Zasebnost

Izbrani forum: Nepremičnine

Izbrana tema: Kaj čaka nepremičninski trg Slovenije

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-204390 sporočil: 13.528
[Nepremičnine] Tema: Kaj čaka nepremičninski trg Slovenije
[#2939124] 07.07.21 19:14 · odgovor na: (#2939071)
Odgovori   +    2
[abohte]
> [hostamox]
> Mislim, da pravniki tule malo pretiravate s svojo pomebnostjo.
>
> Če bi jo šel se enkrat popravljat, bi mi verjetno uspelo.
>
> Za pogodbo mam nek vzorec.
>
> Za moje pojme je to pretirana birokracija.
> Za parcelo vredno 3.000 evrov, bi bilo le za notarja vsaj 300 evrov.
> Pogodba, overovitev, zemljiška knjiga.
> Če sestavim sam je 30 evrov. Overovitev podpisa in taksa v zemljiški knjigi.

Koliko takih primerov sem že slišal. Pa koliko so na koncu koštali.

Npr. en konkreten primer. Možakar kupil neko parcelo v vukojebini, ne vem, za 20.000€, vse skupaj nič.
Do parcele je vodila makadamska pot, ki je bila v lasti prodajalke v dolžini cca 300 metrov. Prodajalka mu je dala služnost na poti, tako da je imel pravno urejen dostop.

Le kaj bi šlo narobe, si je možak rekel in spisal in sklenil pogodbo. Je imel vzorec :).

Pa je potem ugotovil, da je potrebno makadamsko pot vzdrževati in plužiti ter da je s tem kar nekaj stroškov. Sedaj, če imaš služnost, potem si morata lastnik in služnostni upravičenec stroške vzdrževanja deliti v obsegu kot pot uporabljata. Ampak gospa, prodajalka, je imela hišo na začetku te poti. Tako, da je ona prispevala, ne vem 3% stroška, on pa 97%.

OK, bomo potem to pot kategorizirali si je mislil možak. Pa je občina rekla, ja veste, pa ta pot je v bistvu samo za eno hišo, ne moremo jo kategorizirati, ker dejansko ni javna, ampak zasebna. Pa je možakar vprašal, kaj pa če to pot brezplačno prenesem na Občino, bi jo kategorizirali? Ja, potem pa ja.

Je šel možakar do ženske, da bi pot odkupil. Pa je ženska rekla, saj bi prodala, pa ne vem, koliko je vredna, se bojim, da se bom nategnila. Pa je možakar rekel, pa dobro, angažirajte cenilca, pa bom plačal, kot pravi cenilec. Pa ženska, ja saj cenilca sem pa res imela, pa je šel v penzion. V glavnem s prodajo nič.

In tako možakar še naprej veselo plačuje za vzdrževanje, pluženje itd. te poti. Ker se mu je zdelo, da so zadeve enostavne. In ne plačuje malo denarja.

Sedaj, če bi angažiral agencijo/pravnika, morda tega ne bi bilo. Ampak tudi če bi bilo... Če zajebeš ti, kdo bo plačal tvoj zajeb? Sam. Če zajebe pravnik/agencija, plačajo oni (če imaš v glavi toliko, da veš, kaj hočeš - večina ljudi ne ve).

Glede precenjevanja pa takole. Če bi poljubni osebi v svoji bližini, žlahtniku, prijatelju rekel, da boš za njih pripravil takšno pogodbo, ti bi rekli kaj? Da ti zaupajo in da kar pripravi? Če ne, ne vem od kod takšno samozaupanje...
Nobena agencija, še manj pravnik bi ti plačal tovrstni zajeb pri takšnem poslu. No way, gotovo podpišeš miljon pogojev (v drobnem tisku), preden podpišeš pogodbo.

Nepremičninska agencija pa ti za 2% provizije jamči morda največ to, da je nepremičnina bremen prosta, oziroma da uredijo na banki med strankami, če ima stanovanje npr. plombo zaradi hipotekarnega kredita ipd.. Včasih pa še to ne, sem slišal tudi za primere, ko so ljudje kupovali prek agencij sumljive nepremičnine..

Na drugi strani pa pravne pisarne mnogo preveč zaračunavajo šablonske kupo-prodajne pogodbe, ki jim jih pišejo pripravniki...