Strani: 1

anon-245582 sporočil: 5.963
[#1728350] 16.06.12 11:36
Odgovori   +    10
Sedaj si grem skuhat' en par. Tak! Pri nas doma ni zaščitena.
najobj sporočil: 32.624
[#1728366] 16.06.12 11:56
Odgovori   +    9
... Imena se ne smejo prevajat v druge jezike ...

... alzo, če jaz zdaj to prav razumem, pri nas v gostilnah ne bo več mogoče naročiti dunajskega zrezka, ampak le še Wiener Schnitzel ...


P.S.: kaj mogoče kdo ve, kako se pici reče po slovensko ? ... khmm, če ostanem le pri hrani in jezikih članic EU in v naš plemeniti jezik ne poskušam prevajati raznih čevapčičev, ražnjičev in pleskavic ...
anon-230051 sporočil: 438
[#1728383] 16.06.12 12:24
Odgovori   +    9
NO PA JE ŠLA DOBRA PRILOŽNOST PO VODI, ena od mnogih za Slovence. To, kar delajo s Kranjsko klobaso je samo SLEPILO SLOVENCEV in nateg kupcev. Prvo recept se ve, kakšen mora biti! za pravo kranjsko klobaso so ga na veliko spremenili, tako da sedaj je postala poltrajna klobasa kot naprimer izdelek v rangu: (navadna klobasa, hmeljarska, pasja radost in podobno). Ko so bili poskusi, kako nadomestiti krajnsko klobaso, je prišla pred mnogimi leti na trg GORENSKA KLOBASA, in so razlagali, da zato, ker je ni treba ŠPILITI, ampak je enaka kot kranjska klobasa. Že takrat to NI bilo res, ampak so sestavine in razni kemični dodatki in tehnologija izdelave, spremenili v slabo kvaliteto, in sestavine z dodatki ji spremenili okus. To ne drži in ni RES,da je kranjska klobasa takšna ki jo predstavljajo sedaj in ni PRAVI RECEPT IN TEHNOLOŠKI POSTOPEK, kot bi moral biti za pravo Slovensko kranjsko klobaso pred petdesetimi leti. Nikoli se ni kranjska klobasa, takrat KO JE ŠE BILA PRAVA, delala tako, kot jo delajo sedaj omenjene mesarske firme in to zagovarjajo » kvazi teoretiki iz biotehnične fakultete in ostali napihnjeni strokovnjaki (žlender , bogataj,vsi na prireditvah,itd.)« ki se šopirijo na tekmovanju pri Jezerških. Z PRAVO KRAJNSKO klobaso NIMAJO NIČ! To že vidite, ko kupite tako imenovano krajnsko klobaso v trgovskih centrih SPAR, Mercator,itd,katera je dobila zlate ali druga odličja. Je navadna PASJA RADOST. Nikoli, ko še je bil pristna krajnska klobasa, NI BILA narejena in NABASANA z fosfati,umetnimi aromami,raznimi kemičnimi dodatki in škrobi, in OBDELANA TERMIČNO. Zato to NI kranjska klobasa, ampak nasplošno poltrajna klobasa, ki se ji lahko prilepi bilo kakšno ime, SAMO ZARADI OBLIKE, NE PA SESTAVIN IN OKUSA IN TEHNOLOGIJE IZDELAVE. Žalostno pri pridobivanju tega certifikata, so si nekateri pridobili bajne zaslužkem, Slovenci so pa IZGUBILI KRANJSKO KLOBASO. Bolje bi bilo, da bi šli na kakšno kmetijo ,kjer še kakšen dedek zmeraj naredi PRAVO KRAJNSKO KLOBASO, da bi vedeli kvazi strokovnjaki in mesarji, kakšna mora biti : okus, vonj, sočnost,oblika in koesistenca KRANJSKE KLOBASE. Čao, v prevodu Krainer Wurst, upamo da ne bo postalo HUND Wurst.
anon-209682 sporočil: 1.079
[#1728473] 16.06.12 14:45
Odgovori   +    9
Pozabili ste na MIPOVO krajnsko klobaso, katera je vsa leta dobivala priznanja in medalje za kvaliteto.A so jo morda VOKOVI požrli skupaj z celotnim MIPOM?
anon-167126 sporočil: 1.128
[#1728531] 16.06.12 16:25
Odgovori   +    9
JA, dve klobasi, dva naroda, ENE DRŽAVA!
anon-201778 sporočil: 3.914
[#1728679] 16.06.12 20:18
Odgovori   +    9
Samo kje naj v Ljubljani kupim kranjsko klobaso?Samo čevapćići pleskavica piza...
vobo0201 sporočil: 173
[#1728748] 16.06.12 22:29 · odgovor na: anon-230051 (#1728383)
Odgovori   +    3
[sultanovic]
NO PA JE ŠLA DOBRA PRILOŽNOST PO VODI, ena od mnogih za Slovence. To, kar delajo s Kranjsko klobaso je samo SLEPILO SLOVENCEV in nateg kupcev. Prvo recept se ve, kakšen mora biti! za pravo kranjsko klobaso so ga na veliko spremenili, tako da sedaj je postala poltrajna klobasa kot naprimer izdelek v rangu: (navadna klobasa, hmeljarska, pasja radost in podobno). Ko so bili poskusi, kako nadomestiti krajnsko klobaso, je prišla pred mnogimi leti na trg GORENSKA KLOBASA, in so razlagali, da zato, ker je ni treba ŠPILITI, ampak je enaka kot kranjska klobasa. Že takrat to NI bilo res, ampak so sestavine in razni kemični dodatki in tehnologija izdelave, spremenili v slabo kvaliteto, in sestavine z dodatki ji spremenili okus. To ne drži in ni RES,da je kranjska klobasa takšna ki jo predstavljajo sedaj in ni PRAVI RECEPT IN TEHNOLOŠKI POSTOPEK, kot bi moral biti za pravo Slovensko kranjsko klobaso pred petdesetimi leti. Nikoli se ni kranjska klobasa, takrat KO JE ŠE BILA PRAVA, delala tako, kot jo delajo sedaj omenjene mesarske firme in to zagovarjajo » kvazi teoretiki iz biotehnične fakultete in ostali napihnjeni strokovnjaki (žlender , bogataj,vsi na prireditvah,itd.)