14 min
Iz pristanišča Reka pritožbe zaradi neprepustnosti proge pri Pivki
52 min
Ptujska zadruga razmišlja o energetski skupnosti
2 uri
Ali naj dam denar v delnice ali nepremičine? 25
2 uri
Najbolj atraktiven audi zapeljal v Slovenijo z nižjo ceno kot v Nemčiji
3 ure
Top službe – EK, Corwin, NLB, Generali, BS, Comtrade, Cinkarna, Telekom ...
3 ure
Premier bo za ministrico za digitalno preobrazbo predlagal Ksenijo Klampfer
4 ure
Raiffeisen Capital Management v regiji pričakuje veliko rast sredstev v upravljanju
4 ure
Kostićev projekt v ljubljanski Sibiriji: zraslo bo skoraj 600 stanovanj 7
5 ur
Računsko sodišče: SPIRIT je bil pri pridobivanju podatkov za energetske subvencije neučinkovit
5 ur
Milanska banka zavrača Unicreditovo prevzemno ponudbo
5 ur
ThyssenKrupp v prestrukturiranje, do leta 2030 bo odpustil pet tisoč zaposlenih, več programov bo prodal
6 ur
Obnove nogometnega igrišča Stožice še ne bo? Obe ponudbi nedopustni.
6 ur
Na ZZZS opozarjajo: sistem dolgotrajne oskrbe je še daleč od pripravljenega 2
6 ur
Nemčija bi potrebovala najmanj 288 tisoč migrantov letno 2
6 ur
Biden predlaga, da bi državni zdravstveni program sofinanciral zdravila proti debelosti 2
6 ur
Bankrotirani Northvolt bo plačal bonuse zaposlenim
6 ur
Borza in davki: sekretarka Prahova predstavila individualne naložbene račune. Kaj prinašajo? 5
7 ur
ZZZS noče biti delničar Vzajemne, želi izplačilo deleža 2
7 ur
Prevozniška panoga stagnira, cene prevozov pa se bodo še višale 1
7 ur
Kako nas bodo požrle Trumpove carine: ali se sprijaznimo ali pa ZDA več ne bodo branile Evrope 6

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Ni nam pomoči

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

anon-298799 sporočil: 1.950
[#1921026] 13.12.12 12:01 · odgovor na: anon-184513 (#1920817)
Odgovori   +    8
Se precej strinjam s teboj, nikakor pa ne v delu, ki zadeva vrtce. Ne da sem proti njim, pač pa v njih ne potrebujemo samo diplomiranih vzgojiteljic, ki za 4 ali največ 5 urno dnevno delo dobivajo plačo na diplomo. Naši vrtci so mnogo predragi (preveč denarja vloženega v zgradbe, previsoki in s tem predragi standardi). Na Švedskem so mnogi vrtci v 50 in tudi 100 let starih zgradbah (lesenih), ki so vzorno vzdrževane, z veliko zunanjih igrišč, na katerih se igrajo tudi v dežju in snegu (!!) seveda primerno obuti in oblečeni.Tako se že od majhnega navadijo živeti skladno z naravo,s soncem, dežjem in snegom.Švedi namreč pravijo, da ni slabega in dobrega vremena, pač pa slaba in dobra oblačila. Si predstavljaš kakšen upor bi bil pri nas? Ne samo med vzgojiteljicami, ki so otroke pripravljene peljati na sprehod samo med "primernim" vremenom, pač pa tudi med "zaskrbljenimi" mamicami, ker bi se njihovi otroci lahko prehladili, čeprav so dejansko celo zimo smrkavi in bolani!
anon-200699 sporočil: 2.054
[#1921027] 13.12.12 12:01 · odgovor na: anon-298799 (#1920384)
Odgovori   +    8
Zdej ravno ne vem ali sem stara generacija z 50+, vendar sem kljub obiskovanju takratne šole in tudi tega, da je bil moj oče čisto pravi komunist že v 90 letih prejšnjega stoletja popolnoma dobro razumel da s sistemo nekaj ni ok, saj so njboljše vedno potegnili razno razni hopštaplarji. V letu 91' sem dejal, da je čas da se pospravi z vsemi direktorji in politiki, pa so me več ali manj drugi gledali, če se mi je malo odtrgalo, saj imamo tako dobre in sposobne direktorje, več ali manj vse, pa tudi politiki so bili dobri, torej je bilo potrebno samo spremeniti ime države, denarja središče davčne uprave, drugače je pa vse vredu. In glej ga zlomka, vsi tisti hopštaplarji, ki sem jih videl pred letom 91 so še naprej obstajali, pametovali, delali škodo in metali polena pod noge vsem tistim, ki smo želeli kaj spremeniti. Torej izvirni greh je v nas samih. Če bi se prva vlada odločila in pospravila z preteklostjo, bi ji ljudje takrat mogoče odpustili, vendar takrat to niso storili, potem pa je bilo za vse prepozno, saj se je star način mišljenja od prvega šoka opomogel. Pokvarjenci so delali naprej tako kot prej, z samo eno razliko, za vsak slučaj je bilo potrebno krasti na zalogo, saj jim nov sistem ni garantiral doživljenskega priskledništva. Na žalost novinarji živijo od priskedništva in poroča tako kot poročajo.

