Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Slovenija in Avstrija dosegli dogovor o kranjski klobasi
Strani: 1
sporočil: 32.624
... Imena se ne smejo prevajat v druge jezike ...
... alzo, če jaz zdaj to prav razumem, pri nas v gostilnah ne bo več mogoče naročiti dunajskega zrezka, ampak le še Wiener Schnitzel ...
P.S.: kaj mogoče kdo ve, kako se pici reče po slovensko ? ... khmm, če ostanem le pri hrani in jezikih članic EU in v naš plemeniti jezik ne poskušam prevajati raznih čevapčičev, ražnjičev in pleskavic ...
... alzo, če jaz zdaj to prav razumem, pri nas v gostilnah ne bo več mogoče naročiti dunajskega zrezka, ampak le še Wiener Schnitzel ...
P.S.: kaj mogoče kdo ve, kako se pici reče po slovensko ? ... khmm, če ostanem le pri hrani in jezikih članic EU in v naš plemeniti jezik ne poskušam prevajati raznih čevapčičev, ražnjičev in pleskavic ...
sporočil: 438
NO PA JE ŠLA DOBRA PRILOŽNOST PO VODI, ena od mnogih za Slovence.
To, kar delajo s Kranjsko klobaso je samo SLEPILO SLOVENCEV in
nateg kupcev. Prvo recept se ve, kakšen mora biti! za pravo
kranjsko klobaso so ga na veliko spremenili, tako da sedaj je
postala poltrajna klobasa kot naprimer izdelek v rangu: (navadna
klobasa, hmeljarska, pasja radost in podobno). Ko so bili poskusi,
kako nadomestiti krajnsko klobaso, je prišla pred mnogimi leti na
trg GORENSKA KLOBASA, in so razlagali, da zato, ker je ni treba
ŠPILITI, ampak je enaka kot kranjska klobasa. Že takrat to NI bilo
res, ampak so sestavine in razni kemični dodatki in tehnologija
izdelave, spremenili v slabo kvaliteto, in sestavine z dodatki ji
spremenili okus. To ne drži in ni RES,da je kranjska klobasa takšna
ki jo predstavljajo sedaj in ni PRAVI RECEPT IN TEHNOLOŠKI
POSTOPEK, kot bi moral biti za pravo Slovensko kranjsko klobaso
pred petdesetimi leti. Nikoli se ni kranjska klobasa, takrat KO JE
ŠE BILA PRAVA, delala tako, kot jo delajo sedaj omenjene mesarske
firme in to zagovarjajo » kvazi teoretiki iz biotehnične fakultete
in ostali napihnjeni strokovnjaki (žlender , bogataj,vsi na
prireditvah,itd.)« ki se šopirijo na tekmovanju pri Jezerških. Z
PRAVO KRAJNSKO klobaso NIMAJO NIČ! To že vidite, ko kupite tako
imenovano krajnsko klobaso v trgovskih centrih SPAR,
Mercator,itd,katera je dobila zlate ali druga odličja. Je navadna
PASJA RADOST. Nikoli, ko še je bil pristna krajnska klobasa, NI
BILA narejena in NABASANA z fosfati,umetnimi aromami,raznimi
kemičnimi dodatki in škrobi, in OBDELANA TERMIČNO. Zato to NI
kranjska klobasa, ampak nasplošno poltrajna klobasa, ki se ji lahko
prilepi bilo kakšno ime, SAMO ZARADI OBLIKE, NE PA SESTAVIN IN
OKUSA IN TEHNOLOGIJE IZDELAVE. Žalostno pri pridobivanju tega
certifikata, so si nekateri pridobili bajne zaslužkem, Slovenci so
pa IZGUBILI KRANJSKO KLOBASO. Bolje bi bilo, da bi šli na kakšno
kmetijo ,kjer še kakšen dedek zmeraj naredi PRAVO KRAJNSKO KLOBASO,
da bi vedeli kvazi strokovnjaki in mesarji, kakšna mora biti :
okus, vonj, sočnost,oblika in koesistenca KRANJSKE KLOBASE. Čao, v
prevodu Krainer Wurst, upamo da ne bo postalo HUND Wurst.
sporočil: 1.079
Pozabili ste na MIPOVO krajnsko klobaso, katera je vsa leta
dobivala priznanja in medalje za kvaliteto.A so jo morda VOKOVI
požrli skupaj z celotnim MIPOM?
sporočil: 173
[sultanovic]Nimaš pojma in pišeš same bedarije.
