Zasebnost

Izbrani forum: Odklop

Izbrana tema: Ali moraš biti kot lastnik doo nujno zaposlen?

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-525777 sporočil: 4
[Odklop] Tema: Ali moraš biti kot lastnik doo nujno zaposlen?
[#2798728] 13.10.19 21:32 · odgovor na: anon-317028 (#2798695)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 13.10.19 21:29
CITIRAM, KAR JE ZAPISAL [FIN-311684]

Na splošno lahko nastopi problem, če v podjetju, ki izkazuje prihodke ni zaposlenih delavcev, recimo, da tudi direktor ni. Lahko bi npr. delovni inšpektor vprašal kdo potem v podjetju dela in ustvarja prihodek? Kje so pogodbe o zaposlitvi, podjemne pogodbe, pogodbe o delu upokojencev, kje so obrazci M/12, evidence ur, študentske napotnice... Lastnik ne more kar tako delati v svojem podjetju, kljub temu, da je sedež podjetja v domači hiši, pri tem je potrebno uporabiti zakonske možnosti, ki so na razpolago...

IN ODGOVARJAM:

Absoultno mi je jasno, da doo, v katerem ni zaposlen nihče, ne more izdajati računov. To ni tema mojega vprašanja.

Mene zanima, kaj se zgodi z mano, kot 50% lastnikom doo, v kolikor doo nima dovolj prihodkov, da bi lahko izplačevalo mojo plačo.

In to v sitauciji, ko tudi nobeno drugo podjetje ne plačuje za mene nobenih prisevkov (= nisem nikjer zaposelna).

CITIRAM, KAR JE ZAPISAL [FIN-311684]
Kar se zaposlitve tiče, se ti ni treba zaposliti. Ker nisi ničesar napisala o zdravstvenem zavarovanju le, da si nezaposlena, vedeti moraš, da nezaposlene osebe morajo obvezno zdravstveno zavarovanje plačevati same, lahko se zavarujejo po zakoncu, lahko je zavarovanje uredil zavod za zaposlovanje, če prejemaš nadomestilo... Vse se uredi na najbližji enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), sicer na izjavi, ki je moraš podpisati je bilo tudi vprašanje, če ste lastnik ali solastnik družbe......

IN ODGOVARJAM TER NAPREJ SPRAŠUJEM:
O zdrastvenem zavarovanju nisem napisala ničesar, ker še nisem v tej situaciji. Zaenkrat doo, katerega 50% lastnik sem vsak mesec redno izplačuje mojo plačo.

Velja, razumem, da si morajo nezaposlen osebe obvezno plačevati zdravstveno zavarovanje. A zanima pa me, kako bom to konkretno storila jaz, v primeru, da mi doo, katerega 50% lastnik sem, ne bo več moglo izplačevati plače.

Poročena nisem, se pravi zavarovanje po zakoncu odpade :)

Pravite, da zdravstveno zavarovanje lahko uredi zavod za zaposlovanje. Se pravi, lahko uveljavljam pravico do denarnega nadomestila (mislim da trenutno dobivaš neko finančno podporo za prvih 6 mesecev; pa v tem trenutku to ni najbolj važno, zanima me le princip) tudi če sem lastnik doo?

In še, govorite le o zdravstvenem zavarovanju. Jaz pa sem nekje zaseledila, da bi si bilo treba v mojem primeru, ko mi moj doo, katerega 50% lastnik sem, ne more več izplačevati plače plačevati VSE prispevke, ko se jih sicer plačuje skupaj s plačo. Se pravi po vašem, temu ni tako?

Vnaprej hvala tudi za ta pojasnila.