Lep dan še naprej.
anon-202018 sporočil: 8.635
[#1921029] 13.12.12 12:02
Odgovori   +    1
Lepa zmaga nezadovoljnih Mariborčanov je bil odstop župana Franca Kanglerja. Kaj pa zdaj? Pravzaprav nič, Kangler je včeraj sijal v foteljih državnega sveta, ki ga država sploh ne potrebuje. In po tem mu svetniki, populistično, niso potrdili mandata, ki ga je dobil z izvolitvijo pri elektorjih sveta občin, kar je skregano z vso logiko demokracije.

............. jaz lahko napišem samo to da je zgornja ugotovitev popolnoma pravilna!samo ovce tega nikoli ne bodo sposobne dojeti!in ko bo šlo to tako daleč da bo pripeljalo do totalitarnega brezumja pa se bodo zopet čudile!beee,beeeeee,beeeeeeeeeee!amen
anon-306883 sporočil: 19
[#1921043] 13.12.12 12:09
Odgovori   +    1
V Mariboru protesti ne usihajo, seveda bo tudi mraz naredil svoje, nasprotno, dobivajo vedno večji naboj. In to iz preprostega razloga, ker je bil, z milo besedo, neuravnovešeni Kangler(ni mišljeno kot žalitev temveč kot neke vrste diagnoza) le POVOD za začetek protestov nikakorpa ne VZROK. Vzrok pa je danes kristalno jasen že vsakemu srednješolcu in bojazen, da bodo protesti usahnili preden bo uresničena radikalna ljudska zahteva po odstopu vseh aktualnih, levih in desnih politično-gospodarsko- sindikalnih navez, ki so v pičlih 20 letih ( ne mešajmo sem populističnega papagajstva o 45 letih podlage) kleptomansko oropale in bankrotirale našo mini državo, ki je z lakajsko hojo v prevelikih, izposojenih čevljih skušala slepo, brez trohice inovativnosti, ki jo pogojuje naša miniaturnost, slediti in ugajati bogatim gospodarjem. Ljudstvo je najavilo GOTOVI STE (množinski Gotofi ste v mariborskem dialektu ne obstaja) in to prej ali slej, saj se zaradi kontaminiranega ozračja vse težje in težje diha!
anon-184513 sporočil: 3.006
[#1921046] 13.12.12 12:10 · odgovor na: anon-298799 (#1921026)
Odgovori   +    2
[Florenca]
Se precej strinjam s teboj, nikakor pa ne v delu, ki zadeva vrtce. Ne da sem proti njim, pač pa v njih ne potrebujemo samo diplomiranih vzgojiteljic, ki za 4 ali največ 5 urno dnevno delo dobivajo plačo na diplomo. Naši vrtci so mnogo predragi ... čeprav so dejansko celo zimo smrkavi in bolani!
Se strinjam, vrtci so odločno predragi, kar sem tudi že zapisal. Vendar razmere v vrtcih kar dobro poznam in vem, da so minili časi, ko so vzgojiteljice delale po pet ur. In tudi takrat so morale pisati priprave, učne načrte, plane, seveda doma, kar ni nikoli nihče videl.

He, he, zadnji stavek je briljanten. *****
Pred očmi so se mi pokazali trije otroci vaških revežev, ki nikoli zanje nihče ni skrbel. Vedno so bili smrkavi in umazani. Le DOBRA mati doma do tretjega leta starosti otroka lahko poskrbi, da otrok bo otrok zdrav.
anon-137481 sporočil: 652
[#1921106] 13.12.12 12:40
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-137481 13.12.2012 12:42
: )
anon-238577 sporočil: 14.015
[#1921114] 13.12.12 12:45 · odgovor na: anon-76818 (#1920930)
Odgovori   +    3
[Miran77]