NO PA JE ŠLA DOBRA PRILOŽNOST PO VODI, ena od mnogih za Slovence. To, kar delajo s Kranjsko klobaso je samo SLEPILO SLOVENCEV in nateg kupcev. Prvo recept se ve, kakšen mora biti! za pravo kranjsko klobaso so ga na veliko spremenili, tako da sedaj je postala poltrajna klobasa kot naprimer izdelek v rangu: (navadna klobasa, hmeljarska, pasja radost in podobno). Ko so bili poskusi, kako nadomestiti krajnsko klobaso, je prišla pred mnogimi leti na trg GORENSKA KLOBASA, in so razlagali, da zato, ker je ni treba ŠPILITI, ampak je enaka kot kranjska klobasa. Že takrat to NI bilo res, ampak so sestavine in razni kemični dodatki in tehnologija izdelave, spremenili v slabo kvaliteto, in sestavine z dodatki ji spremenili okus. To ne drži in ni RES,da je kranjska klobasa takšna ki jo predstavljajo sedaj in ni PRAVI RECEPT IN TEHNOLOŠKI POSTOPEK, kot bi moral biti za pravo Slovensko kranjsko klobaso pred petdesetimi leti. Nikoli se ni kranjska klobasa, takrat KO JE ŠE BILA PRAVA, delala tako, kot jo delajo sedaj omenjene mesarske firme in to zagovarjajo » kvazi teoretiki iz biotehnične fakultete in ostali napihnjeni strokovnjaki (žlender , bogataj,vsi na prireditvah,itd.)« ki se šopirijo na tekmovanju pri Jezerških. Z PRAVO KRAJNSKO klobaso NIMAJO NIČ! To že vidite, ko kupite tako imenovano krajnsko klobaso v trgovskih centrih SPAR, Mercator,itd,katera je dobila zlate ali druga odličja. Je navadna PASJA RADOST. Nikoli, ko še je bil pristna krajnska klobasa, NI BILA narejena in NABASANA z fosfati,umetnimi aromami,raznimi kemičnimi dodatki in škrobi, in OBDELANA TERMIČNO. Zato to NI kranjska klobasa, ampak nasplošno poltrajna klobasa, ki se ji lahko prilepi bilo kakšno ime, SAMO ZARADI OBLIKE, NE PA SESTAVIN IN OKUSA IN TEHNOLOGIJE IZDELAVE. Žalostno pri pridobivanju tega certifikata, so si nekateri pridobili bajne zaslužkem, Slovenci so pa IZGUBILI KRANJSKO KLOBASO. Bolje bi bilo, da bi šli na kakšno kmetijo ,kjer še kakšen dedek zmeraj naredi PRAVO KRAJNSKO KLOBASO, da bi vedeli kvazi strokovnjaki in mesarji, kakšna mora biti : okus, vonj, sočnost,oblika in koesistenca KRANJSKE KLOBASE. Čao, v prevodu Krainer Wurst, upamo da ne bo postalo HUND Wurst.
sporočil: 1.963
Mene ni nikoli motilo, da sem na drugi strani Karavank lahko
naročil KrainerWurst. Celo ponosen sem bil, da ima naročena klobasa
ime moje dežele. In ponavadi je bila boljša kot doma iz naših
mesarij... Tudi naša dežela Kranjska je ostala znana vsaj po
Avstriji in po svetu. Nemesto, da bi se dogovorili za Kranjsko
klobaso pri nas (s špilo) in Krainer Wurst v Avstriji.
Dejstvo pa je, da je naša kuhinja samo kopija avstrijske z dodatki balkana...
Dejstvo pa je, da je naša kuhinja samo kopija avstrijske z dodatki balkana...
sporočil: 1.079
Prosim pristojne naj pogledajo kateri od navedenih proizvajalcev
poni krajnsko klobaso v umetno črevo in tistemo naj se takoj
odvzeme licenca.Nasplošno takšna krajnska kot je bila nekoč je več
ni.Krajnska mora bit taka:daš krajnsko med dva kosa kruha potem
vzemeš zobotrepc prebodeš krajnsko in kruh skupaj ,krajnska mora
biti tako sočna ko tisti kruh popije sok krajnske je skor bolši
kruh, kot sama krajnska.Slabo piušem, krajnsko pa znam naredit tako
dobro da je še niste jedli.Prvo se mora ločit prekajeni izdelek in
poltrajni izdelek.Imamo strokovnjake kateri pišejo recepte a nimajo
pojma.Ne vedo počem mesarija diši.
sporočil: 4.267
Mene pa je motilo. na Dunaju je kranjska za vsakim vogalom. Skoraj
kot Zaherca. Potem pa še boge lipicance v vrsti gledaš...
