Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: NKBM
Strani: 1
sporočil: 8.014
Saj vem, da me ni noben vprašal, ampak če bi me – to je
odklop.
Med tistimi, ki se najbolj grebejo za delnico pri P/B > 3.1, je cel kup takih, ki so je itak že precej dobili po 27 EUR: Triglav Steber I, KD Rastko, KD Galileo, Infond ID, Infond ID 1, Krona Senior. V naslednjih dneh, ko bo P/B že čez 4, se bo kupcem verjetno pridružil še Valant, ki bo do takrat nazaj pokupil tudi vso Krko, ki jo je pred enim tednom prodal zaradi preseganja 20% deleža v portfelju.
Med tistimi, ki se najbolj grebejo za delnico pri P/B > 3.1, je cel kup takih, ki so je itak že precej dobili po 27 EUR: Triglav Steber I, KD Rastko, KD Galileo, Infond ID, Infond ID 1, Krona Senior. V naslednjih dneh, ko bo P/B že čez 4, se bo kupcem verjetno pridružil še Valant, ki bo do takrat nazaj pokupil tudi vso Krko, ki jo je pred enim tednom prodal zaradi preseganja 20% deleža v portfelju.
sporočil: 972
TadejK je napisal(a)::)))
V naslednjih dneh, ko bo P/B že čez 4, se bo kupcem verjetno pridružil še Valant, ki bo do takrat nazaj pokupil tudi vso Krko, ki jo je pred enim tednom prodal zaradi preseganja 20% deleža v portfelju.
to bo šele odklop:)
sporočil: 10.178
TadejK je napisal(a):
Saj vem, da me ni noben vprašal, ampak če bi me – to je odklop.
saj pravim, popolni norci. je pa verjetno res, da če nisi nor ne moreš preživeti ne v službi upravljalca, ne kot sklad, saj vlagatelji zahtevajo norce. nori vlagatelji in nori upravljalci, drugače ne gre. ko se bodo fino nafilali, se bodo na delnice ulegli kot kura na jajce in jih pred letom 2050 ne bodo prodali.
sporočil: 367
No ja.. Predvidevam, da bo knjigovodska ob koncu leta ~14,94 €.
Potem je PB ~2,58. PE bi rekel da bo 19,17. Seveda pri
tej tržni ceni.
Zadnja sprememba: anon-15342 13.12.2007 13:26
AlanFord je napisal(a):Hmm ... v zadnjih treh mesecih leta rast BV za 17%? Pri tem, da je v prvih devetih mesecih istega leta zrasla za 13%...
No ja.. Predvidevam, da bo knjigovodska ob koncu leta ~14,94 €. Potem je PB ~2,58. PE bi rekel da bo 19,17. Seveda pri tej tržni ceni.
AlanFord je napisal(a):Govoriva o tisti knjigovodski vrednosti delnice KBMR, ki jo je NKBM objavila na
Govoriva o konsolidirani?
http://seonet.ljse.s...t_id=29336< /a>
in izhaja iz celotnega kapitala Nove KBM d.d.
Pa napako sem naredil zgoraj, 13% je ta KV zrasla v enem letu od 30.09.2006 do 30.09.2007, ne pa v devetih mesecih od 31.12.2006 do 30.09.2007
sporočil: 74
Zadnja sprememba: anon-112568 13.12.2007 14:15
TadejK je napisal(a):Se ne čudim toliko. Nekje sem že napovedal podobno. Prelepo se je pucalo na 36€+, da bi se ustavila cena že na 37€. In kot si ugotovil TadejK, očitno streliva še ni zmanjkalo. Zadnje dni vsi upravljalci pospešeno oglašujejo in če so (bodo) prepričali 6% ljudi je to cca. 30mio €. Toliko pošte kot smo jo doma dobili ta teden od raznih borznih hiš in bank, še ne pomnim. Tudi sami investicijski sferi se je scufalo, pošta (v lasti NKBM) si pa mane roke.
Saj vem, da me ni noben vprašal, ampak če bi me – to je odklop.
Sam osebno sem trenutno tudi bolj skeptičen glede ugodnih nakupov na sploh, vendar po drugi strani dvomim, da so vsi upravitelji gamblerji. Čas bo pokazal, kdo je imel bolj prav.