« ki se šopirijo na tekmovanju pri Jezerških. Z PRAVO KRAJNSKO klobaso NIMAJO NIČ! To že vidite, ko kupite tako imenovano krajnsko klobaso v trgovskih centrih SPAR, Mercator,itd,katera je dobila zlate ali druga odličja. Je navadna PASJA RADOST. Nikoli, ko še je bil pristna krajnska klobasa, NI BILA narejena in NABASANA z fosfati,umetnimi aromami,raznimi kemičnimi dodatki in škrobi, in OBDELANA TERMIČNO. Zato to NI kranjska klobasa, ampak nasplošno poltrajna klobasa, ki se ji lahko prilepi bilo kakšno ime, SAMO ZARADI OBLIKE, NE PA SESTAVIN IN OKUSA IN TEHNOLOGIJE IZDELAVE. Žalostno pri pridobivanju tega certifikata, so si nekateri pridobili bajne zaslužkem, Slovenci so pa IZGUBILI KRANJSKO KLOBASO. Bolje bi bilo, da bi šli na kakšno kmetijo ,kjer še kakšen dedek zmeraj naredi PRAVO KRAJNSKO KLOBASO, da bi vedeli kvazi strokovnjaki in mesarji, kakšna mora biti : okus, vonj, sočnost,oblika in koesistenca KRANJSKE KLOBASE. Čao, v prevodu Krainer Wurst, upamo da ne bo postalo HUND Wurst.
Nimaš pojma in pišeš same bedarije.
13121 sporočil: 933
[#1728855] 17.06.12 09:24 · odgovor na: anon-167126 (#1728531)
Odgovori   +    2
kar tako naprej potem pa še dogovor o železnici pa luki koper pa energetiki pa .....
anon-50958 sporočil: 1.963
[#1728919] 17.06.12 11:47
Odgovori   +    3
Mene ni nikoli motilo, da sem na drugi strani Karavank lahko naročil KrainerWurst. Celo ponosen sem bil, da ima naročena klobasa ime moje dežele. In ponavadi je bila boljša kot doma iz naših mesarij... Tudi naša dežela Kranjska je ostala znana vsaj po Avstriji in po svetu. Nemesto, da bi se dogovorili za Kranjsko klobaso pri nas (s špilo) in Krainer Wurst v Avstriji.
Dejstvo pa je, da je naša kuhinja samo kopija avstrijske z dodatki balkana...
anon-209682 sporočil: 1.079
[#1728928] 17.06.12 12:00
Odgovori   +    4
Prosim pristojne naj pogledajo kateri od navedenih proizvajalcev poni krajnsko klobaso v umetno črevo in tistemo naj se takoj odvzeme licenca.Nasplošno takšna krajnska kot je bila nekoč je več ni.Krajnska mora bit taka:daš krajnsko med dva kosa kruha potem vzemeš zobotrepc prebodeš krajnsko in kruh skupaj ,krajnska mora biti tako sočna ko tisti kruh popije sok krajnske je skor bolši kruh, kot sama krajnska.Slabo piušem, krajnsko pa znam naredit tako dobro da je še niste jedli.Prvo se mora ločit prekajeni izdelek in poltrajni izdelek.Imamo strokovnjake kateri pišejo recepte a nimajo pojma.Ne vedo počem mesarija diši.
anon-98222 sporočil: 4.267
[#1728998] 17.06.12 14:36 · odgovor na: anon-50958 (#1728919)
Odgovori   +    1
Mene pa je motilo. na Dunaju je kranjska za vsakim vogalom. Skoraj kot Zaherca. Potem pa še boge lipicance v vrsti gledaš...
Sicer pa bi morali pri nas zaščititi zelenjavo. Ja prav ste slišali, zelenjavo. Na Dunaju nimaš takega trga z zelenjavo in tudi drugimi tipičnmi pridelki kot je ljubljanski. Tam prodajajo samo eksotične vložene olive ali pistacije in drugo, v Sparu pa samo 'uniformirano' zelenjavo. Na ljubljanskem trgu prodajajo poleg ćemaža še razne druge 'plevele', razne radiče in ljubljanski motovilec, ki mislim da je priznan kot sorta. Skratka sorte zelenjave.
anon-50958 sporočil: 1.963
[#1729015] 17.06.12 15:00 · odgovor na: anon-98222 (#1728998)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: anon-50958 17.06.2012 15:13
Dvomim, da ste na Dunaju jedli kranjsko klobaso, krainer Wurst morda. Sicer pa, ko se gre na Dunaj, morš pustit trebuh zunaj...
Sicer pa, kjer so prodajali krainerwürstel, so delali reklamo za nas Kranjce. Samo, razočaranje je bilo veliko, ko pri nas po štarijah lahko naročiš samo čevapčiče in ražnjiče...
anon-197386 sporočil: 1.225
[#1729254] 17.06.12 22:14
Odgovori   +    3
hitro kupit delnice Kosaki Maribor ... odpira se jim avstrijski trg
anon-61706 sporočil: 6.178
[#1729352] 18.06.12 05:16
Odgovori   +    1
...pred 50 leti...so govorili...in[pekcije so uni;le karnjsko klobaso...
...ni bilo nobene promocije in taljani so jih v prtlažnikih vozili v italio...samo dobra je pa bila...
...in, ko bo spet taka narjena, kar pa ni več mogoče, ne bo potrebno prepričevati ljudi ... kaj je dobro...

