Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: KBMR in KRKG: Nič posebej novega ...
Strani: 1 2
sporočil: 8.014
No, bom še jaz ubral malo bolj osebnoizpovedni ton.
Vem, da je dosti mojih postov napisanih s pridihom cinizma, mogoče tudi pametovanja. Malo zato, ker sem rad rahlo provokativen, malo pa zato, ker me dejansko jezi, če gledam ljudi delati hude neumnosti in si domišljam, da pri takšnih blage besede sploh ne pritegnejo pozornosti.
In tisto, kar sem napisal malo višje, je zelo res. Ko je na Balkanu vse raslo, so se po forumih vsi trepljali po ramah, tudi do redkih medvedov so bili prizanesljivi; rahlo so se jim posmehovali, malo so jih pomilovali, to je bilo pa to. Ko je začelo padati, so postali pa razdražljivi, napadalni, nesramni in to se je stopnjevalo do te mere, da so na koncu vsak moj post – tudi če je bil recimo to samo odgovor na nek domišljijski spis o določeni številki X in je vseboval zgolj navedbo dejanske vrednosti tega X – odreagirali v stilu "Pa kaj moriš!?" [če prevedem: "A nas ne moreš pustiti, da sanjamo?"]. In kot že rečeno, ko je šlo občasno potem kak dan gor, je redko izostal post češ kaj pa pravim zdaj, kje se skrivam itd.
Tako da sem tega vajen in me ne moti preveč. Ko me bo začelo preveč motiti (nekako takrat, ko se mi bo zdelo, da pljunki že prav dežujejo), se bom od foruma poslovil. Ko sem tako zapustil MojNovac, večina ni verjela, da mislim resno, ampak lahko preverite, da tja res ne pišem več. Ne zato, ker bi bil tako zelo užaljen, ampak zato, ker sem se naveličal. Vsak verjetno pozna ta pojav, ko ti nekaj časa nekaj "séde", pa malo bolj, pa malo manj, pa spet malo bolj in tako naprej, potem pa enkrat ugotoviš, da ti sploh ne "séde" več.
Za konec pa samo še komentar na očitek, da sem kroničen medved. Po mojem to lahko napiše samo nekdo, ki spremlja moje poste šele kratek čas. Na SASE se je moje medvedje obdobje začelo lani pomladi, na LJSE pa jeseni. Pred tem sem redno pisal, kaj kupujem in zakaj mislim, da je to srednjeročno (= meseci) dobra naložba. V obeh primerih sem tudi napisal, zakaj zadeve vidim tako in da se umikam pretežno v cash in se bom do nadaljnjega ukvarjal samo še s povsem kratkoročnimi (= dnevi do tedni) potezami.
LP, Tadej
Vem, da je dosti mojih postov napisanih s pridihom cinizma, mogoče tudi pametovanja. Malo zato, ker sem rad rahlo provokativen, malo pa zato, ker me dejansko jezi, če gledam ljudi delati hude neumnosti in si domišljam, da pri takšnih blage besede sploh ne pritegnejo pozornosti.
In tisto, kar sem napisal malo višje, je zelo res. Ko je na Balkanu vse raslo, so se po forumih vsi trepljali po ramah, tudi do redkih medvedov so bili prizanesljivi; rahlo so se jim posmehovali, malo so jih pomilovali, to je bilo pa to. Ko je začelo padati, so postali pa razdražljivi, napadalni, nesramni in to se je stopnjevalo do te mere, da so na koncu vsak moj post – tudi če je bil recimo to samo odgovor na nek domišljijski spis o določeni številki X in je vseboval zgolj navedbo dejanske vrednosti tega X – odreagirali v stilu "Pa kaj moriš!?" [če prevedem: "A nas ne moreš pustiti, da sanjamo?"]. In kot že rečeno, ko je šlo občasno potem kak dan gor, je redko izostal post češ kaj pa pravim zdaj, kje se skrivam itd.
Tako da sem tega vajen in me ne moti preveč. Ko me bo začelo preveč motiti (nekako takrat, ko se mi bo zdelo, da pljunki že prav dežujejo), se bom od foruma poslovil. Ko sem tako zapustil MojNovac, večina ni verjela, da mislim resno, ampak lahko preverite, da tja res ne pišem več. Ne zato, ker bi bil tako zelo užaljen, ampak zato, ker sem se naveličal. Vsak verjetno pozna ta pojav, ko ti nekaj časa nekaj "séde", pa malo bolj, pa malo manj, pa spet malo bolj in tako naprej, potem pa enkrat ugotoviš, da ti sploh ne "séde" več.