Glavni problem smo katolibani, verniki, cerkev, kvazidesničarji, janševiki, klerofašisti in domobranci, ki že 70 let poskušamo na vse možne načine sabotirati našo domovino, da ji ja ne bi uspelo postati normalna evropska država.
Eh, meni ne moreš prodajat te kalimerovske lajne in skrivanja za vero, ker mi je preveč dobro znano, kaj je vera, kaj je cerkev in kaj je klerikalizem.
Skrivanje klerikalcev za hrbti vernikov je samo umetna megla, klerikalezm je samo zloraba vere in nič drugega.
Mi smo krivi, ker ne gremo kot bebci na ulice, ne sežigamo lutk legitimno izvoljenih politikov, ne nabadamo fotografij ministrov na kole, ne fantaziramo o raznih Svetih modrecev in utopičnih rešitvah, ker kljub veliki skušnjavi trmasto zavračamo biti del poblaznele množice. Ker smo vedno bili in bomo butalski špilferderberji.
Seveda, vaši legitimno izvoljeni lopovi bi morali imeti pravico krasti do konca mandata. Jasno, saj gre tudi v vaš žep.
Odstranite nas, odvzamite nam volilno pravico, zakopljite nas v jarke, porušite cerkve, prekinite vse vezi z Vatikanom, vzpostavite sekularno državo pragmatičnih ekonomistov, pa ni vrag, da ne bo potem vse vredi ;)
Se strinjam, sekularizacija države, cerkveni davek in razlastitev s korupcijo in goljufijami nakradenega cerkvenega premoženja (Pokljuka in podobno) bi bil res velik korak k normalizaciji naše države. Komaj čakam.
anon-282415 sporočil: 140
[#1921123] 13.12.12 12:49 · odgovor na: anon-167697 (#1920541)
Odgovori   +    1
Kalimba, ful imaš prav: najbolj proti pokojninski reformi so bile lani Finance ... in njihova SDS, seveda. Zdaj pa pametujejo ... Brez zgodovinskega spomina, brez distance, brez objektivnosti, nič. Ja, res je, še Urška Čepin je bila za, pa kaj vse so ji delali ... Škoda časa za branje.
anon-293268 sporočil: 1.693
[#1921155] 13.12.12 13:05 · odgovor na: anon-247964 (#1921014)
Odgovori   +    2
[kugy]
Vzgojil sem dva otoka, oba uspešno. Brez problemov! Veste otroci so popolnoma naravna stvar, niso nekaj nadnaravnega, neobvladljivega ali težko obvladljivega. In kje piše, da moraš imeti diplomo, da otoku zamenjaš plenice, da mu obrišeš ritko, da ga nahraniš? Le manjši del je tistega strokovnega dela, ko ima svojo pravo vlogo vzgojiteljica (še zanjo popolnoma zadostuje dobra višješolska izobrazba), vse ostalo je delo varuške. Že slišim pogrom na te moje trditve. Kako upam ugovarjati stroki?

Avtomobile kupujemo malo manj, še vedno jih veselo kupujemo, le da sedaj malo starejše. V nakupovalne centre ne hodim v času malice (ne malicam), torej ne bi vedel kako je takrat tam. Vidim pa kar vidim in to je še vedno noro zapravljanje preko zmožnosti in potem je jok in stok.