PS
Tale z Valantom mi je prav všeč. :-)
sporočil: 236
Samo za informacijo. V letu 2008 pričakujem veliko volatilnost in
zelo težko leto (še posebej Q1 in Q2), zato sem tudi
danes zadovoljen z cca. 6% v 4 dneh.
P.S. Glede kazalnika P/B pa je po moje potrebno gledati konsolidirano, tako da je book 15,27 € na 30.6.2007
Lp,
Urban
P.S. Glede kazalnika P/B pa je po moje potrebno gledati konsolidirano, tako da je book 15,27 € na 30.6.2007
Lp,
Urban
sporočil: 10.178
XDUSK je napisal(a):
Samo za informacijo. V letu 2008 pričakujem veliko volatilnost in zelo težko leto (še posebej Q1 in Q2), zato sem tudi danes zadovoljen z cca. 6% v 4 dneh.
Lp,
Urban
se strinjam, da so donosi super. sem pa prepričan, da ne bi bilo prav nobene razlike, če bi bil book 10.
p.s. tebe nisem nikoli štel med "norce".
XDUSK je napisal(a):
Samo za informacijo. V letu 2008 pričakujem veliko volatilnost in zelo težko leto (še posebej Q1 in Q2), zato sem tudi danes zadovoljen z cca. 6% v 4 dneh.
Če prav razumem – KBMR boš prodal še pred Silvestrovim in če bo tečaj s pomočjo vseh evforikov v tem času prišel do 50 EUR, bo seveda še toliko bolje zate.
Osebno mi vse tole post-IPO dogajanje okoli NKBM močno smrdi po igri stila bigger fool. Ko se bo zgodba enkrat prihodnje leto iznihala, bodo pa vsi končni zmagovalci te igre spet kričali čez prekletega Argentinca, ki da ni poskrbel, da bi pravljica trajala dlje in mu je zato treba kupiti enosmerno vozovnico za Buenos Aires.
Pa da ne bo izpadlo, da kaj skrivam – P: prvič v zadnjih šestih letih z naložbami na LJSE praktično popolnoma v gotovini
Zadnja sprememba: anon-112568 14.12.2007 09:41
Hja, kratkoročno se še vedno obetajo ugodni časi za NKBM. Glede na
podatke iz današnjega Dnevnika naj bi v prvih treh (ali dveh - ne
vem kako se osvežuje stanje v KDD) dneh Citigroup prodal 806.724 od
svojih 1.492.879 delnic NKBM, ki naj bi jih imel za regulacijo cene
na trgu. To kaže, da mu je po treh dneh prvega tedna trgovanja
regulacijo ostalo le 686.155 dotičnih delnic, kar je cca. 45%. To
zna biti za ohranjanje cene okoli 38€-40€ dovolj velika količina,
za kaj nižjo ceno pa težko, saj se s tem poveča tudi
povpraševanje.Vprašanje je edino, kaj pa če kupcem zmanjka sredstev. Reklamiranje skladov je po letošnji pomaladi zopet dokaj intenzivno, tako da se s tem to tveganje zmanjša.
Kar se tiče enosmerne voznovnice, bi mu jo jaz v vsakem primeru kupil, tudi če bi bila Lahovnik in Cvikel tiho.
P: tudi sam že nekaj časa ne kupujem, razen družinsko NKBM v IPO
MarcoEuro je napisal(a):Saj jaz nič ne dvomim v to, da bo NKBM poslovala dobro. Bigger fool se nanaša zgolj na tečaj KBMR [in še marsikatere delnice na LJSE]. Za težke denarje najamejo večkrat nagrajenega eksperta za vrednotenje srednjeevropskih finančnih ustanov, mu dajo dostop do vse računovodske in ostale dokumentacije banke, časa na pretek, in tip na koncu pride ven s številko 25 EUR. Nihče ne nasprotuje, ko rečejo, da je to dvakratnik BV. Ko gre delnica na borzo, pa pridejo upravitelji naših skladov in se z morjem malih vlagateljev, ki itak slovijo po svojem poglobljenem razumevanju tržišča in vrednotenj, koljejo za te delnice po več kot 50% višjem tečaju od tistega, ki ga je naračunal omenjeni frajer ekspert.
Hja, kratkoročno se še vedno obetajo ugodni časi za NKBM.