...vse ta specialitete, pršut, klobase, salame...so bili specialitete...samo zato ker jih je bilo malo...kraškega pršuta za en šleper, ni sigurno, da poln...ko je bilo največ pravih kraških svinj...še na krasu...
...in vse se še spomnim, kaj se sz zaklanim prašičem takrat nardilo...en teden so bile vse kljuke od vrat mastne...najmanj...
...bi pa zdej ene mulce-krvavice sz rozinami...in pinjoli sz veseljem drago plačal,-tudi več, kot za kobe govedino ... sem probal irske..samo probal in dal rakunom...

...in vsak danes, še vedno, ki naredi kaj res dobrega...ne rabi nobene promocije..vse nardi ljudski glas, ki seže danes še bolj, kot kadarkoli prej, vsaj hitreje...v deveto vas...kje je kaj dobrega.
anon-61706 sporočil: 6.178
[#1729353] 18.06.12 05:22
Odgovori   +    0
...ponaredki specialitet, pa rabijo hude promocije in zgodovina tudi prav pride...strokovno prirejena, seveda.
anon-220443 sporočil: 745
[#1729500] 18.06.12 09:05
Odgovori   +    0
Gospodarsko interesno združenje kranjska klobasa ...
A mamo tut gospodarsko interesno združenje pasja radost? ;-)

Strani: 1