Za konec pa samo še komentar na očitek, da sem kroničen medved. Po mojem to lahko napiše samo nekdo, ki spremlja moje poste šele kratek čas. Na SASE se je moje medvedje obdobje začelo lani pomladi, na LJSE pa jeseni. Pred tem sem redno pisal, kaj kupujem in zakaj mislim, da je to srednjeročno (= meseci) dobra naložba. V obeh primerih sem tudi napisal, zakaj zadeve vidim tako in da se umikam pretežno v cash in se bom do nadaljnjega ukvarjal samo še s povsem kratkoročnimi (= dnevi do tedni) potezami.
LP, Tadej
sporočil: 2.665
Zadnja sprememba: andrejcc 17.04.2008 16:02
freddiem je napisal(a):
Sam problem je v tem, da sem jaz še zmeraj prepričan da ti na Balkanu ne bi tisti grafi čisto nič pomagali, če ne bi prišlo do političnih pizdarij. Seveda tega ne morem potrditi z nobenim grafom oz. širšo analizo zakaj mislim da je tako. A dejstvo je da podjetja na balkanu ne poslujejo 50% slabše kot lani. V času političnih kriz in negotovih razmer pa na verjamem da je bilo kdaj stanje na borzah v takih regijah optimistično. Saj verjamem da ima balkan že sam po sebi dost fundamentalnih težav in plitva likvidnost je samo vrh ledene gore - ampak nihče mi ne bo rekel da letošnji padci niso v veliki meri povezani s tem kar se je zgodilo na Kosovu, Makedoniji in kar se še lahko zgodi v Bosni.
--sranje po yu borzah se je zacelo ze pred kosovom, sam se je cash nekaj casa uspesno selil med drzavami. poslovanje vecine podjetij, ki so belezili najvecje rasti tecajev je bilo mizerno (bosna je po mizernosti prednjacila, zato so tam se danes vrednotenja, kjlub ekstremnim padcem visoka).
sporočil: 10.178
poopmezajebava je napisal(a):
Berem komentarje in sem povsem razočaran. Na sredi threada vidi frajerja, ki začne pametovati o Balkanu, qrca Tadeja in torej provocira the BigThree, pa niti hišni buldog bob ne zagrabi vržene kosti, niti se sova, ki nadzoruje cel forum, Črt, ne odloči zadeve pokomentirati na svoj piker način niti intelektualni delfiin Tadej je navrže nekaj novih podatkov in številk.
Sumljivo...Meni pa na sredi že kar mravljinci po koži, ko pričakujem odzive... Upam, da bom vsaj jaz malo scolded, ker uporabljam neprimerne primerjave. (v disclaimer - zgolj dobrohotno:))
na začetku kleka, na koncu žuta osa, verjetno bo pozornemu opazovalcu jasno, da mi je za pravljičarje iz dneva v dan bolj vseeno.:)
p.s. g.valanta ni bilo na spregled, se je pa pojavil g.štemberger.
milwal je napisal(a):
Lej, to je tako: (enkrat sem že pisal o pujsih itd)
če se spustiš s pujsom v ravsanje, si ves blaten, on pa ves srečen.
S pujsi se ravna tako: Najprej se mu približaš v pomirjujočem tonu, da mu zbiješ adrenalin (adrenalin pušča slab okus v mesu) (to pomeni, da mu prodaš svoje delnice, ko ne verjameš več v rast)
Ko je dovolj zrejen in dovolj zaupljiv, ga lepo štihneš med rebri, naravnost v srce. (lahko pa mu prerežeš vrat - kakor kdo)
(torej ga seznaniš z dejstvom, da lahko delnice tudi padejo)
Pujsek, ves krvaveč, seveda ne verjame, a je že prepozno. Gospodinja je že zavrela krop.
Ko je pujsek že lepo razkosan, in nič več ne kruli in ne smrdi, pač pa se po okolici razliva vonj sveže pečenke, takrat se veselo lotiš zapravljanja in se nabašeš z mesom. Čez nekaj časa mali odojki že pridno sesajo ponujeno mleko, in čakajo na svoj veseli trenutek v klavnici.
S pujski se ne prepirat.
A ni bilo čudovito, ko je bob včeraj povedal, da je kupil malo krke, in da ob tečaju 84 še ne prodaja... no danes je šel tečaj do 89. Najbrž je bob pečenko že prodal naprej... ali pa tudi ne, ne vem.
Dejstvo je, da mesarjev ne more biti toliko kot svinj. Dokler bodo ljudje jedli meso, bodo mesarje pač potrebovali.