Ko bo prišla tista vesela trojka iz EU, ne bo nikogar nič vprašala, standard bo zbila za vsaj 20 %. Z našimi tajkuni in kradljivci se ne bo ukvarjala, to bo prepustila nam, njih to ne zanima. Tudi naše nedelujoče sodstvo jih ne bo zanimalo. Enostavno bodo vzeli tam, kjer je najlažje. Torej, kje vi vidite rešitev?
Ja, res je kugy, še vedno mnogi živijo preko svojih zmožnosti, a tebi ti pogled zamegljujejo. Takih preko svojih zmožnosti živečih je bilo, je in bo. Tistih, ki jih je na ceste pognalo pa je bolj malo videti po nakupovalnih središčih.
Vrtci, teoretično se res izide s čistimi ritkami, polnimi trebuščki. Ampak pozabljaš kolikokrat v času prisotnosti malčka v vrtcu je treba pri vseh ponoviti umivanje ritke, lulanje ....napolniti želodček. Pa saj vrtci niso samo to! V ušesih mi zveni pogosto zastavljeno vprašanje: " Kako jih vi obvladate 27(ni vrtec-pubertetniki so), ko pa imam jaz dva komaj pod kontrolo?" So ti ljudje lagali v obraz, so glumili, ko jim je vzgojitelj povedal, da njihovega otroka ponoči med tednom vsak dan po nekaj ur ni doma?
Sem mnenja, da so tisti trenutki intimnega brisanja ritke, polnjenja gofeljce s hrano, trenutki intenzivnega vzgajanja, učenja, socializacije- 17x in jih jaz ne bi podcenjeval za razvoj otroka.
Si kdaj videl recimo knjižico (6 delov)- »Pamet je boljša kot žamet«? Res meniš, da to lahko izvede vsaka dobra in skrbna mamica, očka ? Čudoviti vstopi v svet raziskovanja so to. Celo sam sem si leto dni napolnil dušo, da sem šel tja dol med tiste brezzobe malčke v prvem razredu, ko so ki so s 100/h uro uživali v eksperimentih. Zakaj bi to zapravili, če lahko imamo. Zakaj ne bi vzpodbujali tega izpred par dni, se oproščam zaradi oddaljevanja temi na naslednji izobraževalni nivo:
»Pozdravljeni!
Včeraj, 11.12., je Pedagoški inštitut na tiskovni konferenci, ki je potekala v okviru nacionalne konference NAMA, predstavil rezultate raziskav TIMSS in PIRLS 2011. V raziskavi TIMSS 2011 je sodelovalo okoli 240 000 osmošolcev iz 63 držav in 14 različnih šolskih sistemov po svetu. V Sloveniji je bilo vključenih 4415 osmošolcev iz 187 šol. Slovensko šolstvo je lahko ponosno, saj so se naši učenci 8. razreda v raziskavi TIMSS pri naravoslovju uvrstili na odlično 6. mesto. Prehiteli so nas le države Singapur, Tajvan, Južna Koreja, Japonska in Finska.
Rezultati po predmetnih področjih:
Kemija – tretje mesto (prehitela sta nas le Singapur in Tajvan).
Veda o Zemlji (na konferenci so nas seznanili, da le ta vključuje znanja različnih naravoslovnih področij) – drugo mesto (prehiteli so nas Finci).
V poznavanju znanja biologije in fizike so se učenci uvrstili na 6. mesto.
Res je mnogim staršem je to prirojeno, mnogim ne, od vrtičkaric pa pričakujemo, da je do vseh 14- 17 to profesionalno opravljeno.
Mi bomo tisti, ki bomo morali reči ali hočemo in smo takšen standard sposobni financirati ali ne.
In vrtičkarice bodo povedale, ali so sposobne prevzeti odgovornost tudi za večje število malčkov. Saj, ko privat daješ otroka v varstvo je tudi dogovor, kaj pričakujeta oba. Zagotovo pa je eno- 14 ali 17 ni enako, tudi ni enako kaj lahko pričakuješ od vzgojiteljice in varuške. Od obeh v enaki meri ljubezen do malka in svojega dela.
Sicer pa čestitke, da ti je uspelo samemu otroke brez problemov vzgojiti, to je velik kapital in veselje, poslanstvo, ki ga mnogi žal ne znajo, ne zmorejo, ali pa zaradi neodgovornosti nočejo.
Rešitev pa vidim v poštenem,dobro premišljenem odgovornem odločanju o usodi naših potomcev, da le-ti ne bodo potrebovali trojk, ki jim bodo govorile, kako morajo živeti. Pogoj zato pa je, da se odstranimo od institucij odločanja ljudi, ki so dokazano delali le za LASTEN danes !
Lep pozdrav!
anon-238577 sporočil: 14.015
[#1921179] 13.12.12 13:21 · odgovor na: anon-214372 (#1921024)
Odgovori   +    3
[naporen]

Dejstvo je, da imamo 20 let SOCIALNO državo in 20 let PRAVNO državo. In javno zdravstvo, šolstvo in kulturo. Edino dejstvo. In če smo na robu prepada in je treba kaj spremeniti, potem je rušenje točno tega edini način. Ker to, kar imamo sedaj, ni ne SOCIALNA ne PRAVNA država, a ne?
Tu se mi zdi stvar precej podobna tistemu "nacionalnemu interesu", v imenu katerega so lopovi pokradli lep denar.

