Strani: 1

crt sporočil: 28.835
[#3081844] 07:20
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: crt 29.04.2026 07:21
Tokrat je prelomno: ali bomo dobili razvojno kapico v prvih stotih dneh ali pa je spet ne bo. Interventni zakon je priložnost, da zmaga korist ljudi, ne pa demagogija.
pojem "ljudi" je glede neposredne koristi pri tako zastavljeni kapici zastavljen prevec ozko, za vse ostale pa potencialna korist prevec posredna, da bi jo sprejeli. "za ljudi" bi bilo sele splosno popuscanje dohodninske lestvice, kar pa pomeni takojsnjo proracunsko luknjo vec mrd, ker je dohodnina glavni proracunski vir.

kot ze omenjeno - slovenski proracun temelji na brutalnem ozemanju odvisno zaposlenih, ti pa temu povecini ploskajo in se z vsemi stirimi upirajo spremembam. zato se je recimo zgodba z enotno davcno stopnjo razpletla, kot se je: "delo" je bilo proti in zato, izvoli, lahko obdrzis progresivno obdavcenje; "kapital" je bil za in zato, izvoli, tukaj je pavsalna davcna stopnja za razlicne dobicke iz kapitala.

tudi tole kapico lahko razumemo na ta nacin: dobili jo bodo tisti, ki si jo najbolj zelijo, ostali so pa itak vecinsko proti, tako da vse ok, vsakomur po njegovih zeljah.

te bizarnosti bi se razresile sele tako, da bi "ljudje" dobili na trr celotno placo in hkrati avtomaticne placilne naloge za dohodnino in prispevke ter blokado tistega dela, ki bo sel zanje. zakaj tako - ker je cisto nekaj drugega dobiti neto placo in se informativno seznaniti na nekem seznamu, da je baje bruto visja, kot pa dobiti bruto in potem gledati, kako odhaja. je razlika med tem, da nekaj naceloma razumes in tem, da to obcutis. ali kot pravi vzhodnejsi pregovor: dabogda imao, pa nemao.

ta ideja se vlece sporadicno ze desetletja, sprejel je seveda ne bo noben parlament razen mogoce mileijev. tega pa v sloveniji ni, ceprav bi martin krpan, na katerega smo menda ponosni, cisto ustrezal.
odvisnik sporočil: 4.346
[#3081845] 07:40 · odgovor na: crt (#3081844)
Odgovori   +    1
[]
> Tokrat je prelomno: ali bomo dobili razvojno kapico v prvih stotih dneh ali pa je spet ne bo. Interventni zakon je priložnost, da zmaga korist ljudi, ne pa demagogija.

pojem "ljudi" je glede neposredne koristi pri tako zastavljeni kapici zastavljen prevec ozko, za vse ostale pa potencialna korist prevec posredna, da bi jo sprejeli. "za ljudi" bi bilo sele splosno popuscanje dohodninske lestvice, kar pa pomeni takojsnjo proracunsko luknjo vec mrd, ker je dohodnina glavni proracunski vir.

kot ze omenjeno - slovenski proracun temelji na brutalnem ozemanju odvisno zaposlenih, ti pa temu povecini ploskajo in se z vsemi stirimi upirajo spremembam. zato se je recimo zgodba z enotno davcno stopnjo razpletla, kot se je: "delo" je bilo proti in zato, izvoli, lahko obdrzis progresivno obdavcenje; "kapital" je bil za in zato, izvoli, tukaj je pavsalna davcna stopnja za razlicne dobicke iz kapitala.

tudi tole kapico lahko razumemo na ta nacin: dobili jo bodo tisti, ki si jo najbolj zelijo, ostali so pa itak vecinsko proti, tako da vse ok, vsakomur po njegovih zeljah.

te bizarnosti bi se razresile sele tako, da bi "ljudje" dobili na trr celotno placo in hkrati avtomaticne placilne naloge za dohodnino in prispevke ter blokado tistega dela, ki bo sel zanje. zakaj tako - ker je cisto nekaj drugega dobiti neto placo in se informativno seznaniti na nekem seznamu, da je baje bruto visja, kot pa dobiti bruto in potem gledati, kako odhaja. je razlika med tem, da nekaj naceloma razumes in tem, da to obcutis. ali kot pravi vzhodnejsi pregovor: dabogda imao, pa nemao.

ta ideja se vlece sporadicno ze desetletja, sprejel je seveda ne bo noben parlament razen mogoce mileijev. tega pa v sloveniji ni, ceprav bi martin krpan, na katerega smo menda ponosni, cisto ustrezal.

