Zasebnost

Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: CICG

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

0313EKINX sporočil: 615
[Borza] Tema: CICG
[#2569638] 18.12.15 11:02 · odgovor na: (#2569387)
Odgovori   +    0
jezdec,
a se ti malo hecas?
Kaksen dno cikla????? v svetu je konjunktura. Denarja je povsod prevec, pa se na novo tiskajo kot zmesani. Pocakaj, da pride recesija.... takrat bo veselica pri Cinkarni. Pa ne samo pri Cinkarni :(

Da okoljevarstvenega problema ne omenjam :(

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2569638

Strani: 1

tilenrexi sporočil: 6.775
[Borza] Tema: CICG
[#2569640] 18.12.15 11:07 · odgovor na: 0313EKINX (#2569638)
Odgovori   +    0
Kako, a ni sedaj pri nas kao recesija? :)
poopmezajebava sporočil: 1.470
[Borza] Tema: CICG
[#2569648] 18.12.15 11:28 · odgovor na: 0313EKINX (#2569638)
Odgovori   +    1
Stvar je seveda večplastna in jo po mojem razumevanju člani fan kluba Cinkarne ne dojemajo v celoti:
- fundamentalna - CICG je klasičen primer value trap-a. Zgleda poceni, je poceni, a ji gre zelo v nemilost cikel v panogi. lep primer tega je gibanje primerljivih podjetij - Kronos, Tronox, Chemours, Huntsman, vse v ZDA. Na primer podjetje Huntsman kot market lider v Evropi s 45 % tržnim deležem je v letošnjem letu zaprl nekatere tovarne v Evropi. Razmere visokih zalog, šibkega povpraševanja in posledično nizkih cen so veliko bolj kot delnico CICG zbile delnice ameriških primerljivih podjetij. Na drugi strani imamo pri Cinkarni resno omejitev pri okoljskem dovoljenju, kar pomeni, da več kot 65 kton ne morejo proizvesti letno. Posledično so prihodki v najboljšem primeru nespremenjeni, sploh glede na padajoče cene tio2. Če gledamo marže - povprečje panoge je okoli 12-13 % pri EBITDA marži. Cinkarna je imela tradicionalno pri manj napredni (da ne rečem zastareli, kitajski) tehnologiji marže nad povprečjem panoge. Po napovedi za 2016 se znižajo na dobrih 10 %. Zelo verjetno je to preveč optimistična napoved. Praviloma se ne zgodi mean reversion na način, da se overshootanje zaključi s povratkom v povprečje. Hkrati družba napoveduje 11m EUR investicij, kar je noro, za obrat z limitiranimi kapacitetami, zastarelo proizvodnjo in številnimi okoljskimi vprašanji, je to na škodo delničarjev. Je pa dobro, resnično dobro, da CICG nima dolga. Kajti v nasprotnem primeru bi pa bila v resnih težavah.
- lastniška - drugi največji lastnik s skoraj 118.000 delnicami je Zvon Ena holding v stečaju. Hkrati imamo v lastniški strukturi zelo kvalitetne, da ne rečem vrhunske upravljavce iz družbe Alpen, ki zaradi nadzornega organa na silo prodaja lote družbe, glede katere so imeli tako velika pričakovanja, da so kar več kot eno leto kršili zakonodajo in se šele sedaj na silo usklajujejo. Hkrati niso bili sposobni objaviti mesečnega poročila do zakonskega roka in so morali 17.12 antedatirati za dva dni, da vsaj navzven zgleda vse korektno. V lastništvu tega bisera, nad katerim se navdušuje veliko število udeležencev tega foruma je sicer zelo malo tujih investitorjev (kar je presenetljivo, če vsa optimistična pričakovanja tako Alpen kot tudi fan kluba držijo), vendar pa lahko najdemo Parametric sklade s približno 12.000 delnicami. Ti skladi se v zadnjih tednih umikajo iz skoraj vseh slovenskih naložb, CICG še niso začeli prodajati. Torej veliko več prodajalcev po sili razmer kot pa novih navdušenih kupcev.
- okoljska - pojma nimam, priznam. Lahko je "nič", lahko je pa ogromno.

Skratka, kupovanje naložb zgolj zaradi tega, ker so sedaj občutno nižje kot so bile prej, je v procesu čiščenja panoge in upada cen končnih proizvodov zelo tvegano početje. Glede na primerjavo gibanja delnice CICG s konkurenti, nerešena okoljska vprašanja in zoprno pasivo je bolj verjetno testiranje nižjih tečajev kot pa povratek na višje.

Strani: 1