Ampak mafija je ugrabila tudi precej šolstva in zdravstva, pa tudi maha z njim zato, da si lahko medtem iz njihove blagajne polni svoje žepe. Če samo malo pogledaš ob blizu, vidiš da precej tam potrošenega denarja ne gre niti v zdravje niti v znanje.
anon-278224 sporočil: 1.951
[#1921183] 13.12.12 13:23
Odgovori   +    1
Dober članek in na žalost še kako resničen.
anon-247964 sporočil: 6.948
[#1921197] 13.12.12 13:30 · odgovor na: anon-293268 (#1921155)
Odgovori   +    2
Če povzamem, nič se ne sme spremeniti. Vsak javni uslužbenec bo sam odločal koliko je pripravljen delati in vsak davkoplačevalec bo sam zahteval nadstandard, ki ga ni zmožen plačati. Lepo!.
anon-214372 sporočil: 3.048
[#1921199] 13.12.12 13:33 · odgovor na: anon-238577 (#1921179)
Odgovori   +    2
[fibonaci]
> [naporen]
>
> Dejstvo je, da imamo 20 let SOCIALNO državo in 20 let PRAVNO državo. In javno zdravstvo, šolstvo in kulturo. Edino dejstvo. In če smo na robu prepada in je treba kaj spremeniti, potem je rušenje točno tega edini način. Ker to, kar imamo sedaj, ni ne SOCIALNA ne PRAVNA država, a ne?

Tu se mi zdi stvar precej podobna tistemu "nacionalnemu interesu", v imenu katerega so lopovi pokradli lep denar.

Ampak mafija je ugrabila tudi precej šolstva in zdravstva, pa tudi maha z njim zato, da si lahko medtem iz njihove blagajne polni svoje žepe. Če samo malo pogledaš ob blizu, vidiš da precej tam potrošenega denarja ne gre niti v zdravje niti v znanje.
In zdaj kot rešitev problema ponujajo spet ponujajo nacionalni interes in še več države. Pa še uspejo lahko :(
azraazra sporočil: 994
[#1921204] 13.12.12 13:36 · odgovor na: anon-214372 (#1921024)
Odgovori   +    1
V primerjavi s prejšnjo državo, je sedanja res brezpravna in nesocialna. A če jo primerjamo z Afriko ali Grčijo (kar Slovenija bo postala, če porušimo še to kar imamo) sedanje stanje ni tako slabo, da ne bi postalo še slabše.
Da ne bo nesporazuma: vsi želimo spremembo, a na BOLJE za VSE, ne le za elito!
Če sprejmemo predloge vlade, bodo spremembe dobre le za njih!
anon-154140 sporočil: 62
[#1921218] 13.12.12 13:48 · odgovor na: anon-184513 (#1920817)
Odgovori   +    1
[odlocno]
> [kugy]
>

Z vrtci je drugače. Otroci so naše bogastvo in naša prihodnost. Si želiš, da bi jih vzgajala ulica, da bi odrasli v nasilnike? Da bi ti, ko odrastejo pokazali vrata? Ali si celo želiš, da bi ostali brez otrok in ne bi potrebovali nobenega varstva zanje. Tudi to je možno nataliteta pada. Kaj to pomeni, upam, da veš. Vrtci so pri nas dobro organizirani a predragi, ker jim nekje nabijajo nepotrebno ceno. Potrebno je samo ugotoviti kje. In če pogledaš kako so polne vrečke kuharic, ko se vračajo iz službe v vrtcu, boš eno tako luknjo skozi katero uhaja denar za vrtce hitro našel.

V vrtcih je najvišji strošek plača osebja: v jaslični skupini je max 14 otrok, 2 vzgojiteljici (1000 bruto + 1500 bruto) to pride cca 175€ na otroka, zdaj pa prištej še plačo ravnatla, tajnice,psihologa, socialne delavke, 2 čistilki, vsaj 2 kuharja in hišnika (v sorazmernem delažu odvisno od št. otrok v vrtcu). Hrana, amortizacija, oprema, ogrevanje... so dosti nižji napram plačam. Cena našega vrtca za to starost je cca 460€, za višjo starost pa 360€.

Obtoževat kuharce za drage vrtce je za moje pojme rahlo neokusno, še posebej zato ker morajo po HASAP-u vso hrano zavrečt, tudi jogurte, če so več kot 2 uri izven hladilnika.
anon-278224 sporočil: 1.951
[#1921226] 13.12.12 13:54 · odgovor na: anon-306733 (#1920301)
Odgovori   +    4
[dipliur]
Oh, ljuba gospodična oziroma gospa, ko ste se obregnili ob Mencingerja, ste me izgubili. Ob vseh politikov kriminalcev in vseh podjetnikov kriminalcev se vi obregnete ob uglednega profesorja, ki je že dolgo nazaj govoril zelo pametne stvari, ampak ga nihče ni poslušal. Kot ga ne poslušajo niti zdaj. Da je takrat imel prav, je pokazal čas. Da ima prav zdaj, bo verjetno tudi.