Da dobis bruto in je del tega blokiran, po moje nima neke veze.
Folk bi se navadil.
Bolj je tisto, da desetega dobis placo, 25 pa moras placat prispevke.
Tu pa bi bila lahko stala ;).
Ceprav v dobi tehnologije, kdo se spremlja svoj trr.
Vleces kartico dokler gre ;).

Velik preskok v zadnjij desetih ali dvajsetih letih je ze to, da so ljudje seznanjeni koliko placajo in da imas polno kalkulatorjev, ki racunajo brutobruto.

Vstop resnice v parlament, kaze da so ljudje pripravljeni tvegat in da jim ni vseeno.
Zmaga sbobode in sds pa kaze, da je speha za rezanje se dovolj.
Nenazadnje italija in grcija imata 130 posto zadolzitev glede na bdp, mi slabih 70.
Avstrijci dobrih 80.

Se pravi ob 2 miljardah letno dodatnega dolga.
Imamo se 5 let do avstrije, ali nekje 50 do grcije.
Racunano precej cez palec.
V vsakem primeru pa se vsaj dve desetletji dokaj lagodnega zivljenja, spet od oka seveda.
Vsekakor pa je to tempo na slabse.

Sam cela evropa gre v tej smeri....
crt sporočil: 28.835
[#3081848] 08:08 · odgovor na: odvisnik (#3081845)
Odgovori   +    0
[odvisnik]
Da dobis bruto in je del tega blokiran, po moje nima neke veze.
Folk bi se navadil.
skrajno dvomim (v bistvu se glede na doslej viden cloveski material valjam od smeha), ampak ni bistveno, ker ne bova imela prilike pogledati v praksi. ne bova pa imela prilike zato, ker nobena oblast ne bo sla riskirat, da je morda moje pricakovanje pravilno.
odvisnik sporočil: 4.346
[#3081849] 08:27 · odgovor na: crt (#3081848)
Odgovori   +    0
[]
> [odvisnik]
> Da dobis bruto in je del tega blokiran, po moje nima neke veze.
> Folk bi se navadil.

skrajno dvomim (v bistvu se glede na doslej viden cloveski material valjam od smeha), ampak ni bistveno, ker ne bova imela prilike pogledati v praksi. ne bova pa imela prilike zato, ker nobena oblast ne bo sla riskirat, da je morda moje pricakovanje pravilno.

Po moje to ni nekaj, kar se trenutna oblast ne bi mogla it.
Predlog ni slab, tehnologija to enostavno omogoca, banke imajo nekaj od tega.
So ze bolj odpuljene izvedbe kot npr. cipiranje mack .
Ki je tudi podobno namenjeno vzgoji ljudstva.

Glede na to, da baje prihaja glas foruma do poslancev.
Bi bila tvoja ideja cisto dobrodosla, da gre naprej v obravnavo na vlado.
Sicer je trenutno vecji iziv ali vlada sploh bo ;).

Oblast v sloveniji je po moje trenutno zelo razdrobljena, old komiji gredo proti grobu, young komiji so narciski, anti komiji niso zanimivi, nov veter pa nima prakse.
Tako da bo se nekaj casa trajalo za neko smer.

Kar se tice brutalnega obdavcenja, ta po moje ni bistveno kaj drugacen kot npr v avstriji ali nemciji.
Le da tam mogoce vec prispeva delodajalec.
Vsaj po tem kar vcasih pogledam na spletu.

Strani: 1

vm-kiva