P: zaenkrat vegetarijanec, a priden vajenec na borzni mesarski šoli.
pečenka še ostaja v pečici vsaj do jutrišnjega zgodnjega napada sedmih kurosawinih samurajev.:)
bostjan50 je napisal(a):
Imaš dobro samokontrolo. Jaz se že danes nisem mogel upreti kamikazam :)
jaz sem izključno za jutranje samuraje nabavil še nekaj dodatnih glav na koncu današnjega dne.:)
Zadnja sprememba: anon-15342 17.04.2008 18:29
milwal je napisal(a):Konkretno danes se to ni zgodilo, ampak tudi kadar se, Stane ne dela panike. Te delnice se potem preparkirajo na Zvon 1 holding, Zvon 2 holding, Banko Celje ali kaj četrtega. Ko/če tečaj spet pade, tako da kršitev ni več v bližini, se preparkirajo nazaj na NFD1. Tako da NFD1 verjetno v resnici Krke nima "samo" za 20% portfelja, ampak upoštevajoč vsa parkirišča še kaj več. Podobno krožijo na NFD, pa od tam kam drugam, pa spet na NFD še SAVA, pa ECEG, pa še cel kup bolj eksotičnih zadev, npr. MMSG in CTCG.
Rashomon je igra mnogih resnic... Kaj če samuraj valant pride jutri zjutraj in buldožerja preklopi v vzvratno? :-P
A je možno, da je zaradi porasta cene zdaj KRKG v njegovem portfelju vredna več kot 20% in bo počistil?
Borak nikoli ni nič ukrenil glede tega in zelo dvomim, da bo Žugelj kaj drugačen.
sporočil: 781
Zadnja sprememba: anon-132338 17.04.2008 18:44
Tadej , imaš ti kak info za teh 150.000 KRKG ob 13.45! A so bili
naši ali tujci!
milwal je napisal(a):Vsa ta preparkiranja se vršijo izključno mimo borze, tako da tečajev ne poznamo.
Torej bistveno ne vpliva na tečaj? Če jih proda z nfd in kupi z Zvon 1?
Tega ne počne noben drug ID, vsaj niti približno ne v takem obsegu, kot to počne NFD. Drugi IDi praviloma s kotirajočimi delnicami trgujejo na borzi, le izjemoma mimo, NFD pa praktično vsak teden kaj kam prenese. Vsak teden izvedejo tudi kakšno transakcijo na sivem trgu, pa tudi tam zadeva pogosto po nekaj mesecih pride nazaj k njim.
Pa da ne bo kdo rekel, da ne morem skriti, da Valanta ne prebavljam; ja, mogoče res, ampak v bistvu ga ravno zato ne prebavljam, ker je prvak v mutenju na sto in en način.
sporočil: 315
Zadnja sprememba: anon-143577 17.04.2008 19:31
Dej mi samo razloži namen/bistvo tega početja, ker koristi zgleda
ni. S tem sem mislil nakupov ob vsakem momentu, vremenu in nato kot
praviš prepakiranje. A imajo keš tiskarno?Na juriš na razprodajah, na juriš na vrhovih, no glavno, da je na juriš, ali kako je že
"e pur si muove" Galileo Galilei, ali slovenski prevod v žargonu "sam da dogaja"
milwal je napisal(a):
Rashomon je igra mnogih resnic... Kaj če samuraj valant pride jutri zjutraj in buldožerja preklopi v vzvratno? :-P
A je možno, da je zaradi porasta cene zdaj KRKG v njegovem portfelju vredna več kot 20% in bo počistil?
po moje ima valantov buldožer samo eno prestavo.:) mislim, da je stava na jutranje samuraje dokaj sigurna, gre bolj za vprašanje do kam jim bodo prodajalci pustili potisniti.
sporočil: 588
Thanks človek za cifre, upam, da se še ne boš naveličal. Cinizem pa
je baje znamenje intiligence.
sporočil: 588
Definitivnio velja tole še za marsikateri grad dole. Samo kupci
perspektivnih balkanskega skladovja verjetno dalj od počitnic na
hrvaškem ne pridejo. Pa bi se že tam lahko marsikaj naučili.
Ključno od tega je po mojem še to, da v balkanskih poslih ni lahko biti vlastnik oz gazda. Tam doli ne razumejo, da si ti njih kupil in oni delajo zate, mentaliteta je nekoliko drugačne vrste, ti si njim dao pare oni pa bodo delali po svoje in zase, tako kot do sedaj. In stavim, da se marsikdo dol smeji, kako smo najebali ove glupe Slovence.
Tega pa Bečki konjušari ne znamo naredit Reifajznu, Amrotom in Soc GEn-u, namesto tega so spet oni nas nahecali in po mojem nas še bodo.
Ključno od tega je po mojem še to, da v balkanskih poslih ni lahko biti vlastnik oz gazda. Tam doli ne razumejo, da si ti njih kupil in oni delajo zate, mentaliteta je nekoliko drugačne vrste, ti si njim dao pare oni pa bodo delali po svoje in zase, tako kot do sedaj. In stavim, da se marsikdo dol smeji, kako smo najebali ove glupe Slovence.