Kar pa se zadolžitve Ljubljančanov tiče ... Ste prepričani, da je Ljubljančan toliko bolj zadolžen od drugih Slovencev? Številke kažejo, da ni, da je veliko manj od mnogih drugih.

In potem se obregnete še ob 300 evrov božičnice. Da tako se pa ne dela. A dela se pa tako, da ti delavci delajo vsako soboto, torej 6 dni v tednu po 8 ur, in vse to za 600 evrov? Bi vi delali za ta denar, gospa oziroma gospodična? Hudo dvomim. Jaz vem, da ne bi in hvalabogu mi ni treba. Oprani ali neoprani možgani, s 600 evrov se ne preživi.
Bi prav rada videla, če mi poveste za en primer, ko je imel g. Mencinger prav. En njegovih "prav" je bila ločitev Univerze od gospodarsta. Poslušali so ga in danes imamo Unverzo, ki izšola manj kot 30 % vpisanih in velik del diplomantov ostaja brez služb. Ste na to mislili?
Glede dolgov g. Jankovića pa ni vredno izgubljati besed. Dejstvo je, da Ljubljančani plačujejo njegove megalomanske projekte. Da se ne razburjajo, je najbrž zato, ker so vajeni. Preplačujejo daljinsko ogrevanje, plin, komunalne storitve, jim je pa g. Janković ukinil lisice (ki jih je sam uvedel).
Glede Gorenja ima ga. Sovdat na žalost prav. Delavci so slabo plačani (uprava ni), Gorenje bo zaradi te božičnice moralo rezati drugje in to ne bo pri dobičku latnikov (sicer se uprava lahko poslovi). Oni so realni sektor in ne morejo vladi reči, da oni pa že ne bodo zmanjšali stroške ali, Bog ne daj, odpuščali, sicer se bo zgodil referendum, kot to lahko naredi g. Štrukelj.
anon-214372 sporočil: 3.048
[#1921242] 13.12.12 14:05 · odgovor na: azraazra (#1921204)
Odgovori   +    2
[azraazra]
V primerjavi s prejšnjo državo, je sedanja res brezpravna in nesocialna. A če jo primerjamo z Afriko ali Grčijo (kar Slovenija bo postala, če porušimo še to kar imamo) sedanje stanje ni tako slabo, da ne bi postalo še slabše.
Da ne bo nesporazuma: vsi želimo spremembo, a na BOLJE za VSE, ne le za elito!
Če sprejmemo predloge vlade, bodo spremembe dobre le za njih!
V primerjavi s prejšno državo?!?

S tisto, v kateri smo bili vsi razen elite enakopravni (sedaj je enako), le da smo bili vsi bolj revni?
bc123a sporočil: 48.253
[#1921248] 13.12.12 14:08 · odgovor na: anon-154140 (#1921218)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: bc123a 13.12.2012 14:09
[tinkamarinka]
V vrtcih je najvišji strošek plača osebja: v jaslični skupini je max 14 otrok, 2 vzgojiteljici (1000 bruto + 1500 bruto) to pride cca 175€ na otroka, zdaj pa prištej še plačo ravnatla, tajnice,psihologa, socialne delavke, 2 čistilki, vsaj 2 kuharja in hišnika (v sorazmernem delažu odvisno od št. otrok v vrtcu). Hrana, amortizacija, oprema, ogrevanje... so dosti nižji napram plačam. Cena našega vrtca za to starost je cca 460€, za višjo starost pa 360€.
Samo popravek, ceprav so cifre priblizno prav - nista dve vzgojiteljici, ampak ena vzgojiteljica in ena pomocnica (zato tudi 2 razlicni cifri).
Obtoževat kuharce za drage vrtce je za moje pojme rahlo neokusno, še posebej zato ker morajo po HASAP-u vso hrano zavrečt, tudi jogurte, če so več kot 2 uri izven hladilnika.
Seveda niso krive kuharice, krivo je tudi vse to okrog kuhanja, tudi preseravanje z bio hrano, z eksoticno hrano, prepoved uporabe zdrave pameti (ki jo kuharice se vendarle imajo), k stroskom vrtca pa je pristeti se razne dieteticarke, ki kurijo delovno mesto zato da sestavljajo jedilnike...

Krivo je tudi to, da imajo vzgojiteljice ogromno birokracije, in zato manj dela ur z otroci (kar pomeni da je treba vec osebja za zapolnitev istega delovnega casa). Dokumentacije, ki se odda ob koncu leta je za eno skupino minimalno za en fascikl, ce pa vrtec zahteva se podrobno spremljanje napredka odrok pa kar za nekaj fasciklov.

