri mrd. Za 1000 mw, saj menda to ni slabo? Ne vem pa, kaksna je cena goriva in ostalih tekocih stroskov za je v primerjavi s ceno za te.
www.reuters.com/arti...G720120717
sporočil: 4.404
[rafik]mene samo zanima koliko teh pridigarjev šparanja izključi vse te aparate...:)
>vrsto malih porabnikov, ki delujejo v »stand-by«
Samo čakal sem na stand-by. Kolikor me letno stane stand-by za vse naprave v stanovanju, z veseljem plačam in si ne predstavljam, da bi vsakič vsako od teh naprav hodil ročno prižigat in ugašat. (In si konec leta zadovoljno kimal ob prihranku 15€....)
sporočil: 4.404
[darko76]kot vidiš ..lahko...in mi beboti smo tiho,namerst da bi bando ki nas obira odnel v l7ublanco namakat..
mislim,da poraba el.energije ni velika,je pa gromozanska dodatna obremenitev-več kot 50% davkov in prispevkov.
Vprašanje...Ali so lahko davki in prispevki za el.energijo večji kot sama poraba energije,pri meni je že tako??
nobena stvar ne bi smela biti obdavčena več kot 1x z normalnim %...