Tega pa Bečki konjušari ne znamo naredit Reifajznu, Amrotom in Soc GEn-u, namesto tega so spet oni nas nahecali in po mojem nas še bodo.
Bob je napisal(a):
po moje ima valantov buldožer samo eno prestavo.:) mislim, da je stava na jutranje samuraje dokaj sigurna, gre bolj za vprašanje do kam jim bodo prodajalci pustili potisniti.
94,60. jaz sem zadovoljen.:)
sporočil: 236
Jaz sem bil pa že včeraj malo preveč neučakan tako da je bilo 1.000
Eur + , lahko bi bilo pa 2.000. Vendar bolje vrabec v roki kot
golob na strehi...
Zadnja sprememba: anon-89 18.04.2008 10:32
reju72 je napisal(a):
Jaz sem bil pa že včeraj malo preveč neučakan tako da je bilo 1.000 Eur + , lahko bi bilo pa 2.000. Vendar bolje vrabec v roki kot golob na strehi...
če ne bi vedel, kaj delajo samuraji že vsaj 3 mesece ob otvoritvi, bi tudi jaz prodal včeraj. tako pa sem pred zaprtjem še malo dokupil, ker je bila verjetnost, da bo na otvoritvi cena močno pod 90 zelo majhna. jutranji samuraji so zagotovo prednost ljse pred resnimi borzami.:)
sporočil: 18.121
Redstripe je napisal(a):
Dej mi samo razloži namen/bistvo tega početja, ker koristi zgleda ni. S tem sem mislil nakupov ob vsakem momentu, vremenu in nato kot praviš prepakiranje. A imajo keš tiskarno?
Na juriš na razprodajah, na juriš na vrhovih, no glavno, da je na juriš, ali kako je že
"e pur si muove" Galileo Galilei, ali slovenski prevod v žargonu "sam da dogaja"
Tovrstno razlago bi tudi jaz rad slišal.
0902ISXdX je napisal(a):
parkiranje delnic, izogibanje zakonskim obveznostim, recimo tisti o max. 20% v eni delnici, friziranje bilanc, prijateljska pomoč pri prevzemih, ribarjenje v kalni vodi...
0902ISXdX je napisal(a):Najbolj preprosta hipoteza je, da to delajo zato, da gre v eno smer po ceni X, v drugo pa po ceni Y.
Valant je zame itak enigma. Recimo "njegov" NFD ni sprejel prevzema PILR, čeprav je bila prevzemnik "njegova" Fidina. Po mojem ni prav verjetno, da so se kaj skregali, precej verjetneje je bilo tako dogovorjeno, recimo ker jih je težil kredit, pa so se zmenili, da do nadaljnjega te delnice raje ostanejo na skladu, kredit so pa lahko vrnili. Če je tako, potem ne samo da NFD ima parkirišča povsod naokoli, ampak je tudi sam parkirišče za prijatelje.
Podobno zadnje dni švigajo delnice KRKG in SAVA sem in tja. NFD prenese nekaj KRKG nase z Banke Celje (23.01), pa potem jih nekaj prenese na Zvon 2 Holding (27.01), pa potem jih nekaj prenese nase z Zvon 1 Holdinga (25.03), pa jih nekaj prenese na Zvon 2 Holding (10.04), pa na Banko Celje (15.04), pa še nekaj na Hypo Bank (17.04). Vse to so (vsaj) nekajmilijonski zneski, vse mimo borze po neznanih cenah, vmes pa KRKG redno dokupuje tudi na borzi.
Pa proda (ali prenese, bog ve) nekaj SAVA Istrabenzu (27.01), pa nekaj na Zvon 1 Holding in Maksimo Invest (25.03), pa nekaj na Factor Banko (16.04). Seveda spet vse mimo borze po neznanih cenah, vmes pa redno kupuje SAVA na borzi.
Skratka, strašne hobotnice, pa stalno neka mućka med njimi.
sporočil: 28.027
TadejK je napisal(a):se pravi gre enostavno za povprasevanje po transakcijski valuti ;)
Podobno zadnje dni švigajo delnice KRKG in SAVA sem in tja. NFD prenese nekaj KRKG nase z Banke Celje (23.01), pa potem jih nekaj prenese na Zvon 2 Holding (27.01), pa potem jih nekaj prenese nase z Zvon 1 Holdinga (25.03), pa jih nekaj prenese na Zvon 2 Holding (10.04), pa na Banko Celje (15.04), pa še nekaj na Hypo Bank (17.04). Vse to so (vsaj) nekajmilijonski zneski, vse mimo borze po neznanih cenah, vmes pa KRKG redno dokupuje tudi na borzi.
Strani: 1 2