Najvecja zabava pa je, da starsi vse to hocejo, celo po forumih se je zadnjic ena kokos pritozevala, da kako to da sole nimajo dieteticark...
anon-200682 sporočil: 2.095
[#1921253] 13.12.12 14:11 · odgovor na: (#1920945)
Odgovori   +    1
[republican]
> [Miran77]
> enkrat so na teh prostorih to sicer že poskušali, pa nekako ni najbolje ratalo... vendar vas to naj nikakor ne odvrne od borbe.)

To me od vsega skupaj najbolj čudi. Očitno se folk ničesar ne nauči iz zgodovine.
Kaj pa če folku to paše?
anon-59059 sporočil: 175
[#1921328] 13.12.12 14:46
Odgovori   +    0
v katerem že barčku si zadnjič dobila nekaj pritlehnih informacij ?
anon-293268 sporočil: 1.693
[#1921329] 13.12.12 14:46 · odgovor na: anon-247964 (#1921197)
Odgovori   +    1
[kugy]
Če povzamem, nič se ne sme spremeniti. Vsak javni uslužbenec bo sam odločal koliko je pripravljen delati in vsak davkoplačevalec bo sam zahteval nadstandard, ki ga ni zmožen plačati. Lepo!.
Ti dobro veš, da tega v mojem postu nisem zapisal!
Kaj praviš na dogovor za storitev, o tem pa sem res pisal.
Vem, da porečeš- ni prostega trga!
Pa je, tu je lahko najprej in tudi že obstajajo.
anon-241703 sporočil: 607
[#1921414] 13.12.12 15:23
Odgovori   +    1
Petra, odlično napsano se popolnoma strinjam!!
anon-105119 sporočil: 3.426
[#1921419] 13.12.12 15:25 · odgovor na: (#1921101)
Odgovori   +    1
ljudje, ki so na oblasti (bivši komunisti) smatrajo državo kot servis za klepto-mafijske posle,
država pa smo mi davkoplačevalci, oblastne strukture pa bi morale biti servis za nas davkoplačevalce saj jih mi plačujemo. Strinjam se s tvojo definicijo javnega kapitala,
anon-237178 sporočil: 2.624
[#1921457] 13.12.12 15:47
Odgovori   +    2
Mi živimo v utopiji. POjma nimamo kako je najprej potrebno ustvariti denar in šele nato ga potrošimo toliko kot ga zaslužimo/ustvarimo.Pojma nimamo, da se živi od ustvarjenega denarja in ne od kreditov, obljub , manipulacij in sprenevedanj. Z vsemi štirimi se upiramo SPREMEMBI, saj ne maramo sprememb, odgovornosti in dejanj.
anon-169261 sporočil: 1.078
[#1921463] 13.12.12 15:53
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: anon-169261 13.12.2012 16:00
Bravo! Tole objaviti v glavnih poročili TV medijev in to večkrat, da bi
vendarle Slovenci začeli razmišljati s svojo glavo, ne pa da so manipulirani,
in pri tem pozabijo protestirati proti levo usmerjenim županom - Ljubljana, Koper,Tržič itd.
jezst sporočil: 4.758
[#1921492] 13.12.12 16:02 · odgovor na: anon-274903 (#1920436)
Odgovori   +    0
[SPAZZINO]
rezultat boš imel v cunamiju stečajev v gospodarstvu (kar ga je še sploh ostalo)
Kdo to pravi? Bankirji? Podjetja in državljani imajo čas spravit svoje finance drugam. Če jih ne, so si krivi sami.
jezst sporočil: 4.758
[#1921495] 13.12.12 16:05 · odgovor na: (#1920411)
Odgovori   +    0
[republican]
> [jezst]
> Še vedno imamo moč mi, navadni ljudje, da se rešimo teh bank. Če gremo in z računov poberemo ves svoj denar, je ni slabe banke, ki bi to preživela.