Sicer pa bi morali pri nas zaščititi zelenjavo. Ja prav ste slišali, zelenjavo. Na Dunaju nimaš takega trga z zelenjavo in tudi drugimi tipičnmi pridelki kot je ljubljanski. Tam prodajajo samo eksotične vložene olive ali pistacije in drugo, v Sparu pa samo 'uniformirano' zelenjavo. Na ljubljanskem trgu prodajajo poleg ćemaža še razne druge 'plevele', razne radiče in ljubljanski motovilec, ki mislim da je priznan kot sorta. Skratka sorte zelenjave.
Sicer pa bi morali pri nas zaščititi zelenjavo. Ja prav ste slišali, zelenjavo. Na Dunaju nimaš takega trga z zelenjavo in tudi drugimi tipičnmi pridelki kot je ljubljanski. Tam prodajajo samo eksotične vložene olive ali pistacije in drugo, v Sparu pa samo 'uniformirano' zelenjavo. Na ljubljanskem trgu prodajajo poleg ćemaža še razne druge 'plevele', razne radiče in ljubljanski motovilec, ki mislim da je priznan kot sorta. Skratka sorte zelenjave.
sporočil: 1.963
Zadnja sprememba: anon-50958 17.06.2012 15:13
Dvomim, da ste na Dunaju jedli kranjsko klobaso, krainer Wurst
morda. Sicer pa, ko se gre na Dunaj, morš pustit trebuh
zunaj...Sicer pa, kjer so prodajali krainerwürstel, so delali reklamo za nas Kranjce. Samo, razočaranje je bilo veliko, ko pri nas po štarijah lahko naročiš samo čevapčiče in ražnjiče...
sporočil: 6.178
...pred 50 leti...so govorili...in[pekcije so uni;le karnjsko
klobaso...
...ni bilo nobene promocije in taljani so jih v prtlažnikih vozili v italio...samo dobra je pa bila...
...in, ko bo spet taka narjena, kar pa ni več mogoče, ne bo potrebno prepričevati ljudi ... kaj je dobro...
...vse ta specialitete, pršut, klobase, salame...so bili specialitete...samo zato ker jih je bilo malo...kraškega pršuta za en šleper, ni sigurno, da poln...ko je bilo največ pravih kraških svinj...še na krasu...
...in vse se še spomnim, kaj se sz zaklanim prašičem takrat nardilo...en teden so bile vse kljuke od vrat mastne...najmanj...
...bi pa zdej ene mulce-krvavice sz rozinami...in pinjoli sz veseljem drago plačal,-tudi več, kot za kobe govedino ... sem probal irske..samo probal in dal rakunom...
...in vsak danes, še vedno, ki naredi kaj res dobrega...ne rabi nobene promocije..vse nardi ljudski glas, ki seže danes še bolj, kot kadarkoli prej, vsaj hitreje...v deveto vas...kje je kaj dobrega.
...ni bilo nobene promocije in taljani so jih v prtlažnikih vozili v italio...samo dobra je pa bila...
...in, ko bo spet taka narjena, kar pa ni več mogoče, ne bo potrebno prepričevati ljudi ... kaj je dobro...
...vse ta specialitete, pršut, klobase, salame...so bili specialitete...samo zato ker jih je bilo malo...kraškega pršuta za en šleper, ni sigurno, da poln...ko je bilo največ pravih kraških svinj...še na krasu...
...in vse se še spomnim, kaj se sz zaklanim prašičem takrat nardilo...en teden so bile vse kljuke od vrat mastne...najmanj...
...bi pa zdej ene mulce-krvavice sz rozinami...in pinjoli sz veseljem drago plačal,-tudi več, kot za kobe govedino ... sem probal irske..samo probal in dal rakunom...
...in vsak danes, še vedno, ki naredi kaj res dobrega...ne rabi nobene promocije..vse nardi ljudski glas, ki seže danes še bolj, kot kadarkoli prej, vsaj hitreje...v deveto vas...kje je kaj dobrega.
sporočil: 6.178
...ponaredki specialitet, pa rabijo hude promocije in zgodovina
tudi prav pride...strokovno prirejena, seveda.
sporočil: 745
Gospodarsko interesno združenje kranjska klobasa ...A mamo tut gospodarsko interesno združenje pasja radost? ;-)
Strani: 1