In zdaj ostaneta dve opciji:
1) Nekdo se pač mora močno motiti – ali tisti frajer ali pa vsi naši upravitelji in vsa naša raja. Pristaši teorije "trg ima vedno prav" bodo pač rekli, da seveda tisti frajer. A če bi imela večina vedno prav, bi to recimo pomenilo, da je do leta 1570 (ali pa celo 1750, če je večina := večina človeštva) Zemlja stala pri miru in se je Sonce vrtelo okoli nje. Po mojem je trditev, da ima trg vedno prav, tudi v borznem okolju precej butasta, saj če bi imel trg vedno prav, bi jaz (pa konec koncev tudi Buffett) težko kaj zaslužil ;)
2) Da gre res za igro bigger fool. Da torej tudi naši analitiki in upravitelji sicer soglašajo z onim frajerjem, da je mednarodno primerljiv tečaj okoli 25 EUR, a da je pri nas dovolj norcev, da bodo analitiki in upravitelji lahko kupili po 38 in prodali po 50. Problem pri tej drugi opciji je, da igra bigger fool v osnovi deluje bolj pri malih vlagateljih, ki pozicijo lahko izpraznijo čez noč. Čez nekaj tednov, ko bo promet s KBMR padel na nekaj tisoč lotov dnevno, bo izstop čez noč za vse naše vzajemce in IDe postal nemogoč. Je pa možno, da se gredo bigger fool game – level 2, kjer spremljajo še promet in namerava vsak od njih biti lesser fool z izstopom ravno takrat, ko bo dnevni promet še velikostnega reda njegove pozicije v KBMR.
Kakorkoli že, zame bo to en tak brezplačen tečaj; lepo bom stal ob strani, spremljal, si občasno kaj zapisal, poračunal, narisal in seveda na koncu poskušal dojeti, kdaj in zakaj se je dogajalo in zgodilo. Izgubil ne bom niti centa, bom pa mogoče na koncu za kakšno ugotovitev ali izkušnjo bogatejši.
sporočil: 1.470
Kot sem pogledal globino, bi danes znali testirati 40, kjer so
obeta nekoliko večja bitka. Najverjetneje proti koncu dneva ob
neuspešnem testiranju sledi manjši odboj navzdol.
Zadnja sprememba: anon-112568 14.12.2007 10:51
TadejK je napisal(a):Mogoče so pa po duši dalgoročni vlagatelji. :)
Saj jaz nič ne dvomim v to, da bo NKBM poslovala dobro. Bigger fool se nanaša zgolj na tečaj KBMR [in še marsikatere delnice na LJSE]. Za težke denarje najamejo večkrat nagrajenega eksperta za vrednotenje srednjeevropskih finančnih ustanov, mu dajo dostop do vse računovodske in ostale dokumentacije banke, časa na pretek, in tip na koncu pride ven s številko 25 EUR. Nihče ne nasprotuje, ko rečejo, da je to dvakratnik BV. Ko gre delnica na borzo, pa pridejo upravitelji naših skladov in se z morjem malih vlagateljev, ki itak slovijo po svojem poglobljenem razumevanju tržišča in vrednotenj, koljejo za te delnice po več kot 50% višjem tečaju od tistega, ki ga je naračunal omenjeni frajer ekspert.
Kar se tiče cene, sva s kolegom (bančni analitik) že pred prodajo ocenila realno ceno na 2,4 - 2,7 booka. On je bolj za prvo, jaz za drugo, preprosto zato, ker (takrat bo)/je to edina banka na LJSE. Poleg opravljene FA seveda.
Kar se tiče visokih cen skoraj vseh delnic na LJSE glede na trenutno stanje gospodarstva na sploh in finančnih šokov, se strinjam. Po drugi strani velj opozoriti na dve podrobnosti. Delnice NKBM je v IPO prodajala država državljanom, kjer visoka cena nebi blagodejno delovala na volilno telo. In drugič, Citigroup je analiziral-določil ustrezno ceno delnic v odkupu, s tem, da je sam dobil "v oskrbo" 1492k delnic za stabilizacijo tržišča. Kot sam vem, razliko med IPO ceno in prodajno ceno pobere on.
Pa še tretjič. Mogoče domači vedo, kaj se bo dogajalo čez eno leto, bolj kot tuji... absolutno samo ugibam. Tu mislim na morebitno nadaljno prodajo banke.
Suma sumarum pa bi dejal, da je resnica nekje vmes.
Strani: 1