Nobena banka tega ne bi preživela... niti dobra... zato se malo umiri s tem pozivanjem na bank run.
Bank run na tri državne banke, ne ostale. Zagovarjam 100%. Če jih bomo napadli državljani, jih bo oblast prodala, sicer ne. Če pa jih ne proda (BREZ"SANACIJE") pa prej, ko jih uničimo, bolje bo, ker sicer bodo one uničile nas! A si ti prespal zadnjih nekaj let?
anon-184513 sporočil: 3.006
[#1921633] 13.12.12 17:18 · odgovor na: anon-247964 (#1921014)
Odgovori   +    2
[kugy]
Vzgojil sem dva otoka, oba uspešno. Brez problemov!
Jasno, žena jih je vzgajala, jim kuhala, jih umivala, jim brisala usrane riti! Zasluga je pa tvoja.
Veste otroci so popolnoma naravna stvar, niso nekaj nadnaravnega, neobvladljivega ali težko obvladljivega.
Se še nisi srečal s skupino otrok. (Kdo trdi, da so nadnaravni. Ti si kar izmišljuješ nekaj, da lepši zgleda.)
In kje piše, da moraš imeti diplomo, da otoku zamenjaš plenice, da mu obrišeš ritko, da ga nahraniš?
V pravilniku o vrtcu in zakonu Zofi.
Le manjši del je tistega strokovnega dela, ko ima svojo pravo vlogo vzgojiteljica (še zanjo popolnoma zadostuje dobra višješolska izobrazba), vse ostalo je delo varuške. Že slišim pogrom na te moje trditve. Kako upam ugovarjati stroki?
Ne stroki, zdravim možganom. Kaj misliš, da gre vzgojiteljica na kavico, ko jim varuška deli hrano, briše rit ali pomaga jesti?
Ko bo prišla tista vesela trojka iz EU, ne bo nikogar nič vprašala, standard bo zbila za vsaj 20 %.
Morda bo standard zbila tebi, zato se ji bojiš. Tistim, ki že zdaj nič nimajo, ne morejo zbiti standarda.
Z našimi tajkuni in kradljivci se ne bo ukvarjala, to bo prepustila nam, njih to ne zanima. Tudi naše nedelujoče sodstvo jih ne bo zanimalo. Enostavno bodo vzeli tam, kjer je najlažje. Torej, kje vi vidite rešitev?
Kako pa ti to veš, da se z našim pravom ne bodo ukvarjali?
anon-242092 sporočil: 5.152
[#1921655] 13.12.12 17:32
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: anon-242092 13.12.2012 17:33
Dragi bralci: dobro so vam prali možgane teh 20 let na 45 let podlage. Razklali so vas na leve in desne. Vam pa še vedno ni jasno, da vas farbajo, samo za to, da bi nekaj posvečenih, pravilno se pišočih, z zvezami in poznastvi prišlo do denarja, ki jim ne pripada.

Paziti na jezik se glasi moj dobrohoten nasvet.
anon-207813 sporočil: 450
[#1921726] 13.12.12 18:39 · odgovor na: anon-184513 (#1921046)
Odgovori   +    3
[odlocno]
> [Florenca]
> Se precej strinjam s teboj, nikakor pa ne v delu, ki zadeva vrtce. Ne da sem proti njim, pač pa v njih ne potrebujemo samo diplomiranih vzgojiteljic, ki za 4 ali največ 5 urno dnevno delo dobivajo plačo na diplomo. Naši vrtci so mnogo predragi ... čeprav so dejansko celo zimo smrkavi in bolani!

Se strinjam, vrtci so odločno predragi, kar sem tudi že zapisal. Vendar razmere v vrtcih kar dobro poznam in vem, da so minili časi, ko so vzgojiteljice delale po pet ur. In tudi takrat so morale pisati priprave, učne načrte, plane, seveda doma, kar ni nikoli nihče videl.

He, he, zadnji stavek je briljanten. *****
Pred očmi so se mi pokazali trije otroci vaških revežev, ki nikoli zanje nihče ni skrbel. Vedno so bili smrkavi in umazani. Le DOBRA mati doma do tretjega leta starosti otroka lahko poskrbi, da otrok bo otrok zdrav.
Ne morem mimo tega, da ne bi pritrdila tvojemu zavzemanju za kvalitetne vrtce. Ki vključujejo poleg nastanitve, hrane in igrač predvsem skrbne vzgojiteljice, ki morajo biti tudi primerno plačane. Za majhnega otroka je velika skupina lahko zelo stresna, preveč (nepoznanih) obrazov. Majhen otrok ima majhen svet, biti v skupini je še zame, ki sem velika, včasih težko :). In se morajo že tako majhni začeti boriti za naklonjenost, že tekmovati z drugimi. Naj v podkrepitev navedem še eno ugotovitev prijateljice, ko je izpostavljala dobre lastnosti neke javne osebe, češ, kako je umirjen, prijazen, potrpežljiv, nenapadalen...gotovo ga je čuvala babica, ko je bil majhen in mu ni bilo treba hoditi v vrtec. Res bi bilo lepo, če bi imelo veliko otrok tako srečo.

Strani: 1 2 3 4 5 6 7